Saradadevii prvotno napisa
To je super razlog: fali im maternica!
Upravo tako!!! Nema tih kapi koje ce im olaksati prelazak na ovaj svijet, ako njima fali maternica.....
Moje osobno misljenje: ako dijete place bilo kada, mozda mu smeta nesto iz mamine prehrane tipa kravlje mlijeko, ALI ako je to u odredjeno vrijeme dana (najcesce navecer) i traje odredjeni period, onda su to kolike.... Dakle govorimo o dvije razlicite stvari..
Nazalost, ni jedan doktor ti nece reci recept za lijek protiv kolika, svi nude kapi ili odmahuju rukom - "proci ce" - a tebi dani traju k'o vjecnost , osim pedijatra M.D. Karp koji je napisao knjigu "The happiest baby on the block". On je super dobro objasnio zasto druge teorije nastanka kolika "ne piju vodu", i zasto je jedino logicno to da djetetu jos nije zrel zivcani sistem i nije se u stanju nositi sa svim podrazajima iz okoline (znaci prerano rodjene bebe imaju jaaaako velike sanse da imaju kolike) - a rijesenje je oponasanje situacije u maternici da bi se olaksao prelazak na ovaj svijet... S tim da je apsolutna tocka na "i" sisanje, koje je prirodni smirujuci refleks - za koji na zalost mnogi ne znaju...
Ma mislim, knjiga mi je bas bila prekrasna (na nekim dijelovima se ponavlja, i tako, ali u totalu, svima kojima sam posudila su se ugodno iznenadili)... i sto je najbolje, promijeni ti nacin razmisljanja i natjera da se malo zamislis... recimo jedna stvar koju je on spomenuo je da u nekim (za nas) "primitivnim" zemljama tipa Afrike ili Balija, gdje su zene u 24h kontaktu s bebom, s njom spavaju, nose je konstantno, doje 100x na dan - tamo KOLIKE NE POSTOJE... zar to nije fascinantno? Oni za to neznaju!! A u zapadnom svijetu, gdje dijete treba od rodjenja biti u drugoj sobi, ne nositi ga da se ne navikne na ruke, obavezno dojiti max svaka 3 sata da se valjda ne bi navikao - gle cuda, dijete ima kolike... Da se razumijemo, neka djeca ne bi imala kolike ni u ovim uvjetima, a neka bi i da sve napravimo - svi smo razliciti..... Ali natjera to covjeka da se malo zamisli...
Sto je najbolje, on u ovoj knjizi daje rijesenje za dijete koje vristi... Znaci, da se ne mora cekati da dijete prodje "tu fazu", nego sto se moze konkretno napraviti... Opisuje tocno korak po korak sto raditi, a zadnji korak na listi je sisanje... Eto za nas je bilo dovoljno samo sisanje da bi sve bilo OK, ali za drugu djecu je mozda potrebno tih par koraka prije sisanja da bi se primirila...
Kome god sam do sada posudila ovu knjigu - dijete mu nije imalo kolike Sto da kazem nego ni moje nije imalo kolike (ali JE kod nas bilo dana da je bio prikopcan na siku od 16 do 22h!, mozda da mu nisam dala da toliko dugo bude pristekan, vrlo vjerojatno bi vristao i vro vjerojatno bih danas rekla da je imao kolike.. ovako se samo sjecam da je bilo predvecerja da se on nije htio skinuti sa sike.. )
Toplo preporucam kao materijal za citanje