-
Osoblje foruma
Athana , žao mi je zbog vašeg gubitka. 
Ono što sam ja zaključila nakon godina čitanja i razgovora sa dječjim kardiolozima je da se ne zna sa sigurnošću zašto nastaju srčane greške. Nekakvo generalno mišljenje je da su neki vanjski faktori utjecali na neke unutašnje (genetika) te da su nastale greške u najranijem razvoju embrija. Ako izuzmeno majke koje piju neke vrste lijekova za koje se zna da negativno djeluju na fetus (npr.neki lijekovi za epilepsiju), neke infekcije za koje se zna da mogu negativno utjecati , u vjerojatno oko 95% djece se niti ne sumnja na razlog nastanka srčane greške. Iako su i neke greške specifične pa se može zabilježiti i njihovo ponavljanje unutar obitelji (ali to su vrlo rijetke vrste greška) , i za to bi trebalo pitati dječjeg kardiloga. Obzirom da su i vama rekli da ste bez nekog jasnog razloga upali u negativnu statistiku , u slijedećoj trudnoći moraš paziti na standardne trudničke stvari: lijekove, infekcije, unos folne kiseline ...vjerojatno ste na to pazili i u prvoj. Što se tiče brojki , šansa da se ima dijete sa srčanom greškom je manja od 1% ( i većina djece ima manje greške, koje ne trebaju niti operativne zahvate). Nakon što se u obitelji ima dijete sa srčanom greškom , šansa da slijedeće dijete ima srčanu rgrešku je malo manja od 2% , dakle i dalje se imaju šanse od 98% dobiti dijete bez srčane greške. Nije to baš neka utjeha ako upadneš u negativnu statistiku, ali ja osobno ne znam niti jednu obitelj (a znam ih sigurno pedesetak) koji imaju dvoje djece rođene sa srčanom greškom . Ne znam da li ti je to utjeha, ali kad budete spremni za trudnoću, statistika je na vašoj strani.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma