Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Kratkovidnost i bezbolni porod

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Kratkovidnost i bezbolni porod

Molila bih informaciju/iskustva trudnica s dioptrijom preko -10.

Ako je ova tema već negdje obrađena, slobodno post preselite ili brišite, te me uputite na određeni link.

Sukladno ranijim informacijama o mogućem pucanju krvnih žilica (ili nešto slično) tijekom poroda, zatražila sam, u dogovoru s ginekologom, mišljenje oftamologa, koji je nakon moje visoke dioptrije (preko -10) napisao da porod mora biti bezbolan, a da ginekolog treba odlučiti da li će biti carskim rezom ili epiduralnom.

Ako netko ima slična iskustva, molim da mi javi.

Unaprijed hvala.

Pozdrav i sretno,

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Kratkovidnost i bezbolni porod

Hvala na linku. Pročitala sam sve postove u sklopu predmetne teme. Međutim, s obzirom da su postovi na njemu stari, a i nema ih puno, molila bih forumašice s novijim i dodatnim iskustvima da mi daju neke informacije.

Unaprijed hvala.
    Pozdrav i sretno,

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne radi se o pucanju kapilara usljed naprezanja nego o mnogo ozbiljnijoj stvari, a to je odljepljenje retine (koliko se sjecam) što rezultira sljepoćom.
    Ja nemam preko -10 ali imam -9 i dva puta sam rodila najnormalnije, bez epiduralne. Ginekolog me uputio oftalmologu koji mi je nakon pregleda napisao preporuku da se ide na prirodan porod, a ukoliko se nesto pocne komplikovati da se zavrsi carskim rezom. Meni je dr objasnila da tu nije kljucna dioptrija nego stanje oka, oko moze biti zdravo i sa tako velikom dioptrijom. Tako da je tu svaki slucaj za sebe, ali generalno, sama visoka dioptrija nije obavezno i indikacija za carski. Bar tako su meni objasnili.

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Poli prvotno napisa
    sama visoka dioptrija nije obavezno i indikacija za carski
    ovo potpisujem.

ja sam prije skidanja lasera, imala isto poprilicnu dioptriju. bila sam kod oftalmologa koji mi je obasjnio kako je to zastarjelo misljenje da zene s velikom dioptrijom trebaju na carski.
    danas postoji metoda, lasreska, kojom se ostacena retina zaljepi i porod moze biti vaginalan, a i rijesi se ostecenje za cijeli zivot. tako da se ne treba brinuti da li ce doci do odvajanja prilikom bilo kakvog napora, npr nosenje tereta i sl.

Palagruža avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

I ja imam visoku dioptriju, -8,5 i -10. Bila nedavno kod oftalmologa i rekao mi je da je u takvim slucajevima rizik od odljepljenja retine nesto veci nego kod rodilja koje dobro vide, ali da nije narocito velik (tim vise sto mi je ocna pozadina u solidnom stanju) i da po njegovom misljenju mogu slobodno roditi vaginalno. Epiduralnu nije spominjao, rekao je samo da bas ne bi bilo dobro da porod traje npr. 24 sata. Odnijela sam misljenje svojoj ginicki, koja se malo lecnula na kombinaciju vaginalnog poroda i dioptrije -10, pa sam za svaki slucaj potrazila misljenje jos jednog oftalmologa. Rekao mi je istu stvar kao i prvi, tako da mislim da nema mjesta zabrinutosti.

lulu-mama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Crvic, znači preporuke oftalmologa su da se prije trudnoće (ako se može/stigne...) ode na skidanje dioptrije?

Ja se spremam na skidanje dioptrije (i na trudnoću) i baš sam o tome razmišljala: što je bolje skinuti sad dioptriju, ili pričekati porod pa onda (da se ne bi pri porodu opet vratila dioptrija zbog napora i sl).

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj lulu-mama prvotno napisa
    Crvic, znači preporuke oftalmologa su da se prije trudnoće (ako se može/stigne...) ode na skidanje dioptrije?

Ja se spremam na skidanje dioptrije (i na trudnoću) i baš sam o tome razmišljala: što je bolje skinuti sad dioptriju, ili pričekati porod pa onda (da se ne bi pri porodu opet vratila dioptrija zbog napora i sl).
    bolje skini dioptriju nakon trudnoce jer se u trudnoci moze, zbog nakupljanja vode, dioptrija malo povecati. tako je meni objasnjeno. kazu da napor nema veze s povecanjem dioptrije.
    nakon skidanja dioptrije je najbolje cekati godinu dana s trudnocom.

meni je trudnoca iznenadila tri mjeseca nakon skidanja dioptrije i, na srecu, meni se dioptrija nije povecala.

Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

ćao cure,imam 30 godina i trudna sam 2 mjeseca.imam visoku dioptriju (-18) korigirana mi je jako dobro lećama i naočalama.kao što vidim ne preporuča se porod prirodnim putem.ginekologici nisam rekla za sočiva i dioptriju a moj oftalmolog mi je napisao u nalazu da obavezno idem na carski.sada imam dilemu ,reći ginekologici ili ne???'da li je imao netko sličnu situaciju? Iskustvo? Dioptriju?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •