Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 249

Tema: iskustva sa sv duha, 2.dio

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

što se tiče rooming in-a nisam ga iskusila, ali mislim da mi ne bi pasao. Ja sam ipak, očito naivno, mislila da je poanta promjena u hrvatskim rodilištima da se učini što ugodnijima za rodilju da što lakše prođe kroz to itekako stresno iskustvo u životu. Ali prevarih se. Smatram da ženi treba odmor, pa barem ta 3 dana, posebice stoga što je puno iskrvarila (moj hemoglobin bio 74, a normalno je 120) i stoga što je sva izrezana (imala ranu od epi veliku preko 30 cm i samo sam u jednom položaju mogla ležati tako da nisam od bolova vidjela sve zvijezde). Što su ljudi u većim i duljim bolovima to postoji veća mogućnost nastupa depresije, o tome nitko ne razmišlja. Ipak, nekim ženama je taj rooming in zakon, meni je bilo previše i onaj režim u kojem su dovodili dijete na podoj u 5-7 ujutro, u 11-13, a onda od 15 do ponoći. Nisam se uspjela odmoriti od poroda, nisam se uspjela oporaviti, a doma je me tek čekala frka. Zato sam i završila u bolnici tjedan dana nakon poroda sa tem. 40. E da, najgore od svega je bilo što nisam htjela napustiti dijete i otići na WC, bojala sam se da joj se nešto ne dogodi. Kažu mi da je to bilo iracionalno, ali što mogu, teško je tako maleno ispustiti iz vida pa barem na sekundu. Barem su ih odnijeli za vrijeme doručka i ručka, tako da sam ta 2 obroka i pojela - stojeći, večeru nisam jela jer je bila u sobi - velim bio me strah.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Sad vidim da ima još pitanja. Četiri kreveta u predrađaoni su bila popunjena, samo su navukli jedan zastor da me odvoje, no ostao mi je u glavi razrogačen pogled žene točno preko puta mene (onaj jedan krevet desno od ulaza), jedino je ona zapravo imala pogled na zbivanja. Sreća da je već jednom rodila, inače bi valjda pobjegla odande.
    moram
    fakat, sva sreća da je rodila

baš mi je drago što je bilo ekspresno
    tak sam i ja skoro rodila na prijemu, no skužili su da će to biti ekspresno pa me potjeraše u box ali sam im napravila pravi nered jer mi je prvo pukao vodenjak na prijemu i ond ajoš jednom na putu prema boxu
    3 su boxa koliko ja znam

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Sad vidim da ima još pitanja. Četiri kreveta u predrađaoni su bila popunjena, samo su navukli jedan zastor da me odvoje, no ostao mi je u glavi razrogačen pogled žene točno preko puta mene (onaj jedan krevet desno od ulaza), jedino je ona zapravo imala pogled na zbivanja. Sreća da je već jednom rodila, inače bi valjda pobjegla odande.
    Ja sam baš bila na tom krevetu i to 25 sati-koma. I...nije mi palo na pamet zvirnjati okolo, jer me je "šarafilo", uh, drip kapao, a nisam se otvarala.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

a u kojem položaju ste rađale, odn. kakvi su stolovi/kreveti?
    Jel ležiš skroz ili su to oni neki koji su podignuti kao polustolice?

Ja sam naime bila na pregledu na Sv. Duhu ovaj tjedan pa me iznenadio (ugodno) taj neki stol na koji sam u principu bila samo naslonjena nekako, poluležeći... Vjerujem da se taj može skroz dolje i spustiti da skroz ležiš, baš je izgledao supersonično. Bio je nov.

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj matsa prvotno napisa
    a u kojem položaju ste rađale, odn. kakvi su stolovi/kreveti?
    Jel ležiš skroz ili su to oni neki koji su podignuti kao polustolice?

Ja sam isprobala sve položaje koje može stolica i na kraju sam rodila čučeći pored stolice.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ana29 prvotno napisa
    Ja sam isprobala sve položaje koje može stolica i na kraju sam rodila čučeći pored stolice.
    Stvarno? Dali su ti da tako rodiš?

Da li u svakom boksu imaju te stolice? Meni je bilo koma prvi put u Petrovoj tiskati u ležećem položaju.

A maju li možda lopte za pilates u predrađaoni, ili ipak tražim previše ?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam vidjela jednu loptu dok sam lezala na hodniku poslje poroda, nije bila u predradaoni nego u nekakvom sobicku preko puta. Nije mi bs izgledalo da se puno koristi.

Koliko ja znam u svakom boxu su ti stolci/kreveti, meni je samo zao sto se u "zaru borbe" nisam sjetila trazit da me dignu u sjedeci nego sam rodila lezeci.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

Svaka čast, Ana!
    Nema prirodnijeg položaja!
    I stvarno mi je čudno da su ti to dopustili.
    Daj, pričaj malo

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zapravo me zanima gdje je bila babica dok si ti čučala.
    Ja sam o tom položaju govorila na jednom skupu, pa me neka babica "sprdala" da bi onda one trebale leći pod rodilju i svi su umirali od smijeha.
    Tvoje iskustvo (a tek fotke!!!) bi nam bile dragocjene.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Karin prvotno napisa
    Stvarno? Dali su ti da tako rodiš?

Da li u svakom boksu imaju te stolice? Meni je bilo koma prvi put u Petrovoj tiskati u ležećem položaju.

A maju li možda lopte za pilates u predrađaoni, ili ipak tražim previše ?
    ja ti preporucam da poneses svoju!

oni to kao imaju, al su valjda sve probusene. kad su dosli u vizitu ujutro jedan stari doktor se divio mojoj lopti, i komentirao da i oni to imaju, al ne tak lijepih. ali gdje ih cuvaju? :?

Ana29, ovo za cuceci polozaj je super, al me stvarno cudi! valjda su se konacno malo izvjezbali :D

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

meda ja imam onu ogromnu loptu na kojoj se moj Marko jako voli uspavljivati. Misliš da me ne bi izbacili iz rodilišta skupa s loptom? Još ni ne spadam tamo .

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

mislim da loptu ne bi izbacili, kao sto sam napisla, slabi su na lopte. za tebe ne znam

sve cure koje znam su nosile svoje lopte, ne brini

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Zapravo me zanima gdje je bila babica dok si ti čučala.
    Ja sam o tom položaju govorila na jednom skupu, pa me neka babica "sprdala" da bi onda one trebale leći pod rodilju i svi su umirali od smijeha.
    Tvoje iskustvo (a tek fotke!!!) bi nam bile dragocjene.

E bilo je ovako....
    Puknuo vodenjak-nema trudova-otvorena prst. Dvije ture gela+puno boca dripa-ne otvaram se. Trudovi počeli jako "šarafiti" i dalje se nisam otvarala, za 13 sati-otvorena 4 prsta. Tražila sam epiduralnu navečer u 23, jer sam znala da to neće ići tako brzo, a gubila sam snagu (iako sam silno željela porod što prirodniji), ali nisam je dobila uz obrazloženje da za danas nema više katetera (iako je dr. Prka koji je bio tu noć dežurni rekao da sam ja slučaj za epi). Vrijeme je prolazilo, mene boli.....ujutro oko 5 sati babica me pitala hoću li skakati na lopti (imaju 2-3 lopte, samo treba tražiti), ja bih skočila i kroz prozor da sam mogla, jer snage više nisam imala. Otvorena sam bila 6/7 prstiju i odveli su me u box (zadnji od predrađaone). Drip curio non-stop.
    Prošlo je 24 sata, došli su dr Blagajić i sestra Goga (glavna sestra) i doslovno zasukali rukave i rekli "da će me oni sada riješiti". Sestru Gogu sam dan prije ispratila, pa je bila malo ljutita kada me je zatekla drugi dan, a da još nisam gotova.
    Otvorila sam se 10 prta, a beba nije išla van, pravilno sam tiskala. Dr. je u najjačem trudu okrenuo bebu u meni da ne mora na vakuum, ali i dalje nije išlo. Na kraju je dr Blagajić sa sestrom Gogom rekao da probam čučeći i tako je i bilo. Rukama sam se držala za stolicu, a sestra Goga je čučala meni iza leđa i držala me (to nikada neću zaboraviti), a druga je virila sa drugog kraja i rekla-evo glavice. Kad sam čučnula, drva puta sam stisnula i glava je izašla. Problem je bio kad su tražili da se nakon toga dignem ponovo na stolicu-nije bilo šanse, bila sam jako iscrpljena i nisam se mogla dignuti i onda je njih 2-3 mene doslovno dignulo na stolicu i stisnula sam još jednom da izađu ramena.
    I da, dr je komentirato da je N. velika beba za moju zdjelicu i da zato nije išlo, a on je bio 360g/52cm.

Evo, ja odužila-mogla sam ovo napisati sa više detalja u priče s poroda.
    Na žalost slike nemam.

Ako treba neki detalj-tu sam.

Ana29 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ne 360g, nego 3630g

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ana, žao mi je da je to TAKO dugo trajalo i da si se toliko namučila.
    Ali, ohrabruhe činjenica da je osoblje posegnulo za onim najprirodniim položajem i da su dobro procijenili :D

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi došli danas sa sv. duha i meni je bilo super. sestra goga - babica pretpostavljam je zlata vrijedna, cijela ekipa nasmijana i puna lijepih riječi

rodila bez dripa, prokidanja vodenjaka, epi (babica se jako potrudila, masirala uljem, prevlačila kožu preko bebine glave u svim nemogućim položajima )

dobila sam bebu na prsa čim je izašla, pupkovina je otpulsirala dok je ležala na meni, dojila je sat vremena, tata je bio s nama

stol su podigli, ponudili su mi loptu al nisam stigla...ja sam oduševljena možda sam uletial u dobru smjenu, ne znam, al VELIKA promjena od prije 4 godine

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ovo odlično zvuči, ali nemoj da na priču s poroda čekamo tjednima.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ninochka super :D . To je lijepo čuti. Dakle ima nade i za nas!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

loptu imaju, vidjela je na svoje oči - jedna cura skala na njoj cca 30 sekundi, nakon čega je zaključila da će rađe leći. Drže je u sobici nasuprot predrađaone.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imaju plavu i žutu.
    da si znate ponijeti pasent spavaćice

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    imaju plavu i žutu.
    da si znate ponijeti pasent spavaćice

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Moje obje djevojčice rodile su se na sv. duhu.
    Sve je prošlo OK u oba slučaja.
    Jedino kod poroda prve, mojoj je ženi dok je ležala na stolu pokrivena onom zelenom plahtom sa stropa pao ŽOHAR!!!! na tu istu plahtu. Na svu sreću u rađaoni smo bili sami, a žena to nije ni skužila. Jedino je kasnije pitala kada su joj prošli trudovi da zakaj sam mahal po toj plahti i zakaj sam kasnije skakal po podu.
    Sve u svemu zgodno iskustvo.
    Sa drugim djetetom žohar nije ni imao prilike pasti na moju ženu jer je skoro rodila pred samim rodilištem.U autu.
    To drugo je bilo ekspresno.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj sport billy prvotno napisa
    ... Jedino je kasnije pitala kada su joj prošli trudovi da zakaj sam mahal po toj plahti i zakaj sam kasnije skakal po podu.
    ...

Nego jel zna itko kakvo je stanje sa stolčićima na SD?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nema stolčeka

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sport billy :shock: :shock: ja bi umrla da mi se to desi...

i, jesi li joj rekao?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne bojim inače niti jedne živine (očeš kukaca, očeš sisavaca, riba, gmazova), čak niti zmija, štakora i pauka, ali žohari - e ja i žohari smo priča sama za sebe. Njih se iz nekog razloga bojim i to panično. Kada vidim žohara prvo pobjegnem onda tražim nešto dovoljno dugačko i jako da ih ubijem, a kada ih ubijem zovem MM da ih baci. Poanta: da se meni dogodilo ono što se dogodilo ženi od Sport Billyja pobjegla bih iz rađaone i tko zna gdje bi me zaustavili i kad.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Evo da i ja ispričam svoj prekrasni doživljaj sa SD, vidim da se tu piše o loptama i stolčičima i dr.pomagalima za porod , ali ja ništa vidla niti isprobala.
    U 19.30 stigla na SD - trudovi svakih 4 min , otovrena jadan 2 prsta, sljedi klistiranje , davanje pespotrebnih podatak koje su imali u trudničkoj knjižici itd.
    Zadim sljedi šetanje po hodniku do 23 h i slušanje jauka drugih žena , misleči kako se ja neču patiti kao one.
    U 22 h dolazi doktor i pošalje me u krevet da ležim , u 23. mi pukne vodenjak i kreće horor,trudovi se spustili na svakih 1-2 min. , umirem od bolova , ali neotvaram se ni milimetar.
    U 7 ujutro još uvijek leži i šutim , grizeči onu jastučnicu od bolova.
    U 7.30 sestra me vodi u rađaonu , otvorena 3 prsta, dolazi anesteziolog i daje mi epiduralnu , toliko sam bila van sebe da sam potpisala taj papir i neznajući u što se upuštam .
    Injekciju nisam niti osjetila , samo nakon kratkog vremena olakšanje .
    Dali mi drip i ostavili me.
    U 9 puštaju mog muža , od sreće što ga vidim počela sam plakati.
    Pojačavaju mi drip , otvorena 4 prsta , ali daleko od poroda.
    U 11 dolazi doktor pregleda me i kaže za 30 min čete roditi , sva sretna da ova muka napokon prođe, ali ništa.
    U 12.30 napokon otvorena 10 prstiju , ali mali se okrenu poprijeko i nastao cirkus.
    Stavili me da ležim na boku 1 h ali mali se ne okreće u pravilni položaj za porod , epiduralna popustila , drip rastura , a ja gubim snagu.
    U 14 dolazi cijela delegacija ( 4 doktora , 2 sestre i 2 babice ), glavni šef sale poludio da šta čekaju samnom od sinoć i bla,bla .
    Gurne ruku okrene malog i kaže , još malo pa ste rodili ,
    Nakon 40 min , počelo je, mali krenuo van , stisnula dva puta i mali je bio vani , naravno da su me i zarezali i to pošteno.
    Istina u 14.40 napokon sam rodila svog hiperaktivca.
    Na kraju svega neznam niti tko me porodio, samo znam da je bila super babica koja mije pjevala " danas sam luda , neznam što hoću ...) , jer sam rekla da sam luda i da više nemogu.(manju bol sam osjetila tokom samog poroda , za razliku od trudova.
    Mali super , ali ja sam se 1 mjesec oporavljala od šivanja.
    Malo sam oduljila , ali htjela sam svoje prekrasno iskustvo podijeliti s vama.
    :D Pozdrav

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj sport billy prvotno napisa
    mojoj je ženi dok je ležala na stolu pokrivena onom zelenom plahtom sa stropa pao ŽOHAR!!!!
    :shock: Padam u nesvijest! Ja mogu sve primiti u ruku, jedino mi se žohari gade. A kak se veli, na svakog žohara kojeg vidiš, još barem 500 onih koje ne vidiš mili negdje u zidovima....

Čuj, a možda je i taj žohar zapavo bila žoharica koja je došla roditi u finu rađaonicu, uz stručnu asistenciju, a ti tako, cipelom po njoj. Ccc.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

miha1 dal se sjecas koja te babica rezala? kak je izgledala?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj morena24 prvotno napisa
    miha1 dal se sjecas koja te babica rezala? kak je izgledala?
    Srednje visine , bucka , frčkave kose.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MIHA1 prvotno napisa
    vidim da se tu piše o loptama i stolčičima i dr.pomagalima za porod , ali ja ništa vidla niti isprobala.
    stolčića nema niti ga je bilo. kao ni kade.
    lopte su dvije, ali ih treba tražiti, nitko ti ih neće sam donijeti. (možeš ponijeti i svoju)
    u dva boksa su stolci za rađanje (slični zubarskima), u jednom onaj krevet koji nije baš nešto.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Apri jel to znaci da sveukupno ima samo tri boksa :?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Apri jel to znaci da sveukupno ima samo tri boksa :?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

mislim da ih ima 5, ali nisam sigurna (ispravite me ako sam u krivu). Anvi, vidim ja svakog žohara, ne boj se neće mi promaći.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

da, samo tri boksa
    i šest kreveta u predrađaonici

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jedno svjeze iskustvo od prije dva i pol tjedna.

frendica je dosla s trudovima i puknutim vodenjakom. svi izrazito ljubazni i srdacni, dok nije pitala sto to treba i zasto potpisati :/ kad je dopisala da moli da ju se za svaku intervenciju obavijesti i objasni zasto se radi, jako su se uvrijedili i naljutili.

buduci da je bila otvorena vec 7 cm, odmah su otisli u radjaonu. u radjaoni je bilo super, primalja anita je bila vrlo njezna i cuvala joj je medjicu, rodila je prirodno bez ikakvih medikamenata i bez epiziotomije (kasnije su se na viziti svi cudili kako je ona sitna rodila dijete od skoro 4kg bez pucanja). ali vec nakon mozda minute dr habek je dodao skare muzu i rekao da presijece pupcanu vrpcu. bilo im je izrazito vazno da vrpca otpulsira do kraja, to su nekoliko puta ponovili tijekom poroda, pa je pitala da zar je vec otpulsirala, tako brzo? dr je rekao da je. na to je ona rekla da naravno da krv ne tece kad su ju stegli stipaljkom na to se dr poceo derati na nju da sto ona ima njega uciti njegovom poslu (tako nekako) i zbunjeni muz je drhtavom rukom ipak pokusao presjeci, sto mu nije uspjelo pa je primalja dovrsila posao. oboje su bili u soku zbog te situacije, tim vise sto je bebac jako plakao. cim ga je dobila na grudi, skin-to-skin, odmah se smirio i nakon toga vise uopce nije plakao, svo vrijeme sto je bio s njom. ali ostao joj je gorak okus u ustima od nepostivanja tako benigne zelje.

nakon toga je bilo dobro, svo troje zajedno su ostali u boxu nekih dva sata, a iduca 4 dana u rodilistu bebu su odnosili samo ujutro na sat i pol na kupanje i prematanje. sestre su bile vrlo pazljive i susretljive, pomagale oko dojenja, poticale na dojenje, pokazale joj kako premotati bebu. cimerice se nisu bunile na rooming-in (samo je jedna odmah po porodu pocela s izdajanjem, a bebu nije puno fermala niti se puno obazirala na nju :/ ), bebe nisu plakale po noci, dojenje je islo...

buduci da je odlucila odgoditi cijepljenje bar do navrsena tri mjeseca, odmah je to spomenula nekoj starijoj pedijatrici kad je dosla. ova je rekla da ok, treba potpisati papir. sutradan je to rekla drugoj, mladoj pedijatrici, koja se pocela izderavati na nju da sto ju ima uciti struci, da zar su svi ostali koji cijepe budale, da... smireno je rekla da je to njen izbor za njeno dijete i to je to. zadnji dan je dosao dr stanojevic i njime je odusevljena. popricali su o svrsi i rizicima cijepljenja, svaki mirno o svom stajalistu, potpisala je papir i dijete nije cijepljeno.

sve skupa, da nije tih par scena s uvrijedjenim doktorskim egoima i deranjima na rodilju, te prebrzog rezanja pupkovine, super iskustvo.

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

felix, ovo je liepa priča..ohrabruje..

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa dobro Felix di bas Habek?!
    Pa jel nisu za njega rekli da je sklon prirodnom porodu i da je vrlo uvidjavan. :?

E mislim da bi mi bilo bolje da prestanem citati bilo sto o Sv Duhu jer cu na kraju zakljuciti da je sve ustvari totalno farsa.

Ma trebala bi kompletno prestati citati...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a cuj, inace je sve bilo prirodno...

odbila je klistir bez problema, za brijanje nisu ni pitali.

ali ona je dosla dosta otvorena i isla je direktno u radjaonu.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma daj, nisam nikad doživajela da se bilo koji dr. sa SD-a izderao na mene iako sam se porječkala sa dr. Kernerom, ali ne mogu reći da se čovjek derao na mene. Ja sam imala svoje stajalište, on je svoje cinički potkrijepio sa "ne ja sam medicinu završio na cesti" i to je bilo to. Nisam se posebno uvrijedila, iskreno nije me niti bila briga što on misli. Ne vjerujem u te priče da bi neki dr. iz bilo koje bolnice toliko izgubio živce da bi se išao raspravljati sa pacijentom ili se derati na nju/njega. Mogu ti nekaj cinički dobaciti, pa to neke osjetljivije ljude uvrijedi. Obično sve ostane na jednoj rečenici: potpiši ti meni da sam te upoznao/upoznala sa svim posljedicama, pa je na tebi odgovornost što to nisi prihvatila.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj MamBa04 prvotno napisa
    Pa dobro Felix di bas Habek?!
    Pa jel nisu za njega rekli da je sklon prirodnom porodu i da je vrlo uvidjavan. :?

E mislim da bi mi bilo bolje da prestanem citati bilo sto o Sv Duhu jer cu na kraju zakljuciti da je sve ustvari totalno farsa.

Ma trebala bi kompletno prestati citati...
    ma uopce se nemoj vise raspitivati ni citati. nije ti nigdje savrseno. ti sama odluci sto zelis a sto ne, probaj to objasniti doktorima, a dal ce oni to prihvatit ili ne ovisi ko ce te zapast kad dodjes radjat.

ovako se samo bespotrebno dodatno zivciras.

ja sam si uglavnom u glavi zamislila kakav bi porod htjela i igrom slucaja je tako i ispalo, a nisam svoje zelje ni spomenila doktorima
    moje tijelo je odigralo glavnu ulogu!!

ti pripremi sebe, a za doktore lako

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Prije 5 dana rodila sam na SD, nažalost carskim rezom. Dva tjedna prije završila sam u predrađaoni i glatko odbila potpisati njihovu izjavu. Nije bilo problema, jedino što plan porođaja nisu uvažili kao dostojnu zamjenu tom papiru pa sam na drugom obrascu koji su mi dali morala napisati šta točno odbijam.
    Nakon toga sam cijelu noć i jutro ležala tamo i imala prilike vidjeti kako su sve žene redom non stop prikopčane na CTG. Istina, nijedna nije ni tražila drugačije. Ne znam što bi bilo u tom slučaju. Ujutro na viziti dr. Bekavac je doslovno svim ženama u prerađaoni (osim meni i još jednoj u 32. tjednu) spičila drip i bušila vodenjake ako već nisu sami pukli
    Lopte nisam vidjela ali su navodno u prostoriji preko puta.
    Primalje koje sam srela su više manje ok osim Naske koja mi je bila katastrofa. Žena je toliko namrgođena i bahata da je to naprosto nevjerojatno!
    Nakon toga prebačena sam na odjel gdje sam se također svega nagledala. Od induciranih poroda dan prije termina bez ikakvih (meni) vidljivih indikacija. Osim ako indikacija nije manjak slobodnih kreveta.
    Jedan jedini dr. mi je u viziti nakon što sam započela razgovor o indukciji priznao da ženama masovno "uvaljuju" drip zato jer su prenatrpani. Argument je da su sa 2300 poroda godišnje skočili na 3300, pa im je bitno po kratkom postupku riješavati krevete u predrađaoni i rađaoni da ostale ne rađaju po hodnicima. Ajde, taj je barem bio iskren.
    Da je gužva, je. Jedno jutro su imali čak 18 žena u rađaoni a samo 6+3 kreveta, pa su cimericu koja je trebala na indukciju (i bila već i obrijana i klistirana) odgodili za slijedeće jutro (i naravno ponovili postupak klistiranja iako su je cijeli dan ranije ostavili natašte) kada ih je bilo "samo" 15.
    Situacija na odjelu babinjača je ipak puno bolja, mada i tu ima zamjerki (ovisno o smjeni).
    Nakon carskog bebu sam dobila odmah čim sam stigla na odjel i 24-satni rooming in je standard. Iako, nakon CR te pomalo nagovaraju da bebu daš po noći jer se ne možeš brinuti o njoj. Ustvari da sebi olakšaju jer si nakon CR stvarno nepokretan. Nisam ga dala. Radije sam ga držala cijelu noć na sebi nego da pozvonim sestri da ga odnese ili odloži u krevetić pored (to bi mi došlo skoro pa isto kao da ga i odnesu jer ne bih sama mogla do njega).
    Bebe po noći dosta plaču pa nije rijetkost da namrgođena sestra uleti u sobu i bez ijedne riječi ti odnese bebu na minutu da ga smiri. A smirivanje je u sobici gdje presvlače bebe sa par gutljaja adaptiranog! Prema tome operz i nedajte da vam ih tako odnose. Nakon toga se bebe trenutno smire i spavaju slijedećih par sati na opće čuđenje mama. Naravno da nitko ni ne spomene da je dijete nadohranjeno.
    Savjeti o dojenju ovise o sestrama, a protežu se od dobrih do katastrofalnih.
    Cijepljenje smo odbili bez ikakvih problema, ali naravno uz potpis na papiru. Stanojević je divan, toliko strastven kada je dojenje u pitanju da fascinira. Iako, kod otpusta svima ponavlja jednu te istu rečenicu koja me svaki put bocnula, a to je savjet mamama da doje bebe najmanje 6 mjeseci. Ne spominje ISKLJUČIVO dojenje 6 mjeseci nego općenito dojenje. To me svaki put piknulo. Ali dobro, to je jedna stvar u odnosu na 100 drugih koje mi se kod njega sviđaju.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Brunda, nemoj, molim te, pričati ono kaj ne znaš. Bila sam prisutna u predrađaoni kada su ženu na susjednom krevetu priključili na ctg i ctg prvo pokazivao otkucaje srca djeteta, trudove ne jer su joj tijekom noći prestali. I onda odjednom ništa. Ja joj velim čekaj malo, nakon je cca 10-ak sekundi što ništa nije pokazivao, odem ja po sestru. Veli mi sestra doći ću i vratim se ja u sobu i ona ne dolazi, a ctg i dalje ne pokazuje ništa. Mislim se valjda me nije ozbiljno shvatila, odem ja opet po sestru, ova sad već iznervirana dolazi za mnom, veli da vidim kaj je to (ljutito). Kad je vidjela kaj se događa otrčala je, došlo ih negdje 6 komada zajedno sa dva doktora, dali joj drip, pokidali vodeljak i na porod. Ne znam kaj je bilo sa njom i djetetom, bila je jako uzrujana. Dakle, taj ctg za nekog vraga služi i nisam za to da se piše kako se treba odbiti. Porod, a to svi zaboravljaju, je jako stresan za dijete - mome je djetetu npr. ctg bio tahikardičan, pa su mi inducirali porod (pokidali mi vodenjak, drip mi nisu davali jer sam imala dovoljno jake svoje trudove). I općenito ta priča da daju ženama drip bez ikakvog razloga mi je bedasta jer to nije istina - daju drip onim ženama koje nemaju vlastitih ili nemaju dovoljno jakih vlastitih trudova. I u konačnici taj drip ne pojačava bolove nego kontrakcije maternice, i ako će se moje dijete roditi prije zbog tog dripa i ako ću ga poštedjeti stresa i eventualnih tegoba daj mi čitavu bačvu ako hoćeš. Nemoj se ljutiti, ovo što si ti odbila smatram da je O.K. i da je tvoje pravo, ali s druge strane ti zapravo ne znaš ništa o medicini kao niti ja, samo što se ja nikada ne bi usudula proturiječiti ljudima kojima je to posao. Kužiš, znam što ne znam i toga se držim.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Elin, mislim da si me krivo shvatila. Kao prvo, nigdje nisam napisala da sam odbila ctg. Nisam. I nisam protiv toga da se ctg-om prati stanje. ALI, mislim da je konstantna prikopčanost na ctg sasvim bespotrebna. Dovoljno je pola sata, pa neka je čak i sat vremena žena prikopčana na ctg, ali ako je on za to vrijeme uredan zaista nema razloga biti prikopčana sve do poroda. Neka se namjesti kako joj paše. Da li je to samo promjena na drugi bok, šetnja ili nešto treće nije bitno. Povremeno praćenje ctg-om za vrijeme poroda je sasvim dovoljno.
    A što se tahikardije na ctg-u tiče, ležala sam tamo 2 tjedna prije poroda, svaki dan dva puta prikopčana na ctg. U prosjeku sam najmanje svaki drugi dan ponavljala ctg zbog toga što je bio ili tahikardičan zbog divljanja bebe za vrijeme snimanja, ili premiran dok je beba spavala.
    Da ne kažem da im na pola ctg-ova sonda za trudove ne radi pa je stalno ravna crta dok cure osjećaju trudove, a na prijavu sestri i dr.u komentar je bio da oni ionako više vjeruju nama što im kažemo nego ctg-u :/

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I općenito ta priča da daju ženama drip bez ikakvog razloga mi je bedasta jer to nije istina - daju drip onim ženama koje nemaju vlastitih ili nemaju dovoljno jakih vlastitih trudova
    I još nešto. Ovo što sam napisala za broj poroda godišnje i komentar jednog od ginekologa na SD-u nije moja izmišljotina nego njegove riječi.
    A i to što sam u predrađaoni vidjela da od 6 žena koje smo ležale su 4 nakon vizite dobile drip i prokinuti su im vodenjaci (onima kojima nisu sami puknuli do tada), a svaka sa drugačijom dijagnozom i tijekom poroda, govori samo za sebe.

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mene su na moj zahtjev nakon 15 min. na CTG otkopčali, ustala sam, kretala se koliko sam htjela, nakon cca sat vremena je došla sestra da mi opet očita CTG, kad je završila otkopčala ga je, ja sam se i opet ustala i kretala, i tako naizmjence sve dok me nisu otpravili u rađaonu. E, tamo sam bila cijelo vrijeme prikopčana, i to mi nije pasalo, ali nisam se niti bunila.
    Dakle, moje iskustvo je takvo da im trebaš reći što želiš. Mnoge žene ne kažu.
    Uostalom, koliko se sjećam, imali su svega 3 (možda 4?) ctg-a u predrađaoni, tako da ako je više rodilja, one niti ne mogu sve biti stalno prikopčane. A sad, zašto ne traže da ih se skine s ctg-a i zašto se ne kreću, to ne znam :?

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Brunda, nije stvar u tome što si rekla nego kako. Stvar je u slijedećem: nemoj zaboraviti da ove stranice čitaju i cure koje trebaju roditi i trenutno su im face :shock: , znam jer sam i sama bila jedna od njih. Dakle, treba pisati stvarno stanje, a stvarno stanje je takvo da je u predrađaoni svega 3 ctg-a (dobro kaže anvi) i ne mogu 6 cura biti prikopčane na ctg-ove ako ih je manje nego rodilja. Isto tako, nije istina da si stalno prikopčan na ctg, prikopčaju te i nakon cca 40-ak min., a možda i nešto više, te otkopčaju, pa nakon 1-2 sata te onda opet prikopčaju. Ako su slučajno zaboravili na tebe, zoveš ih da te otkopčaju i uvijek te bez pogovora otkopčaju. Takvo je moje iskustvo. Drip, ista stvar. Nije stvar samo u tebi, vidjela sam na mnogim postovima svakakvih pisanja o tome. Curke koje trebate roditi, nije to ništa strašno iz vlastitog iskustva ctg ne boli, niti koliko znam može škoditi djetetu, ako bi slučajno htjele do WC-a ili se malo prošetati pozovite sestre i zamolite ih da vas skinu sa ctg-a, pokidanje vodenjaka (koje sam i sama prošla) ne boli, a drip mi nisu dali pa o tome ne mogu pisati. I još jedna stvar, meni je pozitivno da se doktori nerviraju, o čemu su neke cure tu znale pisati, znači da im je stalo. A ljudima kojima je stalo, oni neće dopustiti da vam se nešto dogodi. Ako imate plan poroda donesite ga slobodno u bolnicu i zamolite ih da ga se drže, ne vidim zašto ne bi ako sve ide svojim tokom, ali se isto tako pripremite da vaš porod možda neće ići onako kako ste ga zamislile. E sad, tu je i jedno veliko pitanje povjerenja u osoblje koje se stalno rotira, pa ti se zna dogoditi da na porodu budu ljudi koje ti ne znaš - to je koma jer ne znaš da li im vjerovati ili ne. A tu, za sada, ništa ne možeš i smatram da bi to trebalo mijenjati.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dakle, treba pisati stvarno stanje, a stvarno stanje je takvo da je u predrađaoni svega 3 ctg-a (dobro kaže anvi) i ne mogu 6 cura biti prikopčane na ctg-ove ako ih je manje nego rodilja. Isto tako, nije istina da si stalno prikopčan na ctg, prikopčaju te i nakon cca 40-ak min., a možda i nešto više, te otkopčaju, pa nakon 1-2 sata te onda opet prikopčaju. Ako su slučajno zaboravili na tebe, zoveš ih da te otkopčaju i uvijek te bez pogovora otkopčaju.
    Stvarno stanje je da je u predrađaoni 4 ctg-a. Sve koje su rađale su bile prikopčane. Jedino su mene i curu u 32. tjednu skinuli sa njega jer im je trebalo za ostale. Ne kažem da te ne bi otkopčali ako tražiš, ali dok sam ja bila (13 sati) nijedna to nije tražila osim kad je trebala na wc. Ctg ne boli, ali sumnjam da je pod trudovima ugodan položaj na boku s kojeg ne smiješ mrdnuti dok je ctg prikopčan. Sigurna sam da sve ovisi i o smjeni u kojoj se nađeš, a moja nije bila baš bajna.
    I nikako mi nije bio cilj ikoga preplašiti, samo sam iznijela svoje iskustvo koje se očito razlikuje od tvojeg.

morena24 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ctg ne boli, ali sumnjam da je pod trudovima ugodan položaj na boku s kojeg ne smiješ mrdnuti dok je ctg prikopčan.
    pa smijes se micat s ctg-om i mozes birat polozaj u kojem ces bit. meni su bar tako dali, ali bila sam jako kratko prikopcana i poslije su mi ga makli i rekli da idem setat, dok drugim curama nisu htjeli skinut ni da idu na wc. to nisam skuzila zasto :?

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možeš izabrati položaj na početku, ali kad te tako prikopčaju više se ne smiješ micati. Ako se okreneš drugačije oni to moraju zabilježiti na isprintu ctg-a.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •