Stranica 17 od 21 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 1012

Tema: Dubrovačko rodilište (III dio)

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Vidiš ti to, ja sam zapravo neznalica kad je porod u pitanju
    stvarno sam mislila da od dripa to ide brže,a nisam znala za sve te moguće poteškoće.
    srećom kod mene je sve dobro prošlo. imala čak samo dva ponta. beba isto super sve.
    ali kako si onda pomoć? treći dan bolova ja sam bila otvorena niti 2 prsta.
    dokad bi to trajalo?

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Asila prvotno napisa Vidi poruku

pa koliki je postotak zena koje dodu u rodiliste s trudovima, otvorene se, zdrave su, pa opet zavrse na dripu....
    E ovo se meni dogodilo, no nisam se snašla pa nisam rekla ne dripu. Istina, brzo sam rodila - u 9 priključena na drip, u 11.45 rodila, ali... I ležanje za vrijeme trudova mi je užasno teško palo. Tko zna, možda bi na nogama bilo i gore, ali mi ni leđa ni bok nisu odgovarali (nisam ni pitala mogu li na noge, molila sam Boga da sve što prije prođe i buljila u sat preko puta s mišlju hoće li to više), ali ja se brate mili u ležećem položaju pod trudovima nisam mogla opustiti.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

A zašto drip ako je žena otvorena?

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

da ubrzaju...

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

Citiraj Inka_1 prvotno napisa Vidi poruku
    Jel istina da za stočić treba biti potpuno prirodan porođaj? Npr. da se ne smije biti ni da dripu ni na bilo kojem lijeku

Ja sam npr. bila na dripu i voda mi je pomalo curila tako da mi nisu dali ni da se na noge ustanem. Stočić nisam ni pitala
    Na stolcic se sjedne u zadnjoj fazi tj izgonu. Meni je plodna voda pocela curiei od 9h ujutro, oko 13h smo isli u bolnicu tek a tek sam u 20h usla u radjaonu. Sve dotada sam bila na nogama osim 20tak min kad su me u predradjaoni stavili na krevet da slusaju otkucaje bebina srca. Tih 20min sam JEDVA izdrzala koliko me vise hrdala bol nego kad sam stajala na nogama. Meni vidis cak ni pilates lopta nije odgovarala vec samo stajat na nogama. Setala sam se u predradjaoni stalno, kad bi dosao trud bi se naslonila ili na nekakav prozor sto gleda u neku drugu prostoriju ili na MM (smio je uci, ja sam bila jedina rodilja taj dan)
    Voda je curkala svo to vrijeme, ali ona se obnavlja ako ne grijesim.
    U 20h sam usla u radjaonu, u 22h06 rodila.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Postoji situacija prolaps pupkovine, no medjutim, ne znaci da ga sad svaka zena koja radja mora imati, dapace, jako je rijetka situacija, no ipak uocljiva.

C/p

"Prolaps pupkovine -
    Ponekad kad vodenjak
    pukne, bilo prirodnim
    putem ili umjetnim
    prokidanjem, pupčana
    vrpca sklizne kroz grlić maternice u rodnicu i
    može doći do vanjskog
    dijela, vulve. Budući da je
    pupkovina osjetljiva na
    bilo kakav pritisak,
    opskrba djeteta krvlju može biti obustavljena.
    Ovakva situacija je
    bezuvjetna indikacija za
    carski rez, osim u slučaju
    kada je porod već toliko
    uznapredovao da se dijete odmah rodi. Kad je dijete u položaju
    glavom, prolaps
    pupkovine je iznimno
    rijetka pojava, ako
    vodenjak nije
    umjetno prokinut. Češće se javlja kod
    prijevremenih poroda ili
    ako je dijete u položaju
    zatkom, osobito kada je
    zadak takav da je
    prezentni dio noga (eng. footling breach). U
    slučaju prolapsa
    pupkovine, dok se čeka
    na carski rez, dobro je
    zauzeti puzeći položaj
    (četveronoške) koji može smanjiti pritisak na
    pupčanu vrpcu."

Dakle, ako je tvoj porod isao ok, mislim da nije bilo razloga da cijelo vrijeme budes na krevetu, jer prolaps se ne dobiva setajuci dok lagano curka voda.

Mozda su lijecnici imali stvarnu bojazan da se dogodi prolaps na temelju pregleda ili polozaja djeteta, no vjerujem da bi te tad uputili na carski rez, da ne bi riskirali.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Izdvojila bi sljedece: Kad je dijete u položaju glavom, prolaps pupkovine je iznimno rijetka pojava, ako vodenjak nije umjetno prokinut
    Dakle, upravo se amniotomijom povecava rizik prolapse,nevezano za polozaj rodilje! Navodno su i u nasem rodilistu skuzili da to bas i nije optimalan zahvat cisto u cilju ubrzavanja poroda bez nekog opravdanog razloga...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A mislis da su kod nas ikad porodili uopce bebu s neostecenim vodenjakom? Bas me zanima ta info.

Malo zanimljivosti:
    "Povijesno se smatra da rođenje u vodenjaku donosi sreću djetetu. Također se vjerovalo da će beba rođena u vodenjaku biti zaštićena od utapanja. Primalje su davno koristile osušene plodove ovoje i prodavale ih pomorcima kao amajlije, kako bi ih zaštitile od utapanja. Vrlo poduzetno!"

Vise na:
    http://www.komora-primalja.hr/426-za...danja-u-porodu

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

cini mi se da mi je Cika rekao da je on to svojedobno napravio...svakako,cesce prijasnjih "zaostalih" godina kad jos nisu imali svu tehnologiju,drip itd....

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Eto meni nisu dali na noge. Ma nisu mi dali ni muža u predrađaonu,a bila sam sama i još sam pitala smije li doć. Baš sam sad ljuta

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Drugi put smo sve pametnije no sikiriki

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Citiraj S2000 prvotno napisa Vidi poruku
    Drugi put smo sve pametnije no sikiriki
    Ma ja se zarekla da neću više nikad

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Rodit?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Rodit?
    Da

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja sam gotovo cijelo vrijeme bila na nogama - 8 sati u prerađaoni i 10 sati u rađaoni, prije i poslije amniotomije. Puno mi je lakše bilo podnosit trudove hodajući nego ležeći, osobito na boku

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Evo mene skroz off topic: kad ce radionica za dojenje? Ja sam vec u 31. tjednu sa blizicima pa nemam bas puno vremena.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ma imaš, ja sam ti na radionici bila 15.2.,a rodila 18.2.

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Znaci bolje sta kasnije da mi sve bude frisko

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Inka_1 prvotno napisa Vidi poruku
    Eto meni nisu dali na noge. Ma nisu mi dali ni muža u predrađaonu,a bila sam sama i još sam pitala smije li doć. Baš sam sad ljuta
    Iskoristi ljutnju produktivno i osnaži se, osvijesti se da imaš prava koja ti se uskraćuju tijekom poroda, a ne moraš pristati na to. Doista. Upravo je stvar u tome da žene shvate da im nema što osoblje ne dati da one budu na nogama, vi ste te koje mogu svjesno utjecati na tijek vašega poroda. Ulaskom u rađaonicu ne gubite pravo odlučivanja niti vi i vaše dijete postajte nečije vlasništvo, ni tada, a ni poslije. Žene se moraju osloboditi dogmi rađaonica i boriti se za bolje uvjete rađanja i bolji odnos prema njima samima, a ne se samo nadati da će naletjeti na dobru ekipu koja vodi porode na način na koji i same zamišljate. No, valjda smo sve pametnije nakon što prođemo jednu traumu poroda pa smo za drugu pametnije, ili bar dio nas.

Inka, meni je prvi porod završio užasno, ostavivši me s osjećajem kakav ti vjerojatno trenutno imaš, no drugi me izliječio i potvrdio mi ono što sam i sama znala i čemu sam se nadala, a što mi je oduzeto s prvim porodom, a to je da porod može biti orgazmički lijepo iskustvo s osjećajem poštovanja i ljubavi prema vlastitom tijelu, ženskoj snazi, energiji i kreaciji.

Legal Alien, sljedeći tjedan bi trebala biti, uz Radionicu o platnenim pelenama. Javim sutra točne podatke za vrijeme i dan.

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj legal alien prvotno napisa Vidi poruku
    Evo mene skroz off topic: kad ce radionica za dojenje? Ja sam vec u 31. tjednu sa blizicima pa nemam bas puno vremena.

najvjerojatnije cemo u ponedjeljak u 18.00 sati, ali jos moramo potvrditi salu
    potvrdimo jos sutra....a onda krecemo i sa oglasavanjem....

ali eto. ako i a jos zainteresiranih trudnica, oslobodite si pon poslijepodne

Asila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Indi, pisemo u isto vrijeme

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Drage trudnice,

sljedeći tjedan održat ćemo dvije radionice i to Malu školu dojenja u ponedjeljak u 18,00 sati te Radionicu o platnenim pelenama u srijedu, također u 18,00 sati.

Više informacija na http://forum.roda.hr/threads/81362-D...22#post2459022

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Indi super je što si se izborila za sebe i drago mi je što ti je barem drugi porod vratio dio onoga što nisi imala u prvom,ali kad si u trudovima,boli te teško je biti racionalan. Jednostavno nisam se osjećala dovoljno stručno da se usprotivim doktoru i kažem: ne,ja ću ustati, to što mi ti govoriš da mi može ispasti pupčana vrpca nije točno. Iskreno nisam imala pojma može li se to dogoditi, evo ovdje doznajem da su jako male šanse,ali što da mi se to dogodilo? Ja nisam bila spremna ustati na svoju ruku i preuzeti taj rizik. Želim naglasiti još jednom da osim toga s ustajanjem i nepuštanjem muža u predrađaonu nemam pritužbi. Osoblje mi je bilo ljubazno,ali evo i ovdje doznajem da je to sve do smjene. Osim toga pokušavali su mi omogućiti da rodim bez dripa, ne režu rutinski, babica me masirala i trudila se da ne puknem. Sve su to dobre promjene. Tražiti poštovanje,ljubaznost i uviđavnost apsolutno DA,ali protivit se savjetima doktora,a da nisi ni sam siguran što treba? Ja to ne bi mogla

legal alien avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Super za radionicu!

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Inka, ne bi moglo 99 posto zena (evo ja prva ne bi). Ipak je potrebno puno puno informiranja, citanja puno knjiga, tu su neke zene bile i po seminarima i konferecijama, znaju Odenta i Inu May napamet... Ali te su u manjini, njima je lako baratati sa nekim spoznajama... Odbiti drip, odbiti leci i sl... Meni na prvom porodu nije palo na pamet da nesto odbijem. Sad jesam malo informiranija, pokusat cu se izboriti da sto duze budem na nogama i rodim na stocicu, da me ne izrezu... Ali ako isto tako znam da ako mi doktor kaze da to i to ne moze jer bi moglo biti to i to - da cu ga poslusat... Jer koja mi je opcija? Upaliti laptop i prosurfat minutu je li on mene zafrkaje za neke stvari, blizi li mu se kraj smjene ili je stvarno u pravu
    A na kraju krajeva, opet smo otisle u bolnicu roditi, kod doktora, jer se tako osjecamo sigurnije i opet im na kraju kajeva vjerujemo da znaju svoj posao (inace bi sve ostajale doma).

I nije ovaj post obrana ni doktora ni stava manje informiranih rodilja. Naravno da treba teziti promjenama, bez tog nema napretka, ali ne mozemo ocekivati promjene preko noci.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

ma daj,sad ispada da moras imat doktorat da bi imao ugodno iskustvo poroda...nit sam bila na ikakvom seminaru,nit sam procitala ijednu knjigu prije poroda...cula jesam i za IMG i Odenta iz nekih clanaka ali u neke velike dubioze nisam ulazila...
    znala sam da ne smijem poci u bolnicu prerano nego ostati doma sto dulje gdje sam radila sto mi je dolazilo instinktivno - sjedala,ustajala,hodala,hopsala na lopti....u bolnici sam im predala plan poroda...nisam bila prva,poznat im je bio...otada su prosle 2g,sigurno je jos rodilja doslo s njime u medjuvremenu...
    Inka,nije isto kad ti dr s vrata kaze:e,sad cemo mi malo dripica dati pa ste gotove za uru vremena (ocito pozurivanje) ili kad nakon sati i sati trudova kad si na izmaku snaga predloze dati drip ne bi li pomogli...

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A da ti je rekao da ce ispasti pupkovina ako ustanes i da moras lezati, sa bi onda napravila?

Opet moras imati kakvu takvu podlogu da bi na to uopce uputio ikakvo protupitanje.

Ne mislim ja da moras biti doktorica da bi ti palo na pamet pitati smijes li se napiti vode jer si zedna, ali da bi rekla kako oksitocin i drip ne suraduju, moras imati nekakve info.
    Ti si se dosta nacitala, samim tim sto si imala plan poroda se vidi da si isla sa nekim stavovima i informacijama, a buduci da ti je sve islo glatko na porodu - nisi imala potrebu dalje se raspravljati. Kuzis, ako si napisala da ne zelis klistir, znaci da znas sve negativne posljedice koje on donosi, i nista ti nece znaciti ako ti primalja kaze da ce biti cisce ako ga primis. A nekom tko nema pojma da klistir moze poremetiti prirodne trudove ili ti ga ne znam sto, dovoljno je da primalja kaze kako je to redovna procedura da se zena klistira. Kako ce rodilja znati da se ta praksa u vecini razvijenih zemalja napustila, ako prije nije istrazivala i citala?

I cesce ce reci da se beba pati i da moraju pozuriti s dripom, nego li hej hoj lec go malo brze.

Mislim da inka ne treba sad zaliti za nekim stvarima jesu li trebale biti takve ili nisu, je li moglo bolje ili ne... Lako je kasnije govoriti trebala si ovo, trebala si ono...

Vecina trudnica koje ja znam ide po onom "kako su druge, tako cu i ja"... I ja sam isla po tom sistemu prvi put, iako sam vec 3 mjeseca prije citala sve i svasta tu po forumu... Ipak nisam tad imala spoznaje o nekim stvarima...

I dan danas se pitam sto ce biti na drugom porodu, ako nabasam na smjenu koja ne dopusta stolcic, koliko cu imati energije i volje traziti da rodim na taj nacin... Jer opet, ako se previse uznemirim sto ne mogu rodit na stolcicu, opet moze i to poremetit tok trudova i mogu otezat i sebi i bebu i osoblju, zar ne?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Inka, nisam htjela zvučati osobno niti mi je namjera bila da ispadne da tebi ili ikome spočitavam što se nije izborio za sebe, ni najmanje. Potpuno te razumije. Ako nemaš adekvatnih informacija, kao što sama kažeš da nisi imala, pa normalno je i razumljivo da svoje povjerenje polažeš u osoblje, posebno kada se spominje prolaps pupkovine.

Strah je vrlo moćno oruđe u rukama onih koji vode rađaonicu, a toga su vjerujem i sami svjesni.
    I sama sam tijekom prvoga poroda, iako načitata i informirana, dobila nalijeganje na stomak koji je i uzrukovao rupturu rodnice, itd., da se ne ponavljam. Jednostavno mi ni na kraj pameti nije bilo da bi mi se to moglo dogoditi i da im uopće spominjem da mi slučajno to ne rade. Da mogu birati vratila bih se i to spriječila, no opet sam svjesna da je to dovelo do toga da sam svoje drugo dijete porodila na stolčiću i imala predivan podupirući porod od strane osoblja koje je tada bilo tamo, posebno od primalje Valerije koja me masirala i bila mi majčinska potpora tijekom cijeloga procesa, a to je ono što svakoj ženi treba tada.
    Jedina mana tog drugog poroda je što se odvijao u bolnici, i što sam rađala pred 7 ljudi.

Istina, u trenucima jakih trudova, posebno ženama premorenima nakon sati trudova, teško je ostati sabran, i zato bi rađaonice bi trebale biti mjesta gdje ćemo mi dobiti najbolju, najobazriviju i najnježniju potporu,a ne gdje će nas se zaplašivati kako bi nas se dovelo na onu točku u medicinski vođenom porodu na koju su zamislili da bismo trebale biti. Gdje će se pratiti prirodan tijek poroda jer je to najsigurnija opcija i za majku i za dijete, a intervencije će se događati samo kada su u potpunosti potrebne, a ne po šabloni i medicinskoj proceduri. No to je za sada utopija, itekako sam toga svjesna, no isto tako da nije bilo žena koje su počele nositi plan poroda, koje su počele pitati, tražiti, koje su odbijale nepotrebne intervencije, da nije bilo primalja koje su se zauzimale za takve žene, za takve porode, da nije bilo osoblja koje je inzistiralo na dopuštanju očevog prisustva tijekom poroda, sve te promjene se ne bi dogodile. To je poenta cijelog moga javljanja ovdje, uvijek i iznova s istim pričama. Ako sve pomalo radimo na sebi, i bar jednu prepreku maknemo, kao što si ti izborila da ne dobiješ drip do samoga kraja, onda je to već pomak na bolje i korak k još boljim uvjetima rađanja za sve buduće rodilje.

Jer znanje je moć i ako si informiran, nitko te ne može zaplašiti nikakvim pogrešnim informacijama.

Pogledajte tečaj za porode na kojem dr. govori o porodu. Priča o porođajnim dobima, a onda krene na sve moguće loše scenarije završetka poroda. Koji je smisao govoriti rodiljama takve informacije? Je li moguće da se takvim informacijama nastoji rodilje dodatno zaplašiti kako bi bile pokornije i time podložnije medicinski vođenom porodu? Jer, iako će možda neki postotak rodilja imati, nažalost, probleme na porodu, zašto o tome unaprijed razmišljati? Kada se to dogodi, onda su oni ti koji tu stručni i uskaču i rade na tome da se porod uspješno završi. Do tada, zar ne bi se trebalo žene informirati, reći im da prejako svjetlo može ometati porod, da prevelika buka, promet ljudima, ometanje čestim pregledima ctg-om i tome sl. može dovesti do zastoja poroda. Zašto ne govore da jedno takvo okruženje utječe na to da se žene ne mogu otvoriti upravo jer ih se često ometa, a prema fiziologiji poroda ženama treba mir i neometanje. Je li moguće da i sami nemaju takvo znanje i onda guraju svoje jer su u njega jedino sigurni?

Promislite malo. Nisu naša tijela odjednom u zadnjih 50 g. prestala biti sposobna rađati, niti dojiti, ali se itekako žene u to uvjerilo

S200
    , ovo što govoriš i stoji i ne stoji. Stoji u smislu da bi svaka žena koja nije informirana pristala na bilo što samo da joj dijete bude sigurno, to je tako logično i razumljivo, no ako dođeš s potrebnim informacijama, čak i djelomičnim, onda ćeš znati postavljati prava pitanja i ako ništa, tražiti odgovore i da te se vodi kroz porod i svaku interveniciju kojoj budeš izložena.
    No, to je ono za što se treba boriti, za promjene jer zašto bi žene morale znati svaki detalj poroda, zašto se ne bi mogle pune povjerenja prepustiti primaljama koje će raditi u najboljem interesu za nas i dijete, ali ne na način kako one misle da je ispravno, već kako je doista ispravno i slijedeći fiziologiju poroda, onako kako je to priroda zamislila, a ne medicina zadnjih 50 g. Dok to ne bude tako, moramo se informirati i boriti same za sebe i za promjene.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa Vidi poruku
    ... ali ne na način kako one misle da je ispravno, već kako je doista ispravno...
    u ovom vidim srž problema. nasa borba za promjenama je samo kap u moru... velika rijeka se moze pokrenuti kada dodu nove generacije doktora, koje su učile po nekim ''novim'' naukama, koje se vracaju prirodnom porodu...

tesko ce sad npr gin.B. promijeniti misljenje da je epiduralna super i da kad ju je medicina izmislila da je treba iskoristiti svaka trudnica i olaksati si, da se zanemare negativne strane iste...... i tesko ce bilo koji ginekolog koji zadnjih 15 godina zahtjeva klistir sada doci i reci da je to nepotrebno. moguce, ali...

Mislim da vecina njih radi stvari za koje misle da su ispravne, ne zelim niti pomisliti da rade intervencije za koje oni znaju da su nepotrebne. Oni imaju svoja uvjerenja, temeljena na njihovom skolovanju i praksi, ali sigurno im fali malo cjeloživotnog učenja i ulaganja u nove spoznaje.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

evo tu jedna lijepa nova prica o porodu u Kninu ... http://forum.roda.hr/threads/81370-l...Di%C4%87u-lt-3

u oko mi upade ovaj dio:
    ''Objašnjavaju mi da ću dobiti stolčić ali da dio posla moram obaviti na krevetu, a što manje vremena provesti na stolčiću da nadošla krv ne zablokira izlaz našem Superjunaku''

Ovo je ono sto ja spominjem - da za neke stvari koje kazu moras tako uciniti, osim ako mislis da znas više od doktora (rijetke su takve) jer u tom trenutku ne mozes pitati ni drugo misljenje ni surfati. Znaci radi se o divnom doktoru kojem sigurno nije bila namjera zastrasivanje, vec pomaganje, on je htio da ona rodi na stolcicu, na kojem je malo iza i rodila.

A neke bi sigurno pomislile: laže, on samo hoce da ja legnem na krevet i na krevetu rodim, moram mu se oduprijeti, ma kakvo krvarenje.... iskreno, sumnjam da bi ja to mogla, svaka cast onima koji toliko znaju da bi znali postaviti protupitanje i protumaciti odgovor na blokadu izlaza nadosle krvi, pogotovo u trudnovima

treba imati povjerenja u doktore, ali nas oni sami stalno podsjecaju kako to i nije uvijek tocno...

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

S200, smatraš li ti njen porod divnim iz tvoje perspektive, ne govorim o njenoj subjektivnoj, i da je njen porod prirodan?

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Porod sigurno nije bio neinterventni fiziološki porod kakvog idealno opisuju knjige, ali ona se u svakom trenutku osjećala dostojanstveno, sve sto je trazila joj je bilo omoguceno i za svaku intervenciju je dobila i najavu i objasnjenje. Ima lijepo sjecanje, zdravu bebu, lagan porod, brz oporavak.

Bas me zanima sto bi bilo da se suprostavila da dio poroda provede na krevetu, i da je doktor postao nakon toga greziji, bi li joj trudovi blokirali... bi li sama sebi i ostalima otežala... gdje je granica ''guranja svoga'' i slušanja stručne osobe?

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

u ovom vidim srž problema. nasa borba za promjenama je samo kap u moru... velika rijeka se moze pokrenuti kada dodu nove generacije doktora, koje su učile po nekim ''novim'' naukama, koje se vracaju prirodnom porodu...

tesko ce sad npr gin.B. promijeniti misljenje da je epiduralna super i da kad ju je medicina izmislila da je treba iskoristiti svaka trudnica i olaksati si, da se zanemare negativne strane iste...... i tesko ce bilo koji ginekolog koji zadnjih 15 godina zahtjeva klistir sada doci i reci da je to nepotrebno. moguce, ali...

Mislim da vecina njih radi stvari za koje misle da su ispravne, ne zelim niti pomisliti da rade intervencije za koje oni znaju da su nepotrebne. Oni imaju svoja uvjerenja, temeljena na njihovom skolovanju i praksi, ali sigurno im fali malo cjeloživotnog učenja i ulaganja u nove spoznaje.
    Naravno da se cijeli sustav mora promijenti iz temelja da bi se sve sustavno promijenilo, ali to tako ne ide, jednostavno i nažalost ne ide. Gdje bismo mi bile danas da se nisu stvari mijenjale "kap po kap", gdje bismo bile u mnogim stvarima da grupa majki nije odlučila osnovati udrugu RODA i da one nisu gurale svoje "kapi" koje daju poticaj nama drugima da guramo svoje?!

U pravu si kada kažeš da se ne mijenjaju, ali to je u prvom redu jer to ne žele, a zašto ne žele trebalo bi napraviti širu društveno-psihološku analizu svakoga od njih, a to je nemoguće.
    I to nije moj problem na kraju krajeva, i nije moj problem što su oni uvjereni da rade stvari ispravno. Već sam jednom napisala da sam svjesna da ti nitko od njih ne želi loše, oni su uvjereni u ispravnost svojih postupaka i u to da je u redu davati drip, a imaš vl. trudove na 3minute, ali helouuuu.....no to ne znači da je to u redu i najbolje za nas i tu smo mi te koje možemo za sebe odlučiti izabrati drugi put bez da nas se proziva Čapljama, da se bude pasivno agresivno neadekvatnim komentarima itd. jer meni niti jedan od ginekolog ne treba sve do onoga trenutka dok nešto krivo ne krene u porodu, do tada mi treba da me se ne ometa, a elementarnu stvar: neometanje tako je teško dobiti i u jednoj bolnici. Halo, ženi je iz navedene priče imala pristup čistačica, meni to nije primjereno, meni je to itekako ometanje bez obzira na subjektivan dojam koji je ona sama imala i koji na kraju krajeva poštujem jer je za nju jedini relevantan.

Vezano za tiskanje na postelji, a onda prebacivanje na stolčić. To vidim opet kao zastranjenje i opet guranje u proces rađanja kada je itekako nepotrebno. Samo zato što je to guranje upakirano u ljubaznost i humanost, koja bi se trebala podrazumijevati, ne znači da je ispravna. Ja sam dio tiskanja odrađivala na nogama pa bih sjela na stolčić, pa se digla do njega i tako jedno 20 min dok se bebač nije potpuno izrotirao i spustio te rodio. BIlo je vrlo malo krv, i zato takav način vođenja poroda vidim samo kao ponovno dovođenje žene u poziciju koja njima olakšava da prate rotaciju i spuštanje bebe u porođajni kanali, znači opet se žena dovodi u položaj koji nije za nju adekvatan i bolji. već njima olakšava praćenje situacije

Porod sigurno nije bio neinterventni fiziološki porod kakvog idealno opisuju knjige, ali ona se u svakom trenutku osjećala dostojanstveno, sve sto je trazila joj je bilo omoguceno i za svaku intervenciju je dobila i najavu i objasnjenje. Ima lijepo sjecanje, zdravu bebu, lagan porod, brz oporavak.
    Da budem jasna, njen dojam u cijeloj ovoj priči je najbitniji, i njoj je bilo savršeno, poštujem to i njena priča samo pokazuje da uz malo truda žene iz procesa rađanja mogu izaći itekako sretne, zadovoljne, neokrenjene. Iako njena priča pokazuje da je kninsko rodilište uvelo ogromne promjene i da želi izlaziti ženama u susret, ipak još uvijek ih čeka posao u micanju dijela nepotrebnih interventnih postupaka. Nemojmo zanemariti da je ona prošla niz medicinskih intervencija i njen porod se ne može nazvati prirodnim. To što su joj objasnili da će joj dati antibiotik, ne opravdava njegovo davanje, to što su joj objasnili da će joj dati malo dripa na kraju ne opravdava ponovno niti njega.
    Zna se da od puknuća vodenjaka do poroda može proći i do 72 sata bez da se uvede ijedna intervencija upravo jer se vodenjak obnavlja svaka dva sata, a posebno kod nje je gdje se radilo o visokom prsnuću. Antibiotik se uveo po defaultu jer se to tako radi. I tu je granica koja se može povući. Kakvu korist imaju ona i dijete od antibiotika kada je porod išao fiziološki, osim ako postoji neki dr.razlog koji nije uopće izreče, a koji je zahtijevao uvođenje antibiotika?!

Bas me zanima sto bi bilo da se suprostavila da dio poroda provede na krevetu, i da je doktor postao nakon toga greziji, bi li joj trudovi blokirali... bi li sama sebi i ostalima otežala... gdje je granica ''guranja svoga'' i slušanja stručne osobe?

Zašto bi morala biti neka jasna granica?! O tome cijelo vrijeme i govorimo. Svaka žena, svaki porod zahtijeva svoj pristup, a ne trpanje u isti koš i guranje žena u sustav uobičajenih medicinskih intervencija čim dođeš na vrata rađaonice - istina to se pomalo mijenja, hvala Bogu, ali još uvijek nedovoljno.
    Što bi bilo? To nećemo znati za nju, ali znamo za mene, ja sam se suprotstavila dripu, maltretiranju, ružnim komentarima i pritisku, ometanju, nedopuštanju da do samoga kraja budem na noga, pa sam uspijela finuti porod bez dripa, no dobila sam nalijeganje na stomak jer mi je gin.htio pomoći. I što sad, da je on meni došao i rekao, malenoj viri glava, ne smije dugo biti u porođajnom kanalu, sad ću vam malo leći na stomak, je ste li za tu vrstu pomoći, ja bih ga odbila jer znam da bebica može min. 10 minuta biti u tom položaju. Znači da je sačekao samo još koji minut, ne bih bila traumatizirana. I iako sam beskrajno zahvalna primalji A. koja me kao vl.kćer držala na grudima, tješila me, tepala mi i gladila mi kosu dok su mi 45 minuta šili rodnicu u užasnim bolovima (da, lokalna anestezija ne pomaže, zamisli!), bih li trebala biti zahvalna i njemu jer je on bio uvjeren da mi tako pomaže i eto sreća puknuće nije otišlo preko debelog crijeva, nego u debelo meso, i bih li se trebala osjećati dostojanstveno jer me kasnije obišao u sobi i rekao sestrama da me paze jer da neću moći hodati zbog gadnog puknuća. Ne, ne osjećam ništa od toga, i radije ću povlačiti granicu do onoga trenutka do kad nije indikativno da moram na carski, nego im dopustiti da ikada više ijednu sl.intervenciju naprave nad mojim tijelom

I još jednom, da u Kninu je puuuno bolje nego u većini rodilišta, ali po meni, može i bolje i mora i bolje.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I naravno, svaka od nas ima svoje iskustvo koje mu omogućava da rasuđuje i odlučuje za sebe. Nismo sve jednake i ne možemo se sve jednako nositi s odlukama, pritiscima i izborima. Takav je život. Ono što meni odgovara i što ja želim za sebe, ne znači jednako dobro i poželjno nekome drugome.
    Poštujem pravo na izbor i pravo na subjektivini vl.doživljaj poroda i to je ono što se valjda na kraju jedino i konta, no danas ipak previše žena iz poroda izlazi ranjeno, a to vidim samo kao udaljavanje od prirode i ženske snage koju manje-više sve imamo u sebi.
    Na kraju krajeva tko je uveo rađanje u ležećem položaju,muškarac i tko su u našoj bolnici stjegonoše "borbe" protiv poroda nas stolčiću, muškarci.
    Kome žene više vjeruju: ženi koja je rodila na stolčiću ili muškarcu ginekologu koji ima svoju teoriju o tome?
    Sve je to vrlo indikativno ponašanje koje nas navodi na određene zaključke o našem društvu i položaju žena u njemu, bar kad je porod u pitanju
    Dolje dogme rađaonica i gore pravo ženama na dojstojanstven, informiran i podupiroć izbor načina poroda. :D

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ajme Indi baš si me rastužila sa tom svojom pričom. Ja sam imala JEDAN ponat,a šivanje njega jednoga mi je bilo bolnije čini mi se od najgoreg truda. Ne mogu ni zamisliti kroz što si prolazila ni kako si smogla snage za još jedan porod

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Isteklo mi vrijeme.
    Imala sam i ja nalijeganje,ali tek nakon što sam tri puta pokušala sama. Jednostavno nisam imala snage. Iako je babica do zadnjega govorila doktoru da me pusti samu

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Zna li itko sto je s Lonzom? Dva mjeseca ne mogu je dobiti na telefon

Janis avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Prošli tjedan je bila na godišnjem. Ne znam kad se vraća.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

A zna li tko sto je s vukasovicem, zovem vec 10 puta kroz zadnjih tjedan dana i nitko se ne javlja, a trebam uskoro otvorit porodiljni... Nije valjda i on na GO?

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ne bih se čudila, on je uvijek na go kad ga ja trebam, Ili se sestra ne javlja na telefon. Ovaj tjedan bi trebao raditi

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne znam sta mi je gore, da se sestra ne javi uopce, il da se javi i istrese na mene (ta uvijek nadje razlog)
    Al srecom, u ovoj trudnoci mi treba samo radi papirologije, prezivit cu

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ne znam sta mi je gore, da se sestra ne javi uopce, il da se javi i istrese na mene (ta uvijek nadje razlog)
    Al srecom, u ovoj trudnoci mi treba samo radi papirologije, prezivit cu
    ja sam prestala ići u vukasovića jer nisam više mogla s onom sestrom

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja sam se na pocetku trudnoce mislila hocu li ovu trudnocu vodit kod njega ili privatno. I ajd idem se narucit kod Vukasovica, kad se sestra izdere na mene jer sam dugo cekala da kazem "halo"na telefon, a ona nema cijeli dan da s menom prica na telefon. Podsjetila me na svoju ljubaznost pa sam se narucila kod Cikatica, i nisam pozalila.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pa dobro di cu ja sad otvorit porodiljni kad je on na GO?

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ja sam prešla u bolnicu i bila sam zadovoljna. Plus što sam onda već znala dosta njih kad sam bila na porodu, što je isto dobro

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Pa dobro di cu ja sad otvorit porodiljni kad je on na GO?
    e ne znam. jesi išla u dom zdravlja? možda kod vukasovića na vratima piše kome se obratiti ako je hitno

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Od 27.tjedna prvu trudnocu sam vodila u bolnici, al mi dr opce prakse nije htio otvoriti porodiljni na osnovu pecata od dr iz bolnice, vec je bas trazio od izabranog ginekologa... Nema druge nego otici tamo i kucati, pitati... Poljubit vrata barem

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ni nama vise ne daju na uputnicu od opce prakse u bolnicu, sto je meni super zgodno, s Peljesca putovati po uputnicu, pa poljubiti vrata tri puta zaredom, a nitko se ne javlja na telefon. A u hitnim sluxajevima, pise obratite se Vukasovicu, koji se sad isto ne javlja na telefon. Za pare koje sam dosad ostavila na autobus i preglede u bolnici bez uputnice, mogla sam u Marinmeda voditi trudnocu, skoro pa pola iznosa sam dala

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

Ja imam izabranog ginekologa i on mi daje uputnice za bolnicu. Nije mi nikad činio problem, sve što sam donijela iz bolnice uvijek je uvažio. jedino što za sve moram ići na dva mjesta,ali nije mi teško

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ma nije na go, znam da sutra radi

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •