Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Pedijatri koji dolaze doma

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Pedijatri koji dolaze doma

Mislim - nije li logicno da dijete, ako je bolesno, lezi doma - a da pedijatar dodje u posjetu i obavi pregled?

To gledamo u svim filmovima i crticima. Sto bismo mogli napraviti da imamo tako nesto u Hrvatskoj?

I ima li barem takvih privatnika?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko ja znam, ima privatnika kod kojih postoji takva mogućnost, bilo za djecu, bilo za odrasle.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja, moram priznati, da nisam cula da ima privatnika koji dolaze.
    Znam da ima privatnih pedijatara koji u cijenu kojom platis svaki dolazak uracunavaju i neki limitirani broj telefonskih upita. Ali nisam cula da dolaze doma.

No, osim sto bih voljela cuti preporuku za nekog takvog pedijatra - ostaje moje pitanje sto bismo mogli uciniti da to u Hrvatskoj zazivi u okviru "normalne" zdravstvene zastite?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ja znam da sam i čula za njih i čitala o njima (privatnika), a moja doktorica opće prakse recimo, dolazi doma po potrebi (naravno, trebaš platiti neku lovu jednom godišnje, pa onda imaš još nekih "privilegija").

što se tiče telefonskih poziva, našu pedijatricu (nije privatnik) možemo zvati za cijelog radnog vremena, pitati što nas zanima i dobiti odgovor (npr. opisati djetetove simptome i dobiti informaciju što poduzeti - ako dok. smatra da nije potrebno dolaziti u ambulantu)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Potpisujem Lutonjicu što se tiče telefonskih poziva tak je i kod nas.

Svakako sam za to da takva praksa zaživi kod nas, al mislim da će to ić jako teško obzirom je veliki manjak pedijatara, puno djece na jednog pedijatra, a i životno, kud bi došo pedijatar s cca 500 i više djece da trči od kuće do kuće, plus ordinacija. Mislim da smo mi, na moju veliku žalost, jako, jako daleko od toga. Znam da sam nedavno čitala da već nekih 13-ak godina (mislim od rata) nije bilo specijalizacije za pedijatre i da je više od 50% pedijatara u dobi od preko nekih 40 godina, ak sam kaj fulala nemojte zamjerit i brzo me ispravite. Hvala. .

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

naša pedijatrica dolazi doma u kućne posjete, ALI, to i naplačuje. ona je ugovorni djelatnik pri hzzo-u i ima pravo doći van radnog vremena u kućnu posjetu i mislim da ona košta između 150-200 kn.
    isto tako joj se možeš naručiti i ići preko reda, tražiti savjete preko telefona kroz 24 h, ali to sve naplačuje jer tako ima ugovoreno sa hzzo-om ali nemojte me krivo shvatiti ona nije privatnica, radi u domu zdravlja.
    ja sa njom nemam nikakvih problema i uvijek mi je radi Karle spremna pomoći u svakom trenutku!

mislim da je to za hitne slučajeve izvrsna stvar a cure ako niste sigurne pitajte svoje liječnike da li i oni imaju takav ugovor sa hzzo-om i imaju li svoj cijenik usluga.

još jedna stvar kod takvih pedijatara možete kupiti cijepivo u ordinaciji, ne morate kupovati u ljekarni.

ZA SVE USLUGE VAM MORAJU IZDATI RAČUN! inaće rade ne-legalno!

a i stomatolog mi je doša doma pogledat Karli zube i nije mi ništa naplatio, ali zato mi naplati popravak zuba kao da je popravljao slonu!!

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kod naše pedijatrice se isto kupuje cjepivo u ordinaciji, ali kućne posjete nam nikad nije spominjala. A nazivati možemo kad i koliko hoćemo, što koristimo obilno i bezobzirno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod naše ped. također cjepivo platimo prilikom samog cijepljenja, ne hodamo po ljekarnama...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ma ja znam da sam i čula za njih i čitala o njima (privatnika), a moja doktorica opće prakse recimo, dolazi doma po potrebi (naravno, trebaš platiti neku lovu jednom godišnje, pa onda imaš još nekih "privilegija").
    Radno vrijeme u općoj praksi (i pedijatrima u PZZ-u) je od 7-13.30 u jutarnjoj i od 13-19.30 u poslijepodnevnoj smjeni. Sat vremena nakon toga (iza 13.30, odn. 19.30) je vrijeme predviđeno za kućne posjete i to spada u radno vrijeme i ne naplaćuje se posebno. Posebno bi se moglo naplaćivati posjeta preko vikenda, noću, ali uobičajene kućne posjete, ako su indicirane, ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja jedino privatno idem kod Sabola. Da li dolazi kuci neznam. Doktorica mi je dala svoj mob. i rekla je da nju uvijek mogu nazvati . Mislim da ako bi bilo nesto jako ozbiljno onda za neku cijenu mozda bi i dosla.
    Meni je najgore kad se dijete razboli jako po noci. Po danu jos nekako se dovucem kod doca, iako ako idem kod pedijatra u zdrastvenu ustanovu , a on na primijer vise ne prima i nema me tko primiti onda stvarno izgubim zivce.

A mislim da nije toliko problem da li oni dolaze kuci ili ne, nego kako su opremljini. Jer ako ja dodem sa bolesnim dijetetom i moram tamo cekati, i onda moram opet ici negdje drugdije da se mu vadi krv, pa onda daj opet nazad i tako u krug :? Tada ti je svega dosta i zao ti je dijeteta.

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

zato postoje dječije hitne ambulante, za slučajeve kada dijete ima visoku temperatruru i niz drugih simptoma gdje liječnik primarne prakse, tj. pedijatar ne može ništa napraviti osim uputiti dijete u neku od specijaliziranih bolnica na pretrage. takvo čekanje u čekaonicama smatram glupim, valjda svaki roditelj zna kada dijetetu stvarno nije dobro i kada djete treba samo pregledati!!! zato ne ljutite se na doktorice i sestre zbog velikog reda i dugog čekanja jer baš vaše dijete ima grozne simptome i po vašem mišljenju treba hitno unutra, nego takve slučajeve, tj. takvu djecu odmah vodite ili u zaraznu ili u Klaićevu hitnu ambulantu gdje odmah djetetu izvade krv, upute na rendgen i ostalo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tu se slazem,samo dok covijek to sve sazna onda se dosta i naluta.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorry ali ja neznam kad treba dijetetu izvadit krv a kada samo ga pregledati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Premjestam na zdravlje djece.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Zara ima svoju pedijatricu kod koje je upisana preko hzzo i privatnu pedijatricu. Njih dvije se inače međusobno cijene i surađuju.
    Za Božić je Zara bila u velikoj fibri, a i vani je bilo ružno vrijeme. Nismo je htjeli mučiti i voditi kod dežurnog pedijatra, već smo zvali kući pedijatricu privatnicu. Došla je u roku od pola sata i to naplatila 300 kn. S tom pedijatricom smo i inače prezadovoljni.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da li je ITKO, IKADA ostvario to pravo na kućnu posjetu pedijatra bez plaćanja? Baš me zanima...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    A da li je ITKO, IKADA ostvario to pravo na kućnu posjetu pedijatra bez plaćanja? Baš me zanima...
    Ja mislim da za to nema šanse, al nisam upućena, možda sa dodatnim osiguranjem? :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

danas kad sam bila kod doca opce prakse vidijela sam na vratima da ispod napisa : parni, neparni datumi piše i kućni posjeti. Iskreno receno to je napisano toliko sitno a i nikad mi nije ni rekao za takvo sto da nisam nikad ni koristila ovu ..uslugu,,.

No kod pedijatra nisam vidijela ni natpis. Da li bi mi trebali biti poinformirani od strane pedijatea o tome?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Doktorima opće medicine to stoji u opisu posla i moraju to raditi kod opravdanih razloga, mojoj sveki redovito dolazi doktor doma, besplatno, naravno...

Pedijatri su isto u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, možda bi to i za njih trebalo važiti jer apšcijente ne primaju osam sati :/

isto tako joj se možeš naručiti i ići preko reda, tražiti savjete preko telefona kroz 24 h, ali to sve naplačuje jer tako ima ugovoreno sa hzzo-om ali nemojte me krivo shvatiti ona nije privatnica, radi u domu zdravlja.
    Ako sam dobro shvatila, ovo bi značilo da platiš i uđeš preko reda u njezino uredovno radno vrijeme? Nisam ekspert ali nekako sam uvjerena da takav ugovor sa HZZO-om ne postoji, i da je ovo lovljenje u mutnom...

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

da to ti točno to znači, da se naručiš i odmah bez čekanja uđeš unutra. za tebe koja plaćaš uvijek mora imati slobodan termin kad god to tebi odgovara jer naravno PLAĆAŠ, a mi ostali ćekamo da nas prozove .

a što se tiće dolazaka doma, liječnicima opće medicine kao što su već neki ovdje spominjali, oni u opisu posla imaju dolaske doma, tj. kućne posjete, ali pedijatri ne (izuzev onih koji za to imaju dozvolu hzzo-a ili ti ga ako ga platiš).

a kad sam već spominjala odlaske pedijatru ili na hitnu, kako to prepoznati. pa obićan pregled je kad dijete nema velike siptome ili bar ne u toj mjeri sumnjive majci da bi bile opasni. majka to najbolje zna! ako te pošalju nakon hitne za par dana pedijatrici onda je to naravno običan pregled, i to je ok i to se obično naziva pregdled kod nadležnog liječnika. ali ako dijete kuri, povraća, ima proljeve, ne daj Bože konvulzije - NEMATE ŠTO IĆI KOD PEDIJATRA nego ravno na hitnu (zarazna, klaićeva - za područje Zagreba). tada bez veze čekaš u čekaonici pedijatra kad za to vrijeme možeš već biti u nekoj specijaliziranoj bolnici i prema nalazima i djagnozi dijete može biti ostavljeno u toj bolnici bez dužeg čekanja. Vjerujte mi cure to je jednostavnije i povjerljivije - IZ VLASTITOG ISKUSTVA!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro za neke jako ozbiljne simptome ja bi otisla odmah u bolnicu, ali to sam tek nedavno saznala od mojeg računovode, da me tamo ne smiju odbiti i da ne moram prethodno ici kod pedijatra.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U bolnicu morate ići po mjestu stanovanja (na Hitnu) :/ to ne vrijedi za Zaraznu i za Srebrnjak jer su to valjda specijalizirane bolnice, ali za ove 'opće' vrijedi. Mi, na primjer, spadamo pod Vinogradsku i u Klaićevoj su nam predbacili što smo došli k njima, primili su nas, naravno (sumnjam da bi se netko usudio odbiti bolesno dijete), ali nisu baš bili ugodni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da to sam i ja cula za Klaićevu, mislim da i ja spadam pod Vinogradsku, ali nisam bas sigurna, moram se raspitat. Inace sam vec iza granica Zagreba prema Svetoj Nedelji.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Onda spadaš u Vinogradsku tj. dijete, cijeli zapadni dio grada je pod Vinogradskom. Mi smo išli u Klaićevu jer smo se bojali da ostave dijete u bolnici, a u Vinogradskoj su posjete samo dva sata dnevno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fino. Saznali smo da bi i "obicni" pedijatri trebali doci doma u kucnu posjetu jer im je to u okviru radnog vremena predvidjeno. Moram priznati da to nisam znala. Ono sto me dodatno ljuti je to sto dosta pedijatara u tom terminu predvidjenom za kucne posjete primaju one koji su spremni platiti da ne cekaju. Koliko je to legalno ili mutno - ne znam.

ALI... i te "kucne" posjete netko je definirao u smislu "kad postoji potreba". A zasto bi pedijatri isli u kucne posjete samo ako ti je dijete jako bolesno (valjda je to ta "potreba")? Zasto uopce bolesno dijete patiti: oblaciti, vuci u auto ili nedajboze tramvaj/bus, vuci u ambulantu, cekati na red medju ostalom bolesnom djecom (pa jos pobrati dodatne bolestine)..... Zasto? Odgovor: nema dosta pedijatara je naravno vrlo relativan. Nema ih zato jer ih drzava ne zeli vise zaposliti. Ali, generalno, moglo bi ih biti vise. Ili nisam u pravu? Uostalom, kad bi bio takav princip - onda bi za rad u ordinaciji bilo dovoljno 3 sata, a ostalih 5 bi bio za kucne posjete.

No da - i sad dolazimo do onoga - "mozemo mi tu idealizirati i lamentirati, ali stvari su takve kakve jesu i mi tu ne mozemo nista". Ne mozemo? Ili mozemo? Ako mozemo - kako? Naravno, nisam luda da ne znam da se to vjerojatno nece promijeniti tako skoro - ipak ... ako ista mozemo, ako mozemo nesto napraviti da djeca nase djece to dozive... vrijeme je da napravimo nesto. Samo ja ne znam sto bi to bilo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi sa zapadama spadamo u klaićevu na kirurgiju, a za ostalo u vinogradsku
    zarazna je za sve
    i da, za zaraznu treba uputnica kad se dijete vodi u pedijatrijsku ambulantu pa čak i ako je hitno (mi smo MORALI donijeti naknadno uputnicu), a ako se dolazi u noćno vrijeme i ide u cpu (centralnu prijemnu ambulantu) onda ne treba uputnica. ako se to promijenilo onda hvala Bogu da jest

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

eh da, a da je jednostavnije otići na hitnu nego u primarnu to i nije istina
    mi smo čekali dva puta po 4 sata, a drugi put 6 sati u vinogradskoj s djetetom od 4 mjeseca - toliko je trebalo da ga pregledaju, izvade krv i urin, da dobiju nalaze i odluče što dalje...prije bi bili gotovi u domu zdravlja. od toga su ga prvi put jedva ostavili u bolnici (naše inzistiranje) i pokazalo se da je bilo potrebno, drugi put su ga odbili i sljedeći dan smo opet došli i nakon tih 6 sati iopet našeg inzistiranja ostavili da bi za par dana završio na infuziji, iv antibiotiku s početkom upale pluća, pneumokokom u ždrijelu i gnojem u uhu...a na pregledu je bio za njih samo prehlađen i u dobrom općem stanju
    toliko o jednostavnosti i hitnosti

Tea avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pituljica prvotno napisa
    toliko o jednostavnosti i hitnosti
    pituljice, samo da te podsjetim da je nama pedijatrica uništila dijete i život!! a da smo pošli na bilo koju hitnu ne bi tako završilo to ti garantiram, osim toga, valjda ste se uvjerili da ništa više u ovoj državi ne možete dobiti "na finjaka", nego svugdje morate pokazati zube, malo zaprijetiti i odmah sve ide glatko!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •