Page 2 of 16 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 51 to 100 of 771

Thread: Zimnica

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. #1
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Ja sam za sad napravila sok od bazge i od visanja, stavila visnje za visnjevac i od ostataka od soka ukuhala za kolace za zimu par tegli. Danas sam na dolcu vidjela mledi grah i male krastavce, ali ima vremena jos za to.
    Apsu, ima tu od prijasnjih godina recept za ciganski grah, jesi na to mislila?

  2. #2
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Kako biste spasili hrpu domaćih limuna? Osjetljivi su i propadaju i kad stoje na hladnom.

    Mi smo ih cijedili i onda zasebno zamrznuli sok i kore polovica. Također sam napravila i liker.

    Što još?

  3. #3
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    ili napravi onaj lemon curd, to je isto jako fino

  4. #4
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    i ako su domaći, i još ako imaš veće količine maslinogo ulja, ja bih napravila infuziju korice limuna i maslinovog
    nisam nikad radila, ali se čini jednostavno, korica limuna se zagrije sa maslinovima i onda se tako uskladišti
    imam kupovnu infuziju i meni je to prefino u salatama, kada treba neki mali kick, da nije samo ulje

  5. #5
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Hvala svima na odličnim prijedlozima.

    Od zamrznutog soka i kore ću praviti kolače, a imamo i svoje ulje.

  6. #6
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Evo i stare teme: Kako čuvati limune

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Ribizi su puni želina pa ne bi niti bio potreban

    ma ne želina, nego pektina

  8. #8
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    Quote Originally Posted by stella
    Imga, a gdje vi to berete tolike ribizle?
    Već se vidim kako dugo u noć čistim peteljke s kila i kila ribizla.
    Još da je zima i da živiš u doba mladog Tadijanovića, možda bi mu bila inspiracija za novu pjesmu 8) !
    Dugo u noć,
    u zimsku bijelu noć,
    ona čisti peteljke s ribizla...

  9. #9

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Samo se ti smij, meni je bilo da plačem, ali sam uspjela!
    Žele je gotov! :D

    Nakon što sam podijelila masu toga susjedima i mm odnio na posao ostalo mi 3,3 kg očišćenog ribiza. Od toga je nakon pasiranja izašlo 2,4 litre soka.
    Radila sam ipak sa želinom nakon sto premišljanja, ali drugi put neću. Vagala sam između želina s malo šećera i puno vitamina i bez želina s puno šećera i puno manje vitamina. Sve se super odradilo, žele se želira ko lud.
    Kuhalo se točno 10 minuta od kad je zakipilo. Unutra sam ubacila jednu mahunu vanilije, razrezane i sastrugane. Okus je mrak!
    Digresija: Želin se sastoji od pektina, limunske kiseline, dekstroze i E202 (kalijev sorbat). Za E202 nisam našla nikakve neželjene posljedice pa sam se ipak odlučila staviti taj nesretni želin. A sad mi žao... Imam eko ribize i onda ukakam s tim Eom. Neću drugi put.

    I onda, nakon svega, ne da mi vrag mira pa guglam još malo. I naletim na Delia Smith . Ako se nisam sad samoubila, neću nikad. Inače mi ona totalno komplicira kuhanje i njene recepte nema šanse da idem kemijati - nisam ja za to.
    Ali teta Delia ima najjednostavniji recept za žele od ribiza na svijetu (iz 1840. godine):
    1. Ribize oprati i takve kakvi jesu, zajedno s petiljkama, staviti kuhati da puste sok.
    2. Nakon deset minuta (od kad zakipi) miješanja i druckanja dodati šećera koliko je bilo ribiza.
    3. Dobro miješati da se sav šećer rastopi i miješati dok jako kipi 8 minuta. Sve preliti u cjedilo koje je podebljano s dva sloja gaze i ostaviti da se cijedi.
    4. Kad se ocijedi, tekućinu stavljati u flašice i zatvoriti.
    I to je to. Nix zahebavanje s petiljkama, nix pasirka, nix želin, ma divota.

    I onda kako da ne pozvizdim...
    Tješi me jedino što je žele ispao super. Došlo mi je da ga slikam. Srećom, baterije se ispraznile.

    e da, i višnje dok nisam zaboravila. Teta ih je već prije bila pokupila tak da smo mi nabrali jedva kilu i pol. Nije mi se kuhalo još i to pa sam smrznula tri paketića, bit će za štrudle.
    Štrigica, recept je spremljen za drugu priliku. Nadam se da se ne ljutiš.

    koliki post! :shock:

  10. #10

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ma nema frke... ja sam jučer pobrala maraske i pravi mi se sok po kombiniranom receptu od Rene 2 i po malo iz svih ostalih koje sam pročitala... nisam čistila višnje od koštica, samo od peteljki i na 3,70 kg zgnječenih maraski sam stavila 3 kg šećera... to se sad pokriveno topi a unutra je jedna gaza u kojoj je isjeckana korica 1 limuna, 4 klinčića i 10 stučenih koštica maraski (pojačivač okusa)...

    satalno se vraćam u konobu di mi se to topi i lickam... amarena iz najboljih dana :D ... danas ću pasterizirati i flaširati....

    sutra ću praviti sok od kadulje i limuna za vruće ljetne dane:

    1 kg limuna nasjeckati s korom
    3 kg šećera
    5 litara vode
    1-2 šake listova kadulje

    ostaviti preko noći i sutra dobro ispasirati... ne kuha se... rijedak je ali dovoljno ga je staviti malo kad se miješa s vodom jer je dosta jak...

  11. #11
    Elinor's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    North
    Posts
    1,490

    Default

    Zna li netko kako se suše marelice?

  12. #12
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by Elinor
    Zna li netko kako se suše marelice?
    Jooojj, predivnih sjećanja... moja ih je baka sušila u krušnoj peći .

  13. #13
    Elinor's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    North
    Posts
    1,490

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    Jooojj, predivnih sjećanja... moja ih je baka sušila u krušnoj peći .
    Eh, da, sigurno su bile
    A meni treba malo modernija varijanta pošto nemam krušnu peć.

  14. #14
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Znam, draga, da je nemaš... No, nemam iskustva sa sušenjem marelica na suvremeniji način, pa zato nisam ništa savjetovala. Ja bih osobno pokušala polako u običnoj pećnici na vrrrlo niskim temperaturicama :/

  15. #15

    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    280

    Default

    mene isto zanima sušenje voća. kako dobiti čips od jabuke?

  16. #16

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    741

    Default

    Evo recept za čips od jabuke, nisam radila.

    http://www.coolinarika.com/recept/cips-od-jabuka

    Mene zanima kako spremiti ciklu da mi malo duze traje (barem nekoliko tjedana)?

  17. #17
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Podižem malo temu sa promjenom sa slatkog na slano.

    Danas sam nabrala dvije košare krastavaca, što manjih, što većih. Domaći su iz vrta, ima ih da ne stignemo pojesti sve odjednom pa ću jedan dio ukiseliti.

    Zimi to potamanimo dok si reko keks.

    Postupak je slijedeći, ovo je opet recept za početnike, ali uvijek uspije.

    Dakle krastavce oprati u nekoliko voda, i izribati ih čistom četkicom ili grubom stranom spužvice za posuđe (tako da s njih siđe sva prljavština).
    Oštećene i premekane odvojiti.

    Oprane krastavce posušiti na čistoj (iskuhavanoj) kuhinjskoj krpi.

    Prethodno je potrebno pripremiti staklenke. Ja koristim staklenke od kupovne zimnice. Dobro operem rubove i čepove, a onda još stavim u perilicu da se operu na visokoj temperaturi i nakon toga više ne diram ni rukama, ni krpom s nutarnje strane, nego pustim da se osuše u perilici.

    Za vrijeme dok se krastavci suše, pripremi se preljev:
    3 l vode
    1 l octa (8%)
    10 dag šećera
    20 dag soli
    (po želji sjemenke gorušice, papar u zrnu ili grančice kopra)
    1 konzervans (nije potrebno, ako ćete pasterizirati)

    Navedene sastojke uliti u čistu posudu i prokuhati.

    Krastavce na gusto slagati u staklenku (tako da kad prelijete tekućinom, niti jedan ne ispliva na površinu). Preliti vrućom otopinom i odmah zašarafiti poklopcem te okrenuti staklenke naopačke (poklopcem dolje) i ostaviti ih utopljene da se postupno ohlade.

    Spremiti na suho i tamno mjesto.


    Ukoliko ne stavljate konzervans, onda krastavce prelijte mlakom otopinom, dobro zašarafite. U širu posudu na dno stavite kuhinjsku krpu i poslažite staklenke tako da se ne dodiruju. Uliti vode do 2-3cm ispod ruba staklenke i zagrijavati na laganoj vatri dok voda u loncu ne počne šumiti. Ugasiti vatru, pokriti krpom i ostaviti da se postupno hladi. Ovaj postupak se zove pasterizacija (zagrijavanje do 60-70°C)

    Ovakve krastavce možete čuvati i nekoliko godina, ispravni su ako prilikom otvaranja poklopac staklenke napravi "puk".

    Meni ponekad ostane preljeva, onda to zašarafim u čistu staklenu bocu i spremim u hladnjak.
    Pa kad opet naberem krastavaca za jednu-dvije teglice, zakuham taj preljev i radim sve kao i sa većom količinom.

    Isti preljev koristim i za kiseljenje paprike (samo bez kopra, gorušice), samo što papriku kratko spustim u vrelu otopinu (da omekša), a onda šupljikavom žlicom vadim i slažem u staklenke, te prelijevam.

  18. #18
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja isto radim na ovakav način, samo bez konzervansa. Kod mene ide 15 dkg. soli i 30 dkg. šećera. Vrelu otopinu sipam na krastavce u bocama. Nisu jako kiseli, kao kupovni. Gorušicu, biber, kopar obavezno stavljam.

  19. #19
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ma ja isto ne stavljam konzervans jer ih pasteriziram, ali recept sam prepisala u potpunosti.

    Dobila sam ga iz tvornice koja se bavi preradom voća i povrća. I jako sam zadovoljna, krastavci su mi super, i dugo se drže.

  20. #20

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    e sad kad sam se prežrla kupina (mislila sam sinoć da ću bljuv koliko sam ih pojela) sad ih mogu i nešto... ŠTO s kupinama? radi se o divljim, brdskim nekultiviranim kupinama...

    i drugo (ovih dana se stvarno trujem voćem) imam 12 stabala jabuka (onih malih slatko kiselih)... sad ih jedem ali šta kad mi izađu na uši? šta se pravi od njih...

    i sinoć smo nazdravili prvom turom višnjevače (maraska)... molim naklon - ispalo je super :D

  21. #21
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    za višnjevaču :D
    od kupina : sok-sirup, đem-pekmez, vino
    od jabuka:brdo štrudli , sok, pekmez, rakija, ocat

  22. #22

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    a jesi ga ti kalimero... lako nabrojat - ovo je stranica za recepte pa daj bar za nešto od ovoga nabrojanoga pliiiiiiiz.. trepćem okicama....
    ot došla mi je nećakinja iz engleske i sad svih tjera da kad je nešto traže kažu pliiiiiz 8) ... zamisli mi svekije kako govore pliiiiiiiz

    hvala na naklonu

  23. #23
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Kalimero,
    ove recepte od jabuka pliiiz.

  24. #24
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Od jabuka ne pravim rakiju ni ocat, nemamo toliko jabuka.
    Sok pravim tako da ogulim jabuke, izribam, ocjedim. Jabuke spremim za štrudlu u zamrzivač a soku dodam na svaku litru 1 kg šećera, limunske po ukusu, mješam dok se ne otopi šećer, zagrijem do vrenja ( 70 stup. 15 min.) vrelo sipam u vruće boce i boce stavim u neku posudu, pokrijem dekom.
    Pekmez od jabuka: Klasika - na 5 - 7 kg voća očišćenog 1 kg šećera, 1 limun, kuhanje dok ne bude gust da u komadima pada sa žlice.
    Tko voli može se dodati cimeta ( opet po ukusu , nema omjera )
    Jabuke se mogu mješati i sa ostalim voćem - marmalada. Princip rada isti.
    Ako je čuvanje pekmeza na toplom mjestu, na 20 kg. voća dodam 1 želin. U pravilu sam protiv konzervansa.
    Isti princip pravljenja soka i pekmeza je kod mene za sve voće.

  25. #25
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Danas ću raditi pekmez od šljiva. Imam jednu šljivu u vrtu.
    Šljive su taman najbolje za pekmez, nisu prezrele (prezrelo voće nema pektina u sebi pa se teže želira).
    Pekmez od šljiva pravim bez dodataka, čitaj: bez šećera.
    Operem i očistim od koštica, te stavim u široku rajnglu na laganu vatru. Kad se malo prokuha, toliko da se kožica ufrče, onda propasiram. (Moji ne vole kožice, mada meni ne smeta) i onda se to dalje kuha i kuha i kuha... dok ne bude dovoljno gusto. Provjera se radi s malom količinom pekmeza na tanjurić od kave, pa u frižider. Netko je već pisao o tome.

    Ovaj pekmez mi je nadraži od svih.

    Savjet korisnicima pekača za kruh, u njima se savršeno ispeče pekmez, a može i u pećnici.

  26. #26
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Dodatak: ovakav pekmez se peče i po 5-6 sati. Nije greda ako nemate vremena napraviti to u jednom danu.
    Ja nekad pečem taj pekmez po 3 dana, svaki dan po 2 sata.
    Važno je samo da pekmez dok je vruć ulijevate u sterilizirane tegle, dobro ih zašarafite i poslažete u neku košaru čepom prema dolje, te ih omotate dekicom kako bi što dulje bile na temperaturi od 60-70°C. To je pasterizacija.
    Prilikom otvaranje teglice mora se čuti puk, kao kod kupovnih.

    Ovakav pekmez može se čuvati i po nekoliko godina.

  27. #27

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ukiselila paprike - danas za ručak će bit svečana degustacija pa ako budu dobre javim kako sam ih radila...

    počela je sezona sušenja smokava (kod mene od jučer) pa podsjećam na recept za smokvinac
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...6506dc475709dc

  28. #28
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Kakav je postupak za sušenje smokava?
    Ovaj recept mi se čini privlačan.

  29. #29

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    smokve se uberu - za sušenje ih je najbolje brati kada ona sama gornjim dijelom počne izgledati ocijeđeno i mijenjati boju iz zelene u oker... mora biti mekana, a iznutra se pretrvoriti u tamnocrvenu pastu (nadam se da sam dobro predočila)... ili se kupe
    prije sunčanja smokve se po potrebi sumporaju (stave se u bačvu u kojoj se zapali malo sumpora - ovo ubija razno- razne insekte i fungiće sl. kao kod vinskih drvenih bačava)...

    svježe ubrane smokve se zatim stave na jako sunce 8 dana (na prozračno mjesto)... mi ih sušimo na žičanoj konstrukciji - barsi, a tko ih želi sušiti na balkonu može i na običnoj bijeloj krpi...
    nakon toga ih se može još neko vrijeme ostaviti na zraku (vreće od mreže) i onda skladištiti u škartocima (papirnate vrećice bez ručki molim pomoć pri prijevodu - mozak radi na minimumu)...

  30. #30

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    kisele paprike su divotica...

    2 l vode
    0,7 l octa (8%)
    9 žlica šećera
    9 žlica soli
    par listova lovora, 3-4 zrna zelenog i još toliko crnog papra
    Navedene sastojke uliti u čistu posudu i prokuhati.

    Paprike na gusto slagati u staklenku prethodno steriliziranu u pećnici na 10 minuta (100 C). Preliti vrućom otopinom i ostaviti u hladnoj i mračnoj prostoriji...

    otvorila sam ih prekjučer - dva dana nakon pravljenja... za probu sam samo 2 kg spremila a sada ću napraviti još za zimu... :D

  31. #31
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Štrigice, samo ti i dalje s nama dijeli recepte. Mljac!

  32. #32
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica
    počela je sezona sušenja smokava (kod mene od jučer) pa podsjećam na recept za smokvinac
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...6506dc475709dc
    U paru s receptom za smokvinac trebao bi ići i recept kako spriječiti kućne sladokusce da ga ne likvidiraju prije Božića !

  33. #33

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by Dream
    U paru s receptom za smokvinac trebao bi ići i recept kako spriječiti kućne sladokusce da ga ne likvidiraju prije Božića !
    ja sakrijem na vrh police u konobi... ako nemaš konobu sakrij na vrh visećih u kužini - sigurno ti nitko neće tamo gledat
    čuj kod nas je običaj jest to za Božić i valjda se za to toliko suši, gledala sam lani nekog lika s Visa na tv-u on ih suši godinu dana... vidjela sam da on uz lovor koristi i grančice koromača pa ću to probat na par komada ovu godinu...
    mi inače radimo i nisku na konac - 5 kom smokava gusto naredat pa jedan list lovora, pa opet smokve... napravi se lanac pa mi je to lijepo za vidit obješeno na klin u kominu i ukusno za mljackat...

  34. #34

    Join Date
    May 2006
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    1,774

    Default

    Mogu li se ikako iskoristiti tj.sačuvati krastavci?

  35. #35

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by bubica27
    Mogu li se ikako iskoristiti tj.sačuvati krastavci?
    male možeš ukiselit u komadu a velike možeš narezat na ploške i kiselit ih same ili u mješanoj salati (kupus, mrkva, male zelene pome, koluti krastavaca, kauli itd)...

  36. #36

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica
    kisele paprike su divotica...

    9 žlica soli

    6 žlica soli ajme nadam se da nitko nije radio po ovom receptu

    tek sad sam vidila...

    evo recept za marmeljez od suhih smokava:

    na 1 kg suhih smokava (prelit ih vrućom vodom da omekšaju), uzme se ca 1,5 kg jabuka... sve se samelje u stroju za meso i stavi kuhat na lagano... začini se naribanom koricom naranče, limuna (a može i sok od limuna unutra ako jabuke nisu bar malo kiselkaste još - pektin) i ja mojim najdražima - klinčići i cimet (ja ovo svugdi uvalim, ako nekome paše šta drugo slobodno zamijenit)... kad je upola gotovo doda se ca 15 dag šećera po kilu smokava i nastavi kuhati do željene gustoće...

    sad sam držala teku sa receptima isprid sebe - nisam pisala na pamet

  37. #37

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    marmelada od svježih smokava

    ovisno o godini uzme se između 20 i 30 dag šećera na 1 kg smokava (ako je godina sušna manje šećera a ako je kišna više šećera)...

    smokve oprat i samlit (ako skidate koricu dovoljno ih je zgnječit) i izmješat sa šećerom... kuhat na laganoj vatri uz dodatak začina (vanilija, cimet, klinčići - opet ja ) dok se ne zgusne... pred kraj kuhanja (2 minute prije nego se skinu s vatre) ubacit u smjesu 1 naranču narezanu na fete (kriške)... tko voli kombinaciju (a stvarno je za odvalit) kad se skine s vatre može i umješat sitno sjeckane bademe (ne mljevene)... mogu ić sirovi ili poprženi...

    ulit u čiste vruće boce i malo u pećnicu na ubijanje napasnika.... zatvorit, okrenit naopakao i utoplit u deku... i to je to....

  38. #38

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ima li negdi ovako skupno navedeno namazi za bruschette... pretražnik ne daje ništa a ja sam sebi dosadila uvijek s istima kad imam goste... ako nema otvorila bih novu temu....

  39. #39

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lux
    Posts
    903

    Default

    Evo ja juče skuhala napamet džem od smokava, jutros ga jela uz maslac i suncokretov kruh..... Vaaaaau onaj sms mu nije ni do koljena.
    Donijela sam nekih 1.5-2 kila smokava iz vrta mog strica,
    oprala i smiksala u blenderu, bila sam lijena za sjeckat,
    kad je prokuhalo dodala sam nekih 300-400 g smeđeg šećera i kuhala i miješala....
    Pred kraj sam ipak zbog straha od kvaranja dodala žličicu limuntosa,
    a zatim za aromu malo ruma, cimeta i 2-3 žlice kakaa iz DM-a kažu bio uzgoj. Rezultat je stvarno mrak :D

  40. #40

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    96

    Default Pečene paprike

    Može li mi netko dati savjet u vezi pečenih paprika?

    Je li ih dovoljno samo zaliti uljem ili je potrebno dodavati još štogod kako se ne bi pokvarile. Mi ih doma svi obožavamo, ali ih još nikad nisam sama spremala. Isto vrijedi i za pečene patliđane.

  41. #41
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Kako da osušim chilli papričice?
    Kupila pa mi ostalo viška.
    Da ih samo ostavim da na zraku na tanjuru ili da ih posušim u pećnici ili...?

  42. #42

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by Cubana
    Kako da osušim chilli papričice?
    Kupila pa mi ostalo viška.
    Da ih samo ostavim da na zraku na tanjuru ili da ih posušim u pećnici ili...?
    Hermi - ja ih spremim u ulje i gotovo - kasnije pustim da se dobro ocijede i posipam začinima

    Chili papričice nanizaj na konac i obisi na balkon ili šta već imaš isprid kuće... sušenje u pećnici... - ja sam staromodna

  43. #43
    Cubana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East end
    Posts
    6,747

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica
    Chili papričice nanizaj na konac i obisi na balkon ili šta već imaš isprid kuće... sušenje u pećnici... - ja sam staromodna
    Tnx.
    Sjetila sam se Ugarkovićke, ona je tako nešto radila cherry rajčicama pa zato pitam

  44. #44

    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    96

    Default

    Štrigice, hvala ti.

    Sad kad dođem doma bacam se na posao.


  45. #45

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ne znam kako se to kaže u ostatku Lijepe naše, ali kod nas je vrime za ukiselit ljutiku... Napunit bodu koliko stane i ulit priko vinskog octa... i gotovo...

    ako je ocat prejak može ga se razblažit vodom a začini kako tko voli... ljutika se ne kuha pri spremanju za zimnicu...

  46. #46
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica View Post
    ne znam kako se to kaže u ostatku Lijepe naše, ali kod nas je vrime za ukiselit ljutiku... Napunit bodu koliko stane i ulit priko vinskog octa... i gotovo...

    ako je ocat prejak može ga se razblažit vodom a začini kako tko voli... ljutika se ne kuha pri spremanju za zimnicu...
    znaci samo ocat i nista vise?
    vinski?
    ocat se skuha pa ohladi ili nista?
    sol?
    staklenke se zatvore poklopcem ili selotejpom?

    lani mi je propalo hrpa povrca jer se nije ukiseljelo, ne bi htjela da mi i ljutika propadne :/

  47. #47

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by pikulica
    Evo ja juče skuhala napamet džem od smokava, jutros ga jela uz maslac i suncokretov kruh..... Vaaaaau onaj sms mu nije ni do koljena.
    Donijela sam nekih 1.5-2 kila smokava iz vrta mog strica,
    oprala i smiksala u blenderu, bila sam lijena za sjeckat,
    kad je prokuhalo dodala sam nekih 300-400 g smeđeg šećera i kuhala i miješala....
    Pred kraj sam ipak zbog straha od kvaranja dodala žličicu limuntosa,
    a zatim za aromu malo ruma, cimeta i 2-3 žlice kakaa iz DM-a kažu bio uzgoj. Rezultat je stvarno mrak :D
    Sinoć sam napravila marmeljez po ovom receptu od kila smokava... stvarno je mljac... osim što ja nisam stavila limuntus nego sam ucijedila dok jednog limuna i sjeckala sam smokve - blender ciknija (dobro mi je i traja ) ...

  48. #48
    sladjanaf's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    1,950

    Default

    za one koji rade pekmez od jabuka jedno-dva bedasta pitanja:

    gulite jabuke? sjeckate na sitno ili ribate? koliko kuhati za ne pregusto, da ga ne moram rezati nožem?

  49. #49

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    jabuke,kako god da napraviš nećeš falit - naročito ako su dosta zrele pa su onako same po sebi blizu kašastoj verziji ... ja ih nisam kuhala (iako imam tucet stabala u vrtu) ali sam gledala kako to radi jedna prijateljica...
    doduše ona je u jabuke umiješala šljive i smokve ali za sve pekemeze ti vrijede ista pravila..
    guliš ako stavljaš komadiće a ne voliš kuhanu kožicu (koja zna biti plastična kod kupovnih jabuka) - ako ribaš na sitno ili blendaš ne moraš gulit uopće jer dođe u papar šta bi se reklo...

    kuha se ovisno o količini i teći ... što staviš manju količinu u širu teću (kako se književno ovo kaže rano mi je) najbolje s debljim dnom to će brže biti gotovo... meni je pikulicin smokva marmeljez bio gotov za manje od sata :D

  50. #50
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Štrigice svaka ti čast.
    Očekujemo tvoje daljnje upute.

Page 2 of 16 FirstFirst 123412 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •