Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Pomoć: KRPELJ!!!

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Pomoć: KRPELJ!!!

Nisam sigurna dali ova tema spada tu ali sam sva u komi od krpelja, pa ak ne spada bacajte ju gdje spada.
    Večeras smo mu našli krpelja. Uspješno smo ga izvadili sa uljem i picetom nije ništa ostalo.
    Ali me sad zanima jer ga moramm voditi doktoru, jer mu je malo crveno oko tog mjesta otprilike nekih 1 cm.
    U ponedeljak smo bili u nekoj viksi gdje je velika trava i to na području sesveta i okolice, sad ne znam jel ima tamo tih zaraženih krpelja.
    I sada kada smo ga izvadili dali trebamo sa nečim namazati.
    U principu mu je ovo prvi put da ima krpelja pa sam sva u banani, POMAGAJTE

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

To naše područje je puno krpelja koji prenose boleštinu. Najpametnije ti je nazvati pedicu da ne brineš i ne paničariš.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sada sam baš malo čitala i vidim da svi spominju malo crvenilo kao točkicu. Bome moram priznati da je njemu onda poprilično crveno.
    Pa i definitivno ga mislim odvesti doktoru da vidimo naravno sutra ujutro.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pretpostavljam da ste uljem namazali krpelja. Ako da, ubuduće nemojte to raditi jer se upravo mazanjem krpelja kojekakvim uljima, alkoholom, otapalima i koječime povećava opasnost od prijenosa bolesti. Dovoljno je (i najbolje) ukloniti ga pincetom, bez ikakvog premazivanja beštije.
    Mjesto uboda možeš malo obrisati alkoholom, da dezinficiraš ranicu.
    Crvenilo nastaje zbog iritacije, kao kod uboda komarca. Nekom jače, nekom slabije, bitno je da se ne širi.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da jesmo ugušili smo ga uljem i izvadili pincetom i poprilično smo ga teško izvadili. To vjerojatno znači da je duže vrjeme bio unutra zar ne?
    Da poslije smo to premazali alkoholom.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

evo jedne upute za "rukovanje" s krpeljima (na engleskom):
    link

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Gušenje ne valja. Samo ga se izvadi, na živo .

Ne mora značiti da je dugo bio unutra, njima treba dosta vremena da odaberu mjesto gdje će se uglaviti, ponekad i dva dana šeću po koži prije nego se prime. Ako nije bio napuhan, znači da je kratko unutra.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa nije bio napuhan ali je bio veličine nekog prosječnog madeža otprilike 3 mm.

cisko-kid@net.hr avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

najbolje je krpelja izvaditi pincetom ali ne mazati ga jer on onda pušta svoj otrov u tijelo čovjeka.sad kad im je sezona najbolja prevencija je na kraju dana kad okupaš dijete pregledati ga od glave do pete.ako nađeš krpelja i izvadiš ga,i vidiš da ima neke promjene na tijelu dijeteta:crvenilo ili točka,možeš krpelja staviti u neku posudu pa ga odneseš na ispitivanje(sad,jel to obavezno ili nije,negdje sam to pročitala da je dobro jer oni ispitaju da li je krpelj nosioc neke od zaraznih bolesti.)mi to nismo nikad radili.makar sam neki dan izvadila mom P. iz glave i to malo većeg i bilo mu je crveno par dana.malo alkohola na to mjesto uboda i pratiti da nema promjena.mi živimo na Medvednici i znam da su tu najopasniji krpelji zato se treba dosta paziti.meni je u drugom mjesecu se zaljepio na nogu.nemam pojma kak po zimi,ali oni hiberniraju po zimi i dosta su izdržljivi.tak ako živite u prirodi kontrolirajte se svaki dan.te male zvijeri koliko god su male ali meni su odvratne i kad ih moram vaditi gade mi se.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Kruzno crvenilo (slicno kao kolut oko mjesta ugriza) moze biti znak lyme borelioze koju prenose krpelji u ovim nasim krajevima i ako se crvenilo pojavi najbolje je dijete odvesti doktoru da pogleda. Lyme borelioza se lijeci antibioticima (moze se uzimati profilaksa ako se sumnja na nju). Ako se ne lijeci njezini se vidljivi znakovi povlace, ali bolest se kasnije manifestira drugim žarištem u organizmu.

Nadam se da sam dobro zapamtila i reinterpretirala ovo jer se to sjecam od prosle godine kada je nama trebalo...srecom...na kraju kod nas nije bila borelioza.

Ima dosta topica na tu temu, pa odi na pretražnik.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vađenje pincetom ne uspjeva uvijek. Najbolje ga je "odviti" iliti "odšarafiti" kontra od kazaljke na satu, polako, onda se pomalo otpušta sam, najmanje je vjerojatno da će ostati štogod u koži

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

OBAVEZNO K DOKTORU i nikakvi domaći recepti...nema veze ako je bezopasan, od viška pregleda glava ne boli.... a od manjka može itekako... mm je skoro umro ko dijete od krpelja... i danas ima ožiljak na potiljku od njega... tu mu nema kose uopće...

glavobolja i temperatura su neki od simptoma...

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Bili smo kod doktorice, pregledala ga je i rekla je da je ok da nije niš ostalo. I da u tom djelu nisu zaraženi krpelji.
    Rekla je samoi da pratimo i ako vidimo neke promjene da odmah dođemo.
    Ja se nadam da neće biti.

Becky avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Anvi prvotno napisa
    Pretpostavljam da ste uljem namazali krpelja. Ako da, ubuduće nemojte to raditi jer se upravo mazanjem krpelja kojekakvim uljima, alkoholom, otapalima i koječime povećava opasnost od prijenosa bolesti. Dovoljno je (i najbolje) ukloniti ga pincetom, bez ikakvog premazivanja beštije.
    Mjesto uboda možeš malo obrisati alkoholom, da dezinficiraš ranicu.
    Crvenilo nastaje zbog iritacije, kao kod uboda komarca. Nekom jače, nekom slabije, bitno je da se ne širi.
    Točno. Krpelja se smije vaditi samo na živo, jer se prilikom upotrebe raznih sredstava (ulja, alkohola i slično) jadan stresira i šokira , pa onda jače slini i povraća (da, povraća, koliko god to smiješno zvučalo), i izlučuje više virusa i bakterija putem sline

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Tek sad vidim da ima i aktualniji topic... PA evo postavljam i vodje pitanje...

Krpelja(MM-u) smo izvadili nakon nekih 24h najviše. Od tada je prošlo 5 dana, međutim oteklina i crvenilo na mjestu uboda još uvijek nije nestalo. E sad, koliko obično traje ta oteklina i crvenilo? Ili da jednostavno ode kod doktora? Kojeg, na području ZG, Zaraznu? Dal mora ostati u bolnici?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod crvenila, ja bih odmah kod doktora, pa i na vadjenje krvi ako treba za konkretnije rezultate, a ne da doktor kaze - sve je OK nakon sekunde pogleda na "ranu".
    Mi smo maloga cijepili protiv KME, al postoji i borelioza, koja bas ima simptome crvenila oko rane - opasna je, ako se ne lijeci, al je izljeciva antibioticima.

Evo tu nesto o krpeljima:
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ight=krpelj%2A
    a ima jos drugih topica na forumu o tome

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Joj koja panika! Kaj vi gradska deca dramite? Ja sma celi život vadila krpelje sa asebe pa sa svoje djece. na svu sreću oni zaraženi su nas zaobilazili. Evo prvih simtoma krpeljnog meningitisa: temperatura, bolovi u cijelom tijelu, povraćanje slično kao kod gripe. Pa ako se ne pojeve ovi ili neki drugi simptomi, mislim da stvarno ne treba dizati paniku. Crvenilo je normalno jer je koža iziritirana što krpeljom što postupkom vađenja.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •