Koliko blizu kuce smijem posaditi maslinu?
Imam ih masu u straznjem dijelu vrta, no korijenje im nije povrsinsko, barem tamo nije, pa ne znam procijeniti da li bi radi korijenja (da mi ne bi 'podizalo' staze) bilo OK posaditi maslinu blizu kuce...
Koliko blizu kuce smijem posaditi maslinu?
Imam ih masu u straznjem dijelu vrta, no korijenje im nije povrsinsko, barem tamo nije, pa ne znam procijeniti da li bi radi korijenja (da mi ne bi 'podizalo' staze) bilo OK posaditi maslinu blizu kuce...
maslina ti traži ca 4 x 5 m prostora odnosno 5 x 6 bi bilo idealno...
pa ako imaš mista oko kuće sadi....
Nije mi problem mjesto, nego korijenje - da li ce mi (s vremenom) 'podizati' stazu?štrigica prvotno napisa
mislim da maslina nije podizački nastrojeno stablo ali pošto su moje u masliniku - nemam pojma...Elly prvotno napisa
nisam sigurna ali mi se čini da smokva diže a masline ne - ali ću pitat pa ti javim
Ja imam mini-maslinik (nekih 10 stabalaštrigica prvotno napisa
) na dva mjesta vrta. Ali tamo nikome i nicemu ne smetaju, pa nemam pojma.
Smokva definitivno dize - zapravo, makla sam ju bas sa tog mjesta gdje bih sad stavila maslinu. Pravila je fantastican hlad i rasla k'o luda, ali je nakon 14 godina pocela dizati stazu, pa smo ju makli. Korijenje je bilo... uh, duboko, duboko. :shock:nisam sigurna ali mi se čini da smokva diže
Puno ti hvala unaprijed.cu pitat pa ti javim![]()
evo kaže susjeda da smokva ide široko i plitko a maslina duboko...
a negdi sam pročtala da koliko je razgranata krošnja nad zemljom toliko je i ona :? pod zemljom
Smokva je kod mene bome isla duboko i siroko.štrigica prvotno napisa
A sad sam se totalno zbunila za maslinu, vise ne znam da li mi je to dobra ideja ili nije... - a izgledalo bi super... :/
U svakom slucaju, hvala na pomoci.![]()
nikako doć do pravog odgovora ali onda mi je sinilo:D :D
negdi sam vidila mini aleju do kuće i sa obje strane su bile posađene masline... mislim da je netko onda komentirao kako je to vrsta cimprešino ali ovu tvrdnju uzmi s rezervom... pošto ljudi voze tom alejom do kuće pretpostavljam da im nisu iskopale taj cementirani put![]()
Mi pored vrata imamo ogromnu staru maslinu,ostavili smo oko nje krug,sa svake strane po pola metra možda a sve ostalo je betonirano.Izgleda odlično,korijenje se ne diže(mislim da to maslina ne radi za razliku od borova koji ruju ceste i sve iznad korijenja),daje nam super hlad a jedini problem je otpadanje lišća.
E sad,to tako stoji već 6,7 godina a hoće li kasnije praviti probleme,ne znam.Mada na tom dijelu i dok nije bilo betona nikad nije bilo uzdignuto ni drugačije od ostatka
Opet nisam napisala sve što sam mislilaHtjedoh reći da mi muž redovito sadi te masline svuda uokolo i da u svezi glede toga znam da rupa mora biti jako duboka,znam da nije više imao snage kopati ručno pa je htio pozvati mali bagerčić da bi posadio 6,7 komada.
Trina, hvala na ohrabrenju.![]()
Budem iskopala kao za bunar ako treba, toliko mi se svidja ideja.
![]()
maslina ima plitko korijenje (sjecate se kako se vide korijenja iz zemlje), i moze dizati stazu
Ajme, ne znam da li dazrinka prvotno napisa
ili
, naime: jucer sam kupila maslinu.
![]()
Ide u zemlju, to je definitivno, gledat cu da je posadim na sredini slobodnog prostora, pa kad korijenje dodje do staze - dizem ju.
U medjuvremenu se nadam da ce to biti jednom kad se E pocne sa svojih 30-ak god. brinuti o okucnici.![]()