Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Produživanje ugovora o radu na određeno vrijeme

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Produživanje ugovora o radu na određeno vrijeme

Zna li netko koliko dugo poslodavac može produživati ugovor na određeno vrijeme?

mamma san editirala naslov

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Tri godine,mislim.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Tri godine,mislim.

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

e i ja sam tak pročitala u zakonu o radu ali nisam bila sigurna jesam dobro shvatila, znači tak je, hvala

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

anima, to je sasvim točno ali postoji "catch": poslodavac može prije isteka treće godine sasvim malo (ili više) promjeniti tvoje radno mjesto (opis posla, radne zadatke i sl.) što mu na žalost daje za pravo da to tretira kao novo radno mjesto (ili te doslovno preseliti na novo radno mjesto) i ponovo produžavati ugovor na određeno slijedeće 3 godine

nadalje, u te 3 godine ne ulazi pripravnički staž (ukoliko ga je bilo)

ipak, prema riječima inspektora rada - sve ovo je ipak kažnjivo zakonom i svaki poslodavac (navodno) mora opravdati ZAŠTO nekome produžava radni odnos na određeno - pune 3 godine jer: svrha radnog odnosa nije zapošljavanje na određeno, a i ono se koristi u posebne svrhe kao povećani opseg posla (a tko to ima kontinuirano povećani opseg posla 3 godine za redom i ne zaposli za stalno tog čovjeka?!)

no, sve to tako fino zvuči u našem zakonu. znamo kakva je praksa

gore navedeno znam iz prve ruke (MM - velika i poznata tvrtka)

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Ugovor o radu

Citiraj anima prvotno napisa
    Zna li netko koliko dugo poslodavac može produživati ugovor na određeno vrijeme?
    Nažalost odgovor na ovo pitanje je da može i duže od tri godine ukoliko je riječ o različitim poslovima.

Ugovor o radu na određeno vrijeme

Članak 15.

(1) Ugovor o radu može se iznimno sklopiti na određeno vrijeme za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvrše*njem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.

(2) Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenaznačenog rad*nika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom do*pušteno.

(3) Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine iz stavka 2. ovoga članka.

(4) Ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena utvrđenoga tim ugovorom.

(5) Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je radnik sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

(6) Poslodavac je dužan obavijestiti radnike koji su kod njega zaposleni na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme, o poslovima za koje bi ti radnici mogli kod poslodavca sklopiti ugovor o radu na neodređeno vrijeme te im omogućiti usa*vršavanje i obrazovanje pod istim uvjetima kao i radnicima koji su sklopili ugovor o radu na neodređeno vrijeme.
    Zakon o radu

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

evo dok ja tražim zakon odgovor već stiže

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A može i prekinuti radni odnos nakon 3 godine na par mjeseci i ponovo te prijaviti na isto radno mjesto.

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj M.a.r.t.a prvotno napisa
    A može i prekinuti radni odnos nakon 3 godine na par mjeseci i ponovo te prijaviti na isto radno mjesto.
    Ako se radi o istoj osobi koju ponovo zapošljava nakon par mjeseci na isto radno mjesto i pod istim uvjetima na određeno - ovo je već skroz škakljivo i mislim (nadam se!) da bi ga za to inspekcija kaznila bez pardona, na licu mjesta.

Evo detaljno:

Ugovor o radu na određeno vrijeme može se, iznimno, sklopiti za zasnivanje radnog odnosa čiji je prestanak unaprijed utvrđen objektivnim razlozima koji su opravdani rokom, izvršenjem određenog posla ili nastupanjem određenog događaja.Dakle, zakon predviđa ovaj ugovor o radu kao iznimku a ne pravilo i to samo za zakonom utvrđene slučajeve.

Zbog toga je zakonom propisan obvezni sadržaj ugovora o radu na određeno vrijeme, koji osim uglavaka propisanih za ugovor o radu na neodređeno vrijeme, mora sadržavati i podatke o očekivanom trajanju ugovora. Ti podaci mogu biti označeni točnim datumom do kada se ugovor sklapa, vremenskim trajanjem npr. “tri mjeseca”, “jedna godina” ili navođenjem određenog događaja npr. “do povratka radnika NN s bolovanja”.

Jasno je da ugovor o radu na određeno vrijeme obvezno mora sadržavati i razloge zbog kojih se ugovor o radu sklapa na određeno vrijeme.

Poslodavac ne smije sklopiti jedan ili više uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme na temelju kojih se radni odnos na istim poslovima zasniva za neprekinuto razdoblje duže od tri godine, osim u slučaju zamjene privremeno nenazočnog radnika ili ako je to zakonom ili kolektivnim ugovorom dopušteno.

Prekid kraći od dva mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od tri godine.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Taj ko to radi ne boji se inspekcije

Radni odnos se može prekinuti na više od 2 mjeseca i ponovo uspostaviti na tri godine - tako sam skužila i po tim citatima.

Ali, mislim da je puno jednostavnije poslodavcu promijeniti naziv radnog mjesta

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Pa ako se ne boje - neka, postoji finiji način komunikacije: anonimna prijava Inspekciji rada o kršenju prava radnika

Inspektor rada prilikom nadzora pazi po službenoj dužnosti da li je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen sukladno zakonu.

Zakonom o radu propisano je da ako poslodavac sklopi ugovor o radu na određeno vrijeme u slučaju koji nije predviđen zakonom ili kolektivnim ugovorom čini prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000,00 kuna do 30.000,00 kuna za pravnu osobu i novčana kazna od 1.000,00 kuna do 3.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi ili poslodavca – fizičku osobu te će inspektor rada u slučaju utvrđenog navedenog prekršaja protiv poslodavca i njegove odgovorne osobe podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

(op.a. ove kazne mi se čine minimalne :/ odnosno kada bismo im dodali još jednu nulu - možda bi poslodavci ipak više razmišljali o pravu onih koji im donose novac i zarađuju!!)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •