Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Iskoristiti GO prije komplikacija?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Iskoristiti GO prije komplikacija?

tu se negdje (da ne otvaram novi topic) uklapa i moje pitanje...
    u ovakvoj sam situaciji: u firmi u kojoj radim imam dosta GO (cca 30 dana) s tim da mi je veći dio (oko 20ak) dana ostao... termin mi je 28.01.
    postoji mogućnost da ubrzo otvorim komplikacije...
    da li mi se isplati iskoristiti GO prije?
    regres dobivam svakako...
    plaća je cca 1.000 kn veća od 4.250...
    hoću li kad se vratim na posao moći iskoristiti svoj ostatak GO iz 2008. (a to je 2010.)? je to samo dobra volja psolodavca?

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja sam svoj godišnji iskoristila u cjelosti prije komplikacija, tim više što je to bilo u prvoj polovici godine pa bi mi nekorištenje GO dovelo u pitanje isplatu regresa.

Korištenje starog godišnjeg nakon povratka isključivo ovisi o dobroj volji poslodavca, ali korištenje GO iz 2008. u 2010. čini mi se nemoguća misija i kod najboljeg poslodavca.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

MOžda griješim, ali ne znam zašto ti se ne bi isplatilo ? Taj ostatak godišnjeg ionako gubiš jer ga poslije porodiljnog, znači 2010. nećeš moći koristiti. Tada dobivaš godišnji tekuće godine. Ispravite me ako griješim.

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Iskoristi prije. Nikad se nezna što će poslije biti.
    Da se slučajno ne dogodi da je pojeo vuk magare.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

je, tako i ja razmišljam
    ALI!
    (nemojte me sada tući)
    strah me gubitka trudnoće zbog komplikacija i tada ne bi imala GO više...
    znam da ćete me napasti da sam zloguki prorok, i NE ne želim to, ali imam razloga za strah

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ajme, strašna stvar - pa šta ako nebi više imala godišnjeg?

I meni je to prolazilo kroz glavu, bila sam svjesna toga da ću u tom slučaju morati raditi cijelo ljeto, ali to je rizik koji sam prihvatila.

Ti sama odluči šta želiš. Ja imam puno godišnjeg - 30 radnih dana i to se provuče kroz mjesec i pol kad se spoji sa subotama, nedjeljama i praznicima. Bome mi se nije firmi,državi ili kome god poklanjalo još 1,5 normalnu plaću i regres.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ne znam jel se to može, ali zašto onda ako te strah ne iskoristiš stari godišnji pa otvoriš komplikacije i kada prođeš prvi trimestar i kada budeš manje uplašena za bebicu prekineš komplikacije i ponovno odeš na godišnji pa se nakon tog godišnjeg vratiš opet na komplikacije. Mislim da sam to negdje pročitala da je netko tako napravio, ali sada neka me ove tete pravnice i zakonoznanice isprave jel se to može ili ne. Mislim da bi ti to bilo najidealnije.

I OT razumijem tvoj strah za bebu i neću ti govoriti da se ne bojiš jer svi koji smo jednom izgubili bebača imamo taj strah u drugoj trudnoći i jako je teško ne bojati se, ali samo znaj da ova nova trudnoća nema nikakve veze sa onom prošlom. To je potpuno novi plod

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bilo bi mi gadno da nemam GO po ljeti jer smo obvezni ČUVATI GO za taj kolektivni...
    a inače, ovaj doreotein prijedlog mi je prošao kroz glavu, ali kako onda uzimaju prosjek plaće za 6 mj. za rodiljnu naknadu, koje mjesece?
    (vjerojatno je negdje pisano...ali sam lijena )

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Godišnji nikako nećeš moći iskoristiiti u 2010.
    Postoji mogućnost da odeš na komplikacije, prekineš ih i odeš na g.o. i onda se vratiš natrag na komplikacije. ALI - to vrijeme kad si na g.o. između komplikacija ne bi smio biti duži od 30 kalendarskih dana jer onda gubiš prosjek plaće prije bolovanja tj. komplikacija.
    Možda bi bilo dobro da sada iskoristiš dio g.o. , recimo tri tjedna a tri tjedna ostaviš 'za kasnije'. Ako bude sve ok sa trudnoćom što ti iskreno želim možeš ih iskoristiti prije nego što odeš na porodiljni.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ako misliš tako napraviti možeš probati dobiti 3000 kn više ako dobro planiraš. Nemoj ići na komplikacije početkom mjeseca nego recimo sredinom a drugi dio g.o. ( između komplikacija) probaj 'preliti' na dva mjeseca. Računica je jednostavna -> 4250 kn ti je otprilike plaća za tvoja tri tjedna. Ako ti preostali tjedan u mjesecu odradiš ( ili si na g.o. ) taj rad će ti platiti firma ( znači cca 1000 kn ) a ostala tri tjedna na bolovanju ti plaća HZZO ( 4250 kn ) -> idući mjesec ukupno dobiješ iznos pune plaće. U ovom primjeru to si napravila u 3 mjeseca -> dobila si 3000 kn više nego da si iskoristila cijeli g.o. a onda otišla na komplikacije početkom mjeseca. A nisi zakinula ni firmu ni državu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

wow,,,
    hvala puno!
    makar ne vjerujem da će mi se dati prekidati kompl. ako ih započnem
    vjerujem da se "isplati", ali možda je komplicirano vezano za administriranje svih tih papira?
    znači, max 30 kalendarskih dana GO, a da se ne uzima u prosjek to razdoblje s komplikacijama?

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ZIMA prvotno napisa
    Računica je jednostavna -> 4250 kn ti je otprilike plaća za tvoja tri tjedna. Ako ti preostali tjedan u mjesecu odradiš ( ili si na g.o. ) taj rad će ti platiti firma ( znači cca 1000 kn ) a ostala tri tjedna na bolovanju ti plaća HZZO ( 4250 kn ) -> idući mjesec ukupno dobiješ iznos pune plaće.
    Jesi sigurna za ovo?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Maruška
    Sigurna sam. Kada sam išla na komplikacije zbog trudnoće ( i kada sam bila na bolovanju zbog spontanog - što isto isplaćuje HZZO ) radila sam pola mjeseca a drugu polovicu sam bila na bolovanju. Za prvi dio mi je firma dala plaću a drugi dio platio HZZO u 100% iznosu kao da sam radila.
    Takva uostalom i je naknada - 100% plaće - max 4250 kn. Stvar je u tome što se računa po radnim danima tj. radni dan na kompl. se plaća isto kao radni dan kad radiš. Ali ukupni isplaćeni iznos na kraju mjeseca ne smije premašiti 4250 kn. Zbog toga što se računa po radnim danima u mjesecu - ako imaš manju plaću od 4250 kn naknada ti varira ovisno o broju radnih dana u mjesecu.

Maya

Nije komplicirano ako imaš koliko-toliko normalnu doktoricu i normalne ljude u firmi. Njima je svejedno da li će ti platiti G.O. cijeli u komadu ili u dva dijela ali svejedno pitaj da li će ti to dopustiti. Nemoj govoriti o ovoj računici nego samo kaži da želiš ostaviti g.o. u slučaju da nešto krene krivo tj. ono o čem si pisala u postu. Papirologija isto nije strašna - odeš kod opće prakse i kažeš da ti je ostalo G.O. pa bi ga htjela iskoristiti prije porodiljnog. Ona ti zatvori bolovanje i doznake odneseš u firmu i HZZO. Kad ti istekne G.O opet odeš kod nje da ti otvori porodiljni i to ti je cijela priča.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj ZIMA prvotno napisa
    ]Maya[/b]

Nije komplicirano ako imaš koliko-toliko normalnu doktoricu i normalne ljude u firmi. Njima je svejedno da li će ti platiti G.O. cijeli u komadu ili u dva dijela ali svejedno pitaj da li će ti to dopustiti. Nemoj govoriti o ovoj računici nego samo kaži da želiš ostaviti g.o. u slučaju da nešto krene krivo tj. ono o čem si pisala u postu. Papirologija isto nije strašna - odeš kod opće prakse i kažeš da ti je ostalo G.O. pa bi ga htjela iskoristiti prije porodiljnog. Ona ti zatvori bolovanje i doznake odneseš u firmu i HZZO. Kad ti istekne G.O opet odeš kod nje da ti otvori porodiljni i to ti je cijela priča.
    hvala!
    mislim da ću probati tako napraviti...
    ove dane idem kod gin. pa ću vidjeti kako stoje stvari i zatim odlučiti

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nadovezujem se na prethodno...
    ako tako "cijepkam" komplikacije (pod uvjetom da GO koristim 2 puta po manje od kalendarskih mjesec dana), to mi se SIGURNO neće odraziti na visinu rodiljne naknade?
    a na "prosjek" za izračun visine plaće u vrijeme GO se neće uzimati prethodnih par mejseci komplikacija?
    hvala!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •