Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 159

Tema: epiduralna-osobna iskustva

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno epiduralna-osobna iskustva

:/ Imam pitanje: da li je poslije epiduralne netko osjećao neke posljedice, "poslije" se odnosi na i na nekoliko mjeseci nakon poroda?

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam imala nikakve posljedice

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam dobila epiduralnu, sa malo više poteškoća. Naime, nisu mi od prve mogli pogoditi mjesto gdje će je uvesti pa, je bilo malo više pikanja, i napokon su iglu uveli u donji dio kralježnice; još uvijek (skoro 8 mjeseci nakon poroda) me bole mjesta gdje su prvotno "pikali" i gdje su uspjeli, a da ne govorim o išijasu i ostalim poteškoćama...pa me interesira da li je moguć uzrok epiduralna.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koliko sam citala (nemam osobnog iskustva), mislim da je nazalost vrlo moguce da je uzrok epiduralna

Početno

Ja sam imala epiduralnu (prije 40-tak dana) i mislila sam kako je sve prošlo super. U zadnje vrijeme su me počela boliti leđa na mjestu gdje su mi uveli epiduralnu. Ne znam je li to posljedica epiduralne ili slučajnost.

anchie76 maknula ticker

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nakon rodilista nisam imala nikakvih problema i sve skupa mi je ostalo u lijepom sjecanju. jedino u rodilistu se dva tri dana nisam opce mogla uspravit kad bih se digla iz kreveta, nego polaaaaako, malo pomalo, nije bol, nego nije islo. neki vele da to nema veze s epi, ali ja mislim da je od toga. poslije nista!

Mostarka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja takodjer nisam imala nikakvih posljedica samo sto u rodilistu sam prva dva dana imala lagane trnce u nogama i oci su mi same ponekad trepcale al poslije nista, kao da je nisam ni imala.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene sam boli mjesto gdje su me piknuli..inace nis

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Imala sam i spinalnu (za carski) i epiduralnu i nikakvih posljedica! Sretno!

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam primjetila da me ponekad boli mjesto gdje su me piknuli. Ništa strašno ali boli.

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kod mene nikakvih posljedica, jedino me 2 sata poslije poroda svrbio trbih i cice za poludjeti (rekli su mi da je to zbog epiduralne)
    Inače, cure, ne znam kako kod vas ali mene ništa nije boljelo puna dva sata a kasnije sve sam osjetila i to dosta, i rez i šivanje........

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

e da to je i meni bio pravi šok, porod super a nakon toga prava katastrofa sve boli

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj azanic prvotno napisa
    ja sam dobila epiduralnu, sa malo više poteškoća. Naime, nisu mi od prve mogli pogoditi mjesto gdje će je uvesti pa, je bilo malo više pikanja, i napokon su iglu uveli u donji dio kralježnice.
    Isti slučaj!
    Triput me upiknulo u stranu, tek od četvrte je uspjelo. Rekla dr da je to od skolioze :/ iako mi nitko nikad takvu dijagnozu nije postavio.
    Ali nisam imala baš nikakve posljedice. Par dana nakon poroda osjećala sam svrbež na mjestima uboda, ali prošlo je i prije nego sam izašla iz bolnice.
    Inače, ne znam kako vama, ali mene je i uz epiduralnu boljelo za poludit... kako je tek bez nje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni je prestala djelovat malo prije tiskanja (kod najbolnijih trudova). Prvo milina, a onda :shock: Pa sam dobila još anestetika, rodila bezbolno, s onim odvratnim osjećajem tiskanja. Nakon toga nisam baš dobro osjećala noge sljedećih 1o-tak sati.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam prije nego sam dobila epiduralnu citala da samo uvodjenje katetera strasno boli i da se moze dobiti svrab i smanjiti osjecaj u nogama. Ja, medjutim, nista od ovoga nisam iskusila. Poslije nisam ni osjecala gdje su me piknuli.

Sto se sivenja tice, ovdje se daje lokalna anestezija pri sivenju potpuno neovisno o epiduralnoj. Tockica, nisu te valjda sivali "na zivo" :shock: ??

Tanja_B, i mene je sam porod uzasno bolio i uz epiduralnu, ali mi je zato bilo puno lakse za vrijeme prvih kontrakcija, nekih 3 sata... Uf, kad se sjetim: ZIVILA EPIDURALNA!

Točkica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Masha prvotno napisa
    Sto se sivenja tice, ovdje se daje lokalna anestezija pri sivenju potpuno neovisno o epiduralnoj. Tockica, nisu te valjda sivali "na zivo" :shock: ??
    Izgleda da jesu..... Kad sam počela jaukati iznenadđeno mi je doc rekla da me ne bi trebalo ništa boljeti jer epiduralna još djeluje.......
    A boljelo je jako, meni se činilo da je davno prestala djelovati....

Marko2

Početno

Ja sam rodila uz epiduralnu, super je nisam osjetila niti jedan trud, niti šivanje. ŽIVJELA EPIDURALNA!!!!! :D

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja dobila epiduralnu-osjećala trudove ali nije bolilo.Čisto da vidim kako izgleda nešto što spada u domenu mog posla.Posljedice?ne bi ih trebalo biti ali ja imam gubitak osjeta lijevog stopala i to već traje 6 mj.Najvjerojatnije ipak nije posljedica epiduralne(nadam se!) jer se to može desiti i zbog pritiska bebe na živac kod prolaska kroz porođajni kanal.Ja se nadam da je razlog upravo to a ne eiduralna.

Početno

U ovom clanku spominju se nedostaci, da li mame koje pristaju (odnosno traze) epiduralnu dobiju info od lijecnika i pro i contra?

http://www.medicina.hr/clanci/epiduralna_anestezija.htm

Nedostaci epiduralne anestezije
    ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
    ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
    ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
    ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
    ˇ Potrebna je kateterizacija
    ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
    ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
    ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
    ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna
    Jedna intervencija cesto vuce drugu intervenciju.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na žalost i porod bez epiduralne kod nas ima otprilike iste nedostatke osim što još i boli - sve također povezano s intervencijama (drip, CTG, prokidanje vodenjaka, obavezni ležeći položaj za izgon).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Na žalost i porod bez epiduralne kod nas ima otprilike iste nedostatke osim što još i boli - sve također povezano s intervencijama (drip, CTG, prokidanje vodenjaka, obavezni ležeći položaj za izgon).
    slazem se da interventni porod kod nas nosi brojne nedostatke i rizike, ali epiduralna ih jos povrh toga uvecava. statisticke gledano, takvi porodi se znAtno cesce dovrsavaju vakumom i carskim rezom nego kad su bez epiduralne, a kao i svaki lijek i ovaj prolazi posteljicu i odlazi do djeteta, sto isto nije zanemarivo.
    drip, ctg i lezeci polozaj se ipak sve vise mogu izbjeci, ovisno koliko je rodilja u stanju se izborit za to, ali uz epiduralnu je sve to nabrojano gotovo neizbjezno.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i ja imam pitanje...nemam namjeru tražit epid osim ako mi se porod zakomplicira ili jako produži i to bude i prijedlog dr.
    zanima me šta ako imaš nekakav problem s kralježnicom ?!
    ja npr.imam skoliozu blagu i oštećenja lumbalnih kralješaka..mislim da to nije mjesto di se epa prima ali opet...jeli ima ko s tim iskustva?!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Nedostaci epiduralne anestezije
    ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
    ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
    ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
    ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
    ˇ Potrebna je kateterizacija
    ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
    ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
    ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
    ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna
    Znam da zene razlicito reagiraju na sve vrste painkillera, pa tako i epiduralnu. Tako sam ja, recimo, osjetila sve svoje trudove, samo je onaj vrhunac bola, koji sam osjecala prije no sam dobila epiduralnu nestao nakon sto sam ju dobila. Sam porod, tj. porodjajne bolove sam i te kako osjetila (i mislila da ce mi oci ispasti od istih! :shock: ). Covjek bi rekao da onda epiduralna nije uradila sto je trebala, ali ne vjerujem ni u to, jer mi je babica prije tiskanja napomenula da ce da boli, jer epiduralna nece djelovati tako nisko. Ja osobno vjerujem da to ima veze sa samim doziranjem. Anyway, nisam dozivjela nista od gore pomenutih negativnih dejstava. Dalje, ni slucajno nisam drzala glavu na istoj razini tijekom porodjaja i nitko mi o tome nije nista rekao.
    I jos da kazem da niti pod razno ne bih mjerenje otkucaja srca kod bebe tijekom porodjaja (ovdje to rade bez obzira da li je porodjaj s epiduralnom ili ne ) nazvala "nedostatkom", kao ni mjerenje tlaka kod majke. Naprotiv.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja sam izuzetno dobro podnjela epiduralnu. U 23,30 sam rodila, a već u 6 sam mogla na noge. Nikakvi bolovi u leđima, vrtoglavice i sl. Prije poroda sam dvoumila da ili ne, ali kada mi je doc sugerirao, a ja poslušala, zahvalna sam mu do nebesa 8) .

Početno

nisam dozivjela nista od gore pomenutih negativnih dejstava.
    Naravno da ima mnogo majki koje nisu imale posljedice. Ali ne može ni baš izbrojiti koliko je majki i kakvih posljedica imalo, jer je vrlo upitno kako majke tumače simptome koje imaju, upitno je da li se jave liječniku zbog toga, i da li on to dovodi u vezu s anestezijom.

I iz opće anestezije se milioni ljudi bez frke probude. A neko se nikad ne probudi. I zato se ne može reći da je opća anestezija skroz bezopasna.

Pacijent pristaje na nju, i potpisuje privolu. I prođe i nekakav pregled prije toga (izuzev u hitnim situacijama). A sve zato jer nije bezopasna.

Mene samo zanima, da li su mame koje traže epiduralnu kod vaginalnog poroda, upoznate i s njenim rizicima? Da li potpisuju išta?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jos da kazem da niti pod razno ne bih mjerenje otkucaja srca kod bebe tijekom porodjaja (ovdje to rade bez obzira da li je porodjaj s epiduralnom ili ne ) nazvala "nedostatkom", kao ni mjerenje tlaka kod majke. Naprotiv.
    problem s ctg-om, barem kod nas u HR, je taj sto dok si prikacena na njega nema mrdanja.
    dakle, obavezno lezeci polozaj, tezi i bolniji trudovi u lezecem polozaju i sporije spustanje bebe.

nemam nista protiv ctg-a, ali nema nikakvog smisla stalno ga tijekom poroda drzati na trbuhu(osim, jelte, ako si na dripu , pa ga moraju prikopcati, jer su drip trudovi nepredvidljivi i za mamu i bebu).

meni osobno je taj pojas preko trbuha jako smetao, pogotovo za vrijeme truda, cak i dok sam bila u kadi, pa su ga falabogu, maknuli.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    nemam nista protiv ctg-a, ali nema nikakvog smisla stalno ga tijekom poroda drzati na trbuhu(osim, jelte, ako si na dripu , pa ga moraju prikopcati, jer su drip trudovi nepredvidljivi i za mamu i bebu).
    moji drip-trudovi su bili skroz predvidljivi i nisu me baš morali držati svezanu. totalno kriva procjena, sestra me otkopčala sa ctg-a i poslala šetati kad više nisam mogla ni stajati - rodila sam za malo više od pola sata. kaj je tak teško kupiti prijenosni ctg, ako žele stalno pratiti bebu... da sam mogla hodati, vjerojatno bi rodila za dva sata a ne 4 i pol.

(naravno da sam pitala da li se smijem dići, da ne mislite da sam ležala i šutila ko tuka...)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji drip-trudovi su bili skroz predvidljivi i nisu me baš morali držati svezanu
    sreca tvoja .
    problem s dripom je sto se prirodni oksitocin u tijelu ispusta u impulsima koje medicina jos ne zna tocno oponasati, isto kao sto ne zna koja je tocno doza potrebna za pojedinu zenu.
    tako da se moze dogoditi da doza bude prejaka, a onda postoji opasnost za distres djeteta ili za majku od rupture maternice. zato je valjda nuzno (tako bar kazu)pod dripom pratiti bebu ctg-om.
    ali ni onda ne prate bas konstantno, nego valjda po procjeni.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kužim ja to - ne znam, valjda sam imala sreće jer sam stvarno dobro reagirala na drip, pravilni trudovi, ne baš bolni (a samo su ga odvrtali jer sam govorila da niš ne osjećam :shock: )... i naravno, neka prate bebicu da ne bi što krenulo krivo ali nek' onda nabave to prijenosno čudo da možeš hodati, skakati na lopti... stvarno je muka onako ležati i brojati pločice.

(mene su držali na ctg-u skoro 4 sata, do pred kraj - zbog zatka valjda)

Marko2

Početno

Ono što je Minnie napisala baš i nije tako. Moj anesteziolog mi je rekao da epi skraćuje porod, jer žena kod truda prekine trud uslijed bolova, dok kod epi imaš trudove ne osjetiš ih i brže se otvaraš. Ja sam normalno hodala i imala gravitaciju. Nisam bila u položaju koji se navodi, već sam mijenjala položaje kako sam htjela. Istina bila sam prikopćana na infuziju, ništa strašno. Otkucaji djeteta su se pratili i to mi se sviđa. Također se mjeri tlak što mi se također sviđa. Kateter moraš imati dok ne otpusti epi, jer nemaš osjeta za mokrenje. Nikakva upotreba forcepsa. Osjetila sam svaki trud ali nisam imala bolove, dakle imala sam kontrolu nad porodom i meni je moj porod ostao u prekrasnom sjećanju :D. Nisam ovisla o sestrama niti doktorima.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kako mozes imati kontrolu nad porodom, kad dobijes epiduralnu
    mislim, nemas tad ni kontrolu nad mjehurom a kamoli da mozes kontrolirati porod? ili se varam, pa bi bas voljela da mi objasnic malo

i zar kod primjene epiduralne ne trebas pomoc primalje i lijecnika, tj ovisan si o njima u smislu da se ne mozes ni pomaknuti, da imas kateter u mokracnoj cijevi... ?

da li kod primjene epiduralne rade rutinsku epiziotomiju i klistiranje?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj anesteziolog mi je rekao da epi skraćuje porod, jer žena kod truda prekine trud uslijed bolova
    ovo mi je dosad nasmjesnija propaganda za epiduralnu...to da bol prekida trud ...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam imala carski sa spinalnom i mogu reći da sam imala gadnu nuspojavu - glavobolju svaki put kad bih se pridignula.O ustajanju nije bilo govora. Patnja prestrašna. Dr-ovi kažu da je to zbog istjecanja likvora došlo do neravnoteže tlakova u kralješnici i mozgu. Uglavnom, trajalo je par dana i to svaki dan isto - nisam imala dojam da se poboljšava. Onda sam četvrti dan zaplakala od očaja da to neće proći i osjetila sam kako mi se glava bistri. Peto jutro sam se probudila ko nova

Uvjerena sam da je plakanje pomoglo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

za epiduralnu kod prirodnog poroda se ne potpisuje nsita.
    sjecam se samo da sam potpisala prije sekcije. ali to je vjerojatno uobicajena rutina za sve vrste operacije.
    nakon sekcije sam bila uzasno zedna i bolilo me grlo. to je trajalo dva dana i proslo samo od sebe. to su mi rekli da su posljedice anestezije, a ne epiduralne.
    dan nakon sekcije pri prvom podizanju uzasno mi se vrtilo. za to su mi pak rekli da je posljedica epiduralne i anestezije. kako sam se zamalo srusila, sestre su me ostavile da lezim jedan dan dulje bez podizanja.
    kako se nisam otvorila ni milimetra ostalo je jos pola epiduralne neiskoristeno. prije sekcije anesteziologica mi je dala do kraja epiduralnu, pa naravno, onda i klasicnu anesteziju. opravdala je to time da ce me sutra ujutro rana manje boljeti. i bila je istina. jest bolila manje, ali ja nisam mogla ustati iz kreveta.
    osim dakle klasicnih boljki prvih dan dva nakon epiduralne i anestezije nemam nikakvih posljedica tipa bolova u ledima, svrbeza ili necega treceg.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

princess leia, da nisi pomijesala spinalnu aneteziju s epiduralnom analgezijom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne ne, nista ja nisam pomijesala. ja sam nakon epiduralne u boksu dobila klasicnu anesteziju prije carskog! i ostatak ove epiduralne koja nije iscurila jer je doktor zakljucio da vise nema smisla cekati da se otvorim.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zašto su ti dali još i opću anesteziju kad si već bila na epiduralnoj?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno zato sto je vrlo tesko nasla mjesto izmedu prsljenova za epiduralnu. rekla mi je da su prsljenovi spojeni vrlo gusto nekoliko puta je nabadala i vec je mislila da nece ni uspjeti uvesti kateter.
    pa se doc zbog toga odlucila za opcu anesteziju. moja pretpostavka.

nikolina

Početno

odlicno i next time opet epiduralana nakon 2 sata sam se vec sama otusirala :D

Marko2

Početno

Kod epiduralne rade epiziotomiju, a klistiraju te prije nego što dobiješ epi. Npr. imaš kontrolu nad porodom, jer kada je trebao biti izgon djeteta doktori su čekali kada ja kažem da mi dolazi trud. Osjetiš svaki trud na način da osjetiš kontrakciju maternice, a što se mjehura tiče niste shvatile, nemaš osjeta za mokrenjem i zato se nakon poroda stavlja kateter dok ne otpusti epi. Moraš biti ovisan o sestrama dok epi ne popusti odnosno dok ti ne izvade kateter, a što znači najduže 12 sati, a može i prije kada osjetiš da možeš mokriti.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Slažem se s Markom 2, osjetila sam svaki trud i rekla doktorima kada dolazi. Također sam osjetila kada sam trebala mokriti i mogla "stisnuti" dok bi dozvala sestru (i prije i nakon poroda) koja bi mi tek tada stavila kateter, a već nakon nekoliko sati sam "to" vrlo uspješno obavljala u toaletu 8) .

Početno epiduralna

..ja sam imala epiduralnu i bilo mi je sper...savraeno...niata nisam osjetila, nikakve bolove i nekako sam smireno mogla u~ivati i kad se beba rodila i sve to...meni je epid. ostala u super sjecanju i poslije me niata nije bolilo.....
    ~ivila epiduralna :D

Marko2

Početno

ŽIVJELA EPIDURALNA :D

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zbog pravila foruma vas molim da ne stavljate vise od jednog smajlica po postu, jer nam je memorija vrlo ogranicena. Zato sam neke postove, gdje je bilo nekoliko istih smajlica u nizu, editirala.

a sad malo opet na temu :

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...t2ID=&Show=761
    Bilo koji lijek koji primite za vrijeme poroda, dolazi do djeteta u roku od nekoliko minuta. Imajte na umu da količina lijeka može odgovarati vama, ali vaše dijete koristi vaš krvni sustav pa prima istu količinu lijeka koju primate i vi. Sigurno ste vidjeli dječje lijekove protiv bolova ili gripe. Na omotu uvijek piše koja količina odgovara određenoj starosnoj dobi i tjelesnoj težini djeteta. Kad su lijekovi protiv bolova dani vama, majci, količina je prilagođena vašim, a ne djetetovim potrebama. Vama treba dovoljna količina lijeka da vam otupi bol pa dobivate količinu za odrasle, a ona je prevelika za vaše dijete. Da je djetetu koje je već izašlo iz maternice liječnik dao toliku količinu lijeka, zasigurno bi bio optužen za nesavjesno vršenje dužnosti. Budući da je vaše dijete manje od vas, a količina lijekova u njegovom sustavu prevelika, puno je više vremena potrebno da bi lijek izašao iz djetetovog organizma, nego iz vašeg. Djeca majki koje su primile epiduralnu analgeziju imaju više nepravilnosti u funkcioniranju respiratornog sustava od ostale djece. Kad se takvo dijete rodi, ono je uglavnom letargično i spava više nego što je to normalno. Često, takva djeca dulje vrijeme nakon poroda nisu zainteresirana za dojenje. Ona ne dožive mirno, budno stanje koje osjete prirodno rođena djeca - stanje tihe živahnosti koje je važno zbog što većeg poslijeporođajnog zbližavanja mame i bebe.
    Ovu tvrdnju, o velikoj razlici u ponasanju tek rodjene bebe ako je porod bio medikaliziran nasuprot porodu bez lijekova, potvrdila je neki dan i predsjednica Udruge primalja na njihovom predavanju na ZV, a reklo bi se da one u praksi imaju i najvise iskustva.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Što se tiče epiduralne ja sam možda više protiv nego za. Zanima da li kriva kralježnica u donjem dijelu (Scoliosa) može biti prepreka za epiduralnu. Kada bi to bilo tako onda je već sve odlučeno. 8)

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni je bilo sve ok, i imala sam tip epiduralne s kojom se mozes micati, hodati itd... samo trudove osjecas kao bezbolna zatezanja.
    vjerojatno da sam bila hrabrija bi izabrala "prirodni porod", ali strasljiva sam po prirodi i meni je odgovarao taj "medikalizirani pristup" - da su babica i doc stalno s tobom i nadgledaju te...
    poslije ni glavobolje, ni bolovi ni nista.
    Kad citam ove tekstove o rizicima epiduralne, smrznem se... ali bojim se da cu i drugi put ici na epiduralnu, vjerojatno zahvaljujući prvom vrlo pozitivnom osobnom iskustvu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mirta ja sam to već pitala i dobila odgovor da može bit teže uvest kateter ali nije kontraindikacija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ne znam kako mozes imati kontrolu nad porodom, kad dobijes epiduralnu
    mislim, nemas tad ni kontrolu nad mjehurom a kamoli da mozes kontrolirati porod? ili se varam, pa bi bas voljela da mi objasnic malo

i zar kod primjene epiduralne ne trebas pomoc primalje i lijecnika, tj ovisan si o njima u smislu da se ne mozes ni pomaknuti, da imas kateter u mokracnoj cijevi... ?

da li kod primjene epiduralne rade rutinsku epiziotomiju i klistiranje?

Ja cu Zrinki odgovoriti

Ja sam drugi put uzela epiduralnu(greskom) jer me nisu provjerili prije epiduralner tako da sam je dobila u 14 a rodila u 15.30.Al to sad na stranu.

Katetar se stavi prije epiduralne, kao i infuzija nemam pojma za sta sad, jel nesto za tlak ili tako nesto. Pa sam onda imala drip. Imam sliku na kojoj izgledam kao teska drogerasica sa svim tim cjevcicama. Uzas.

E sad kad su meni rekli da je vrjeme tiskati ja sam tiskala. Medjutim dobro se sjecam da sam u jednom trenutku pitala doka dal ja uopce tiskam jer nista ne osjetim i on je rekao da da ali da moram jace. Nisam klistirana ili brijana jer se to u NL ne radi ali ovaj put tj drugi put sam se malo kaknula jer zbog epiduralne sam se mozda i previse naprezala jer nisam imala osjecaj.

Ono sto je mene drzalo da se izborim bez obzira na epiduralnu je to sto znam da se vole uhvatiti vakuma jer zene ne mogu tiskati. Ja sam samo o tome razmisljala i iztiskala svoje. Nisam pukla i nisu me rezali.

Ustala poslije sat vremena i sama se istusirala a s Annabel nisam mogla stati na noge pa sigurno jedno pet sati ali taj prvi put sam se poradjala dva dana i prenjela 16 dana i rodila 18 od termina.Prvi put nisam uzela nikakve droge.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    Mirta ja sam to već pitala i dobila odgovor da može bit teže uvest kateter ali nije kontraindikacija
    glupava sam.,..ne kateter već iglu od epid..

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj princess leia prvotno napisa
    za epiduralnu kod prirodnog poroda se ne potpisuje nsita.
    samo bih htjela da razjasnimo pojmove

prirodni porod je nemedikalizirani porod, znaci onaj porod koji ide prirodno, brzinom koju je priroda zamislila, bez intervencija sa strane....

nije svaki vaginalni porod prirodni porod, a vidim da se to cesto brka....

mozete vidjeti recimo ovaj link:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...st2ID=&Show=46

nemam nista protiv epiduralne, zasto ne, tko voli nek izvoli, mozda bih je i sama uzela kad sam radjala da sam imale prilike, recimo, samo to nije prirodni porod....

i smatram da se treba upoznati i s rizicima iste
    kao i kad pricamo o prirodnom porodu i mekom pristupu radjanju, da znamo sto to jest

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •