Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 151 to 159 of 159

Thread: epiduralna-osobna iskustva

anchie76's Avatar

Default Re: epiduralna

Dinote, ja se slazem da je moguce da je epiduralna u tvome slucaju pomogla i ubrzala stvari. Mene jedino, i zaista jedino muci sto u tim cijelim pricama rijetko ko se sjeti djeteta i kako je njemu. I ne govorim ovo sada samo o tvom slucaju, nekad se vodimo i onim "jel dobrobit veca od potencijalnih problema". Nego govorim opcenito.

Quote Originally Posted by dinote
    Epiduralna anestezia ostaje u kralježnici, ona ne dolazi do djeteta.
    Ok, al ako mama ne osjeti bol, mamin mozak ne luci endorfine (koji su prirodna "anestezija"). Ergo, endorfini ne odlaze djetetu. Dijete je tada prepusteno samo boli, bez ikakve anestezije i pomoci.. ono nema ni epiduralnu niti nista drugo.

Quote Originally Posted by dinote
    brzi je s epiduralnom zato sto ti mogu dati jako jaki drip
    Kao sto rekoh u prosloj recenici. Kako je djetetu kad se mami da tako jako, jaki drip, i jos pritom mamino tijelo ne luci endorfine da olaksa djetetu?

Premalo se razmislja o djeci tjekom poroda i poslije poroda. Sve je nekako usmjereno na rodilju, i mene to iskreno zalosti.

ms. ivy's Avatar

slažem se s anchie, i još bih dodala da su generalizacije tipa "kod prvorotki porod jako dugo traje" upravo to - generalizacije koje u konkretnom slučaju uopće ne moraju biti točne. nema baš smisla unaprijed odlučiti da ti treba epiduralna jer će porod sigurno biti dug i bolan, jer takvo što ne možeš unaprijed znati.

Može se dat jaki drip, jer žena ne osjeća.... na taj način su nastale, ima u literaturi: neprepoznate rupture maternice, gubitak djeteta (koje je porođeno carskim), kirurško odstranjivanje maternice jer se nije moglo zaustavit krvarenje. Ako žena i ne osjeća, maternica je organ koji ima svoje granice, a ja baš ne bi svoju dala na se te granice ispituju.

Tashunica's Avatar

Malo ću biti OT, jer nisam dobila epiduralnu, ali u vezi ovoga imam nešto za reći:
    Sto se tice brzine poroda, brzi je s epiduralnom zato sto ti mogu dati jako jaki drip
    Jaki drip (u 25 min. otvorila se 6 cm):
    - nesnosni, životinjski bolovi,
    - dijete se užasno ispatilo, jer je potjerano van,
    - dijete završilo pod kisikom,
    - uzv mozga dva puta nije bio u redu,
    - slomljena ključna kost,
    - istegnuće ramenih živaca,
    - pun modrica i ogroman kefalhematom.

Ne pričam bajke, nakon mjesec dana potvrđeno mi je (sa SD-a) da je sve posljedica takvog nasilnog poroda.
    I da još napomenem došla sam tri cm otvorena, sa svojim trudovima.

renata's Avatar

ajme

-lana-

Mene zanima da li i epiduralnu i kateter stavljaju pod nekakvom inekcijom protiv bolova ili "na živo",te da li ti ostane ožiljak od katetera, da li se to danas sutra vidi ili je to nisko,pa se ne vidi kad obućeš gaćice? Jel kateter obavezan? Hvala!

-lana-

Uh! Jako mi je žao, Tashunica !!! Nadam se da je bebica sada dobro i da će sve biti dobro!!

renata's Avatar

Quote Originally Posted by -lana-
    Mene zanima da li i epiduralnu i kateter stavljaju pod nekakvom inekcijom protiv bolova ili "na živo",te da li ti ostane ožiljak od katetera, da li se to danas sutra vidi ili je to nisko,pa se ne vidi kad obućeš gaćice? Jel kateter obavezan? Hvala!
    oziljak od epiduralne se ne vidi jer je jako mali, bez obzira sto je iznad razine gacica
    onaj od epiziotomije se isto ne vidi, iako je ogroman, ali je ispod gacica.

Nice's Avatar

eto ja sam još jedna koja je rodila pod epiduralnom i moram priznati da mi sam porod nije bio strašan ali zato poslije :shock: , ajme majko....osim što sam dobila vinograd hemeroida od nekontroliranog tiskanja (jer sam tiskala pod epid i nisam ništa osjetila ) dan, danas osijećam gdje mi je bio kateter i to boli odnosno peče (kao da mi je oštećen neki živac ili slično)....uglavnom idući puta bih probala bez (makar sam i ovaj puta htijela bez ali me toliko rasturalo da nisam bila u stanju izdražati)

Page 4 of 4 FirstFirst ... 234