Nisam (još) ove godine to radila. Obično ne kiselim lučice same nego u kombinaciji sa zelenim paradajzima/pomidorima, ali može i same lučice/kapulice, ista stvar...Berlin prvotno napisa
Paradajze/pomidore očistiti od peteljki i izbosti čačkalicom, lučice oguliti. Oprati u fest vrućoj vodi (kratko, da pokrepaju beštije ako ih ima).
Povrće slagati u čiste i suhe staklenke (ja ih samo perem u suđerici, i poklopce) i to sa dobrim faktorom punjenja tj. nagurati da nema preveč lufta.
Zakuhati ocat (omjer je npr. 5 dijelova vode i 1 dio bijelog alkoholnog octa, na to soli i šećera po želji, 2x više šećera nego soli).
Joj, kak sam ovo komplicirano napisala... čekaj da to bolje smislim:
Dakle, za neke 2-3 staklenke od 0,7 litre (kao za krastavce) uzmem 2 dl octa i 1 litru vode, 1 jušnu žlicu soli vrhom punu i 2 jušne žlice šećera. To treba zakipiti nekoliko minuta (recimo 3). Ponekad dodam lovorov list i par zrna crnog papra.
Povrće u staklenkama zalijem vrućom otopinom, pritisnem "krivom" stranom kuhače da izađu svi mjehurići zraka i zatvorim. Dobro je staklenke i okrenuti na poklopac, pa opet natrag, da zrak uđe pod poklopac. Hladiti polako (zamotati u krpe ili pokriti dekom).
Napomena - može to i s vinskim octom, ali njega treba više (bar 3 dl na litru vode, a ni 4 ne bi škodilo - ovisi o kiselosti octa... Ja uvijek probam okus te tekućine za zalijevanje, ali znam se i zeznut...jer kuhanje nije egzaktna znanost!
Btw. odo' vidjeti u kojoj fazi mi je cikla...![]()

jer kuhanje nije egzaktna znanost!
Odgovori s citatom