Results 1 to 19 of 19

Thread: prazne boce za sokove

  1. #1

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zg
    Posts
    744

    Default prazne boce za sokove

    Gdje se mogu kupiti prazne staklene boce s originalnim čepovima od pola litre i litre? Vraćali smo se iz čk i usput nabrali dvostruku količinu bazge pa se bacamo na proizvodnju soka...Ovo je prvi pokušaj, drž'te fige da uspije, ali nemamo dovoljno boca, a ak bude ok, nešto bi i poklonili pa bi htjela da boce pristojno izgledaju. Nekak si mislim da bi moglo biti u dućanima tipa Getro, ali da si uštedimo puta i vremena sutra, ako netko zna, nek' javi.
    Hvala!

  2. #2
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    A zašto jednostavno ne iskoristiš PET boce.
    Sok od bazge se sasvim uredno može čuvati u toj ambalaži, a poklonjenom konju se ne gleda u zube

  3. #3
    bebelina's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    1,609

    Default

    Pevec , ali budi oprezna s sokom od bazge,nama su jednom popucale boce. Sveki je radila , pa nisam sigurna gdje je pogrijesila , ali znam da je bilo ajme meni i joj za ocistit.

  4. #4

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zg
    Posts
    744

    Default

    Plastičnih boca nešto imamo, ali bez čepova
    Od čega su vam popucala boce? Od soka?

  5. #5

    Join Date
    Jun 2005
    Posts
    2,709

    Default

    Problem s bocama može biti slijedeći:
    1) u staklene boce lijeva se prevrući sok vrlo naglo pa boca pukne. Rješenje je uliti na dno boce malo vrelog soka, pričekati da se boca zgrije i dalje je polako napuniti.

    2) plastična ambalaža reagira na visoku temp. tako da se "stisne". Naravno, osim deformirane boce imate i svinjac na radnoj plohi. Ne koristiti plastične boce ako se lijeva vrući sok.

  6. #6
    faith's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    428

    Default

    Moja mama stavlja sok od bazge u kanister od 5 litara, to je deblja plastika pa joj ne smeta što je sok vruć.

  7. #7
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Quote Originally Posted by bebelina
    Pevec , ali budi oprezna s sokom od bazge,nama su jednom popucale boce. Sveki je radila , pa nisam sigurna gdje je pogrijesila , ali znam da je bilo ajme meni i joj za ocistit.
    vjerovatno je ulila vreli sok u hladnu bocu i staklo puklo prilikom naglog istezanja, ko sto je mim rekla.

    moja mama to izbjegne, a ujedno i nacin na koji konzervira sokove, marmelade, kompote tj. sve sto stavlja tako u stakleno posudje, tako da:

    zagrije staklenke/boce u pecnici. ne znam na kojoj temp. ali uglavnom da ne puknu a da se ugriju (bez cepa naravno), sa malo otvorenim vratima od pecnice da vidi sta se dogadja, i u tako vruce boce/staklenke ulije vruci sok/marmeladu/kompot i to zatvori originalnim cepm. prilikom hladjenja posuda se hermeticki zatvori pa je morate otvorit ko one staklenke /boce iz ducana. tako zatvorne boce nam znaju stat i po dvi godine ako ih ne potrosimo, a da se ne pokvari sadrzaj. samo kad se otvori mora se potrosit jer nema ikakvih konzervansa unutra.

  8. #8
    bebelina's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Zadar
    Posts
    1,609

    Default

    Boce su popucale naknadno, nakon 15-20 dana , kao da se nastavilo vrenje u njima.
    Sad upotrebljvamo demezanu od 3 litare ,deblja plastika i nezgoda vise nije bilo.

  9. #9
    zhabica's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    u radosti ...
    Posts
    3,922

    Default

    Quote Originally Posted by bebelina
    Boce su popucale naknadno, nakon 15-20 dana , kao da se nastavilo vrenje u njima.
    Sad upotrebljvamo demezanu od 3 litare ,deblja plastika i nezgoda vise nije bilo.
    to nisu bile dobro zatvorene, trebaju bit cvrsto zatvorene da zrak ne ulazi unutra i da ne fermentira secer jer pri tom nastaje CO2, plin koji se nakuplja pa boca na kraju pukne od pritiska.

    ja bi uvijek izabrala staklo a ne plastiku. nekako mi se cini zdravije.

  10. #10
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by zhabica
    ja bi uvijek izabrala staklo a ne plastiku. nekako mi se cini zdravije.
    Definitivno! Pogotovo sadržaj visoke temperature i plastika ne idu zajedno (iz zdravstvenih razloga, a ne zato što bi se plastika mogla izvitoperiti).

    Inače, ako imate nekoga tko radi u bolnici, zamolite da vam skupe politrene boce od infuzije. To je zasigurno kvalitetno staklo i zdravstveno ispravno. Problem je onda jedino sa čepovima, no može poslužiti celofan s gumicom.

  11. #11

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zg
    Posts
    744

    Default

    Ima li još netko ideja gdje ih kupiti?

  12. #12

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    poljoapoteke znaju imati staklene boce kao za vino

  13. #13

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default Re: prazne boce za sokove

    Quote Originally Posted by Loli
    Gdje se mogu kupiti prazne staklene boce s originalnim čepovima od pola litre i litre? Vraćali smo se iz čk i usput nabrali dvostruku količinu bazge pa se bacamo na proizvodnju soka...Ovo je prvi pokušaj, drž'te fige da uspije, ali nemamo dovoljno boca, a ak bude ok, nešto bi i poklonili pa bi htjela da boce pristojno izgledaju. Nekak si mislim da bi moglo biti u dućanima tipa Getro, ali da si uštedimo puta i vremena sutra, ako netko zna, nek' javi.
    Hvala!
    bumbar na staroj samoborskoj. tvornica boca i sveg stakla, ima i svakakvih čepova.

  14. #14

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    a kako vi radite taj sok da vam je vruć? moja se bazga natapa od subote navečer, večeras ću ju ocijedit kroz gazu, stavit šećer i na kraju lim kiselina. i u boce

  15. #15
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Koliko se sjećam, sok od bazginih CVJETOVA moja mama radi da prokuha vodu i šećer, u ohlađeno potopi cvjetove, ne znam koliko točno to stoji, pa ocijedi, doda limunske kiseline i zatvara u staklene boce s oriđiđi čepovima (moja mama skuplja kao hrčak te boce, jer zna da će joj trebati ili za sok ili za kuhani paradajz, a kad zatreba angažiramo i rodbinu i susjede).
    Sok od bazginih BOBICA ona kuha sa šećerom, procijedi/propasira, još malo kuha i vrućeg lijeva u staklene flaše koje je zagrijala u pećnici, ali sad se ne sjećam je li zatvara vruće ili kad se skroz ohladi.

    U plastiku vrući sok nikako, oslobađa se dioksin.

  16. #16

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    816

    Default

    Quote Originally Posted by Audrey
    Koliko se sjećam, sok od bazginih CVJETOVA moja mama radi da prokuha vodu i šećer, u ohlađeno potopi cvjetove, ne znam koliko točno to stoji, pa ocijedi, doda limunske kiseline i zatvara u staklene boce s oriđiđi čepovima
    tako i ja, samo ja ne prokuhavam vodu i šećer, nego samo ubacim u ocijeđeno i svako malo promiješam. brzo se otopi.

  17. #17

    Join Date
    May 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    584

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica
    poljoapoteke znaju imati staklene boce kao za vino
    Pod zidom, na dolcu, u poljoapoteci :D :D

  18. #18
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    sumoopskrba?

  19. #19

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    willow-tree je već rekla
    Bumbar na staroj samoborskoj ima sve što možeš zamisliti od boca (normalnih, malih, neobičnih, s kruškom unutra...) i zatvarača.

    http://www.bumbar.hr/home.php?page=2&node=1

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •