može samo info da li od Celja do Velenja treba vinjeta.
idemo u Celje u HM, a ako tamo ne bude neki izbor, Velenje je samo 25 km dalje
može samo info da li od Celja do Velenja treba vinjeta.
idemo u Celje u HM, a ako tamo ne bude neki izbor, Velenje je samo 25 km dalje
I mi smo kupili takvu.TeddyBearz prvotno napisa
![]()
Ipak mi se ne da povlaciti po slovenskim selima okolo-naokolo Kopra.![]()
Može li ovo tko prevesti?MBee prvotno napisa
Ja ništa ne razumijem.![]()
Pa na čelo.maria71 prvotno napisa
![]()
polugodišnja vinjeta će vrijediti ili biti valjana 6 mjeseci od datuma kada ste je kupili ?
A izgleda....maria71 prvotno napisa
samo će godišnja biti za kalendarsku godinu...![]()
meni smeta što kod nas nema vinjeta.užasno![]()
Godišnja nek je slobodno 300 eura, može i više, meni ne smeta.
Mi idemo godišnje, van sezone, 15ak puta ZG-ST.I natrag.. I onda ljeti kad je M kod bake idemo svaki petak-ponedjeljak.To je još 10 puta.25 sve skupa. Iliti 50 plaćanja AC. I više. To je 1300 eura. Minimalno.Vinjeta sigurno nebi toliko koštala.Ja oću vinjete, organiziram prosvjed![]()
I meni se vinjeta čini kao praktično rješenje, ali ako su cijene i uvjeti fer - znači, da ne moraš kupiti neku koja ti ne treba za ogroman novac samo zato što ti nisu ponudili povoljniju, za kraće razdoblje.krumpiric prvotno napisa
Austrijsko rješenje mi se čini sasvim ok.
Mi se nikada ne vozimo auto cestama. Po Hrvatskoj nikada, a kada rijetko idemo kroz SLo do Graza isto ne idemo po autocesti. Jedino u AUS naravno!
Mi danas išli prema ovoj ruti i stigli bez problema i bez gužve na staru granicu sa Austrijom... cca 1km nakon granice skrenili na autoput i vozili do graza... naravno, austrijsku smo kupili (kad nitko nije htio (pro)dat na burzi)... nismo ju ljepili na šajbu nego samo natakli, tako da, ako kome treba, nek se javi, vrijedi još 9 dana...Maya&Leon prvotno napisa
![]()
I zezam se i ozbiljna sam (naravno da razumijem, samo pokušavam shvatiti odluku Slovenaca).aleksandra70vanja prvotno napisa
Ok, ali ovo meni nije odgovor na postojanje/nepostojanje vinjeta.ana.m prvotno napisa
Svaki dan na cesti ostavi glavu barem 3-4 ljudi. U Hrvatskoj. Činjenica je da je AC X puta sigurnija (nemam pojma koliko, ali definitivno je sigurnija od stare ceste, pogotovo jer starom cestom NITKO ne vozi po pravilima, jer bi se 2 dana vozio do Dalmacije), ja putujem svaki tjedan ljeti više od 1000km, kad sve zbrojim, ma i 1500. Moglo bi se reći da mi je glava stalno u torbi :/ , pa preferiram da je u malo čvršćoj torbi, makar nikad ne znaš šta će te snać.U Hrvatskoj bi vinjete bilo pošteno rješenje za građane, a od stranaca bi zaradili jednako.
Oh da, prosli cetvrtak smo kupilu vinjetu koja vrijedi 6 mjeseci jer se jos ne prodaju one koje vrijede godinu dana (u prodaji od 01.01.2009.) i koje su nama jeftinije (cesto putujemo kroz Sloveniju - na zalost ...)![]()
Prije par dana je čovjek iz Kalmetinog ministarstva (ne znam ni kako se zove ministarstvo ni kako se zove čovjek) lijepo rekao da do daljnjega vinjete kod nas ne dolaze u obzir jer - TREBA OTPLATITI AUTO-CESTU!
pa po medijima, vinjete su jedino sto ce nam moci otplatiti autocestu?
nego, ja sam sad iz ove karte skuzila da mi slo vinjeta nece trebati za moje ljetovanje, jeee
si bio u ikei?Moover prvotno napisa
![]()
mozda sam te imala cast vidjeti a da nisam bila svjesna svoje srece![]()
Ukoliko vinjeta tome sluzi da otplacuje izgradnju autocesta onda mi fakat nije jasno zasto su ih slovenci uveli (osim da zeznu Hrvate i nas turizam) s obzirom da je njima Europska Unija osigurala sredstva za izgradnju![]()
Danas sam dobila mail s linkom koji je već bio objavljen na ovom topicu (http://www.autoklub.hr/aktualno/istr...JETE,3759.auto - kako izbjeći plaćanje vinjete), no ispod teksta je zanimljiv komentar, pa vas molim za mišljenje.
Naime, znak za obavezne vinjete stavljen je prije ulaska u kružni tok kod Pesnice. To bi značilo da je ulazak u kružni tok bez vinjete kažnjiv i da bi ju trebalo nabaviti zbog tih par metara (?!).
:?
Evo i linka na kojemu je ta obavijest: http://www.gmm.hr/sobe/hr/slo.shtml
Frisko iskustvo.
ZG-Brezice, isli smo na mali granicni prijelaz, stara cesta, usporedna sa autoputom, sve ok.
Povratak, odlucili smo ici starom cestom, i onda prijeci GP na velikoj Bregani. Dakle, spustili smo se autoput kod benzinske, kojih 300m od GP. I tamo nas lijepo oprali, na samoj granici na izlazu iz SLO da je GP na autoputu i morali smo natrag kupiti vinjetu. Odnosno, slovenski plicajac uzme putovnicu i posalje te pjeske u SLO da kupis vinjetu. A auto parkiras poslije granice. Tako je proslo jos x vozila, svi su se vracali i morali kupiti vinjetu.
Iz mog iskustva ispada da uopće nema alternativnih pravaca, barem za strance. Jer oni moraju prijeci na međunarodnim, a ne samo na međudržavnim prijelazima (sve strance vraćaju sa male Bregane ili npr. Harmice), a ti veliki prijelazi su na autoputu.
Mi smo kupili vinjetu...neda mi se riskirati.
Sta je-tu je!
I moja je već na staklu.Christy prvotno napisa
Mislio sam da ću jer krstiti već sutra na putu za Novo Mesto, no pričekat će ipak još tjedan dana i godišnji.
Pitao sam priajtelje iz Slovenije kako rade kontrole pa su rekli da na mjestima bivših naplatnih kućica stoje kontrolori i pregledavaju dok kolona prolazi pored njih.
A gdje se uopće kupuje vinjeta?
među ostalim na bilo kojoj petrolovoj benzinskoj pumpi (i u HR). Znam da imaju u Mariji Bistrici, Desincu ... sigurno imaju i na njihovoj pumpi u resniku (Žitnjak), vjerojatno ima i HAK u Draškovićevoj ...tanja_b prvotno napisa
dozvolite mi....
Kako se zove posljednji slovenski indijanac?
VINJETU
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A jel mi možemo njima nešto naplaćivati za uzvrat ?
njihove ceste naspram našim su stvarno očaj i nije mi jasno zašto mi ne neplaćujemo isto neke vinjete :?
ili neku eko naknadu... štabilo... :?
kako to misliš da ne naplaćujemo? Eno naknada Zagreb-Zadar sto kuna jednokratno
![]()
Na Bregani je odmah poslije slo policije i carine, nekih 20m dalje, stand gdje prodaju vinjete.tanja_b prvotno napisa
OT: Znate li da se u Crnoj Gori plaća "eko naknada"?
Jel to ona čuvena od 10 EUR po glavi?Maruška prvotno napisa
![]()
Definitvno smo odlučili bojkotirati SLO vinjete....zadnji shopping u Slo obavljen u Celju (1.7.)......ljepo se vozili po AC u Hrvtaskoj pa izašli sa AC na Đurmanec, prešli u Slo na GP Lupinjak i onda još cca 40 km do Celja po lokalnim cestama (kao po staroj Karlovačkoj). A kad konačno napravim putovnicu (čekam da svi odu na more) ići ćemo u shopping u AUT, ali i kod njih bojkotiram vinjetu jer je lokalna cesta do Seiersberga OK.
Za HR AC kupili ENC :D u prepaid-u 420.-kn, od toga 120.- uređaj + cestarina 330.- (10% popusta).......i lijepo se vozimo, nema čekanja u redu (pogotovo na Lučkom vikendom).
jedino što ti enc ne vrijedi za AC Zagreb-Macelj... :/mg1975 prvotno napisa
Za kamion je 150 Eur :shock:tatek prvotno napisa
To mi nije bad jer tu AC koristim možda 4 puta godišnje (uvijek radnim danom) pa nema gužve i koristim izlaze sa automatskom naplatom cestarine (kreditnom karticom) koje većina još nije otkrila.Moover prvotno napisa
ali ovdje je riječ o sloveniji, a AC ZG-MACELJ je jedna od tri AC kojom ideš u SLO... i na ovom forumu omiljena (zbog graza), pa je dobro da ljudi (a i žene) znaju tu informaciju...
ja otišla u graz bez putovnice! u slo možemo sa osobnom, a između slo i aus nema ničega.mg1975 prvotno napisa
Imala si sreću da te nije aus policija zaustavila...willow_tree prvotno napisa
![]()
ja prije par dana morala hitno u bec.
nisam imala vremena za ove alternativne pravce pa sam kupila vinjetu i zakeljila je prema pravilu, u gornji lijevi kut sajbe.
poslje sam skuzila da mi je sajba na tom dijelu toliko zatamnjena da se vinjeta uopce, ali stvarno uopce - ne vidi.![]()
Mi smo jučer iz Zg za Graz išli alternativnim pravcem, bez plačanja vinjete za Sloveniju. I skroz smo zadovoljni. Išli smo preko Ptuja, Lenarta, graničnog prijelaza Mureck i onda na autocestu za Graz.
Jedina poteškoća nam je bio Ptuj, po kojem sigurno nismo našli najkraći put za Lenart (nije bilo oznake- ili smo ju previdjeli) ali i uz to put je bio ugodan, vremeneski otprilike kao i preko Maribora. Cesta je dobra, prometa uopće nije bilo, a niti ograničenja brzine od 50 km/h. Na jednom dijelu je kolnik malo neravan, a na jednom kratkom ima nešto zavoja (brdo).
Sve u svemu, mi ćemo i dalje tom cestom za Graz, osim ak nam slovenci ne naprave neku zamku i par kilometara tog puta proglase autoputom ili brzom cestom s naplatom.
I mi smo jučer išli u Graz, ali preko centra Maribora. Do tamo je sve funkcioniralo OK, ali smo na povratku malo "sfušali", nismo na kružnom toku prije Maribora uspjeli izaći na isti izlaz s kojega smo ušli (čini mi se da ta opcija ni ne postoji, vjerojatno s namjerom da ipak završimo na nekoj od cesta koje podliježu plaćanju). Pa smo se tako, ni krivi ni dužni, našli na autoputu na kojem je pisalo: Budimpešta. Odvezli smo se 7 km do prvog izlaza (Pernica) i po bregima se spustili prema Mariboru. Ovaj put nas nisu uhvatili u prekršaju, ali mi se ta povratna dionica nikako ne sviđa, mislim da ćemo sljedeći put preko Murecka prema Zagrebu.
Tatek, imaš kakvih savjeta za povratak preko Maribora, s obzirom da nas očito jučer nije išlo?![]()
Mishica, baš zato ja nisam htjela ići preko Maribora. Taj put mi je izgledao zbunjujući i rizičasn baš zato jer su obilaznicu oko Maribora stavili pod vinjetu.
Ovaj pu preko Murecka je odličan. Jedino ne znam je li cesta i inače tako prazna ili samo sada zbog godišnjih odmora. A preko Maribora se uvijek, ama baš uvijek vozim u koloni.
Ja ove godine bila na zimovanju u austiji sa isteklom putovnicom.Moover prvotno napisa
Sva sreća da sam to skužila pola sata prije puta, pa sam na slovesnkoj granici ponudila osobnu.
Da, da znam da je sva sreća što me nisu uhvatili, ali nije bilo šanse da otkazujem skijanje, krenula sam pa kud puklo da puklo.
Što je najbolje u Austriji su me prijavili sa tom isteklom putovnicom. E to mi nije jasno kako je prošlo.
Ima još jwdan dobra fora za vinjetu - premaže se sa uljem - bilo kojim u tankom sloju ili sjajilom za usne i samo sklizne sa šajbe, a izgleda kao da je pričvrščena 100%!
[quote="NanoiBeba"]jer su obilaznicu oko Maribora stavili pod vinjetu./quote]
Pa ta zobilaznica nije autocesta. Autoceste su zelene, a zaobilaznica je plava.
[quote="Matilda"]Ali spada u kategoriju brze ceste i podliježe naplati.NanoiBeba prvotno napisa
Eh, na kraju vidim da su i zakleti nevinjetiše ipak kupili vinjetu (uključujući i mene).
Nije mi se dalo guslit po okolnim cestama zbog tih 35 eura...
A bome Slovenci zadovoljno trljaju ruke: http://www.slobodnadalmacija.hr/Svij...1/Default.aspx
[quote="Mishkica"]točno ovako.Matilda prvotno napisa
Da vas pitam vinjetasi gdje ste zaljepili vinjetu?
MM je jucer uzeo i na njoj stoji napomena da se mora zaljepiti kao sto je opisano na slici i da nesmije biti na zatamljenom dijelu stakla.
E sada, na slici je naslikana vinjeta s lijeve strane, vozaceve :?
S obzirom da nam je gornji dio stakla zatamljen (kao im vecini) ta vinjeta bi trebala biti usred vidnog polja vozaca.
Gdje je tu logika? :?![]()