Pritom ne mislim na vanzemaljce već na bolesne, hendikepirane, druge boje kože, siromašne...
Mi živimo u malom gradu u kome se družimo sa nama 'sličnima'. Nemamo ni neka posebna događanja gde bi se mogli susresti sa drugačijom decom i ljudima tako da im je svest ograničena kad je ta tema u pitanju. I ostaće ograničena ako se iz ovih stopa ne aktiviram i objasnim im neke stvari
Jedna situacija me je dotukla pre par dana. Naime, jedna devojčica koja je sa njima u grupici ima starijeg brata koji boluje od cerebralne paralize. Dečaku već par godina odlažu polazak u školu (mislim da ima već punih 8 a tek je u pripremnom i to po činimise treći put) jer ne hoda. Roditelji su izbeglice sa Kosova, žive u iznajmljenom stanu, otac radi svakakve poslove da bi mu omogućio neophodno (voze ga u pretužnim ručno sklepanim kolicima), imao je par operacija u poslednje dve godine i uvek je skupljan novac pomoću dobrovoljnih priloga. Ukratko, oni žive u teškoj situaciji, on bolestan i zavistan od kolica a moja deca se sablažnjeno sklanjaju u stranu kad ih sretnemo na ulazu u vrtić. I to me tako boli![]()
Ja želim da im od malih nogu usadim u te male glavice podatak da smo svi, ovakvi ili onakvi, dar od Boga, da svačije postojanje ima svrhu, da svako to 'drugačije' telo ima istu dušu kao i naše, da nije greh biti slep/gluv/crn/žut/siromašan. Vidim da počinje začikavanje u društvu oko boljeg bicikla ili lepšeg plišanca i neverovatan strah me hvata kako bi reagovali kad bi npr. videli crnca
Kako ih učiti ako nemaš očigledan primer u okolini? Pokazivati slike, gledati blogove, tražiti dokumentarce...? Premali su za neke ozbiljnije diskusije zašto i kako ali naviknuti ih na lice deteta npr sa Downom bi bio savršen početak.
Celi plan će mi otežavati (u to sam potpuno sigurna) drugi roditelji neposredno i njihova deca posredno. Čula sam petogodišnju košinicu koja je izjavila da dva dečaka koji su tog popodoneva viđeni da sede na klupici pored našeg dvorišta 'nisu deca već cigani''. Došlo mi je da joj održim trosatno predavanje o gluposti koju je upravo izjavila ali sam se ograničila samo na ''M, pa i oni su deca kao i vi''. Došlo mi je i da je povedem, onako svu markirano obučenu, u kuću nekog tog cigančeta i pokažem joj gde i kako ta jadna deca žive.
Ma ne znam...Tako bih želela da nešto promenim u ljudima a ne znam kako