Kod nas, u Austriji, epiduralna se ne placa. Naravno da je daleko od istine ova izjava o nekoristenju epiduralne i sirotinji. Ja bi prije rekla da ovdje sve vise prirodni porod dolazi u modu. Ono sto je ovde drugacije je jednostavno to sto postoji vise opcija. Pa kud koji mili moji. Znaci lako je dobiti i epiduralnu i odluciti se na carski bez indikacija i sve "blagodati" moderne medicine. Ali, isto tako je vrlo lako imati kucni porod, ambulantni porod, izabrati si babicu itd. Nazalost, to je ono sto se ovde placa. :/ Tako da tu u Austriji ispada da samo zene s lovom idu na kucne porode. Mislim da se cijena kucnih poroda krece izmedju 700 i 900 eura. Tako je barem prije bilo. Babica koja je meni dolazila doma nakon poroda, a sama je troje djece rodila doma, kaze kako se, nazalost, vecina kucnih poroda, vrti medju ekipom koja je financijski dobro podmazana.
A ovi koje Irena naziva sirotinjom uglavnom se odlucuju za bolnicu. Ne samo radi financija, nego cisto jer medju njima vlada drugacija atmosfera i raspolazu drugacijim informacijama, da ne kazem da se njima lakse manipulira. Npr. vrlo je vjerovatno da ce vas ekipa iz Irenine "sirotinjske skupine" proglasiti ludima jer se odlucite na takav rizik kao sto je ambulantni ili kucni porod.
Mene je jednom davno VedranaV pitala da joj posaljem formular koji bolnice dijele, vezano za epiduralnu. Nazalost, nisam to nikad poslala. Malo mi je zao sto neke cure s ovog foruma to ne mogu vidjeti jer rijec je o sluzbenom formularu kojim zena izrazava svoj stav o epiduralnoj. Na papirima su ispisane svakakve nus pojave, glupo mi ih je uopce vise nabrajati jer je toliko puta bilo govora o tome. Ali, i dalje mi je nevjerovatno da se toliko lijecnika razbacuje izjavama o sigurnosti medicinskih postupaka. Kad svi znamo da ni za sta u zivotu nema garancije, a pogotovo ne u takvim invazivnim postupcima. Mislim da niti jedan lijecnik koji drzi do sebe, takve izjave ne bi davao.