Zanima me ima li netko recepte za peciva, kolače ili kruh koji se rade od brašna koje ne sadrži gluten ili čistog kukuruznog brašna.
Zanima me ima li netko recepte za peciva, kolače ili kruh koji se rade od brašna koje ne sadrži gluten ili čistog kukuruznog brašna.
Nemam neke posebne recepte, koristim metodu pokušaja i pogrešaka. Neki recepti u koje ide obično brašno ispadnu jednako dobri i sa bezglutenskim. Budem potražila recepte za kolače koji su ispadali dobro pa napišem...
Ja sam radila nekoliko kolača po receptima koji su objavljeni na forumima Udruga celijakičara.
Jedina razlika je što nisam kupovala Finax (ili neko slično brašno) već sam radila s brašnom koje se dobije na recept od HZZO-a.
Evo linkova:
http://www.celijakija-istra.hr/forum....php?board=3.0
http://91.186.31.6/$sitepreview/celijakija.hr/forum/index.php?board=11.0
Sve šta sam radila je ispalo super. :D
KOKOS KIFLICE
30 dag brašna
20dag kokosa
2 jaja
25 dag margarina
12 dag šećera
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo
- umijesiti tijesto i ostaviti ga sat vremena u frižideru. Oblikovati kiflice i svjetlo zapeći. Ja prečem na 180%°C oko 15min. Ako netko voli može ih vruće uvaljati u šećer u prahu.
P.S. Ove kiflice su mi čak i ukusnije sa bezglutenskim brašnom, nekako su prhkije. Radila sam sa onim Hammer Muhle brašnom.
Probajte napraviti pola količine da vidite da li vam se sviđa...
LEDENE KOCKE
Tijesto:
4 jaja
4 žl šećera
4 žl brašna
1 prašak za pecivo
2 žl kakaa
- bjelanjek umutiti u snijeg, dodati žumanca, šećer, brašno, kakao i prašak za pecivo. Peći na 200°C oko 20 min.
PRELJEV:
250 g šećera
1.5 dcl vode
- skuhati, te preliti preko ohlađenog biskvita
KREMA:
1 l mlijeka
9 žl gustina
12 žl šećera
250 g margarina
- od 1l mlijeka oduzeti 1 dcl i pomiješati sa šećerom i gustinom, ostatak mlijeka staviti kuhati. Kad mlijeko zakipi u njega ukuhati smjesu gustina, šećera i 1 dcl mlijeka. Miješati dok ne zakipi i dok se ne zgusne. Ohladiti kremu, te u hladno umisati margarin.
preko biskvita premazati kremu, te preliti čokoladnom glazurom.
GLAZURA:
100g čokolade
4 žl ulja
Žabica ovaj recept za ledene kocke izgleda dobro. Pokušat ću ga napraviti.
Nisam nikad čula za Finax brašno. Gdje ga kupujete? Ja uzimam brašno od schara a zove se mix pan B.
Naime meni nije dijagnosticirana celijakija već alergija na pšenicu i kravlje mlijeko tako da izbjegavam sve što ima veze s tim.
Koliko znam, ima ga u GEI (za ostale dućane ne znam jer ga ne kupujem). http://www.gea.com.hr/Originally Posted by ANKARA
A imaš li pravo na brašna preko HZZO-a?
Eh pošto sada ima puno jagoda, evo jedan receptić za po meni jednu jako finu tortu. Negdje sam već postala recept za kremu, a sad ću napisati cijeli... S bezglutenskim brašnom isto ispadne super. U biti brašna ide jako malo...
TORTA S KREMOM OD JAGODA
BISKVIT:
2 bjelanjka
2 žl šećera
malo soli
2 žlice brašna
2 žumanjka
- bjelanjke, šećer i sol istući u čvrsti snijeg, te umiješati(ja radim ručno da snijeg ne sjedne) izmiksane žumanjke, zatim dodati brašno i orahe. Peći na 180°C oko 14min.
KREMA:
300g jagoda
75g šećera
1 vanilin šećer
1 vrećica mljevene želatine
375ml vrhnja za šlag(biljnog)
Želatinu pomiješati vodom prema uputi na vrećici, ostaviti da nabubri.
Jagode, šećer i vanilin šećer izmiksati u kašicu.
Otopiti nabubrenu želatinu i dodati u kašicu od jagoda. Kad se kašica počne stvrdnjavati (želirati) umiješati je u tučeno vrhnje. premazati biskvit i ostaviti na hladnom da se stisne.
Biskvit staviti u kalup od torte, onaj obruč od kalupa ne skidati tako da se krema ne razlije. Kad je krema ohlađena skinuti obruč kalupa i ukrasiti šlagom.
Za HZZO ne znam. Ne znam niti kako ostvariti to pravo i kome se javiti? Svaka informacija je dobordošla.
Nažalost alergičari nemaju pravo, samo celijakičari. Moj stariji sin je bio alergičan na gluten i nismo imali pravo na bezglutensko brašno. No s 3 g. alergija je nestala sama od sebe. Sojino, kukuruzno i rižino brašno također ne sadrže gluten, a s njima se isto može svašta napraviti.Originally Posted by ANKARA
mi smo "samo" alergičari i dobili smo recept...
moje ti je iskustvo da trebas ostaviti brasno da dobro provrije odstoji kad ga umjesas sa kvascem. ja sam zbog pecenja bezglutenskog kruha kupila kitchen aid mixer da mogu lakse mijesiti kruh. najbolja tjestenina mi je "rizopia" http://www.rizopia.com/M1Sel2x.htm ne raskuha se, ne lijepi se i ima fantastican okus
odlicno ti je kukurnuzno brasno koje prodaje DM od alnature i koristila sam brasno od schara. mozes pogledati SCD diet (u originalu prehrana za oporavak kod krona i kolitisa, radi se o ideji da se hrana dijeli prema kompleksnosti ugljikohidrata) uglavnom, umjesto brasna koristis samo sitno samljevene bademe. nema krumpira ni rize. nema ni kukuruznog brasna. sva hrana sa visokim glikemijskim indeksom (prouci prehranu za secernu bolest) je isto za izbjegavati
hajde zanima me ova kombinacija Shar bez jaja, s vodom i prašak za pecivo, uvijek mi je sredina napol pečena, kak to dobiti jestivije, inače znamo to prepoloviti pa još malo prepeč.
ak može detaljne upute!
tnx
Trebam recept za jednostavnu bezglutensku tortu.Napominjem da nemam iskustva s ovom vrstom prehrane a ovo radim prigodno, za jedno dijete s celijakijom.
Baš tortu ili nešto slično
Guglaj brzi voćni jako fini s jabukama,ja ga radim bez jaja,i svega onog kaj je nama NE
Ali pošto to možda drugi možda neće htjeti jesti ,napravi za sve neku tortu a za to dijete brzi voćni ko mufine
I dobro pitaj roditelje kaj dijete uopće smije jesti,jer tu se svašta još pokrade ,moj nije celijakičar nego alergičar ,ali na masu namirnica
Ovo dijete smije sve ostalo osim glutena. Smije jaja, mlijeko...
E da, koja cokolada za kuhanje je bezglutenska?
Ne znam moj ne jede čoksu
Budi gore recept za ledene kocke to može izgledati lijepo ,još ako jede šlag izgleda dosta dekorativno , uz koju višnju
Brašno stavi kukuruzno,ili pitaj da ti posude pol čaše brašna kojeg inače jede
Last edited by jelena.O; 08.09.2020 at 18:09.
Napravi čokoldnu tortu od umiljate.
Sa beglutenskom čokoladnom kojim imas u vecim centrima, zatim u dm-u, muller-u itd..
Sent from my iPhone using Tapatalk
hvala!
Napravit cu cokoladnu fantaziju. Jedino me mucilo postoji li bezglutenska cokolada.
Većinom čokolade jesu bezgluteinske
Ali zašto ne pitati skrbnike koju čokoladu dete jede