-
IUGR i.o.?
pozdrav,bila sam danas na ultrazvuku i rekli su mi da mi je beba manja nego što bi trebala biti...trenutno sam 31+4....i to me i ne brine pretjerano jer sam pročitala i čula od puno žena da je i njima bilo tako i na kraju su rodile savršenu bebu,više me muči "povišen otpor u a.umbilicalis" jer ne mogu nigdje na netu naći da to netko spominje
i u nalazu piše iugr i.o. (zastoj u rastu ?,a šta je i.o.)....u ponedjeljak idem u bolnicu....može neko iskustvo?primjer?bilo šta jer počinjem paničariti.......hvala
-
ne znam što je, ali ako doktor nije bio zabrinut ili nešto više rekao od toga, možda ne bi trebala paničariti? i meni je zadnjih mjesec, dva doktor bio rekao da je beba manja. rodila sam dijete od 3,6 kg...
-
Točno, iugr je zastoj u rastu, a i.o., ne znam što je. Povišen otpor u a. umbilicalis znači da je smanjen protok hranjivih tvari kroz pupčanu aortu.
Nemoj paničariti, i ja sam imala takvu dijagnozu i odlazila na uzv i doppler svaki tjedan. Uz to imala sam i manje plodne vode.
Procijenili su da beba neće imati niti 3 kg kad se rodi.
Na kraju je zbog toga bio inducirani porod sa 38+3, rodio se prekrasan zdrav dečko od 3380g i 50 cm, sad ima 2,8 god.
Sretno!
-
hvala,nadam se da će biti sve ok....malo me je frka jer me šalje u bolnicu na pretrage, pa ćemo vidjeti...ustvari se bojim induciranog(kažu to je krajnja solucija) jer mi se čini malo prerano i nisam još spremna
-
koliko znam, i.o. je skracenica od latinskog naziva in obstructio
po mom slobodnom prijevodu to znaci "u tijeku" ali nisam sigurna.
znam da i inace kad napisu neke dijagnoze stave taj i.o.
Sigurno je neka od forumasica medicinske struke pa ce znati
do onda ne brigaj...znam da je preporucljivo napraviti doppler...uzv mjerenja isto znaju biti netocna.
-
da je stvarno panika, ostavili bi te u bolnici ODMAH kao mene - meni je dijagnoza bila teški IUGR, beba je u 30 tjednu bila procijenjena na 1000g. držali su me u bolnici desetak dana, beba nije rasla ništa, baš ništa jer protoka kroz pupčanu vrpcu skoro uopće nije bilo. radili su mi ctg svaki dan, kad se pokazao jako loš, napravili su mi hitan carski. P je rođen 31+5 sa 33cm i 930g. danas je POTPUNO ZDRAVO dijete od 2.5g.
-
da,uz uzv su mi radili i doppler i danas i prije 2 tjedna,jedino glava odgovara tjednima trudnoće,a ac i fl zaostaju sad već za 3 tjedna....dr. kaže da ne treba paničariti (naravno) i da je moguće da će sve biti ok.....ma nadam se, samo mrzim taj osjećaj bespomoćnosti,da mi je bar dao neki zadatak (
) ili upute da imam osjećaj da doprinosim bebi, uh.....oprostite moram se izjadati..
-
o,kha hvala na odgovoru...i baš mi je drago da je kod tebe sve dobro prošlo....
-
prepisujem s drugog mjesta:
Oznaka “in obs” je u stvari skraćenica od latinski: in observationem (u promatarnju, na promatraju) što znači da još uvijek nije postavljena definitivna dijagnoza i da je vjerojatno potrebna daljnja dijagnostička obrada kako bi se potvrdila ili isključila navedena dijagnoza.
-
još jednom hvala svima ...do danas sam se uspijela smiriti....ništa u ponedjeljak idem "na promatranje" pa ću vidjeti...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma