Da li se pod pojmom prekovremeni rad ubraja i rad subotom i nedjeljom,hvala.
Da li se pod pojmom prekovremeni rad ubraja i rad subotom i nedjeljom,hvala.
na mojoj plahtici za plaću su subota i nedjelja uvijek bili odvojeni od prekovremenih i popodnevnih sati
telmama, to ovisi o puno čimbenika. pretpostavljam da se ovdje radi o smjenama, dakle ako radiš smjenu i subotom/nedjeljom i to do 8 sati dnevno, isplaćuje ti se samo uvećanje po članku 92. Zakona o radu
Za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću.
Međutim ako na te dane imaš i prekovremene onda se dodaci kumuliraju pa imaš pravo na uvećanje i za prekovremeni i za rad nedjeljom. Ako su ti prkovremeni odrađeni neki drugi dan onda se računaju po satnici za obični dan, a ne uvećani kao za nedjelju. Subota je negdje također kolektivnim ugovorima uređena tako da se ima pravo na uvećanje plaće, ali to ovisi o tome gdje radiš, po zakonu o radu je samo kako je gore navedeno.
Podižem temicu jer mi je pun kufer prekovremenih sati. Help, kome da se žalim ?
Riječ je o prekovremenom i to NOĆNOM radu koji mi se ni ne plati.
Kad se zbroji lista za plaću, brišu mi se svi redovni radovi do 15 sati i dio popodnevnih smjena.
Od 20. 06. sam radila 72 sata, od čega 36 noćnog rada.
Nadređena, nema rješenje jer su mi sve kolegice trudne na bolovanju ili rodile.
Volim svoj posao i znam da imam pravo raditi samo prijepodne, ali to u praksi ne funkcionira.
Nadređena ima rješenje - zaposliti zamjenu!
Ukoliko ne možeš ostvariti svoja prava u dogovoru s poslodavcem obrati se inspekciji rada.
Prijavu možeš napraviti anonimno, ti ili netko u koga imaš povjerenja.
U praksi sam vidjela da to ima smisla, ali samo ako djelatnici surađuju s inspektorom. Često se poslodavci niti ne kazne, ukoliko pristanu ispraviti nepravilnosti u nekom zakonskom roku.