pa kad razlikuješ u čemu je problem?Deaedi prvotno napisa
šta skačeš na svaki moj navod ka da citiram neki čl. nekog zakona
pa kad razlikuješ u čemu je problem?Deaedi prvotno napisa
šta skačeš na svaki moj navod ka da citiram neki čl. nekog zakona
kod nas je praksa u svim rodilištima (koliko je meni pozanto) da majke nakon cr hodaju drugi dan. osoblje ih na to potiče. to što je tvoja sestra izgledala kao zombi nije ništa neobično. cr je ozbiljna operacija abdomena.misliteljica prvotno napisa
ovo je paušalno rečeno i u najmanju ruku netočno. u većini bolnica se i te kako brinu o medikaliziranju rodilja nakon cr. svaka rodilja bez pitanja ujutro u 5 dobije nešto protiv bolova, nešto za vraćanje maternice, nešto protiv glavobolje...popis je podugačak.misliteljica prvotno napisa
i da, neki ne mare za pacijente, ali zato neki drugi mare i kad nisu plaćeni koliko bi trebali biti. dok neke druge možeš platiti koliko hoćeš i nećeš ih moći natjerati na brigu o pacijentu. samo naglas razmišljam, no hard feelings![]()
dobro, a kako da ja budem sigurna, da ći u tih 24 sata kada mi bude trebala pomoć oko donošenja djeteta na svijet dopasti nekom tko je "dobre volje" ili zaista plemenit i želi mi pomoći?
Mislim, ne mogu se ustati i reći da idem negdje drugdje :?
iz osobnog iskustva znam da rodilja nakon CR u državnim bolnicama dobije svu moguću njegu i skrb,lijekove i sl
i da ,i ja sam izgledala kao zombi...svi tako izgledaju nakon ozbiljne operacije
Nije istina. Ja htjela i dobila prirodan porod - bez analgetika, bez rezuckanja...MGrubi prvotno napisa
mogu vam reći o privatnom iz prve ruke...bila sam na info razgovoru.
moram odmah napomenuti da (sad će biti zgroženih :/ ) ja ŽELIM na CR ako beba bude velika. imala sam neugodno iskustvo dugotrajne indukcije na prvom porodu koja je završila sa CR i ovaj put to ne želim prolaziti.
Dakle: ne potiču CR bez med.indikacije (dakle nema naručenog CR samo zato jer ne podnosiš bol) , ukoliko postoji med.indikacija (disproporcija prvi puta, zadak,blizanci,med.problemi itd) dozvoljavaju ti apsolutnu odluku da biraš vaginalni ili CR. Strogo ne idu na indukciju ako je prvi bio CR (za razliku od državnih koji i dalje šibaju drip mada se to ne smije): Ja nisam očekivala nikakvo ulizivanje i spec . tretmane jedino da mogu dobiti sat vremena u kojem ću iznijeti svoje sumnje, iskustva itd i čuti njihovo stručno mišljenje. naravno da je gore sve lijepo uređeno, sve divo i krasno (što se od privatnika i očekuje) ali meni je bilo bitnije da neko sa mnom ne pobriše pod i ne istjera me iz ordinacije sa riječima "bumo vidli na licu mjesta" nego da me odmah uputi u mogući tok poroda, moguće komplikacije itd. mene je zanimalo imaju li svu potrebnu aparaturu, banke krvi , doktore na raspolaganju itd, i to je sve kao i prava bolnica, što privatno rodilište i je.
Dakle CR je operacija koju sam prošla i prvi puta i da se razumijemo nije baš lako (tamo gdje sam rodila prvi put još ti i dodatno otežaju stvari), no kako sam mala, bebe velike, niti 40 šavova unutarnjih i vanjskih ili ruptura maternice ili debelog crijeva mi ne izgleda ništa manje opasno.
Katkad mi se čini da se iz operativnog postupka CR radi velika drama, a kad vam radi mukotrpnog i nasilnog poroda prikelje šavove od dole do gore onda to kao nije operativni zahvat.
Gore je rooming in 24h i to potiču, no na zahtjev rodilje odvode dijete da se mama odmori. Mislim da je to više nego fer. Svaka majka želi biti sa svojom bebom što više, no ako ne želi ni pod koju cijenu ili jednostavno nije sposobna, ne vidim razlog za nasilno forsiranje.
Dakle ja sam otvoreno rekla da sam u principu za CR, obzirom da će beba sigurno opet biti velika, nitko nije odmah naručio CR već mi je rečeno da se vidimo za 4 tj , oni će cijelo vijeme pratiti odstupanja težine itd i negdje oko 37 tj će se vidjeti na čemu smo.
ne budeš dobila nikakvu pomoć...i to ti ja otvoreno kažem..snalazit ćeš se kako možeš i umiješmisliteljica prvotno napisa
razumijem te u potpunosti. na žalost, ne možeš biti sigurna, ali to ne znači da ti se takvo što ne može dogoditi.misliteljica prvotno napisa
misliteljica, kakav porod želiš? sorry, nisam shvatila iz tvojih postova ili mi je promaklo.
Ako postoji medicinska indikacija za carski znači da je vaginalni jako težak, gotovo nemoguć. Šta tu imaš za birati??Apathetic prvotno napisa
Želim vaginalni porod, bez rezanja, ali s epiduralnom. I ne bi htjela drip. Definitivno ne želim CR. Čak me malo strah da će tako završiti jer u zadnje vrijeme svi koje znam rađaju CR! I meni se čini da je to malo prečesto.
Želim da mi netko pomogne s dojenjem. Pojma ali zbilja blage veze o tome nemam, nemam mamu da mi to objasni.
da, sjecam se. moze par pitanja?sanjam71 prvotno napisa
mozes li mi reci kako je bilo s ctg-om, jesi li lezala cijelo vrijeme, da li si htjela stolcic ili kadu ili neki drugi polozaj osim lezeceg ili ti nije bilo bitno? kada su prerezali pupkovinu?
uvijek postoje granicni slucajevi. koja je tocno granica ovisi o mnogo faktora, recimo da li je lijecnik obucen i iskusan u vaginalnim porodima zatkom ili ne, i sl.Cubana prvotno napisa
to ti dvoje najčešće idu u kombinacijimisliteljica prvotno napisa
jer ti epidarlna odsječe donji dio tjela a osjet boli (nažalost) je povezan sa kontroliranjem tijeka poroda od strane mozga, to su mu povratne informacije ...
zato najčešće nakon epiduralne slijedi drip
da te ne iznenadi![]()
i mene interesiraju detalji , ako možesanjam71 prvotno napisa
Nisam baš pažljivo čitalaFelix prvotno napisa
![]()
Sve ovo što je Apathetic navela nisu apsolutne indikacije za carski.
:smajlickojisepokrivausimaprekoglave:
razumijem teApathetic prvotno napisa
čak i M. Odent smatra da je bolje odmah ići na CR nego indukcijom ugrožavati majku i bebu
slično se desilo i mojoj rođakinji
kod velikih beba pri vaginalnom porodu je jako bitno ne-požurivanje , jer tijelu treba vremena da se otvori , da se prilagodi, rodilja mora se namještati kako joj paše, slušati svoje tijelo, i dakako porod bi trebao biti u čučnju jer tada je žena otvorenija za čak 30%
ja sam rodila 4kg na stolčiću sa 3 površinska šava
Ne odsiječe, nego ukloni bol. Ostale osjete imaš. Kad nema boli, nema ni endorfina koji umanjuju bol, ali i odvedu u stanje pojačane osjetljivosti koje je vrlo korisno za period povezivanja nakon poroda.MGrubi prvotno napisa
nespretan izraz, sory
mislila sam da ti odsječe osjet boli , ne sve, možeš kontrolirati mišiče
imaš..ovo ti je moj slučaj: prvi put velika beba 4200, ja mala...dijagnoza disproporcija zdjelice, beba se uopće ne spušta u por.kanal , ja nisam otvorena.Cubana prvotno napisa
Drugi put mi nude 2 solucije: ili ići na hladni carski (prvi put disproporcija, drugi put vrlo vjerovatno isti) ili ako baš hoću vaginalni oni nude da se isključivo čeka prirodni porod (bez indukcije) a ako se bedba ne spusti i ja se ne počnem otvarati u roku određenog vremena, oni rade carski.
Dakle po meni je to opcija izbora![]()
Ispričala sam se gore da nisam pozorno pročitala.
Također, ja ne bih vaginalno rađala zadak. To sam još na faksu odlučila.
Ne bih se pouzdala da je liječnik iskusan i vičan porađanju bebe na zadak.
tako je...no nažalost ja to u našim rodilištima ne mogu dobiti...šta god se pričalo..vidjela sam prvi puta, a naprosto nisam tip koji će se za vrijeme poroda svađati i itražiti svoja prava..jednostavno nisam u stanjuMGrubi prvotno napisa
ja sam imala sreču , da je bilo dežurstvo sestre Erike i dr. Juki-a u Vž rodilištu
kod mene nije išlo u kombinaciji, ja nisam dobila dripMGrubi prvotno napisa
![]()
super
meni je dr. kad smo pričali o epiduralnoj (moj privatni ginekolog) i prije opcije Vž, on mi je rekao tako, ionda sam isto čula to i na tečaju u Vž rodilištu
koliko % je u pitanju, ne znam
Sad mi zbilja pomažete s informacijama i puno vam hvala na tome. Prvi put sam trudna i uvijek sam samo mislila da želim biti trudna, a nikad dalje. E sad sam tek počela u svojoj glavi slagati sliku što želim i za to mi treba puuuno informacija i to iz stvarnog života, zato ovi forumi zaista pomažu.
Hvala kolegice![]()
zašto? unaprijed sumnjaš da se ne bi dovoljno otvorila?Cubana prvotno napisa
Naravno da mogu, ovaj mi je porod stvarno ostao u lijepom sjecanju!MGrubi prvotno napisa
Daklem,
razmisljanje o privatnom rodilistu doslo je nakon ne bas lijepog iskustva s prvim porodom (drip, epiziotomija, pucanje, trudovi bez razmaka beba se ne spusta, CTG i skoro dva dana radjaone, napukla kljucna kost bebi i odvojena pupkovina od posteljice meni...). Epiduralnu sam tada sama trazila i nije mi zao jer mislim da mi je tih dva puta po 40ak minuta bez bolova omogucilo da se priberem i sama privedem porod kraju i upoznam svoju zabu od 4640 g.
U privatno rodiliste pocela sam dolaziti u 34. tjednu. Upoznali su me sa svim mogucnostima poroda ali ja sam se ipak odlucila za "klasicni" krevet koji vse rlo brzo moze transformirati u fotelju, lezaj i ima razlicite mogucnosti oslonca ruku i nogu. iako je i ovaj put beba procjenjena na oko 4,5 kg nitko nije spominjao carski a niti indukciju kada sam dosla do termina otvorena 3 cm a trudova gotovo nikakvih na pomolu. Zbog iskustva s prvim porodom prvo sam rekla da zelim epiduralnu s cime su se slozili iako su mi rekli da po njihovom misljenju ce porod biti puno kraci od prethodnog i da bi se epi mogla i preskociti.U toj zbrci u mojoj glavi da li epi ili ne zaboravila sam napomenuti da nezelim epiziotomiju.
A joj ja se opet bacila u epiku![]()
evo samo detalji koji vas zanimaju:
1. CTG samo kod primitka, poslije vise ne
2. ponovno su mi nudili stolcic, podsjetili me da postoji i lopta
3. pitali da li zelim klistir, brijanje bez dodatnih uvjeravanja
4. stol su namjestali po mojim zeljama - kako je sve trajalo dosta kratko gotovo cijelo vrijeme sam sjedila mijenjajuci polozaj nogu kako mi je pasalo
5. pupcanu vrpcu je prerezao ponosni tata nakon sto su izvadjene maticne stanice i nakon sto je prestala pulsirati
6. bebicu (4690 g) dobila sam odmah na mazenje
7. pedijatrica je pitala da li zelimo da beba ostane s nama ili da ju odnesu na pregled pa da nam je vrate; ostala je s nama
8. pedijatrica je pitala da li dozvoljavamo da dijete cijepi
Cijelo vrijeme boravka su nas pitali za dopustenje u vezi svega oko bebe i mene, iako mi to nije prva bebica i dobro se snalazim s dojenjem ipak su nas sestre kontrolirale kako nam ide i meni nekoliko puta dnevno pregledavale grudi.
E da zaboravila sam reci da iako nisam naglasila da ne zelim epiziotomiju nisu mi ju napravili, sestra me masirala i nisam niti popucala, samo me malo bebacica potegla rukicom pri izlasku pa sam ipak dobila koji savic.
to mi se jako jako sviđa
pogotovo ovaj dio o cjepljenju
mozda i oni citaju forume pa se prilagodavaju zahtjevima trzista![]()
to je ljepota kod privatništva, znaju da ovise o muštriji i nastoje pratiti tržištemikka prvotno napisa
Moram reći da sam se ja skoro 100% odlučila da idem u privatno rodilište. Sad ću početi stavljati lovu na stranu da to mogu platiti.
Vidjela sam neki dan slike žena od nekog gluca je rodila u tom rodilištu i vidi se kako su roditelji i otac sjedili na terasi i pili kavu. To mi sve nekako djeluje skoro kao da si kod kuće rodio, a opet dobiješ liječničku skrb bez koje ja mislim ipak nije uputno zasada rađati u HR jer nema educiranih ljudi.
Jedino me sad frka da ne bude gužva. Što ako dođeš, a oni taj dan imaju sve puno??? Sigurna sam da oni ne porađaju u hodniku :?
Mislim da te nebi niti primili da samo banes, moras se kod njih kontrolirati zadnjih mjesec dana (pa onda i mogu planirati kapacitet)misliteljica prvotno napisa
Mada normalno da se moraš kod njih kontrolirati, ali svejedno me frka
Ma nemoj se nicega bojatimisliteljica prvotno napisa
i sve sto te zanima pitaj njih, nas...
Je, ispricavam se... zaboravljam da je forum na kojem svatko pise svasta sto mu padne napamet, a argumenti nisu bitni. A sta ces, naivna sam pa nekad pomislim da se s ovdje moze ozbiljno i argumentirano diskutirati.MGrubi prvotno napisa
Je, ispricavam se... zaboravljam da je forum na kojem svatko pise svasta sto mu padne napamet, a argumenti nisu bitni. A sta ces, naivna sam pa nekad pomislim da se s ovdje moze ozbiljno i argumentirano diskutirati.MGrubi prvotno napisa
S tim nećeš imati problema ali se moraš doći kontrolirati barem od 30 tj. ja došla u 27 tj. na prvu kontrolu.misliteljica prvotno napisa
S tim nećeš imati problema ali se moraš doći kontrolirati barem od 30 tj. ja došla u 27 tj. na prvu kontrolu.misliteljica prvotno napisa
prošvrljaj malo po tekstovima o dojenju s portala i dođi na malu školu dojenja koja se održava jednom mjesečno. vjerujem da će ti biti korisno. iako ti možda pomoć oko dojenja neće niti biti potrebnamisliteljica prvotno napisa
.
Prisustvovala sam jednom takvom porodu. Ostao mi je zauvijek u sjećanju.ms. ivy prvotno napisa
8. pedijatrica je pitala da li dozvoljavamo da dijete cijepi
ovo je razumijem - s čime dijete cijepe u rodilištu i zašto pitaju za suglasnost, pa nije li to obavezno?
Ne znam dal je obavezno cijepljenje ali oni te ipak pitaju...možda postoje neki roditelji (sigurno postoji određeni postotak) koji su odlučili nikada ne cijepiti djecu...mi smo cijepljeni protiv hepatitisa B i tuberkuloze (znaš onaj ožiljak na lijevoj ruci koji svi imamo)
znam da ovaj topic nije pravo mjesto, ali zašto netko ne bi cijepio svoje dijete? Pa što nije veći rizik da se dijete razboli? No dobro, to ću istražiti negdje drugdje.
Ovdje čekam još lijepih priča o rođenjima u rodilištu koje sam si zapikirala. :D
ne sa bilo čim
uveli su odmah chjepljene protiv hepatitisa B
to cjepivo je dovodeno u sumnju da je povezano sa pojavom autizma, jer ima puno žive u sebi
u SAD-u su zato uveli novu vrstu cjepiva sa minimalnim udjelom žive ili totalno bez
ja bih radije doplatila za kvalitetnije cjepivo, čisto sumnjam da će me shvatiti u državnoj bolnici .. i da će cjepiti sa onim šta im je pri ruci ...
i jaCubana prvotno napisa
, i također mi je ostao u sjećanju
... zato i pitam.
misliteljice, na podforumu zdravlje djece naći ćeš dosta tema o (ne)cijepljenju.
pa neka, sto je tu losemikka prvotno napisa
bitno je da se i kod njih stvari mijenjaju na bolje, sto je u svakom slucaju pohvalno!
sanjam71, drago mi je da si imala porod kakav si htjela![]()
Čitaju forum, provjereno 100%. Rekla mi ravnateljica i osoblje još dok sam bila u rodilištu.MGrubi prvotno napisa
Sada ću si pripisati nešto od zasluga za promjene na bolje kod Podobnika![]()
Mislim stvarno, Lea1805... Za SD, Vinogradsku i Merkur cure su već prokomentirale. A što se mene tiče, nisam očekivala da mi ljube noge, niti bilo kakav crveni tepih, ali da me masiraju ili slože stol u položaj fotelje, kao što su to učinili na tvom porodu btw i kao što je to očito moguće, to svakako jesam, sve za spomenutih dvadeset tisuća.Lea1805 prvotno napisa
Dakle, ti si dakle za istu lovu dobila bolju uslugu od mene.
Ti si imala porod kakav si željela i sada si opravdano zadovoljna pa hvališ PR. Ja se s fizičkim posljedicama svog poroda moram nositi i kako stvari stoje - to će iziskivati i dodatna financijska ulaganja, a sve da bih se vratila u prvobitno stanje, prije rezuckanja.
S_i_r znam da si ti nezadovoljna uslugom i jasno mi je da si za tu lovu očekivala to što sam ja dobila (naravno, trebala si i dobiti ali :/ ) ali moj komentar o crvenom tepihu bio je upućen ženama koje pljuju po njima a nikada nisu bile tamo.