Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: bulling

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno bulling

Ne znam gdje ovo spada pa stavljam ovdje. Malo sam pretraživala po forumu pa nigdje ne vidjeh konkretnu temu o bullingu. Ne znam da li je danas bulling toliko metastazirao ili su krivi žuti novinari, ali strah me već pomalo hvata.
    Sjećam se svojih osnovnoškolskih dana i jednog malog nježnog dečka, feminiziranog i plavog iz mog razreda kojeg su drugi dečki (a i poneka cura) nemilo maltretirali na svakodnevnoj bazi. Radilo se o verbalnim gadarijama, a poneke velike odmore bi ga pravi „muškarci“ i nagazili. Trajalo je godinama i bilo je to ružno za gledati i slušati i znam da sam cijela bila isfrustrirana gledajući njegovo svakodnevno ponižavanje, od kojih se jadnik nije znao braniti niti je itko ikada reagirao od straha prema toj agresivnoj grupi dječaka (osim povremeno ja, a onda bi dobila koji šamar ili vritnjak). Ni roditeljima ni učiteljici nije prijavio nasilje. Bila sam ljuta i na dečka-žrtvu jer mi se činilo da se treba znati braniti ili sve ocinkati razrednici. Danas je dečko-žrtva botaničar, ja sam pravnik, pa zato znam da su čak dvojica od agresora osuđeni zbog nekih kaznenih djela koje uključuju nasilje.

Iz još nekoliko drugih priča zaključila sam da se kod žrtava često radi o plahoj djeci i/ili djeci koja su drugačija od većine (budući botaničari). Očito su paralizirana strahom i nikome ne govore ništa do posljednjeg daha. Pošto je i moje djete plaho, drugačije i zasada se ne zna se braniti od tuđih napada na sebe (ima tek 3 g., ali...), htjela bih čuti vas koji ste neposredno ili posredno bili uključeni u bulling da svojom insajderskom pričom možda pomognete nekome.
    Ili je to preteška priča za forum?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

topluvodu, u tvojoj moci je uciti svoje dijete da tebi uvijek sve moze reci i da ga nitko ne smije tuci ni zadirkivati. ako imas takvu mogucnost u svojoj sredini, mozes se pobrinit da ide u vrtic ili skolu u kojoj se provodi neki program "bez nasilja", gdje se svu djecu osvjestava o bullyingu i gdje se uopce ne ceka da zlostavljano dijete ista kaze - reagiraju i djeca i odrasli.

ako nemas tu mogucnost, najvaznije je da ti dijete sve kaze (i da ti hvatas signale pa pitas) da mozes smisljat kako to rjesit - mozda razgovor s roditeljima, samoobrana...

problem s bullyingom nije u tome sto nitko za to nasilje ne dozna - kao sto si rekla, ti si znala, pa tako i cijeli razred valjda, ali vi niste rekli nikome, vasa uciteljica je 100% primjetila ali se pravila da nista ne zna jer nije znala sta da radi s tim. djecak vjerojatno nije nikom rekao jer je doma naucio da ga se tuce ili zadirkuje... ili je vec prijavljivao neka ranija nasilja pa mu je objasnjeno da je tuzibaba pa je prestao... ko ce ga znat!

nasla sam i topic odnedavno:
    Nasilje među djecom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •