ja kikicu nisam učila da postoje "drugačiji"... ono što je trebalo naučiti, ja sam naučila od njeclumsy mom prvotno napisa
...
kad je imala 3 godine, zamolila sam ju da da jednu lutku "djevojčici koja nema igračke"... objasnila sam joj da ta djevojčica nema niti jednu igračku, ni puno robice, ni puno hrane... kikica je otišla u sobu, i donesla mi svoju "posebnu" lutku... jedinu lutku crne boje... "za culicu koja nema iglacke"...
![]()
ostala sam šokirana, jer sam mislila da ću morati moliti i objašnjavati...
nekoliko godina kasnije - otišla sam s njom u dječji dom, prvi put u životu. pitala sam časnu da li kikica može upoznati djecu dok nas dvije razgovaramo. druga časna ju je odvela djeci - i jedva sam ju nagovorila da idemo doma... nakon toga je bila puno puta. mene su djeca prihvatila - jer su prihvatila nju...
tih godina, trebalo je otići u centar stančić. to je centar za osobe s posebnim potrebama. iskreno, ja sam se bojala same sebe. naime, kad sam bila u centru za autizam - zapamtili su me kao "onu koja je ridala na predstavi"... ja sam bila toliko dirnuta njihovim trudom, da nisam mogla suspregnuti suze...
konačno sam smogla hrabrosti i otišla u stančić... bilo je sasvim drukčije od onog što sam očekivala, i vratila sam se sretna što sam tamo bila. odvela sam i kikicu. prije dolaska, psihologica joj je objašnjavala kakvih sve štićenika ima - kako bi se "pripremila". kikica je samo odmahivala glavom - uz komentar da joj je "mama objasnila" ...
u centru je bila oduševljena - jer je odmah našla društvo za igru. ljude mojih godina, koji su razmišljali kao i ona... suosjećala je s nepokretnima, sa ženom bez nogu se igrala s mobitelom, drugu koja je tražila da ju netko podraga - dragala je do besvjesti... gledala slike u časopisima s onima koje su fascinirale slike...
a ja sam cijelo to vrijeme dok sam nju vodila sa sobom - učila od nje. ona mi je pokazala kako je jednostavno pružiti ruku onima kojima je to potrebno...
ako otvoriš link u mom potpisu - vidjet ćeš moje nećakinje, odnosno njene sestrične... stariju je upoznala, mlađa ima tek dva tjedna... ali ih i ovako na daljinu - obožava![]()