Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 137 od 137

Tema: svi smo mi donatori organa

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    umro mateo

još 40-tak ljudi u hr čeka srce.
    1,8 miliona kuna košta umjetno srce
    RH nema niti jedno

"nema se novaca"

ali se moglo oprostiti nogometašima i po 460 miliona kuna, bačenih u stadion, lopatom

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

evo podataka od prije 4-5 godina, možda je sad još i bolje stanje

Iako hrvatski zakon propisuje da je svaka osoba nakon smrti potencijalni darovatelj organa ako se tomu u životu nije izričito protivila, u praksi liječnici ipak traže suglasnost obitelji za transplantaciju organa.

Pozitivan odgovor obitelji u nas dobiju u više od 75 posto slučajeva, što je na razini europskog prosjeka, ističe koordinatorica Transplantacijskog programa pri Ministarstvu zdravstva Mirela Bušić. No, u slučajevima kad osoba posjeduje donorsku karticu, pristanak obitelji na presađivanje organa je i veći od 95 posto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: svi smo mi donatori organa

potpisujem krumpirić

ako si ti potpisala da ne želiš biti donor, ti uvijek imaš mogućnost promijeniti svoju odluku, dati svoj pristanak, ili to u tvojoj nemogućnosti može potpisati tvoja rodbina. ako si ti po defaultu donor, ti nemaš pravo na odluku, a osim toga si i izložena većem riziku
    kada to imaš mogućnost promijeniti svoju odluku ? :? kad si u komi il kad ti je mozak prestao raditi, a srce pumpa još dalje ? i onda se veli ne, on je potpisao, rodbina - ne, on je potpisao. poštujemo njegovu odluku. i onda se gubi i bitnost tog potpisa, jer možda je mislio ipak dati, mada je potpisao da neće... :/

malo ste previše gledali holivudskih filmova... btw, ima super film "coma" s (mladim) m. douglasom. i genevieve b.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

malo ste previše gledali holivudskih filmova... btw, ima super film "coma" s (mladim) m. douglasom. i genevieve b.
    to mi je jedan od boljih hororaca
    se može gdje nabaviti?

Datum pristupanja
    Apr 2008

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    ja mislim da je ovo užasno paranoično.
    Ako tako gledaš na većinu stvari u životu, teško ikad možeš biti miran i sretan, to je to.
    Ja pristajem bit donor organa jer vidim jednom svoj organ u nečijem djetetu. To me čini mirnom.
    Ako se dogodi suprotno, što onda?Hoće to meni bit važno? Ako ga dobije netko ko može platit i ako netko zaradi na tome, ako je alternativa da ga pojedu crvi?
    Ja i dalje mislim da će se dogodit prvo, a ne drugo, i i dalje sam mirna i sretna.
    i ti ćeš u bilo kojem sustavu potpisati donorsku karticu, i sve u redu, zar ne?

ali ovdje ne pričamo o tome tko želi biti donor ili ne (nemam ni ja problema biti donor, dapače. jedino mi se ne sviđa ovaj zakon), već o defaultnom donorstvu. to nije jednostavno dobar način da se riješi problem

Datum pristupanja
    Apr 2008

potpisujem krumpirić

ako si ti potpisala da ne želiš biti donor, ti uvijek imaš mogućnost promijeniti svoju odluku, dati svoj pristanak, ili to u tvojoj nemogućnosti može potpisati tvoja rodbina. ako si ti po defaultu donor, ti nemaš pravo na odluku, a osim toga si i izložena većem riziku
    kada to imaš mogućnost promijeniti svoju odluku ? :? kad si u komi il kad ti je mozak prestao raditi, a srce pumpa još dalje ? i onda se veli ne, on je potpisao, rodbina - ne, on je potpisao. poštujemo njegovu odluku. i onda se gubi i bitnost tog potpisa, jer možda je mislio ipak dati, mada je potpisao da neće... :/

pa možeš promijeniti odluku dok si živa. a ako nisi promijenila odluku za života, onda treba poštovati tvoju želju. mi smo gospodari svoga tijela i tako iz poštovanja prema mrtvima treba i ostati, ako nam je takva želja bila za života. ako pak nismo potpisali ništa, ni da smo donori niti da nismo, tad je pošteno da naša rodbina odluči ako se dogodi situacija

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    pretpostavljam da doktori ipak pitaju i obitelj da li se slaže s donacijom čisto iz obzira, da ih (moguće) još više ne povrijede neuključivanjem u odluku u takvom nekom ionako teškom trenutku.
    ili pak pravno to nije 100% čista situacija pa žele izbjeći tužbe

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po čemu je zakon s defaultnim donorstvom bolji od onog s defaultnim ne-donorstvom?
    Treća mogućnost ne postoji.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Po čemu je to vama zakon s defaultnim donorstvom gori od onog s defaultnim ne-donorstvom?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ispričavam se

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ne znam jel se sjećate, prije par godina je po novinama bila mama čiji je sin postao donor nakon prometne a da se njih nije uključilo u odluku niti je on imao donorsku karticu... mislim da je to bilo u Rijeci?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

alive, ne kuzim koja je razlika između osobe koja je po difoltu donor ili koja kako ti velis moze promjeniti odluku i potpisati da želi biti donor ? mislim ne kuzim razliku u kontekstu zločestog doktora koji će ti izvuči utikač iz utičnice. opasnost i u jednom i u drugom slučaju postoji (ako tako razmišljaš).

onda treba poštovati tvoju želju.
    pa poštuje se ako veliš da nećeš, a ako se uopće ne izjasniš, PRETPOSTAVLJA se da želiš biti donor, kao što se ovdje skoro svatko busa u prsa da mu nije problem biti donor. pa ako nije problem, u čemu je problem ?!

tad je pošteno da naša rodbina odluči ako se dogodi situacija
    po čemu je to pošteno ? što ako nemam rodbine ? ako se sa rodbinom ne slažem ? otkud toliko povjerenje u rodbinu ?

Meni je transplantiran bubreg i nakon te operacije postala sam hiperaktivna, imam višak energije, što prije nije bio slučaj
    pa naravno, kad je prije bila bolesna i onemoćala. oprosti, mgrubi, nije da zaniječem postojanje te memorije (svi nešto pamte, samo ja postajem sve zaboravljivija ), al' ovi primjeri su mi na razini urbanih legendi. treba ipak sagledati u kojem stanju su bili ti ljudi godinama, kad im je smrt sjedila pred vratima, i naravno da kad dobiju presađen organ da se osjećaju preporođeno i da im se otvara jedan potpuno novi svijet. ne vise više na dijalizama il leže danonoćno u krevetu i sl., neki od njih odlučuju promjeniti i neke svoje navike i sl. ok, možda je ljepše to pripisati nekoj tajnovitoj memoriji.

u biti se onda postavlja pitanje, mgrubi, jesi ti spremna, ako ti život visi o koncu, primiti nečiji organ ? il to ipak ne bi ? ipak bi radije umrla ?

a70v - film gledam svako malo na trećim kanalima njemačkih tv. nauči njemački - i uživaj.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Meni je transplantiran bubreg i nakon te operacije postala sam hiperaktivna, imam višak energije, što prije nije bio slučaj
    pa naravno, kad je prije bila bolesna i onemoćala. oprosti, mgrubi, nije da zaniječem postojanje te memorije (svi nešto pamte, samo ja postajem sve zaboravljivija ), al' ovi primjeri su mi na razini urbanih legendi. treba ipak sagledati u kojem stanju su bili ti ljudi godinama, kad im je smrt sjedila pred vratima, i naravno da kad dobiju presađen organ da se osjećaju preporođeno i da im se otvara jedan potpuno novi svijet. ne vise više na dijalizama il leže danonoćno u krevetu i sl., neki od njih odlučuju promjeniti i neke svoje navike i sl. ok, možda je ljepše to pripisati nekoj tajnovitoj memoriji.

preduhirtila si me...
    bila sam u iskušenju štošta napisati, ali bi me vjerojatno bannali...
    a i popila sam malo vode

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MC
    ja sam zdrava , svi organi rade regularno , nisam bolesna
    pa ne prštim energijom

zar ti je tako teško pojmiti da postoje stvari koje još nisu dokazane, da ljudsko poznavanje svijeta nije konačno?

"pamćenje" vode? memorija stanica? bioenergija?
    šta misliš kako mi uopće pamtino?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zar ti je tako teško pojmiti da postoje stvari koje još nisu dokazane, da ljudsko poznavanje svijeta nije konačno?
    dapače, samo što to nema veze s ovim što ti "propagiraš". vremenom se za sve što se nekad smatralo neobjašnjivim i tajnovitim uspio naći odgovor u znanosti. s druge strane, (jos uvijek) previše je mamba-dzamba u svijetu, bas upravo zbog onih koji ne žele prihvatiti osnove zakona prirode... i zdravog razuma. pitam još jednom, jer mi upravo zdrav razum nalaže, zašto voda pamti samo molekulu beladone, a ne pamti molekulu klora ?

MC
    ja sam zdrava , svi organi rade regularno , nisam bolesna
    pa ne prštim energijom
    nevjerovatno, a koliko se čuvaš i paziš na sebe.

nego nisi mi odgovorila na pitanje...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u biti se onda postavlja pitanje, mgrubi, jesi ti spremna, ako ti život visi o koncu, primiti nečiji organ ? il to ipak ne bi ? ipak bi radije umrla ?
    da
    samo ne nebi čudila promjena ponašanja

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pitam još jednom, jer mi upravo zdrav razum nalaže, zašto voda pamti samo molekulu beladone, a ne pamti molekulu klora ?
    ko kaže da ne pamti?
    u svim pripravcima (biodinamička poljoprivreda) se ne smije koristiti voda sa klorom, samo kišnica ili iz potoka

valjda ima razlog

kakve veze ima klor sa kamencem? zar se kamenac ne skida sa kiselinom (npr. vinski ocat) ?

onaj prethodni DA je bio da bih prihvatila donaciju, kao što bih ju i dala

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    šta misliš kako mi uopće pamtino?
    i o ovome postoje znanstvena istrazivanja. koliko se sijecam pomocu molekula RNA.

kakve veze ima klor sa kamencem?
    ovo pitanje ne kuzim.

zar se kamenac ne skida sa kiselinom (npr. vinski ocat) ?
    skida se sa nekom slabom kiselinom poput octene, limunske... jer takve kiseline dobro otapaju tesko topljive taloge poput kalcijevog karbonata.

nego o cemu mi/vi ovo? :? pari mi se da ste falile topic. i ja skupa s vama...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nevjerovatno, a koliko se čuvaš i paziš na sebe.
    znanje mi je neprimjenjivo u dovoljnoj mjeri jerbo sam autodestruktivna i imam loš odnos prema hrani :/
    za to mi ne treba nutricionist nego psiholog

no možda ono šta "iskopam" na netu nekom drugom dobro ođe

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pitam još jednom, jer mi upravo zdrav razum nalaže, zašto voda pamti samo molekulu beladone, a ne pamti molekulu klora ?
    ko kaže da ne pamti?
    u svim pripravcima (biodinamička poljoprivreda) se ne smije koristiti voda sa klorom, samo kišnica ili iz potoka
    znanje iz osnovne škole o kružnom toku vode mi opet ne da mira. znači ta kišnica nikad za nikad prije nije bila na zemlji i prošla kroz neki sustav pročišćavanja il barem kroz drek?

kakve veze ima klor sa kamencem? zar se kamenac ne skida sa kiselinom (npr. vinski ocat) ?
    :?

onaj prethodni DA je bio da bih prihvatila donaciju, kao što bih ju i dala
    pa eto, tako i država PRETPOSTAVLJA da bi velika većina građana odlučila isto kao i ti, pa je izabrala "donatorsku" opciju. i u čemu je problem?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

nisi li ti na ovom ili drugom topicu pitala: ako vrtlog daje vodi energiju, ne bi li onda voda u WC školjci, (kad potegneš vodu dobiješ vrtlog) zahvaljujući vrtlogu s ono malo klora u sebi i sama očistiti WC školjku od kamenca?

ne baš tim riječima

po pitanju doniranja: nisam ni rekla da je problem, samo zanimljivost

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nisi li ti na ovom ili drugom topicu pitala: ako vrtlog daje vodi energiju, ne bi li onda voda u WC školjci, (kad potegneš vodu dobiješ vrtlog) zahvaljujući vrtlogu s ono malo klora u sebi i sama očistiti WC školjku od kamenca?
    nisam uopće spomenula kamenac, a kamo li klor. nego sam mislila da ako voda pamti kad ju malo protreseš, onda bi i voda u vrtlogu trebala upamtiti da sam se prije nje toga popiškila u nju. eto, kad moram biti direktna

a ako ti je do vode koja pamti... ima gospodin grander sa svojim izumom od 800 fr., a i moja miljenica uriella: objašnjenje slike: uriella bi napunila vodu u kadi i počela viljuškom vrtiti po njoj, dok bi drugu ruku digla u vis, bozanska moć pri prošla kroz nju i ušla u vodu. voda bi se za tim za skupe pare prodavala - jer liječi, ma nema što ne liječi

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne znam za ostalo
    kod biodinamičkih preparata (npr. preparat od kamilice..) se voda mješa punih sat vremena, izmjeničnim smjerom

nema to veze sa ničim "božanskim" mambo-đambo
    nego se voda nabije elektricitetom, kojim, e ... da nisam senilna bi ti i mogla reči, knjigu sam pročitala prije mjesec dana
    ugl. jedan znanstvenik je provjeravao teoriju Steinera , jelte o čemu ovaj priča, i uspio je izmjeriti unutar vrtloga napon

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Po čemu je zakon s defaultnim donorstvom bolji od onog s defaultnim ne-donorstvom?
    naravno da postoji treća mogućnost. svima koji koriste primarnu zaštitu dati da potpišu izjavu 'da, želim biti donor' ili 'ne, ne želim biti donor'. na taj način osigurala si da je svatko informiran, i da se prema svakom postupa u skladu s njegovim željama

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj alive prvotno napisa
    naravno da postoji treća mogućnost. svima koji koriste primarnu zaštitu dati da potpišu izjavu 'da, želim biti donor' ili 'ne, ne želim biti donor'. na taj način osigurala si da je svatko informiran, i da se prema svakom postupa u skladu s njegovim željama
    X

Datum pristupanja
    Apr 2008

alive, ne kuzim koja je razlika između osobe koja je po difoltu donor ili koja kako ti velis moze promjeniti odluku i potpisati da želi biti donor ? mislim ne kuzim razliku u kontekstu zločestog doktora koji će ti izvuči utikač iz utičnice. opasnost i u jednom i u drugom slučaju postoji (ako tako razmišljaš).

pa poštuje se ako veliš da nećeš, a ako se uopće ne izjasniš, PRETPOSTAVLJA se da želiš biti donor, kao što se ovdje skoro svatko busa u prsa da mu nije problem biti donor. pa ako nije problem, u čemu je problem ?!
    pretpostavlja se krivo
    opisat ću nekoliko situacija

prva situacija jest da za života uopće nisam bio u saznanju da sam difoltno donor, prema tome nisam znao niti da moram išta potpisati ako ne želim biti donor. meni se nešto dogodi, u poziciji sam da mi se uzmu organi i meni se uzmu organi bez pitanja. meni je naravno svejedno jer sam mrtav. ali mojim najbližima (koji također nisu znali da sam donor)?

druga situacija jest da sam znao da smo ja i moji dobili informaciju da smo donori, ali jednostavno po inerciji života, nikad nismo ozbiljnije razmislili o tome (drukčije se razmišlja kad nešto moraš potpisati, naime, onda se razmišlja). i dogodi se situacija i meni uzmu organe, i tek onda moji shvate da to nije sukladno njihovim željama

treća situacija je kad smo bili informirani, nismo htjeli biti donori, ali radi inercije života (ili zbog nedostatka volje za suočavanje s problematikom te za donošenjem konkretne odluke) nikad nisam otišao (nismo otišli) potpisati da ne želim biti donor. dogodi se situacija, nije po želji mojih, ali kasno je za potpisivanje a nitko te više pita

četvrta je situacija, mi odemo i potpišemo izjave. dogodi se slučaj, ali moji ustanove da su meni svejedno izvađeni organi. moji pitaju a doktori se isčuđuju 'mi nemamo u evidenciji da je pokojni potpisao da nije donor'. sad ti pronađi te papire, dokaži, i dobij zadovoljštinu na sudu (i to kakvu zadovoljštinu?) ako je netko tako pogriješio ili ako je sustav neorganiziran (a u organiziranost ovog našeg sustava ne vjerujem)

niti u kojem slučajune bi se smjelo nepotpisivanje izjednačiti s potpisivanjem. donorstvo je odluka. odluka koju treba ovjeriti i dokazati. tako bi to trebalo biti

po čemu je to pošteno ? što ako nemam rodbine ? ako se sa rodbinom ne slažem ? otkud toliko povjerenje u rodbinu ?
    po moralnom pravu da u nedostatku iskaza tvoje odluke, tvoja rodbina odlučuje o tvojim posmrtnim ostacima

ako nemaš rodbine tada bi isključivo tvoja volja trebala biti vodilja. takvi su ionako manjina. što se tiče ostalih pitanja, u nedostatku tvog pisanog iskaza na milosti si i nemilosti odluke svoje rodbine. međutim tebi je svejedno jer si mrtva, zar ne? zapravo su oni ti koji su bitni. ako njima ne smeta a ti se nisi izjasnila protiv, Bože moj, zašto ne bi bila donor. to je tada u redu

Datum pristupanja
    Apr 2008

a70v - film gledam svako malo na trećim kanalima njemačkih tv. nauči njemački - i uživaj.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Datum pristupanja
    Apr 2008

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

danas je dan transplantacije organa. vele upravo na njem. vijestima da svaki dan umire 3 ljudi zato jer nema dovoljno organa. oko 12'000 ljudi u njemačkoj čeka na organ.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Probudio se usred vađenja organa

Usred operacije vađenja organa čovjeku koji je na ulici doživio srčani udar i kojemu liječnici više nisu mogli pomoći, kirurzi su shvatili da je živ

PARIZ - Slučaj, o kojem piše francuski dnevnik Le Monde, dogodio se početkom ove godine u Parizu 45-godišnjaku koji je na ulici doživio srčani udar. Liječnici hitne pomoći bezuspješno su ga pokušali reanimirati na licu mjesta pa su ga odlučili prebaciti u obližnju bolnicu, gdje su mu htjeli obaviti zahvat proširenja koronarne arterije balonom.

Usprkos trudu liječnika, njegovo srce nije počelo kucati. Kada je stigao u bolnicu, ustanovljeno je da se zahvat proširenja arterija ne može obaviti pa je, sat i pol nakon prestanka rada srca, postao potencijalni donator organa.

Kada je, međutim, ekipa liječnika krenula s operativnim zahvatom vađenja organa, pacijent je počeo disati i reagirati na bol.

Nakon nekoliko tjedana oporavka počeo je hodati i govoriti, ali se ne zna je li upoznat s opasnostima kroz koje je prošao.

Le Monde/tportal.hr
    četvrtak, 12.6.2008

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Meni je ova prica bas pozitivna Naime, nisu ga ipak ubili i povadili mu organe, kako bi se dalo zakljuciti iz nekih postova i fobija, vec su ga spasili.

Inace, podsjetilo me na onu pricu da se 'pokojnica' probudila u mrtvacnici kad ju je pogrebnik seksualno iskoristio...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Inace, podsjetilo me na onu pricu da se 'pokojnica' probudila u mrtvacnici kad ju je pogrebnik seksualno iskoristio...
    :shock:

bljaki

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Meni je ova prica bas pozitivna Naime, nisu ga ipak ubili i povadili mu organe, kako bi se dalo zakljuciti iz nekih postova i fobija, vec su ga spasili.
    ...
    meni izgleda da je ima sriču jer je donator
    možda bi ga već bili pokopali
    ili spalili

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo što kažu u Uredu za ljudska prava vlade RH.:
    http://www.ljudskaprava-vladarh.hr/d...1&sid=&jezik=1

I članak na temu zlouporabe:
    http://www.anima-mundi.huped.hr/arhiva12.asp

I stranica hrvatske donorske mreže:
    http://www.hdm.hr/hdm.html

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U Hrvatskoj je trgovina organima doslovno nemoguća i neprovediva
    ko da mi kaže da je korupcija nemoguća

pa odakle im jamstvo da sve one žene u prisilnoj prostituciji imaju sve organe na broju?

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •