Citiraj zhang prvotno napisa
peterlin, može recept za sok od bazge (crnih bobica)?
ja sam planirala praviti džem od toga, ali i sok bi dobro došao.
Evo - SIRUP OD BAZGINIH BOBICA

5 kg zrelih bobica
2 kg šećera
3-4 karanfilića
5 dag limunske kiseline
1 litra vode

Na 5 kg očišćenih (viljuškom) i opranih bazginih bobica dodati litru vode i zagrijati do vrenja. Kratko prokuhati (2-3 minute).

Ocijediti sok i bobice protisnuti (dobra je mala preša tko ima, a može i ona drobilica za čvarke, koju ja već godinama koristim samo za protiskivanje voća, pa sve procijedim kroz gusto cjedilo za čaj).

U dobiveni sok dodati šećer i zagrijavati uz miješanje dok se sav šećer ne otopi. Dodati limunsku kiselinu i klinčiće (tko voli može ubaciti i vanilin šećer, cimet ili sve zajedno - to ubija karakterističan miris bazge koji nije svima špica filma). Zagrijati do vrenja, ali ne smije jako kipiti. Ja uvijek kušam okus i po potrebi dodajem još malo limunske kiseline - prema osjećaju... Gotov sirup malo prohladiti i puniti sterilizirane boce. Ja koristim one sa širim grlom i poklopčićem koji se ulekne dok se sok ohladi, tako da znam da unutra ne ulazi zrak.

Sirup se koristi kao sok, za razrjeđivanje, ali i kao sirup protiv kašlja u zimskim mjesecima.

Ako nemam dosta staklenih boca, koristim i plastične (od Jane vode) koje se ne mogu sterilizirati, pa ih ispirem otopinom vinobrana. Vinobran inače ne stavljam u zimnicu, ali je dobar za potamaniti beštije na bocama. Za brzu upotrebu može i bez ispiranja vinobranom, ali se takav sok treba čuvati na hladnom.