Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 75

Tema: Putovanje autom: ZG-Francuska-Nizozemska-ZG

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Putovanje autom: ZG-Francuska-Nizozemska-ZG

Kraljevi cesta i poznavaoci evropskih zemalja pozor! ;o)

Spremamo se ovo ljeto na dug put autom, prvo na esperantski susret u Francuskoj (Bauge pored Toursa), zatim u posjetu mojoj sestri u Nizozemskoj. Uz sve auto karte, web routere i druga pomagala uvijek dobro dodje i savjet ljudi koji su već prije posjetili ta mjesta i provezli te ceste pa ako imate kakav komentar ili prijedlog uz naš plan, navalite!

Dakle, okvirna ruta je slijedeća:
    Zagreb- Novara pored Milana (spavanje u Novari, pauza recimo u Padovi koju poznajemo ili Brescii koju ne poznajemo)
    Novara-Lyon (spavanje u Lyonu ili okolici grada, pauza recimo u Genevi)
    Lyon-Bauge (smještaj na susretu, pauza recimo u Bourgesu)

Bauge-Nizozemska (okolica Brede kod moje sestre, pauza negdje u francuskoj)
    Nizozemska-Erlangen (spavanje u erlangenu, pauza negdje u njemačkoj)
    erlangen-Zagreb (pauza recimo u Welsu)

Mjesta za spavanje (Novara, Lyon, erlangen) sam odabrao radi toga što su nam zgodno uz put (ne želimo raditi više kilometara do nekih drugih možda zgodnijih i zanimljivijih mjesta) i što su koliko-toliko zanimljiva (u Lyonu sam već bio). Razmišljali smo i o Milanu, Nuernbergu itd, no radije bismo izbjegli velike gradove ...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Neću ti dati odgovor na pitanje, ali moram reći da se iskreno divim tvojem avanturističkom duhu. Stvarno ste cool obitelj. 8)
    Mi se ni do Dubrovnika ne usudimo s autom, pa me nakon što sam pročitala tvoj post, stvarno sram koji smo trutovi postali. Inače, bila sam busom do Francuske i natrag, a bogme i do Engleske, ali prije dobrih 10 godina... iz današnje perspektive mi je to sf.
    Sretan put i ne zaboravi se javiti s dojmovima i fotkama.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Linda prvotno napisa
    Neću ti dati odgovor na pitanje, ali moram reći da se iskreno divim tvojem avanturističkom duhu. Stvarno ste cool obitelj. 8)
    Mi se ni do Dubrovnika ne usudimo s autom, pa me nakon što sam pročitala tvoj post, stvarno sram koji smo trutovi postali. Inače, bila sam busom do Francuske i natrag, a bogme i do Engleske, ali prije dobrih 10 godina... iz današnje perspektive mi je to sf.
    Sretan put i ne zaboravi se javiti s dojmovima i fotkama.
    Kaj se tiče genralno putovanja, tu zbilja nismo nevješti - ja sam bez klinaca bio nekoliko puta autom do Švedske i nazad, do Rima, 2 tjedna po turskoj ... tako da mi duža putovanja autom nisu bed već užitak.
    Isto tako, ni te zemlje mi nisu nepoznate već sam putovao više puta autom po sjevernoj Italiji, a dio Francuske od Lyona do Pariza te Njemačku od Hamburga do Amsterdama sam već prošao biciklom prije dosta godina .... no, dobar savjet uvijek dobro dođe, pogotovo kad se radi o ovim područjima i gradovima koje još nisam posjetio.
    Sa klincima smo dosad bili najdalje do Češke prije 2 godine i bilo je OK, vjerujemo da će im ovo biti zanimljivo iskustvo.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vau tatek
    i ja bi s vama

ludnica od putovanja

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tatek, preporučam ti za prvi dan produženje vožnje do Aoste (to ti je cca. 1,5 sat - oko 140 km), imaš puno više za vidjeti nego u Novari (Aostu zovu "sjeverni Rim", ne bez razloga), a onda možeš i planirati put prema Genevi preko prijevoja Grand St. Bernard (ne tunelom, nego baš preko prijevoja, uz provjeru u Aosti da cesta nije slučajno zatvorena zbog kakvih radova) i zaustavljanje na samom prijevoju - gore ti je samostan i gostinjac redovnika sv. Bernarda sa uzgajivačnicom bernardinaca (tu su sortu pasa oni i uzgojili) i još hrpom drugih zanimljivosti (možete i parkirati pa malo prošalabajzati po okolnim bregima)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Juroslav prvotno napisa
    tatek, preporučam ti za prvi dan produženje vožnje do Aoste (to ti je cca. 1,5 sat - oko 140 km), imaš puno više za vidjeti nego u Novari (Aostu zovu "sjeverni Rim", ne bez razloga), a onda možeš i planirati put prema Genevi preko prijevoja Grand St. Bernard (ne tunelom, nego baš preko prijevoja, uz provjeru u Aosti da cesta nije slučajno zatvorena zbog kakvih radova) i zaustavljanje na samom prijevoju - gore ti je samostan i gostinjac redovnika sv. Bernarda sa uzgajivačnicom bernardinaca (tu su sortu pasa oni i uzgojili) i još hrpom drugih zanimljivosti (možete i parkirati pa malo prošalabajzati po okolnim bregima)
    Juroslave, hvala ti na prijedlogu!
    Razmišljao sam nešto o Aosti, no bez da sam se potrudio saznati nešto više o samom mjestu - ovo će me potaknuti da to učinim!

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

svakak to učini: ja bil nekoliko puta i mislim da još nisam sve videl

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam htjela napisati isto što i Linda 8)

svaka čast

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam išla dva puta iz Hrvatske za Bruxelles, ali bez djece pa nam je trebalo manje stajanja i spavanja.

Iz Hrvatske za Genovu pa na Azurnu obalu. Spavanje u Nici pa preko Provance za Pariz (tu smo ostali nekoliko dana) i Bruxelles. Natrag preko Njemačke.
    Nemam ti baš ništa za preporučiti, osim kupanja na Azurnoj obali i posjeta Monacu, ali lijepa vožnja bila je kroz Provancu. Stalno sam razmišljala o Van Goghu i njegovim suncokretima. Ali ako hoćete posjetiti Bruxelles, preporučam.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Matilda prvotno napisa
    Ja sam išla dva puta iz Hrvatske za Bruxelles, ali bez djece pa nam je trebalo manje stajanja i spavanja.

Iz Hrvatske za Genovu pa na Azurnu obalu. Spavanje u Nici pa preko Provance za Pariz (tu smo ostali nekoliko dana) i Bruxelles. Natrag preko Njemačke.
    Nemam ti baš ništa za preporučiti, osim kupanja na Azurnoj obali i posjeta Monacu, ali lijepa vožnja bila je kroz Provancu. Stalno sam razmišljala o Van Goghu i njegovim suncokretima. Ali ako hoćete posjetiti Bruxelles, preporučam.
    Matilda, hvala ti!
    Bruxelles jest opcija, tamo nam radi frendica iz Slovenije u evropskoj komisiji, zvala nas je da ju psojetimo, ali ne znamo hoće li biti tamo kad dođemo.
    Ako možeš reći nešto konkretnije o Bruxellesu, dobro ce nam doci.

Kaj se tiče trase puta Italija-Francuska, tu nam je brzina bitna, jer susret počinje u točno određeni dan, a moj godišnji može početi tek 3 dana prije početka susreta. Dakle, nema skretanja prema obali (bar ovaj put )

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zavladalo zatišje ovdje ... nema više nitko ništa za dodati?

na savjet Juroslava ipak ćemo stati u Aosti, našao sam i dobar smještaj u nekom turbomodernom Holiday Inn-u za 85 EUR cijela obitelj. Vidi http://www.ichotelsgroup.com/h/d/ex/...questid=108256

A u Lyonu je pronađen još bolji smještaj, za samo 45 EUR za cijeli apartman, vidi http://www.en.lyon-france.com/page/p-869/art_id-/

Stat cemo usput u genevi (CH), jel zna tko što o tome gradu - kako prići bez plaćanja vinjete za cestarinu, gdje parkirati itd.?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    vau tatek
    i ja bi s vama

ludnica od putovanja
    potpisujem

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za kratki izlet po Brusselu.

Brusselsko vrijeme: oblačno i vjetrovito, povremeno sunčano. Spremi se i na moguću kišu.

Grand Place je glavni trg, mali, ali ima svoju čar. Oko Grand Placea su ulice s dućanima, dobar shoping može se obaviti u Rue Neuve (ima Zaru, H&M, C&A, Celio, Etam itd.).
    Deset minuta lagane šetnje prema jugu nalazi ti se Maneken Pis, mali kip dječaka koji piški.
    Za gladne turiste u blizini je i Rue de Bouchers, ulica u kojoj su ti restoran na restoranu. Belgijski specijalitet su dagnje i pomfri.
    U Galerie de la Reine (par metara od Grand Placea) ima jedan dobar original belgijski restoran, Taverne du passage, specijalitet su puževi i žabe.
    Inače oko Grand Placea sve je puno i malih restorančića, talijanskih, grčkih, svih nacija, gladan nitko ne može ostati..
    Svakako probati belgijske vafle, to se prodaje na svakom ćošku. I čokolada, naravno. Preporučam Leonidas i Neuhaus. To se sve mora zaliti pivom. Ja volim crni Chimay. Obično smo išli u kafić Le mort subite, pravi starinski belgijski kafić pa ispijamo pive uz komadiće sira. Poznati belgijski suveniri su čipka i gobleni.
    Svakako otići u Muzej stripa
    Sve ovo što sam opisala nalazi se u strogom centru oko trga ili donjem dijelu grada.
    Uspinjete li se ulicama, doći ćete do gornjeg dijela grada gdje se nalazi zgrada EU, jedan veliki park i kraljevska palača. Iza kraljevske palače je Kraljevski muzej lijepe umjetnosti i tu vrijedi vidjeti slike flamanskih umjetnika.

Ima još muzeja, crkvi, katedrala, bazilika, ali ono što se mora vidjeti je Atomium. Do tamo se mora ići automobilom, a može i metroom. S njega prekrasan pogled na grad. Ispod Atomiuma je Bruparck. Imaš ulicu s restoranima i Kinepolis (nešto kao naš Cinestar). U Bruparku pogledati mali grad od građevina iz svake zemlje EU.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mali update, možda će vas zanimati.

rezervacija hotela preko weba je tekla glatko (Italija, Francuska, Njemačka), nitko čak nije tražio broj kartice.

Za gradove koje planiramo posjetiti na kraće ili duže poslao sam mailove turističkim urediam i zamolio za pokoju korisnu informaciju (tipa gdje besplatno parkirati itd) i za slanje turističkih materijala poštom. Svi su se odazvali, a evo i detalja:

Brescia: brzi odaziv, vrlo ljubazni mailovi, dobili gomilu papira nakon 5-6 dana
    Novara: brzi odaziv, dobili izuzetno kvalitetne materijale, stigli nakon svega 3-4 dana
    Geneve: engleski im je koma, materijali ne baš osobiti, osobno sam puno više očekivao od Švicaraca.
    Lyon: nisam kontaktirao turistički ured jer sam sve saznao sa weba (a tamo sam već i bio)
    Erlangen/Fuerth: brzi odaziv, puno materijala (čak i što nisam tražio), stiglo DHL-om uz zamolbu (i uplatnicu) da sa 3 EUR participiram u troškovima slanja.

Dodajem da mi se dosad (za ovo putovanje, ali i prije) još nije desilo da sam nekom turističkom uredu izvan HR poslao mail i da nisam dobio zadovoljavajući odgovor u roku od 3 dana. (uključujući upite o dječjim igralištima, radnom vremenu trgovina, CD shopovima, parkiralištima ...)

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

tatek ne znam je li vam još aktualno ili ste se već možda vratili.. ja bih možda klince još povela u Gent ili u zoološki vrt Antwerpenu. to čak možete obaviti i vlakom iz Bruxellesa ako imate tamo frendicu. mi smo bili i cijena karte vlaka se može kombinirati s ulaznicom u zoo koji je stvarno krasan. mi smo bili pred 2 tjedna i klinci su bili oduševljeni, tamo imaju i žirafe, pingvine, nilske konje (one velike) čega nema u zagrebačkom zoo. Gent ti je divan, pravi stari belgijski grad, a ni Brugge nije loš..
    a ako imate kako odite s klincima u Disneyland u Parizu, divnoooooooo je....

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Tatek, samo vam hoću zaželiti ludi provod i sretno! Baš smo MM i ja pričali da bi autom do Amsterdama iako smo oboje prošli cijelu Evropu, ali avionom, a to nije to

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj DaDo prvotno napisa
    tatek ne znam je li vam još aktualno ili ste se već možda vratili.. ja bih možda klince još povela u Gent ili u zoološki vrt Antwerpenu. to čak možete obaviti i vlakom iz Bruxellesa ako imate tamo frendicu. mi smo bili i cijena karte vlaka se može kombinirati s ulaznicom u zoo koji je stvarno krasan. mi smo bili pred 2 tjedna i klinci su bili oduševljeni, tamo imaju i žirafe, pingvine, nilske konje (one velike) čega nema u zagrebačkom zoo. Gent ti je divan, pravi stari belgijski grad, a ni Brugge nije loš..
    a ako imate kako odite s klincima u Disneyland u Parizu, divnoooooooo je....
    U parizu smo svega pola dana tako da ćemo samo malo prošetati po gradu, pogledati Eiffela, vidjeti Montmartre itd (ja sam bio prije 20 godina tjedan dana biciklom u Parizu tako da se sjecam još ponečega). U Bruxellesu smo 2 dana, sigurno ćemo otići u kraljevski afrički muzej tramvajem 44, i do Atomiuma, a sve drugo je otvoreno, želja nam je malo se šetkati izvan posebnog razgledavanja, jednostavno "osjetiti" grad.

U NL smo 4-5 dana, jedan dan do pješčanih dina, jedan dana šetkanja/bicikliranja po okolici mjesta gdje mi živi sestra sa mužem, jedan dan Delft i do Sjevernog mora (da možemo reći da smo i tamo bili ), a valjda ćemo makar malo i do Amsterdama ...

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

šteta...ali bit će valjda još prilike...a kad ste u bruxellesu, a odmah iza atomiuma vam je odite u mini europu..

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj DaDo prvotno napisa
    šteta...ali bit će valjda još prilike...a kad ste u bruxellesu, a odmah iza atomiuma vam je odite u mini europu..
    Blizu je?

Ja bi u Parizu odveo klince u njihov tehnički muzej, sjećam se da je bio baš fora

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ako ćete do Amsterdama, povedi klince na turu kanalima s brodicama, ima se što za vidjeti Imaju i muzej voštanih figura koji je zanimljiv.
    U Nizozemskoj mi se još svidio i Maastricht ako vam nije daleko (imam dojam da je sve tamo poprilično blizu). Pozdravi Johnnny-a ako ga vidiš (falabogu, ako svratite u Utrecht)

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj la_mama prvotno napisa
    Ako ćete do Amsterdama, povedi klince na turu kanalima s brodicama, ima se što za vidjeti Imaju i muzej voštanih figura koji je zanimljiv.
    U Nizozemskoj mi se još svidio i Maastricht ako vam nije daleko (imam dojam da je sve tamo poprilično blizu). Pozdravi Johnnny-a ako ga vidiš (falabogu, ako svratite u Utrecht)
    hehe, poznajem ja Nizozemsku, prije 20-tak godina sam obišao biciklom popriličan dio
    Jest, Amsterdam je fora, Maastricht isto, u Delft ćemo sigurno, a ja bih malo i do Utrechta, ostao mi je u lijepom sjećanju.
    (i sigurno ćemo posjetiti koji surinamski i indonezijski restoran, a klinci će se vjerojatno daviti u "take out" pomfriju )

A Johhny živi u selu vrlo sličnom onom gdje živi i moja sestra ... no nisu si blizu.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E da, najnovija fora - Švicarsku ćemo posjetiti pješice!
    Saznao sam da se posljednja stanica ženevskog tramvaja nalazi 100 m od francuske granice pa ćemo parkati u Francuskoj, pješice preći granicu pa onda tramvajem do grada i jezera. Mislim da će to biti fora i klincima i nama!

(uz tu foru, bitna je i stvar što u F možemo parkirati besplatno, a u CH, bar u okolici ženeve, je to "mission impossible". )

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sorry tatek, nisam bila online, jako ti je blizu, čak možeš kupiti ulaznicu zajedno (ko fol je malo povoljnije). mi smo taj dan uključili i bazen u cijenu ulaznice...ali mi smo bili malo dulje pa smo imali vremena i za razbrčkavanje...hi,hi..enivej želimo vam dobar provod :D

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Baš mi je žao što sam tek sad vidjela ovaj topic, iako ne znam ništa o konkretnoj ruti na kojoj ste bili/idete, mi smo stvarno dosta s klincima proputovali. Prvo nekoliko puta do Norveške i natrag, ali to je bio samo tranzit i imali smo samo F. Kad se O rodio napravili smo "izlet" na sjeverozapad Norveške, do Trondheima, preko "Atlantske ceste" i Geiranger fjorda natrag do Osla, išli smo i Oslo - Bergen i natrag, ali nam je ipak bilo najljepše prošle godine kad smo u tjedan dana oblišli Strasbourg, Luksemburg, Leuven, Bruxelles, Brugge, pa doma. Klincima je to super, gradove obilazimo po dječjim igralištima (za sada je najljepši (ipak iza Bundeka) onaj u Luxembourgu), u autu su suradljivi i mi svi na našim obiteljskim putovanjima stvarno uživamo! Ove godine smo više po Hrvatskoj, iako smo išli i u Novi Sad na tri dana.

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rode i Rodci, pozdravljamo vas s puta!

Sve ide po planu, nakon puta po Italiji (6-satna pauza u Brescii, oduševljeni smo gradom!, spavanje u Aosti ... moram priznati, više sam očekivao ...), slijedila je Geneva u Švicarskoj (vrlo zanimljivo) te 2 dana u Lyonu koji nas je očarao!

Sad smo treći dan na našem obiteljskom esperantskom susretu u dvorcu Gresillon u dolini rijeke Loire, u blizini grada Angersa, ima nas 15-tak obitelji s raznih strana svijeta i društvo je super, dvorac je vrlo ugodan (nije to nikakav 5-star hotel, već pomalo olinjali, ali ipak PRAVI dvorac!), klopa odlična ... sve u svemu, uživamo!
    Tu smo još 4 dana pa onda slijede Paris, Bruxelles, 5 dana NL pa doma!

do čitanja po povratku sa dojmovima nakon puta!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s nestrpljenjem čekam priče u slikama

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tatek
    jedva cekam cijelu pricu.
    nego, zar ti sam vozis cijelu tu turu (negdje mi je ostalo u sjecanju da TZ ne vozi)?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Super, čekam izvještaj, volim putovanja 8)

Baš ste nam inspiracija

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Uživajte i dalje i jedva čekam slike s putovanja

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Predivno je čuti da je neko takav entuzijasta i da ume da uživa!
    Guštajte i dalje, čekamo detaljan izveštaj po opvratku sa puta!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sretan ostatak puta i ja jedva cekam slikice i pricu! :D :D :D

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

:zavidansmajlic:

jedva cekam pricu i slike kad se vratite... svaka cas na takvom avanturistickom duhu!!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tatek želim vam ugodno putovanje i pozdrav cijeloj obitelji .

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    tatek
    jedva cekam cijelu pricu.
    nego, zar ti sam vozis cijelu tu turu (negdje mi je ostalo u sjecanju da TZ ne vozi)?
    Hehe, već pišem pomalo pričicu u trenucima pauze ...

Da, ja sam vozim i ne pada mi to osobito teško, navikao sam, a i gušt mi je ako nisma premoren.

U dvorcu smo još do subote ujutro, a zatim krećemo za Pariz pa dalje. Izgleda da će nam loše vrijeme pokvariti boravak u Bruxellesu, no nadalje bi opet trebalo biti dobro.

Oops, evo baš počinje pljusak, pišem ovo u bivšoj gospodarskoj zgradi dvorca gdje je uređena kompjutorska soba pa sad klinci jure uokolo pod krov iz dvorišta ...

ajed, do čitanja!

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj, kiša i Bruxelles.
    Oboružajte se kabanicama i kišobranima. Tamo kiša pada pa prestane pa opet pada pa prestane.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajoj, sad ću plakati zbog ženeve, pariza, brisela...

btw - bruta koja se ovdje javila (na zaključanom topiku ) - živi u briselu... možda je tamo, pa da popijete kavu?

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uživam čitajući o vašem putu i s nestrpljenjem čekam nastavak

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

sretan i veseo nastavak puta

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj predivno
    i ja jedva cekam cijelu pricu i slike, ofkors

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo nas u Bruxellesu, kiša baš tako, malo pada pa malo ne, no kaže nam frendica kod koje smo na stanu da je do prije dva dana bilo vruće za nevjerovati.

Inače, u centru grada smo, baš super pozicija!

Danas smo ujutro krenuli iz našeg dvorca i bili par sati u Parizu, taman za digest upoznavanje grada za ostatak familije koji još nije bio tamo - eiffel, montmartre, vožnja kroz centar busom, čak smo stigli baciti pogled na buvljak ... i, što je najbolje, prošli bez ikakvih gužvi na cesti. No, zato smo parking na Port de Clignancourt platitili nevjerojatnih 20 EUR za 6 sati ... :shock:

Sve u svemu, zasad nam dobro ide!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo nas nazad u domu svome!!!!

Nakon 19 dana na putu i točno 4099 km vratismo se prije nekoliko sati kući!
    Doživjeli smo puno toga lijepog, sreli puno zanimljivih ljudi i vidjeli mnoga zanimljiva mjesta, uz tek pokoju sitniju neugodnost na putu! Klinci su dosta dobro podnijeli put, uz nešto već primjetnog zamora zadnja dva dana puta

Javim se ovih dana sa detaljima i pokojom fotkom, a zasad samo toliko da je plan puta ispunjen 100%:
    ZG-Brescia-Aosta-Geneve-Lyon (2 dana)-Bourges-Gresillon (esp. susret, 7 dana)-Paris-Bruxelles (2 dana)-Rijen (NL, 5 dana, posjetili Delft, Den Haag, Dordrecht, Rotterdam, pješčaru)-Aschaffenburg-Nuernberg-Wels-ZG

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

dobro nam se vratili! :D

veselim se prici! :D

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo me opet na poslu, gužva je ... koja promjena nakon putovanja! :shock:

A čeka me još 1700 fotki koje treba pregledati, izdvojiti najbolje ... pa zatim srediti dojmove ...

Zgodna stvar našeg putovanja je ta da smo vidjeli od svega pomalo i bili smo u mogućnosti usporediti sve aspekte života u mediteranskim/romanskim zemljama (Italija, Francuska), onima na sjeverozapadu, na granici romanskog i germanskog utjecaja (Belgija, Nizozemska) te germanskima (Njemačka, Austrija). Od klime, načina oblačenja, arhitekture, kvalitete autoputeva, označavanja cesta, hrane, opreme dječjih igrališta, javnog prijevoza ... pa do artikala u trgovinama, ćistoće WC-a itd.
    Sad bi mogao napisati deeeebelu komparativnu studiju na tu temu, a mislim da su i klinci dosta naučili o razlikama između pojedinih zemalja.

Isto tako, mislim da smo napravili vrlo dobru stvar time što u većini slučajeva nismo išli za time da posjećujemo neke posebne zanimljivosti (muzeje, građevine itd), već smo se više koncentrirali na šetnje gradom, često i po dijelovima koji nisu turistički osobito zanimljivi, jednostavno da osjetimo te gradove ... to je bilo već i zbog klinaca, zbog kojih nije bilo puno smisla ići po zanmenitostima, ali i zbog nas "velikih" koji smo prije svega željeli upoznati atmosferu gradova.

Svugdje smo posjetili pokoje dječje igralište, vozikali se javnim prijevozom (to je uvijek bilo zanimljivo!), šetali se po trgovinama i razgledavali izloge, tu i tamo popričali sa "lokalcima" ...

A do pravog izvještaja i fotki, evo jednog kraćeg sažetka (ovo je taman nešto za one koji ne vole čitati duge izvještaje s putovanja ):

1. dan: Zagreb-Brescia-Aosta, cca 750 km
    Brescia (proveli 5 sati): ugodno iznenađenje! Prekrasna vrlo uredna tvrđava usred grada, zanimljiv centar, ljubazni ljudi. trebalo bi to posjetiti i malo duže!
    Aosta (noćenje i 3 sata šetnje): brda u okolici su prekrasna, no sam gradić je bio donekle razočaranje. Rimski ostaci su zanimljivi, pogotovo velika vrata i ostaci zidina, no ostatak je očito žrtvovan turistima.

2. dan: Aosta-Annemasse-Geneve-Lyon, cca 350 km
    Geneve (5 sati): vrlo kozmopolitanski, ljudi sa svih strana svijeta, klince se dojmio najveći svjetski vodoskok i šetalište uz jezero, nas velike ta šarolikost i zgodno očuvan stari dio grada

3.-4. dan: Lyon (2 noćenja, 1 cijeli dan)
    Ako bih morao odabrati samo jedan grad od ovih u koji bih se vratio na duži boravak, tad bi to bio Lyon, naš favorit!
    Vrlo živahan grad, oduševilo nas je šarenilo (i grada i oblačenja ljudi, najljepše na cijelome putu!), raznolikosti, "alternativni" dio grada na brijegu iznad centra, odličan ručak za male pare, simpatičan afrički muzej, najstariji u Francuskoj ... a i smještaj u 3-sobnom apartmanu na nekoliko km izvan grada za samo 45 EUR/danu. Hura za Lyon!!!

5. dan: Lyon-Bourges-Gresillon, cca 450 km
    Bourges (4 sata): Lijepa katedrala, zanimljiv stari centar, no najviše nas je oduševila jedna oveća strip knjižara! Sve u svemu, OK za kratku pauzu, no ništa više od toga.

6.-12 dan: dvorac Gresillon, dolina Loire
    Boravak na ovom tradicionalnom obiteljskom esperantskom susretu je bio vrlo ugodan, bilo nas je 20 obitelji iz 12 zemalja (ukupno 75 što roditelja što djece) smješteno u omanjem dvorcu pored gradića Bauge, 40 km istočno od grada Angersa. Uživali smo u francuskoj hrani (uz neograničeno vino uz ručak i večeru ), ugodnom smještaju provincijskog tipa (veliki vrt oko dvorca, šetnje po okolici, vožnja brodićem po Loiri ...), raznim radionicama i igraonicama za klince i odrasle, druženju s ljudima ...
    Slijedeće godine: Tromso (sjev. Norveška) ili jedno odmaralište u sjeveroistočnoj Poljskoj!

13. dan: Gresillon-Paris-Bruxelles, cca 550 km
    Paris (6 sati): ah, kako strpati Paris u 6 sati ... Bili smo do Eiffela, na Montmartru, do buvljaka, vozikali se po centru ... treba tamo doći ponovo na bar tjedan dana (toliko sam već bio prije 17 godina pa opet nisma vidio sve ...)

14-15. dan Bruxelles (2 noćenja kod frendice)
    Zanimljiv grad, zaista spaja romanski i germanski svijet. Vidjeli smo čuveni glavni trg i okolne znamenitosti, veeeliki afrički muzej, provozali se i prošetali i centrom i pregrađima, bili do Atomiuma ... rado bismo došli na još par dana!
    (smještaj nam je bio u stanu od frendice, usred centra!)

16. dan Bruxelles-Rijen (pored Brede, Nizozemska), cca 200 km
    Rijen je omanji gradić (ili oveće selo) na jugu Nizozemske u kojem živi moja sestra sa obitelji. Sve je podređeno pješacima i biciklistima, puno je zelenial, šetališta, dječjih staza - mjesto kao stvoreno za miran i opušten život.

17. dan: Delft-Den Haag-Scheveningen
    Delft (7 sati): baš simpa mali gradić pun kanala , ulickan na tipičan NL način, jako nam se svidio!
    Scheveningen (2 sata): morali smo umočiti bar prst u Sjeverno more pa smo to i učinili! Inače je more sivo, obalna odmarališta bljak betonirana, ali s plažom PREPUNOM školjaka (mogli bismo napuniti kamion za par sati) i zanimljivim pješčanim dinama na koje nismo navikli ovdje kod nas
    Den Haag (2 sata): ono što smo vidjeli nije nam se pretjerano svidjelo, podosta bezličan centralni dio

18. dan: Pješčara pored Tilburga
    Super stvar, kao na rubu sahare, odlično smo se zabavljali i mi i klinci!

19. dan Dordrecht-Rotterdam-Kinderdijk
    Dordrecht (6 sati): zgodan grad na obali rijeke Maas, sa starim dijelom na širokim kanalima i potpuno bez turista, rado bismo još koji put tamo!
    Rotterdam (3 sata, stigli riječnim brodom, redovna liniaj iz Dordrechta): previše nebodera, a premalo duše za naš ukus. Centar nije zanimljiv osim trgovina, a pregrađa nismo stigli posjetiti
    Kinderdijk (14 vjetrenjača): posjetili u pravi čas, pred zalazak sunca, kad smo sreli svega nekoliko turista, impresivno!

20. dan: Rijen, padala je kiša

21. dan Rijen-Aschaffenburg (pored Frankfurta)- Nuernberg, cca 650 km
    Aschaffenburg (3 sata): tipičan mali njemački gradić, taman za pauzu usred puta
    Nuernberg (6 sati, noćenje): ugidan hotel, izuzetno živahan centar, takvo što nismo očekivali u Njemačkoj!

22. dan Nuernberg-Wels-Zagreb, cca 750 km
    Kraj puta, pauza od 3 sata u Welsu, no mislima smo već bili kod kuće!

A sa dječjeg stanovišta:

Brescia: malo dječje igralište na tvrđavi, ali sa super klackalicom, puno pijeska na velikom trgu pored centra

Aosta: provlačenje ispod rimskih zidina, oduševljenje kapama za tuširanje u hotelu i automatom za kavu i čaj

Geneve: pješački prelazak švicarske granice (parkirali smo u francuskoj), vožnja tramvajem pa brodićem, naganjanje golubova uz jezero, veliki vodoskok u jezeru, trgovina sa najnemogućijim varijantama švicarskih džepnih nožića

Lyon: zanimljiva dječja igrališta sa puno raznih originalnih sprava, puno stubišta, pumpe za vodu na puno mjesta, fontana za igru kod opere, vožnja metroom i trolejbusom, afrički muzej sa raznim maskama i čudnim instrumentima

Bourges: strip knjižara sa puno dječjih stripova i knjiga

Gresillon: igra sa prijateljima, pjevanje i sviranje, izrada loptica za žongliranje, kopanje po pijesku uz jezerce kod dvorca, šetnja do dolmena u okolici, kupanje na jezeru

Pariz: buvljak, metro, Eiffelov toranj, rimski obelisk

Bruxelles: čokolade, vožnja tramvajem br. 44 do afričkog muzeja i metroom, afrički muzej i izložba o šumama u Africi, jahanje na velikim drvenim slonovima ispred izložbe, knjižare

Rijen: dječja igrališta na svakom ćošku, ogroman vrtni centar u susjednom gradiću

Delft: vožnja vlakom do grada, kanali, patkice i golubovi

Scheveningen: skupljanje školjaka po plaži i puuuuuno pijeska, veliki valovi, tramvaj do Haaga

Dordrecht: razgledavanje brodova, vožnja riječnim brodom uz gust promet teglenica i čamaca, pogled na Rotterdam s rijeke

Rotterdam: najveća knjižara u Nizozemskoj (na žalost, otvorena samo do 18h)

Nuernberg: penjanje po kamenju ispod starog grada, jahanje Duererovog zeca (skulpture), metro

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

tatek, uvijek volim čitati o tvojim zanimljivim putešestvijama!

Često putujemo s djecom posvuda, ali još nismo krenuli na tako duuuugi put, ali vjerujem da hoćemo!
    Bravo tatekova obitelji!

Dušom sam predana putovanjima, jer obožavam kretanje, istraživanje i upoznavanje novoga!
    Srećom MM i djeca također dijele ovu moju strast.

Nakon studija sam jedno vrijeme radila kao turistički pratitelj i vodič.
    Lijepe uspomene i zanimljiva iskustva.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bravo, tako se živi!

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    Bravo, tako se živi!
    Sve ovo tu pišem ponajviše da i vas, još možda neodlučne, potaknem da krenete i vi na putovanja koja vas zanimaju. Mi smo ostvarili putovanje o kojem smo dosta dugo razmišljali i vagali možemo li mi to ili ne ... i uspjeli smo! :D

Siguran sam da to možete i vi sa vašim planovima i vašim zamišljenim putovanjima!

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bravo, tako se živi!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Tatek hvala na izvještaju, baš mi je drago da vam je put prošao ugodno i bez problema :D . Žao mi je šta niste imali više vremena za doživljaj Amsterdama i Den Haaga (koji je zapravo jako lijep grad, prepun parkova, provela sam tamo par godina i obožavam taj dio svijeta). Možda nekom drugom prigodom. Puno pozdrava, u očekivanju fotki sa puta

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj leonessa prvotno napisa
    Tatek hvala na izvještaju, baš mi je drago da vam je put prošao ugodno i bez problema :D . Žao mi je šta niste imali više vremena za doživljaj Amsterdama i Den Haaga (koji je zapravo jako lijep grad, prepun parkova, provela sam tamo par godina i obožavam taj dio svijeta). Možda nekom drugom prigodom. Puno pozdrava, u očekivanju fotki sa puta
    Da, Amsterdama smo se svjesno odrekli (sa malo žalosti u srcu, više MŽ-ine nego moje, ja sam ga već posjetio na nekoliko dana prije 19 godina) - u gradovima tog tipa (prvorazrednim turističkim destinacijama) je uvijek maksimalna gužva (to smo vidjeli recimo u Parizu), a kako je taj dan kad smo išli u obilazak bio kišovit, onda sama pomisao na kišu, gužvu (a mi usred nje sa kolicima za Zrinku), vožnja autom simo-tamo (sat i pol od našeg sela) nam je bial dosta da ga se ipak odreknemo.

Zauzvrat, Dordrecht i Delft su nam pružili isto vrlo zanimljivih nekoliko sati i to sa puno manje (Delft) ili čak uopće (Dordrecht) bez gužve i turista, osjećali smo se puno bolje i ljepši nam je bio doživljaj mjesta, a zaista nisu bitno manje zanimljiva od Amsterdama.

Kaj se tiče Haaga, sa takvim gradovima je problem što terba znati kuda otići, a teško je dobiti tu informaciju. Turističke informacije i vodiči su u takvim slučajevima od slabe pomoći, jer oni uvijek razmišljaju u smjeru velikih znamenitosti. Kad ih ja pitam, bilo gdje na svijetu, da me zanima nekakav zgodan lokalni kvart (gdje mogu fino osjetiti duh grada), onda me uvijek bijelo gledaju. Takve stvari znaju samo oni koji žive u gradu i koji razumiju o čemu se radi ... jer nakon što sa klincima u sat-dva-tri pregledamo glavne znamenitosti "izvana" (dakle, ne ulazimo u muzeje ako baš nisu zanimljivi klincima, u crkve uđemo nakratko itd), onda uvijek odemo u neki "običan" kvart prošetati se, provozati javnim prijevozom itd.
    Recimo, to je ono što nismo stigli/znali gdje u Haagu ... ja već otprilike gledajući plan grada mogu u većini slučajeva "namirisati" zgodne kvartove, no u Haagu baš nisam imao dobar nos.

faith avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tatek, baš mi je drago da ste se tako dobro proveli i da su klinci bez problema progurali toliko putovanje.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •