Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Da li znate pružati prvu pomoć ???

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Da li znate pružati prvu pomoć ???

Vjerujem da je većina od nas polagala prvu pomoć jedino na ispitu za polaganje vozačkog i nikad više? Da li se sjećate kako pružiti prvu pomoć u pojedinim situacijama ?
    Ja moram priznati da sam puno godina poslije tog polaganja prve pomoći imala predavanja i morala položiti ispit zbog prirode posla i u stvari ostala zapanjena koliko sam zaboravila i koliko se toga promjenilo.
    To sam polagala prije dvije godine i jućer sam pokušala obnoviti sjećanje i shvatila da sam opet puno toga zaboravila.
    Mislite li da dovoljno znate i da bi mogli pružiti prvu pomoć ili se pouzdajete da će netko drugi to obaviti?
    Da li kod kuće imate kutiju prve pomoći? Da li imate kakvu knjigu kako pružiti prvu pomoć ?
    Mene je malo ulovila panika i sada opet ponavljam gradivo...Najviše čega me strah da iz svog neznanja ne naštetim nekome, pogotovo da sam u situaciji svom djetetu pružati pomoć, a da zatajim...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam ceo jedan semestar na faxu slusala i polozila prvu pomoc. Od tada je proslo preko 10 godina i jako slabo se secam svega. Ali secam se da su tada pricali da bi svake dve godine trebalo ponoviti kurs jer je nemoguce da neko godinama pamti ispravne tehnike jer to je ipak nesto sto u svakodnevnom zivotu ne mozes vezbati.
    Kutiju prve pomoci imam. Knjigu ne, tu se uzdam u internet.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

polagala za vozacki ali (otvorila sam topic o tome) kad je doslo do mogucnosti da je luka progutao nesto sampona - sva sreca da je alarm bio lazni jerbo prvo sam mu isla izazvati povracanje...

a to je veliki no-no u slucaju gutanja deterdzentskih tekucina`!!

od tako malo sampona mu nista ne bi bilo ali ako se zapjeni u tijelu (a povracanje to moze potaknuti) dodje do udisanja sapunice a to JE otrovno...
    :shock:

dobra strana price je da sad znam vise o trovanjima...

ali mislim da cu si uzeti jedan dobar tecaj (ne samo teorija nego i fizikalija) prve pomoci opet...

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj polfezna prvotno napisa
    Knjigu ne, tu se uzdam u internet.
    E vidiš ja se ne bi htjela pouzdati u internet jer prva pomoć koji puta znači ODMAH, a ne nakon razmišljanja, konzultacija i ostalog.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa

ali mislim da cu si uzeti jedan dobar tecaj (ne samo teorija nego i fizikalija) prve pomoci opet...
    Gdje se može proći tečaj prve pomoći ? Da li je itko išao privatno, radi sebe na kakav tečaj?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Znam pružiti i prvu i naprednu pomoć. I održavati život.
    Tečaj se polaže ponovo svake četiri godine. Tečaj nije namijenjen za "generalnu populaciju"

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

E vidiš ja se ne bi htjela pouzdati u internet jer prva pomoć koji puta znači ODMAH, a ne nakon razmišljanja, konzultacija i ostalog.
    Poptuno si u pravu. Definitivno redovno treba svakih par godina pohadjati tecaj.
    Ja sam samo odgovorila da nemam knjigu jer bi mi pored interneta bila suvisna. Ali itekako mislim da bi mi bio potreban neki ozbiljan tecaj, daleko od toga da se samo sa internetom osecam sigurno.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Za prvu pomoć najvažnije je ostati hladne glave i ne zablokirati.
    Što će ti svo znanje svijeta npr.u slučaju da se radi o tvom djetetu,ako su i roditelji u šoku(što je normalna stvar).
    Mislim da je dovoljno znati nekoliko osnovnih stvari,tj.razlikovati stanja kada je potrebno zvati hitnu pomoć,kada je potrebno odvesti dijete u bolnicu,a kada je dovoljno samo čekati ili se pobrinuti za ozljedu.
    A kako se pravilno zamotava lakat ne čini mi se od presudne važnosti...
    Osim navedenog dobro je imati broj telefona centra za trovanje jer tu stvarno nema smisla improvizirati.
    Mi u kući imamo homeopatski set za prvu pomoč ,zavoj i flastere-često u upotrebi.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa
    Mislim da je dovoljno znati nekoliko osnovnih stvari,tj.razlikovati stanja kada je potrebno zvati hitnu pomoć,kada je potrebno odvesti dijete u bolnicu,a kada je dovoljno samo čekati ili se pobrinuti za ozljedu.
    A šta sa slučajevima kad je stanje takvo kad se treba pružiti neodgodiva pomoć ( gubitak svijesti, masaža srca ), kad dođe do krvarenja, šokova, unutarnji i vanjskih ozljeda, opekotina... Ja mislim da itekako to sve treba znati.
    Zamotavanje lakta naravno da ne spada u tu kategoriju.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Učila sam je u školi, polagala za vozački i ponovno prošla na fax-u.
    Vjerujem da znam dovoljno da bi mogla intervenirati i pomoći,
    ali isto tako vjerujem da mi ne bi bilo zgorega ponovno proći neki tečaj.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Veki prvotno napisa
    A šta sa slučajevima kad je stanje takvo kad se treba pružiti neodgodiva pomoć ( gubitak svijesti, masaža srca ), kad dođe do krvarenja, šokova, unutarnji i vanjskih ozljeda, opekotina... Ja mislim da itekako to sve treba znati.
    Zamotavanje lakta naravno da ne spada u tu kategoriju.
    Apsolutno da ne spada u tu kategoriju.
    Pitanje je samo tko bi u slučaju potrebe bio u stanju pružiti pomoć!?
    Znači ,hladna glava i dobra procjena situacije.
    Broj udaha i pritisaka kod umjetnog disanja i masaže srca je tada manje bitna.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Sirius, slažem se s tobom da je najbitnija hladna glava. Mislim da je to stvarno presudno, ali ne slažem se da je tehnika oživljavanja manje bitna.
    Na žalost, kao dijete sam bila prisutna kod oživljavanja svog tate, a i sama reanimirala tako da znam da je JAKO bitno znati dobro tehniku

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Za prvu pomoć najvažnije je ostati hladne glave i ne zablokiratii.
    veliki potpis!

ja san obicno hladne glave kad se nesto dogodi, skroz sabrana pa me stres pukne kad to sve prodje. barem je tako do sad bilo.

inace mislim/nadam se da bi znala u vecini situacija pomoc. vec dosta puta sam prolazila/ponavljala pojedine stvari. a najvise od svega bi znala nazvat hitnu.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Baš je nedavno bila na radio Sljemenu emisija o prvoj pomoći.I doktor koji ju je vodio i sam je rekao da se svakih toliko godina mjenja mišljenje o idealnom omjeru udaha i masaže srca.Naravno ,od silnih omjera zavrtilo mi se u glavi tako da nisam zapamtila zadnje preporuke(mislim da je broj masaža jako povećan u odnosu na upuhivanje zraka).
    Žao mi je zbog tvog tate.Sigurno ste svi dali sve od sebe.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote="zhabica"]
    . a najvise od svega bi znala nazvat hitnu.
    i to treba znati
    koliko puta poziv bude
    - ej dođite tu ispred moje kuće se dogodila prometna
    i spusti slušalicu

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/815/

Za mali podsjetnik

Da li znate još koji dobar link da zajedno obnovimo znanje?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Uvijek kada čujem da je netko doživio srčani pomislim da bih trebala naučiti bar masažu srca, jer partner mi je poklonik masne, zasoljene hrane i cigareta, i ako je tko u taboru za srčani to je onda on. Crne scenarije vrtim po glavi 50 x dnevno.

Ali kako da to naučim sama i da budem sigurna da sam dobro naučila?

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Nije da te bediram ali znas li prvu pomoc za djecu? Kaj napraviti ako se beba gusi, strese ju struja, opece se, proguta nesto otrovno? Oboje treba znati osim tecaja nemres nikaj nego uciti preko prirucnika i videa.

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Ne znam ništa i lagano me hvata panika.

KrisZg avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2013

Početno

Ne bediraj se. Imas doista puno videa koji detaljno objasnjavaju kako. Ali bi trebala naučiti. Od troje djece, bilo mi je potrebno za jedno. I to 3 puta. Bas je trpala stvari u usta. Nedavno sam bila u prilici da sam prepoznala da od frendice muz ima srcani. Nazvala me i pitala me broj hitne, odgovorila sam joj istog trenutka poklopila obukla se i otrcala k njoj. Imao je 8 od 10 simptoma. Sljedila sam ono kaj znam, citaj (ono kaj sam na netu nasla) Hitna mu je radila ekg i ustanovili su da nije bio srcani i otišli. Drugo jutro je kardiolog vidio da su fulali. Lik je imao srcani ispred mene, spasila su ga jednostavna uputstva s neta. Srcani ne dolazi naglo bez simptoma, vazno njih prepoznati i reagirati. Ono kaj je naglo su nezgode u koje djeca upadnu. A muzu preporuci da se izgubi iz tog tabora ako zeli sudjelovati u kcerinom životu. Za svoje zdravlje je on odgovoran kao i ti za svoje a skupa ste za njezino

Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Za prvu pomoć najvažnije je ostati hladne glave i ne zablokirati.
    Što će ti svo znanje svijeta npr.u slučaju da se radi o tvom djetetu,ako su i roditelji u šoku(što je normalna stvar).
    Osim navedenog dobro je imati broj telefona centra za trovanje jer tu stvarno nema smisla improvizirati.
    Mi u kući imamo homeopatski set za prvu pomoč ,zavoj i flastere-često u upotrebi.
    Ovo što kaže sirius apsolutno potpisujem, posebice prvu rečenicu.
    Znam sve o prvoj pomoći i u teoriji i u praksi.
    No, pod "praksom" tu računam samo na ona mnogobrojna natjecanja na koja sam išla kao dio ekipe.

Međutim, nekoliko puta mi se dogodilo da sam u real life trebala reagirati, pa umjesto da napravim ono što bih trebala i što znam, ja se ili rasplačem, ili udrvenim od straha ili padnem u nesvijest.
    Džaba mi škola...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo što kaže sirius apsolutno potpisujem, posebice prvu rečenicu.
    Znam sve o prvoj pomoći i u teoriji i u praksi.
    No, pod "praksom" tu računam samo na ona mnogobrojna natjecanja na koja sam išla kao dio ekipe.

Međutim, nekoliko puta mi se dogodilo da sam u real life trebala reagirati, pa umjesto da napravim ono što bih trebala i što znam, ja se ili rasplačem, ili udrvenim od straha ili padnem u nesvijest.
    Džaba mi škola...
    Eh, čovjek ne zna kako će reagirati dok se ne nađe u situaciji... Tvoje znanje je korisno već i ako nekom drugom kažeš što treba činiti.
    Ja sam se do sada snašla dobro, ali srećom nisam imala punopotrebe za tim. Dijete mi se davilo s hranom. U dobi od 2 godine izvrnula sam ga za noge naglavačke, a u dobi od 5 godina iskusio je Heimlichov hvat kad sam ga satrla nad kadu da izbaci žlundru od špeka. Imam još praktičnih iskustava, ali ne previše. U tim trenucima ostaviš paniku doma i obaviš što moraš. Nikad to nisam svjesno činila, nego bi me tek poslije uhvatila panika. Nema nikakve garancije da bih tako opet, to se ne zna, ali nadam se da bih.

A baš danas za ručkom sam se uhvatila da djeci dajem upute za prvu pomoć kod trovanja, kako postupiti kod trovanja lužinom a kako kiselinom.

Što se teorije tiče, ja nisam išla na natjecanja u školi, ali me zanimalo jer je bitno, pa sam zapamtila neke stvari. Znam da sam na vozačkom to položila lijevom nogom.

Praktična informacija - Crveni križ ima tečajeve, pa koga zanima, ne bi bilo loše malo se obrazovati: http://www2.hck.hr/?path=hr/static/p...pomoc.tecajevi

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A baš danas za ručkom sam se uhvatila da djeci dajem upute za prvu pomoć kod trovanja, kako postupiti kod trovanja lužinom a kako kiselinom.
    Bi li ti se dalo ovdje ponoviti?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 21.02.2016. at 22:11

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Bi li ti se dalo ovdje ponoviti?
    Nije ti bitno naučiti svaki detalj, ali o osnovnim stvarima treba imati pojma, pogotovo ako postoji mogužnost da ti se ponove u svakodnevnom životu. (Nemam ti ja baš puno iskustva, ali imam astmatičara i alergičara i znam prepoznati hitno stanje. To te život nauči. Moje dijete je takvo od rođenja, pa sam morala.)

A sad o trovanjima:

Pitanje ZAŠTO ja to djeci govorim je šire od same prve pomoći. Oni su u 15. i 16. godini života i uče kemiju u osnovnoj i srednjoj školi. Stariji je dobar, a mlađem se baš i ne da. Lijepo sam mu objašnjavala zašto to treba doooobro naučiti, zašto treba znati što je kiselina, što je lužina (razgovor je krenuo bzvz - moj stariji ima virozu i dala sam mu šumeći Maxflu, pa je podrignuo, a ja pitam mlađega da li zna zašto je ovaj podrignuo - Maxflu u sebi ima sodu, u želucu je kiselina ... neutralizacija itd). Zapravo sam im htjela osvijestiti zašto treba čitati upute lijekova i kojekakvih kemikalija u domaćinstvu jer tu ima stvarno svega. Do prije 2 godine imala sam ormarić ispod sudopera pod ključem, za nedajbože (nekadašnji kolega s posla imao je peripetija kad mu se dijete najelo deterdženta).

Tako smo došli na temu mogućih trovanja u kućanstvu i što učiniti - zašto je kod trovanja kiseline bolje posegnuti za tvrdim sapunom nego za tekućim (moraš čitati etiketu - ako želiš neutralizirati kiselinu, treba ti lužnata otopina, a ja za tekuće sapune nikad nisam sigurna bez čitanja jesu li u pitanju sapuni ili deterdženti).

I tako - ne mogu ja svoju djecu naučiti sve detalje (ni sama ne znam) nego samo osnovne stvari.

Ali nije to neka mudrost - evo da ne gatam i da puno ne pišem, ovdje imaš pregled, ne samo kiseline i lužine nego i gljive, ugljični monoksid i slično: http://zhm-sb.hr/wp/otrovanja/
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 22.02.2016. at 08:53

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •