Double i triple testovi su krvni testovi kojima se utvređuje količine dva odnosno tri hormona trudnoće čija odstupanja od prosječnih vrijednosti MOGU ukazati na MOGUĆNOST da beba ima neku urođenu kromosomsku grešku kao npr. Downov sindrom.

Ovo NISU dijagnostički testovi. Ovim testiranjima se ukazuje u koliko slučajeva (npr. 1 u 386 slučaja) postoji mogućnost da beba ima neku kromosomsku anomaliju. Što je odnos mogućnosti manji, to je rizik veći pa se onda obično trudnica upućuje na daljnje pretrage npr. amnicenteza. Međutim i loš nalaz po ovoj pretragi ne znači da sa bebom nešto nije u redu i obrnuto.

Jedini preduvjet za što točnije rezultate je napravljen uzv sa mjerama bebe (što točnijim) i što bliže datumu pretrage (ne smije biti stariji od 7 dana, a ja iskreno preporučujem uzv 1-2 dana prije pretrage, ako ne i taj dan).

Ja sam napravila double test (dobar nalaz), još ekstra neke uzv pretrage kako bih izbjegla amnicentezu, jer sam bila trudna sa 37 g.
Ništa od toga nije strašno niti bolno.

Jedina moja preporuka je da napraviš double u nekom privatnom laboratoriju jer su nalazi gotovi taj dan za razliku od čekanja nalaza u bolnicama.