Results 1 to 23 of 23

Thread: "Hrskavi biskvit" jagode i šlag-HELP!

  1. #1
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default "Hrskavi biskvit" jagode i šlag-HELP!

    Dakle trebam znalce...
    Bili u subotu u Samoboru na kolačima i jela sam neki preprefini kolač od jagoda. Da me ubijete nemam pojma kak se zove, rekao bi čovjek najobičniji s jagodama šlagom i biskvit, ALI...biskvit nije običan. Nkekao je hrskav, nekako jako jako fini.
    Ima li itko pojma o čemu trabunjam?? .
    Ja nikad prije to jela, vidjela, a tako je fino, u kombinaciji sa njami jagodama i njami šlagom. SAVRŠENO!!!
    Pa kao netko zna, molila bih recept za fini hrskavi biskvit!


  2. #2

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Beze? (bjelanjak+šećer)

  3. #3
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ma ja nemam pojma, ali možda netko ima pojma o čemu pričam.
    Moguće da je bjelanjak i šećer???? :? .
    Znam kada radim ledeno nebo da ide još i brašno i ne znam kaj joiš i zalije se vrelim mlijekom pa bude mekano, a ovo je onako fiiiiino hrskavo.
    A kajs e tyo samo bjelanjki i šećer smučkaju i speku???
    I kak se to onda prepolovi? Ili se ne prepolovi? Ili se peku dva?
    Koliko jaja i koliko šećera?

  4. #4
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    sa beze korama je jako fino, ali i slatko pa ide šlag izrađen od slatkog vrhnja iz čašice a ne gotovi slatki šlag

  5. #5

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    Ne znam točan recept, kupim gotove oblatne u slastičarnici

    Koja slastičarnica ako nije tajna?

  6. #6
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Kaj bi bila tajna.
    Livadić

  7. #7
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    maxi znaš li možda neki točan recept za takav biskvit?
    Please. I imaš pp za nešto drugo

  8. #8

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    onda ću isprobati sljedeći put pa javim svoje stručno mišljenje

  9. #9

    Join Date
    May 2007
    Posts
    27

    Default

    Recept za beze 6 bjelanjaka sa 250 g šečera. peći na 150 C dok malo ne promjeni boju smanjiti na 100 pa peći 20 minuta pa smanjiti na 50 pa opet na 100 dok se ne osuši da bude hrskavo ( mora se sušiti a ne peći).
    Od ostatka žumanjaka se napravi fil, malo brašna šečera i zakuhati u mlijeku. na beze fil (hladni) pa jagode pa beze i sve namuljati sa šlagom(vrhnjem za šlag).

  10. #10
    maxi's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Brussels
    Posts
    2,040

    Default

    svaka čast za domaći beze, meni je vrhunac za napravit tortu gotovi beze iz slastičarnice
    kad smo kod bezea..... jel netko probao ovo slatko prefino: beze se izlomi na komadiće, pomiješa se sa slatkim vrhnjem i prženim lješnjacima, stoji u frizeru i posluži se preliven vrućim flambiranim višnjama
    mljac

  11. #11

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,173

    Default

    padam u hipoglikemiju

  12. #12
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Ajme ovo svuči kao SF, ali probat ću ja to!
    Nego neanea kaj se to jedan šprereže na pola ili...?
    Nekako mi se čini kao nemoguća misija to tako hrskavo prerezati po sredini

  13. #13
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    Quote Originally Posted by Ailish
    padam u hipoglikemiju


    mmmm beze

    jednom prilikom je moja tetka napravila takav kolac, ali ne samo jedan sloj s jagodama nego je bio sloj banana, pa kivija, pa jagoda. mozete si zamislit sta je to bilo :shock: (a zasto nema smajli koji slini?!)

  14. #14
    koryanshea's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    zagabria
    Posts
    1,654

    Default

    mislim da se mora svaka kora posebno peći :/

  15. #15
    mali karlo's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,463

    Default

    ana.m a di si jela taj kolač ako nije tajna??

  16. #16
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    jela si vjerojatno kolač koji se zove 'xena vjetar'. to ti je kolač ledeni vjetar u varijanti sa jagodama. ako uguglaš 'ledeni vjetar' ispast će ti dosta stranica sa receptom i koliko sam ja proškicala, više-manje su svi vrlo slični.
    beze su kore, krema je od žumanjaka i šećera i između su jagode.
    prefin je.
    ja ga jedem kad god sjednem u slastičarnu.
    p.s. u slastičarni 'U prolazu' je još bolji.

  17. #17
    mali karlo's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    1,463

    Default

    i pitala sam jer sam pomislila da je to x-ena vjetar. Ja sam ga samo jela u "U prolazu" i mislim da nikad nisam jela bolji kolač, ja sam neki dan tražila recept za njega pa nitko nije znao

  18. #18
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    mali karlo ja sam ovaj jela u "Livadiću" u Samoboru.
    Oduševila sam se.
    Probat će ga naperaviti jedan dan.
    Znači peku se dvije kore.
    Pretpostavljam jedna od 3 jaja ili...?

    neanea ?

  19. #19
    Osoblje foruma Lutonjica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Samobor
    Posts
    13,505

    Default

    probajte ledeni vjetar s jagodama ili čokoladom u Torte i to. nisam našla nijedan drugi koji je toliko fantastičan
    naručujem ga za sve moguće rođendane (i ostale prigode u kojime treba kolača)

  20. #20
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    ne spominji 'Torte i to', odmah mi dođe da odem pa makar i pješke do Kaptol-centra....

  21. #21
    monax's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    N.Zagreb
    Posts
    1,344

    Default

    ja sam neki dan radila sličnu roladu.

    5 bjelanjaka
    15 žlica šećera
    1 vanilin šećer
    400ml slatkog vrhnja
    500 gr jagoda narezanih na četvrtine
    100 gr badema narezanih na listiće i malo šećera u prahu

    Zagrijati pećnicu na 200 i napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka i šećera.

    Na pleh staviti masni papir, posuti s malo šećera u prahu i s listićima badema. Bademe prethodno malo u mikrovalnoj okrenuti koji krug

    Zatim premazati snijeg od bjelanjaka i peći 10 min, smanjiti na 150 još 10 min.

    Kad se ohladi premazati s vrhnjam i posuti jagode, zaviti u roladu.

    Recept je valjda od Ane Ugarković i jako je njami

    Bademe je najbolje kupiti rezane.

  22. #22
    pužić's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,984

    Default

    ma čekaj pa vi pričate o ledenom vjetru...kora za vjetar ide od bjelanjaka , šećera i malo octa..suši se u pečnici 1 sat na 100 stupnjeva.moj omiljeni kolač .može samo s jagodama, može jagode, banane, kivi, može..što god, krema je lagana, žuta od žutanjaka...ana napravim ti kad dođeš u os :D

  23. #23
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Je, izgleda da je to-to!
    Pužić, jedva čekam!
    Ali ja ću ipak do tada probati i doma spraviti, tko će dočekati da ja dođem u Osijek.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •