Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: maslac "pobijedio" margarin

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno maslac "pobijedio" margarin

http://www.plivazdravlje.hr/?section...d=20391&show=1

Trans-masnoće gore za zdravlje od zasićenih masnoća
    Samo jedna dnevno konzumirana krafna, pogubnija je za vaše zdravlje nego što mislite, pokazalo je istraživanje znanstvenika iz Hong Konga.

Jedna krafna može sadržati i do 2,2 grama štetnih trans-masnoća, što je veći unos nego što ga Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) preporučuje tijekom cijeloga dana, izvijestila je Zaklada vijeća potrošača Hong Konga.

Krafna punjena kremom spada među 85 prehrambenih proizvoda što ih je testirala spomenuta potrošačka udruga i centar koji se bavi uzročno-posljedičnom vezom između trans-masnoća i sintetskih masnoća s pretilošću i srčanim bolestima, a djeluje pod okriljem hongkonške vlade.

Testovi su pokazali da se u svakih 100 grama krafne punjene nekom kremom nalazi 4,7 grama trans-masnoća, u odnosu na 0,7 grama koliko ih je pronađeno u običnom čokoladnom prutiću, 0,01 grama koliko ih je pronađeno u čokoladnom prutiću s kikiriki maslacem i oko 0,03 grama koliko se nalazi u manjoj vrećici čipsa.

Znanstvenici otprije upozoravaju da je svakodnevni unos prevelike količine trans-masnoća u organizam bez sumnje povezan s povećanim rizikom od srčanožilnih bolesti.

Ova vrsta masnoća, prema zadnjim saznanjima znanstvenika, štetnija je za zdravstveno stanje pojedinca od unosa dosad 'ozloglašenih' zasićenih masnoća.

Zasićene masnoće životinjskog porijekla, primjerice iz crvenog mesa i punomasnog mlijeka, dosad su bezbroj puta proglašene nepoželjnima, jer u prekomjernim količinama ugrožavaju zdravlje.

No, otkriveno je da isti učinak imaju i industrijski proizvedene trans-masnoće za koje se smatralo da nisu štetne.

Istraživanja su pokazala da istodobno povisuju loš LDL, a snizuju dobar HDL kolesterol i tako znatno povećavaju rizik od srčanožilnih bolesti.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) - uzor za svjetske standarde zdravstvene ispravnosti - donijela je zakon prema kojemu na prehrambenim proizvodima mora biti navedena količina trans-masnoća.

Trans-masnoće dobivaju se hidrogeniziranjem i drugim industrijskim procesima prerade biljnih masnoća.

Manje su sklone kvarenju od prirodnih pa se koriste za produljenje trajnosti peciva, slatkiša, slanih grickalica i brze hrane.

Najveći su izvori trans-masnoća margarin, hidrogenizirano biljno ulje i pekarske masnoće.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

o margarinu se da puuuuno pisat jel da....

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi smo vazda na puteru, ne volimo margarin. Ali bi morali malo smanjiti i puter

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    o margarinu se da puuuuno pisat jel da....
    e koliko me nervira ona Margo reklama ....

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa ovo je uzasno stara vijest.. tek sad su sluzbeno priznali?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mislim da sam ovo već negdi napisala ali evo opet...
    margarin je napravljen za tovit amerim tuke za thanksgiving ali kako su im ga davali u enormnim količinama bidne beštije su krepavale...

i onda su nekim principom pribacili margarin u ljudsku prehranu :shock: pa sad netko i to jede.... :/

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ovo nisam znala.
    Inaće mi nije drag, a sad mi uopće nije drag.

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i tu na forumu smo već odavno zaključili štetnost margarina

aurora8 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

hvala za ovu korisnu informaciju!
    znala sam, ali ne sve ovo.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Super, volim maslac, ali ga nastojim što rjeđe jest, onako, počastim se njime kadkad, a na margarin se nikad nisam uspjela prešaltat !

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ni ja isto. Najdraze mi je kad mi negdje u gostima/rodbini za veceru ili dorucak ponude maslo i marmeladu (sto obozavam i vraca me u djetinjstvo, posebno uz bijelu kavu), a onda izvade npr. margo. Bljaaak.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Ni ja isto. Najdraze mi je kad mi negdje u gostima/rodbini za veceru ili dorucak ponude maslo i marmeladu (sto obozavam i vraca me u djetinjstvo, posebno uz bijelu kavu), a onda izvade npr. margo. Bljaaak.
    I u hotelima mi je to mljac doručak - mali maslac i mala marmelada i neko bijelo pecivo i bijela kava, jami!

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, al na žalost se i većina kupovnih kolača ili islatkiša s kremamam radi s margarinom, a ne s maslacem.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa da, margarin je duplo jeftiniji od maslaca, zato ga ljudi kupuju. :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •