Meni se cini da ste s translokacijama dobar kandidat za PGD.

Opcenito translokacija znaci da se dio kromosoma odlijepio i spojio na krivi kromosom, kad je translokacija balansirana to znaci da kod tog odljepljivanja-sljepljivanja nije doslo do gubitka genetskog materijala, on je samo smjesten na krivo mjesto (nebalansirana bi znacila da je dio gen. materijala izgubljen - nigdje se nije uspio spojiti). Ovdje imate animaciju koja to jednostavno objasnjava: http://www.bbc.co.uk/scotland/educat....shtml?AX22623
Geneticar na genetskom savjetovanju trebao bi vam detaljnije objasniti vasu specificnu situaciju - gdje su translokacije, te nalaz s 2 razlicita tipa stanica.

Kod embrija roditelja koja ima balansirane translokacije su moguce slijedece kombinacije:
- da ima posve normalnu gen. sliku,
- da naslijedi istu balansiranu translokaciju kao roditelj i nema nikakve probleme,
- da ima nebalansiranu translokaciju koja moze imati za posljedicu razlicite deficite koji se ne mogu unaprijed opisati i predvidjeti kakvi ce biti
PGD tu moze pomoci da se embriji prije vracanja provjere i iskljuce svi oni koji imaju nebalansiranu translokaciju (koje bi vrlo vjerojatno zavrsile spontanim pobacajima).

Upoznala sam vise zena koje su se borile sa slicnim problemom - jedna je nositelj translokacije, druga ima muza koji je nositelj - one nisu isle na potpomognutu i PGD i prirodno su ostajale u drugom stanju, prosle su kroz neugodna iskustva visestrukih spontanih pobacaja i na kraju su rodile zdravu djecu (za jednu znam da je odmah provjerila, njena kcerka je nasljedila balansiranu translokaciju).

Sretno cure