Citiraj Minnie prvotno napisa
Nedostaci epiduralne anestezije
ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom
ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda
ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca
ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak
ˇ Potrebna je kateterizacija
ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda
ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete.
ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe
ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna
Znam da zene razlicito reagiraju na sve vrste painkillera, pa tako i epiduralnu. Tako sam ja, recimo, osjetila sve svoje trudove, samo je onaj vrhunac bola, koji sam osjecala prije no sam dobila epiduralnu nestao nakon sto sam ju dobila. Sam porod, tj. porodjajne bolove sam i te kako osjetila (i mislila da ce mi oci ispasti od istih! :shock: ). Covjek bi rekao da onda epiduralna nije uradila sto je trebala, ali ne vjerujem ni u to, jer mi je babica prije tiskanja napomenula da ce da boli, jer epiduralna nece djelovati tako nisko. Ja osobno vjerujem da to ima veze sa samim doziranjem. Anyway, nisam dozivjela nista od gore pomenutih negativnih dejstava. Dalje, ni slucajno nisam drzala glavu na istoj razini tijekom porodjaja i nitko mi o tome nije nista rekao.
I jos da kazem da niti pod razno ne bih mjerenje otkucaja srca kod bebe tijekom porodjaja (ovdje to rade bez obzira da li je porodjaj s epiduralnom ili ne ) nazvala "nedostatkom", kao ni mjerenje tlaka kod majke. Naprotiv.