Results 1 to 22 of 22

Thread: Bezglutenska prehrana

  1. #1
    ANKARA's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    572

    Default Bezglutenska prehrana

    Zanima me ima li netko recepte za peciva, kolače ili kruh koji se rade od brašna koje ne sadrži gluten ili čistog kukuruznog brašna.

  2. #2
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

  3. #3
    Žabica's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    715

    Default

    Nemam neke posebne recepte, koristim metodu pokušaja i pogrešaka . Neki recepti u koje ide obično brašno ispadnu jednako dobri i sa bezglutenskim. Budem potražila recepte za kolače koji su ispadali dobro pa napišem...

  4. #4
    otocanka's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    599

    Default

    Ja sam radila nekoliko kolača po receptima koji su objavljeni na forumima Udruga celijakičara.
    Jedina razlika je što nisam kupovala Finax (ili neko slično brašno) već sam radila s brašnom koje se dobije na recept od HZZO-a.

    Evo linkova:
    http://www.celijakija-istra.hr/forum....php?board=3.0

    http://91.186.31.6/$sitepreview/celijakija.hr/forum/index.php?board=11.0

    Sve šta sam radila je ispalo super. :D

  5. #5
    Žabica's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    715

    Default

    KOKOS KIFLICE
    30 dag brašna
    20dag kokosa
    2 jaja
    25 dag margarina
    12 dag šećera
    1 vanilin šećer
    pola praška za pecivo
    - umijesiti tijesto i ostaviti ga sat vremena u frižideru. Oblikovati kiflice i svjetlo zapeći. Ja prečem na 180%°C oko 15min. Ako netko voli može ih vruće uvaljati u šećer u prahu.

    P.S. Ove kiflice su mi čak i ukusnije sa bezglutenskim brašnom, nekako su prhkije. Radila sam sa onim Hammer Muhle brašnom.
    Probajte napraviti pola količine da vidite da li vam se sviđa...

  6. #6
    Žabica's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    715

    Default

    LEDENE KOCKE

    Tijesto:
    4 jaja
    4 žl šećera
    4 žl brašna
    1 prašak za pecivo
    2 žl kakaa
    - bjelanjek umutiti u snijeg, dodati žumanca, šećer, brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći na 200°C oko 20 min.
    PRELJEV:
    250 g šećera
    1.5 dcl vode
    - skuhati, te preliti preko ohlađenog biskvita
    KREMA:
    1 l mlijeka
    9 žl gustina
    12 žl šećera
    250 g margarina
    - od 1l mlijeka oduzeti 1 dcl i pomiješati sa šećerom i gustinom, ostatak mlijeka staviti kuhati. Kad mlijeko zakipi u njega ukuhati smjesu gustina, šećera i 1 dcl mlijeka. Miješati dok ne zakipi i dok se ne zgusne. Ohladiti kremu, te u hladno umisati margarin.

    preko biskvita premazati kremu, te preliti čokoladnom glazurom.
    GLAZURA:
    100g čokolade
    4 žl ulja

  7. #7
    ANKARA's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    572

    Default

    Žabica ovaj recept za ledene kocke izgleda dobro. Pokušat ću ga napraviti.
    Nisam nikad čula za Finax brašno. Gdje ga kupujete? Ja uzimam brašno od schara a zove se mix pan B.
    Naime meni nije dijagnosticirana celijakija već alergija na pšenicu i kravlje mlijeko tako da izbjegavam sve što ima veze s tim.

  8. #8
    otocanka's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    599

    Default

    Quote Originally Posted by ANKARA
    Nisam nikad čula za Finax brašno. Gdje ga kupujete?
    Koliko znam, ima ga u GEI (za ostale dućane ne znam jer ga ne kupujem). http://www.gea.com.hr/

    A imaš li pravo na brašna preko HZZO-a?

  9. #9
    Žabica's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    715

    Default

    Eh pošto sada ima puno jagoda, evo jedan receptić za po meni jednu jako finu tortu. Negdje sam već postala recept za kremu, a sad ću napisati cijeli... S bezglutenskim brašnom isto ispadne super. U biti brašna ide jako malo...

    TORTA S KREMOM OD JAGODA

    BISKVIT:
    2 bjelanjka
    2 žl šećera
    malo soli
    2 žlice brašna
    2 žumanjka
    - bjelanjke, šećer i sol istući u čvrsti snijeg, te umiješati(ja radim ručno da snijeg ne sjedne) izmiksane žumanjke, zatim dodati brašno i orahe. Peći na 180°C oko 14min.
    KREMA:
    300g jagoda
    75g šećera
    1 vanilin šećer
    1 vrećica mljevene želatine
    375ml vrhnja za šlag(biljnog)

    Želatinu pomiješati vodom prema uputi na vrećici, ostaviti da nabubri.
    Jagode, šećer i vanilin šećer izmiksati u kašicu.
    Otopiti nabubrenu želatinu i dodati u kašicu od jagoda. Kad se kašica počne stvrdnjavati (želirati) umiješati je u tučeno vrhnje. premazati biskvit i ostaviti na hladnom da se stisne.
    Biskvit staviti u kalup od torte, onaj obruč od kalupa ne skidati tako da se krema ne razlije. Kad je krema ohlađena skinuti obruč kalupa i ukrasiti šlagom.

  10. #10
    ANKARA's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    572

    Default

    Za HZZO ne znam. Ne znam niti kako ostvariti to pravo i kome se javiti? Svaka informacija je dobordošla.

  11. #11

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Dugo Selo
    Posts
    686

    Default

    Quote Originally Posted by ANKARA
    Za HZZO ne znam. Ne znam niti kako ostvariti to pravo i kome se javiti? Svaka informacija je dobordošla.
    Nažalost alergičari nemaju pravo, samo celijakičari. Moj stariji sin je bio alergičan na gluten i nismo imali pravo na bezglutensko brašno. No s 3 g. alergija je nestala sama od sebe. Sojino, kukuruzno i rižino brašno također ne sadrže gluten, a s njima se isto može svašta napraviti.

  12. #12

    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    1,470

    Default

    mi smo "samo" alergičari i dobili smo recept...

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    moje ti je iskustvo da trebas ostaviti brasno da dobro provrije odstoji kad ga umjesas sa kvascem. ja sam zbog pecenja bezglutenskog kruha kupila kitchen aid mixer da mogu lakse mijesiti kruh. najbolja tjestenina mi je "rizopia" http://www.rizopia.com/M1Sel2x.htm ne raskuha se, ne lijepi se i ima fantastican okus

    odlicno ti je kukurnuzno brasno koje prodaje DM od alnature i koristila sam brasno od schara. mozes pogledati SCD diet (u originalu prehrana za oporavak kod krona i kolitisa, radi se o ideji da se hrana dijeli prema kompleksnosti ugljikohidrata) uglavnom, umjesto brasna koristis samo sitno samljevene bademe. nema krumpira ni rize. nema ni kukuruznog brasna. sva hrana sa visokim glikemijskim indeksom (prouci prehranu za secernu bolest) je isto za izbjegavati

  14. #14
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,146

    Default

    hajde zanima me ova kombinacija Shar bez jaja, s vodom i prašak za pecivo, uvijek mi je sredina napol pečena, kak to dobiti jestivije, inače znamo to prepoloviti pa još malo prepeč.

    ak može detaljne upute!
    tnx

  15. #15

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,808

    Default

    Trebam recept za jednostavnu bezglutensku tortu.Napominjem da nemam iskustva s ovom vrstom prehrane a ovo radim prigodno, za jedno dijete s celijakijom.

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,146

    Default

    Baš tortu ili nešto slično
    Guglaj brzi voćni jako fini s jabukama,ja ga radim bez jaja,i svega onog kaj je nama NE


    Ali pošto to možda drugi možda neće htjeti jesti ,napravi za sve neku tortu a za to dijete brzi voćni ko mufine

    I dobro pitaj roditelje kaj dijete uopće smije jesti,jer tu se svašta još pokrade ,moj nije celijakičar nego alergičar ,ali na masu namirnica

  17. #17

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,808

    Default

    Ovo dijete smije sve ostalo osim glutena. Smije jaja, mlijeko...

  18. #18

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,808

    Default

    E da, koja cokolada za kuhanje je bezglutenska?

  19. #19
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,146

    Default

    Ne znam moj ne jede čoksu
    Budi gore recept za ledene kocke to može izgledati lijepo ,još ako jede šlag izgleda dosta dekorativno , uz koju višnju
    Brašno stavi kukuruzno,ili pitaj da ti posude pol čaše brašna kojeg inače jede
    Last edited by jelena.O; 08.09.2020 at 18:09.

  20. #20
    LolaMo's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    950

    Default

    Napravi čokoldnu tortu od umiljate.
    Sa beglutenskom čokoladnom kojim imas u vecim centrima, zatim u dm-u, muller-u itd..


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  21. #21

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    zagreb
    Posts
    2,808

    Default

    hvala!
    Napravit cu cokoladnu fantaziju. Jedino me mucilo postoji li bezglutenska cokolada.

  22. #22
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,146

    Default

    Većinom čokolade jesu bezgluteinske
    Ali zašto ne pitati skrbnike koju čokoladu dete jede

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •