Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Preskačemo cijepljenje, molim savjet!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Preskačemo cijepljenje, molim savjet!

Malena sada ima 9 mjeseci. Do njenog petog mjeseca primila je uredno sva cjepiva, a umjesto pojedinačnih 2 puta 5u1.
    Oba puta imala je reakciju, prvi puta povišena temperatura i povraćanje, drugi puta nekakav dermatitis i ono što je mene jako prestrašilo - trzanje glavicom (kao da ju prođu trnci), sada se to srećom prorijedilo. Inzistirali smo na posjetu neurologu, EEG je bio OK, svejedno je preporučio odgodu cijepljenja do njenih godinu dana. Moram priznati da mi je laknulo jer sam strepila od sljedećeg 5u1.
    E sad, pokušala sam od pedijatrice saznati što nas očekuje dalje, ali nikakvog konkretnog odgovora nisam dobila. Bojim se da ju nismo uzalud cijepili do sada i da ne bismo morali ponavljati cjepiva koja je već primila, pedica je bila neodređena i rekla samo da titar neće biti dovoljno visok :? (a gdje se uopće mjeri taj titar?) jer od drugog do trećeg 5u1 smije proći najviše 5 mjeseci i neka se ništa ne brinemo, mi ćemo slušat neurologa, to je važnije, ponoviti EEG, pa kako on kaže itd. itd...
    Molim ako netko zna konkretne odgovore:
    1. Hoće li malena morati primiti ponovno cjepiva koja je već primila?
    2. Ima li ona ikakvu zaštitu od do sada primljenih cjepiva?
    3. Moramo li je nešto posebno paziti zato što nije redovito docijepljena?
    4. Ima li netko slična iskustva i što ste učinili?
    5. Zna li netko neki broj telefona ili konkretnu osobu gdje možemo dobiti konkretne odgovore na konkretna pitanja?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

puno je to pitanja, a tako malo odgovora.
    žalosno je da ti tvoja pedijatrica neće konkretno odgovoriti na tvoja pitanja. mislim da bi trebala razmisliti o promjeni liječnika.
    ti imaš svako pravo znati što se sa tvojim djetetom događa, da bi mu mogla na najbolji način pomoći. mi smo isto počeli kasnije sa cijepljenjem, al opet nije prošlo toliko vremena kao kod vas.
    nisam sigurna, ali mislim da sam negdje na web-u vidjela neku stranicu gdje možeš pitati liječnike za savjet. malo pretraži google pa ćeš sigurno nešto naći.
    al sam se raspisala.
    želim ti svu sreću ovoga svijeta.
    puno dobrih vibrica za tvojeg anđelčića

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovdje nam malo fali mujica, a od mene nećeš dobiti kvalificirani odgovor.
    Ozbiljno razmisli o promjeni pedijatrice, jer žena očito odrađuje "normu" i baš ju briga za tvoje dijete. Ako je specijalist preporučio odgodu onda je se i pridržavaj - vjerojatno ti je važnija dobrobit djeteta nego nečija norma. Probaj se konzultirati sa specijalistom.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš mi je dragp ćuti da nedostajem Davoru.

Daklem,
    1... Ne treba ponovno primiti ono što je do sada primila
    2... Od do sada primljenih cjepiva ima djelomićnu zaštitu. Kada primi treći 5u1, primila je ono što je minimkalno nužno. Docijepiti se onda može tek sa tri godine (iako bi po programu sa tri godine zapravo trebala ići peta doza). Mada, ako sada primi treću dozu, radi se o jako malom zakašnjenju, tako da može sa godinu i pol primiti četvrtu dozu i oko četvrtog rođendana petu.
    3..... Ako sada primi treću dozu, ne treba ništa posebno paziti. Ako ne primi, nije dovoljno zaštićena niti od jedne od ovih 5 bolesti.
    4.... Ima ih jako puno koji su odgađali cijepljenja pa kasnili. Pa nadoknadili.
    5.... U principu bi to pedijatar sve trebao znati i ispričati. Ali ako ne zna, može pedijatar nazvati npr. epidemiologa koji mu svaki mjesec daje cjepiva.
    A možeš i izravno nazvati. Ovisno o tome gdje živiš, najbliži zavod za javno zdravstvo. Ili pitati Richtera na Cybermedu.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Hvala vam svima na odgovorima! Mama30 i na vibricama
    O promjeni pedijatrice ne znam ni sama što reći.
    Kod ove smo došli po preporuci nekih drugih mama koje su bile jako zadovoljne . A i ne znam baš gdje drugdje otići, iz jedne su nas ordinacije bili odbili i rekli da i tako tamo ne pripadamo po mjestu stanovanja :? . Tamo gdje bi kao trebali pripadati po mjestu stanovanja radi pedijatrica koju više ne želim sresti jer mislim da je ona reagirala kako treba da do svega ovoga ne bi ni došlo (nju smo promijenili).
    Što se tiče specijaliste "pregled" je trajao oko 1 minutu, toliko da nisam ni stigla pitati ništa osim - šta ćemo sa cijepljenjem? - odgovor znate, a kamoli da bih saznala nešto više. Sretni smo da nas je uopće primio taj dan jer je ostalo ljudi koji su izvisili nakon dugosatnog čekanja.

Mujica hvala na konkretnim odgovorima. Nekoliko podpitanja: Nećemo sada primiti treću dozu nego u jesen, ako bude sve OK. Ima li kakvih podataka o zadnjim pojavnostima ovih 5 bolesti kod nas ( u Primorju)? Možda zvučim malo paranoično, ali trebamo li na nešto posebno paziti (izbjegavati)?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

U ovom trenutku nema.
    Ali spora tetanusa ima svuda.
    Hib nosilaštva ima svuda i ako dijete ima jaaaako veliki peh može oboliti ako ga zarazi neki privremeni kliconoša.
    Isto tako privremenih kliconoša pertusisa ima posvuda. I opet, ako dijete ima jaaaako veliki peh, može oboljeti ako ga kliconoša zarazi. (Pišem jaaaako veliki peh jer one dvije doze ipak pružaju stanovitu zaštitu od Hib bolesti i pertusisa).
    Difterije i polija nema.

Ali ima ospica. Ne u Primorju, već u kontinentalnoj Hrvatskoj. I nije iskljućeno da će se proširiti (iako se trudimo svim snagama da se ne prošire).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •