Results 1 to 20 of 20

Thread: Zaraza od psa?

koksy's Avatar

Default Zaraza od psa?

Frendica ima curicu staru 2.5 godine. Malena vec 3 dana navecer dobije temp. preko 39. Prvu vecer je i povracala sve sto je pojela. Ostale dane je proslo bez povracanja ali stalno nesto pljucka i kaslje kao da ce povratit tj. dize joj se zeludac. Preko dana temp. nema ali je dosta oslabljela. Bila je kod pedica koja je kontolirala krv i sve je ok. Rekla je da je vjerovatno viroza.
    Medutim, u isto vrijeme kad je to sve pocelo, uginuo joj je pas. Stenac od 6 mj. Jendostavno su ga ujutro nasli mrtvog. Malena se stalo igrala s njim, nosila ga, gnjavila... I naravno, frendica se zabrinula da to nije mozda povezano tj. da je pas bio bolestan. Kad je to rekla pedici, ova ju je ismijala jer kao otkud joj takva glupa ideja, kakve veze to ima jedno s drugim.
    Znam da su macke daleko opasnije za klince od pasa ali da li bi stvarno to moglo biti povezano i da li bi ona trebala traziti malo opsirnije pretrage?
    I jos nesto, ima i deckica od 1.5 god koji je zdrav.

Osoblje foruma Lutonjica's Avatar

a od čega je uginuo pas?

gitulja's Avatar

ja sam isto mislila da bi bilo važno znati od čega je uginuo pas, međutim MD koji je veterinar se slaže s pedicom. Valjda čovjek zna.

koksy's Avatar

E neznaju od cega je pas uginuo, deda ga je nasao ujutro i brzo ga zakopao negdje dalje da ga klinci nebi nasli.
    Jedino zna da nije bio ugrizen, dakle bjesnoca nije. Meni je pao na pamet stenecnjak jer nije bio cijepljen a frendica mi je napominjala da joj se cini kao da gubi snagu u nogama, sto je prvi simptom stenecnjaka.

TeddyBearz's Avatar

Quote Originally Posted by koksy
    E neznaju od cega je pas uginuo, deda ga je nasao ujutro i brzo ga zakopao negdje dalje da ga klinci nebi nasli.
    Jedino zna da nije bio ugrizen, dakle bjesnoca nije. Meni je pao na pamet stenecnjak jer nije bio cijepljen a frendica mi je napominjala da joj se cini kao da gubi snagu u nogama, sto je prvi simptom stenecnjaka.
    Možda piroplazmoza, od zaraženog krpelja? Ima ih gomila nažalost. :/

koksy's Avatar

A mozda, nazalost, necemo to nikad saznati. Mene samo zanima dal je moguce da se takve bolesti, tipa stenecnjaka, piroplazmoze i sl. mogu prenjeti na malo dijete?

TeddyBearz's Avatar

Piroplazmoza nije zarazna, ali za štenećak nisam sigurna da li se može prenijeti na ljude. :/

sorciere's Avatar

pa kad se pas cijepi protiv štenećaka? :?

TeddyBearz's Avatar

Quote Originally Posted by sorciere
    Prvi put sa mjesec i pol-dva i onda još dvaput nakon toga.

elin's Avatar

A mozda, nazalost, necemo to nikad saznati. Mene samo zanima dal je moguce da se takve bolesti, tipa stenecnjaka, piroplazmoze i sl. mogu prenjeti na malo dijete?
    koliko ja znam niti šteničnjak niti piroplazmoza se ne mogu prenositi sa životinja na ljude. Netko je pitao kada se cijepi: jedno cjepivo sa mjesec dana, nakon toga se nadocjepljuje sa cca 6 mjeseci. Nakon toga ima ono koktel cjepivo što se pas cijepi svake godine 1 put i 1 put bjesnoća svake godine, ali svi psi stariji od 4 mjeseca se moraju prvi put cijepiti protiv bjesnoće. To što nema ugriza ne znači da je bjesnoća isključena - taj čovjek koji je tako pokopao mrtvo štene je jako neodgovoran prvo iz razloga što se psi ne mogu samo tako zakopavati bilo gdje (po zakonu, nemojte misliti da mislim da treba sad dići spomenik ili nešto slično), drugo posebice stoga što se ne zna od čega je štene uginulo (ovo sve je samo pogađanje). Ne mogu shvatiti da su ti ljudi vidjeli da pas gubi tlo pod nogama i nisu ništa poduzeli, odnosno nisu sirotu životinju odveli veterinaru, ne samo zato što to smatram neljudskim i mučenjem životinje, već i zato što imaju malu djecu koja su konstantno bila u doticaju sa tom životinjom. Vjerojatno je piroplazmoza (s obzirom na vrijeme - proljeće, puno krpelja i sl.).

sorciere's Avatar

Meni je pao na pamet stenecnjak jer nije bio cijepljen .
    ovo mi je jako neodgovorno... :/

Quote Originally Posted by sorciere
    cjepivo kod pasa je podjednako neucinkovito kao i ljudsko

otkud vama ideja da ste cijepljenjem 100% zasticeni od odredjene bolesti

dorotea24's Avatar

Neće sada valjda krenuti antivakcinacijska rasprava?

Koliko je meni poznato, a nisam stručnjak pa samo nagađam, takve bolesti se ne mogu prenijeti sa psa na čovjeka i zato je pedijatrica tako reagirala iako je trebala lijepo objasniti. Mislim da je više opasnost od glista i toksoplazme od mačaka i tih sličnih bolesti.

elin's Avatar

niti jedno cjepivo, niti jedan lijek i sl. nije 100% učinkovito. Ništa na ovom svijetu nije 100%, ali kada se štene cijepi, a nakon toga nadocijepi protiv štenićaka u većini slučajeva tu bolest neće dobiti. Prije tog cjepiva je bio pomor štenadi što se tiče te bolesti. Nakon toga gotovo da je iskorijenjena. Isto i bjesnoća: ne znam točno koliko desetljeća se u Hrvastkoj nije pojavila ili ako se pojavila bilo je to sporadično i odmah je sanirano. U GB recimo već pola stoljeća nema bjesnoće (tu su bili učinkoviti zakoni koji određuju stogo cijepljenje životinja + karantena za sve životinje koje ulaze u tu zemlju). Dakle, ljudi koji drže u kući životinje su po meni i u zakonskoj i u moralnoj obvezi cijepiti te životinje i brinuti se o njima. Životinja nije stvar, nego živo biće. Što se tiče crijevnih nametnika kod pasa (za mačke ne znam jer nikada nisam imala mačku) postoji tabletica - prazinon koja se dobije uz cijepljenje protiv bjesnoće (kod nekih veterinara uz cijepljenje protiv bjesnoće daju i injekciju za te crijevne parazite) - ovisno o težini životinje se dozira i daje se životinji svakih 6 mjeseci da se očisti od crijevnih parazita i mir. E da, i otpad životinje bi za njom trebali čistiti (ne samo zato što je propisano zakonom).

koksy's Avatar

Quote Originally Posted by dorotea24
    Neće sada valjda krenuti antivakcinacijska rasprava?
    ovo sam se i ja zapitala. Znam da je trebala cijepit psa i znam da su pogrijesili sto su ga zakopali i sa svim tim se slazem s vama, ali ja nisam bila prisutna kad su psu otkazivale noge, da jesam sigurno bi ga iste sekunde odvela veterinaru. Moj pas je uredno cijepljen i cipiran i nemogu vodit brigu o svim psima svojih prijateljica. Uglavnom, necu vam sad objasnjavat njenu obiteljsku situaciju i nacin na koji zivi, reci cu samo da nije u bas zavidnoj poziciji.

Pitanje je samo da li je moguce da se malena ikako zarazila od psa...

Ariens's Avatar

Evo ukratko. Zoonoze - Bolesti zajednčke ljudima i životinjama

Moj pas je dobio mikrosporozu od sestrine prijateljice (prije 15 godina).

elin's Avatar

koksy, nisam uopće mislila da bi se ti trebala pobrinuti za kućnog ljubimca tvoje prijateljice, otkud ti to. Samo sam šokirana kako su neki ljudi nedogovorni ništa drugo. Mislim da ti nitko ne može 100% reći da dijete nije nešto dobilo od životinje, ali mislim da nije, jer kao što rekoh niti piroplazmoza niti štenićak se ne mogu prenositi sa životinja na ljude. Kako je malena od prijateljice, jer što bolje?

koksy's Avatar

Evo, bas smo se cule prije par sati, kaze da je malena bolje, nema vise temp samo malo slabije jede.
    Hvala vam svima na odgovorima, sva sreca pa se na kraju ipak sve dobro zavrsilo.

donna's Avatar

prestrašno je to da štene od 6 mj nije bilo cijepljeno protiv štenećaka a do te dobi je trebao biti cijepljen 4 puta.prvi put s 7-8 tjedana štenećek pa ponovno za 20 dana revakcinacija pa za 20 dana CORONA virus i onda s 5-6 mj bjesnoća..tako da predpostavljam nije NIKADA jadan bio niti očišćen od glista i parazita a samo do isporuke s nekih 2 mj je trebao biti očišćen 3 puta :shock: ...........dakle zaista neodgovorno :?

elin's Avatar

OT - točno donna, ja uvijek uzimam psa iz uzgajivačnice pa je dok do mene dođe štene već 2x cijepljeno, pa ga ja cijepim još jednom štenićak i još jednom bjesnoća odmah nakon 4. mjeseca. Vidiš, totalno sam zaboravila (moja sadašnja miljenica je imala skoro 4 mjeseca kada smo je uzeli, a mog prijašnjeg miljenika smo cijepili 2x štenićak i 1x bjesnoća dok je bio štene, ali davno je to bilo, pa sam skroz zaboravila da idu 2). I štene ne smije biti u doticaju s drugim psima dok ne prođe najmanje 20 dana od drugog cijepljenja protiv štenićaka (ako se ne varam).