Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Rodiljna naknada-pitanje

superf

Početno Rodiljna naknada-pitanje

Molim pomoć! :?

Supruga je radila cca 4 god u jednoj firmi, prošle godine u 3. mjesecu rodila "najdražeg" i bila na porodiljnom do skoro kraja 3. mjeseca ove godine.
    Kako im u zadnje vrijeme firma nije baš najbolje radila i imali su sve manje posla, šefica joj je već prije rekla da je nakon porodiljnog nažalost više neće moći plaćati. Supruga je od onda na Zavodu za zapošljavanje a od 01.05. je našla novi posao i počela raditi no u međuvremenu je ponovo zatrudnjela. :D
    Kako je već prije imala jedan spontani pobačaj, ginekolog je rekao da će je odmah nakon što ponovo zatrudni poslati na bolovanje zbog komplikacija.
    I u prijašnjoj i u ovoj sadašnjoj firmi plaća joj je cca 4.000 kuna s tim da je za mjesec i pol dana dobivala od Zavoda za zapošljavanje nekih 1.000 kuna!
    Zanima me koliko bi sada dobivala na komplikacijama i kasnije na porodiljnom?
    Da li se zbrajaju i plaća i naknada sa Zavoda ili kak?
    Da li joj se, ako odradi ukupno 3 mjeseca u novoj firmi i onda otiđe na bolovanje zbog komplikacija onda računa taj prosjek plaće za bolovanje zbog komplikacija i porodiljni?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

vidim, nitko ne obadaje jer je situacija dosta specificna...ajd probaj nazvati HZZO info telefon i ispricaj situaciju da ti tocno kazu jer ocito ovdje nitko (ukljucujuci i mene) nije 100% ziher kako sad. nekako mi je ostalo u glavi da porodiljni ne ulazi u prosjek (kao ni komplikacije) tako da bi trebala odraditi min 3mj tj imati 2 isplate na ER-1 obrascu prije otvaranja komplikacija da bi koristila prosjek svoje place, uz uvjet da radni odnos nije prekidan tj da je radila min godinu dana ili 18mj sa prekidima u zadnje 2 godine... provjeri. tete na info telefon su jako ugodne

pokusavala sam na pretrazniku pronaci temu koja mi zvoni u glavi gdje se javila mama sa slicnim problemom, ali ne mogu nikako naci...ako se sjetim, obavezno posaljem link.

nadam se da ce sve biti ok sa trudnocom sretno

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ko i obicno, cim posaljem post, nadjem ono sto trazim...evo link

KAKO SA PORODILJNOG NA PORODILJNI

nadam se da ti je barem nesto jasnije...

superf

Početno

tako da bi trebala odraditi min 3mj tj imati 2 isplate na ER-1 obrascu prije otvaranja komplikacija da bi koristila prosjek svoje place, uz uvjet da radni odnos nije prekidan tj da je radila min godinu dana ili 18mj sa prekidima u zadnje 2 godine
    nadam se da ce sve biti ok sa trudnocom sretno[/quote]

Puno ti hvala!!

Nije mi još jedino baš jasno ovo oko trajanja radnog odnosa!
    Prije prve trudnoće je imala ovu situaciju da je imala 18 mj. sa prekidima u zadnje 2 godine i sve je bilo OK, dobivala je prosjek plaće na komplikacijama i na porodiljnom!
    Nakon završetka porodiljnog imala je mjesec i 9 dana prekida (bila na Zavodu za zapošljavanje) i zaposlila se 01.05.2008. Zanima me kaj sad ulazi u onih min. 18 mjeseci u zadnje 2 godine ako ona npr za tri mjeseca otiđe na komplikacije?
    Da li i ovo razdoblje kaj je bila na komplikacijama i prvom porodiljnom (pošto se to u radnoj knjižici npr vodi kao radni staž) ili ono razdoblje prije nego je išla na prvi porodiljni, kad je radila? :?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

koliko ja shvacam situaciju, sto se tice onog uvjeta da je u radnom odnosu 18mj u zadnje 2 godine ili 12mj u komadu, mislim da je rijec o stazu, a u to ulazi i porodiljni i komplikacije.
    sto se tice ER-1 obrasca vazne su isplate placa dakle, mjesece koje je bila na porodiljnom, a ulaze u zadnjih 6mj prije otvaranja komplikacija, na ER-1 obracu ce pisati 0,0kn i 0 sati jer to nije uplacivao poslodavac, odnosno nije bila na poslu iako joj je staz isao tj bila je zaposlena.

ako sam u krivu nek me netko ispravi, i meni je to pomalo mutno...
    kao sto vec rekoh, najbolje da nazoves HZZO i pitas. tel 0800 7979

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Imala bi pitanje vezano za rodiljnu naknadu a tiče se nezaposlene majke koja nije 12 mj na birou. Naime na pokušaj priavljivanja na biro referentica je bila toliko ljubazna da me uputi kako ne zna čemu se prijavljivati kad posao i tako neću naći a zdravstveno mugu regulirati i bez njih..ne poznavajuću propise na biro sam se ipak prijavila puno kasnije kad je bilo janso da posla nema pa je onda bilo jasno da se moram prebaciti na muževu poreznu karticu...
    Sada sam nopokon trudna i nosim blizance! :D
    Hoću li ostati bez rodiljne naknade obzirom da ću imati tek nekih 10-11 mjseci prijave na birou dok bebići stignu?
    Moji blizanci su rezultat IVF-a za koji otplaćujemo kredit i sa spoznajom da možda nećemo imati naknadu ne znam kako ćemo to izgurati..... :/

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mummy_s čestitam :D

mislim da dužina prijave na HZZ nema utjecaja na pravo na porodni, ali nisam sigurna. Ako se me javi neko informiraniji, ja u pon. mogu provjerit na poslu (imam friški članak na tu temu, ali ja sam samo pročitala dio o zaposlenim trudnicama )

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mummy_s prvotno napisa
    Imala bi pitanje vezano za rodiljnu naknadu a tiče se nezaposlene majke koja nije 12 mj na birou. Naime na pokušaj priavljivanja na biro referentica je bila toliko ljubazna da me uputi kako ne zna čemu se prijavljivati kad posao i tako neću naći a zdravstveno mugu regulirati i bez njih..ne poznavajuću propise na biro sam se ipak prijavila puno kasnije kad je bilo janso da posla nema pa je onda bilo jasno da se moram prebaciti na muževu poreznu karticu...
    Sada sam nopokon trudna i nosim blizance! :D
    Hoću li ostati bez rodiljne naknade obzirom da ću imati tek nekih 10-11 mjseci prijave na birou dok bebići stignu?
    Moji blizanci su rezultat IVF-a za koji otplaćujemo kredit i sa spoznajom da možda nećemo imati naknadu ne znam kako ćemo to izgurati..... :/
    Čestitam na trudnoći!

Ali što se tiče naknade, bojim se da ništa od nje.

Evo sa stranica HZZO-a:

Mogućnost korištenja prava

Od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti.

Blizanci, treće i svako sljedeće dijete

Za blizance, treće i svako sljedeće dijete pravo na rodiljni dopust može se koristiti do navršene treće godine djetetova života.

Uvjeti za ostvarivanje prava
    Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sve sljedeće uvjete:

- ako imaju hrvatsko državljanstvo

- ako imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust

- ako su zdravstveno osigurane u Zavodu

- ako se vode u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porodu djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili su se prijavile u evidenciju nezaposlenih osoba pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti

- ako im radni odnos ili služba nije prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu (osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca) i ako im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe
    .

Zahtjev

Podnosi se nakon rođenja djeteta, u područnom uredu Zavoda nadležnom prema prebivalištu osigurane osobe.

Zahtjev mora biti u pismenom obliku, a uz isti je potrebno priložiti sljedeću dokumentaciju:

1. fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, troje ili više djece

2. fotokopiju domovnice (za majku)

3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu

4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba

5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi

6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.

Na uvid je potrebno donijeti:

1. osobnu iskaznicu

2. domovnicu

3. zdravstvenu iskaznicu

4. original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)

5. original odluke o prestanku radnog odnosa

Visina novčane naknade

1.663,00 kune mjesečno.

U slučaju ostvarivanja novčane naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, nezaposlenoj majci pripada pripada samo pravo na razliku od iznosa naknade koja se ostvaruje pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do iznosa od 1.663,00 kune.

Pravo na rodiljni dopust nezaposlenih majki regulirano je Zakonom rodiljnom dopustu majki koje obavljaju samostalnu djelatnost i nezaposlenih majki ("Narodne novine", broj 24/96, 109/97, 82/01 i 30/04) koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z6.

Visina novčane naknade regulirana je odredbom članka 22. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2008. godinu ("Narodne novine", broj 28/08), koji je dostupan na Internet stranici Zavoda, pod "Zakoni", oznaka propisa Z14.

†mummy_s avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala na iscrpnom odgovoru!
    Znači onda ću morati okolo naokolo pa na mala vrata!

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj mummy_s prvotno napisa
    Imala bi pitanje vezano za rodiljnu naknadu a tiče se nezaposlene majke koja nije 12 mj na birou. Naime na pokušaj priavljivanja na biro referentica je bila toliko ljubazna da me uputi kako ne zna čemu se prijavljivati kad posao i tako neću naći
    Identicnu situaciju su i meni pokusali podvaliti
    Prebacivala sam se iz biroa u Samoboru za Zagreb i zena na salteru mi je isto rekla, da po novom zakonu s obzirom da sam trudnica i da ne mogu primiti eventualno ponudjeni posao ne mogu biti zavedena u evidenciju nezaposlenih.
    S obzirom da sma tada bila dobro upoznata sa zakonom tj. ovim da min. 12 mjesci moram biti neprekidno prijavljena u birou inace necu dobiti porodiljnu zalila sam se, ali nista nisam postigla.
    Tek kada sam preko veze dosla do zupanijskog ureda pozvana sam na razgovor kod sefice u Zvonimirovoj i onda je ona mene i supruga uvjeravala da smo mi krivo razumjeli njenu kolegicu, kao sve smo mi krivo shvatili i da ako zelimo mozemo na suceljavanje pa pisati zalbu, ali da je ona uvjerena da je ona nama dobro objasnila a mi krivo shvatili i da nije bilo potrebe ici na zupanijsko (kako da ne, da nismo isli sve bi propalo)

Sve u svemu mislim da su te dobrano prevarili i da bi sada mogla imati problema sa priznavanjem prava.
    Moj savjet ti je da se za pocetak javis voditeljici svog podrucnog ureda i napises ovo sto si nama napisala, da si bila krivo upucena i da se zbog toga nisi na vrijeme prijavila i da molis da te se retroaktivno prijavi u evidenciju za tih mjesec dva.
    Ako ti odgovore negativno pisi zalbu na zupanijsko.

Zelim ti puno puno srece i cestitke na mrvicama

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •