Page 6 of 16 FirstFirst ... 45678 ... LastLast
Results 251 to 300 of 771

Thread: Zimnica

  1. #251
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja sam trenutno bez pecnice, ali mi je super kuhati dzem u gusenom loncu
    upravo pravim od sljiva bistrica i promijesala sam ga dva tri puta, ne zagara

    jutros sam kupila zelene rajcice i mislila sam sloziti tursiju ali nisam nasla nijedan pouzdani recept bez konzervansa
    zato cu ih ukiseliti, voda, ocat, sol i secer
    ne znam kako ih to treba bosti cackalicama pa molim savjet

    ovog ljeta sam ukiselila tri staklenke motara

    i to je vjerojatno sve za ovu godinu
    Last edited by ivarica; 04.09.2010 at 16:41. Reason: falilo mi pola recenice

  2. #252
    jella's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    175

    Default

    Ja sok od bazginih bobica uvijek pravim ovako:
    1kg bobica (očišćenih)
    6l vode
    6kg šećera
    10dkg limunske kiseline
    1 ekstrakt limuna
    1 ekstrakt maline ili borovnice

    U čistu gazu stavim bobice i kuham još 10-ak minuta nakon što provrije. Ugasim vatru, izvadim bobice i onda polako dodajem šećer i miješam. Na kraju ostale sastojke.
    Ove godine radila sam duplu dozu, od 2kg bobica i dobila 17 litara sirupa za razrjeđivanje. Sok je odličan, pijemo ga svaki dan. Svake godine prvo radim od cvijeta sok i taman ga potrošim pa sazriju bobice...taj ćemo imati negdje do Božića
    Morat ću probati raditi po ovom receptu od Peterlin...

  3. #253
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    glede ivkinih zelenih rajčica
    ja baš gledala danas zeleni paradajz na pijaci i sve si mislim kiselila bih al ne znam kako.
    može neki hint koliko čega za npr kilu zelenih rajčica?

  4. #254
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    za zelene rajčice sam našla ovo na netu...http://www.recepti.covermagazin.com/?p=2542

  5. #255
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    i odma ja imam pitanja:

    Kisela zelena rajčica

    Sastojci:
    2 kg zelene rajčice
    2 l octa 3%
    8 dag soli
    5 dag para u zrnu
    Priprema:
    Zelene rajčice oprati i staviti u ključalu vodu da prokuhaju 2 do 3 minute. Oprati tegle i zagrijati ih u pećnici na 120°C.
    Tople rajčice izbockati vilicom i poslagati u tegle, dodati kopar po želji, list višnje, očišćeni korijen hrena i papar.
    Popunjene staklenke preliti kipućom mješavinom vode i octa, zatvoriti. Zatvorene staklenke umotati u topli prekrivač i ostaviti da odstoje 24 sata.


    jel ovo prva ključala voda nije ona ista s kojom se preliju rajčice? to su dvije šerpe? jedna za kuhanje druga za smjesu octa i vode?
    i koliko vode za smjesu ocat-voda?
    i zašto dvije litre octa mislim?

  6. #256
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    te dvije litre octa 3% su 1,5 l vode i 0,5 l 9% octa. to je neka moja računica jer ne znam od kud mi drugačije 3% ocat.
    a vodu ja ne bi uzela istu, u ovoj prvoj su se skuhale beštije :smajlićkojipojmanema:
    Last edited by babyboys; 29.09.2010 at 20:41.

  7. #257
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ivka, daj recept za motar.

  8. #258
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    za motar ti je sad kasno, treba se brati krajem proljeca, pocetkom ljeta

    mm ga je ukiselio, ne ja, ali mislim da je stavio otprilike pola octa pola vode
    sad kad ga jedemo mi je malo prekiseo

  9. #259
    Ares's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    402

    Default

    Dobila sam nar, voljela bih napraviti sok ili sirup, ima li tko recept?

  10. #260
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ja sam nar prepolovila i iscjedila kao naranču
    to je onako za odmah popiti

  11. #261
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    a možeš taj sok ukuhati kao žele ili ga pomješati s recimo, jabukama i napraviti marmeladu

  12. #262
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    polako je vrijeme za podići ovu temmu. meni u zimnicu spada sve, i sokovi, marmelade, sirupi, likeri, kompoti, kiselo...
    mi toga preko ljeta jako malo trošimo, više jedemo svježe voće i povrće, ali sve volimo imati čitavu godinu.

    sok od bazge i od bagrema sam napravila.
    ovaj vikend su na redu jagode -đem, marmelada,sok i liker.
    i dalje po redu, kako što stiže.

  13. #263

    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    106

    Default

    molim savjete i/ili linkove za pekmez/džem/marmeladu... od jagoda bez šećera.

  14. #264
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Jel može izvještaj o cijenama od vas koji se krećete po placevima? Što je na vrhuncu, gdje ima da je dobro...

  15. #265

    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    1,048

    Default

    stiglo vrijeme jagodica: na Dolcu 8 kn kila losijih (pred kraj radnog vremena; taman za dzem, pekmez)
    Zgnjeciti jagode i kuhati (jakooo dugo) dok se ne zgusnu. ja stavim malo secera. Vruc dzem u vruce staklenke, zatvorim, pod poplun dok se ne ohladi. Tako bez konzervansa traju cijelu godinu (al sumnjam da bi i bez secera moglo tako jer je i on konzervans)
    Prefinooooo

  16. #266
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica View Post
    ne znam kako se to kaže u ostatku Lijepe naše, ali kod nas je vrime za ukiselit ljutiku... Napunit bodu koliko stane i ulit priko vinskog octa... i gotovo...

    ako je ocat prejak može ga se razblažit vodom a začini kako tko voli... ljutika se ne kuha pri spremanju za zimnicu...
    znaci samo ocat i nista vise?
    vinski?
    ocat se skuha pa ohladi ili nista?
    sol?
    staklenke se zatvore poklopcem ili selotejpom?

    lani mi je propalo hrpa povrca jer se nije ukiseljelo, ne bi htjela da mi i ljutika propadne :/

  17. #267
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    jel netko našao rog crvene paprike makedonske? za ajvar, pinđur itd

  18. #268
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ima paprika roga na dolcu, aliu su još skupe, 8 i 9 kn kila, barem je bilo tako u petak. za 10-ak dana će i one biti 5 kn max za kilu, onda se već i isplate.

    ja sam u subotu ukiselila krastavčiće male. sad se sam nadam da su dobro ispali i da će ostat ok, lani su mi se zamutili

    napravila sam za sad samo višnjevac, liker od ribizla, liker od kupine i krastavce.
    danas ću valjda šljive staviti za knedle, i marelice ako mi se bude dalo.

    a ajvar, pinđur i ostale divotice od idućeg tjedna

  19. #269
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    ja sam nakuhala brdo šalše, nešto paradajz juhice i sada smišljam šta s ostatkom paradajza...
    Mislila sam napravit nešto kao umak od povrća, paradajz, paprike, možda patliđan i tikvice...sve to skuhat, možad samljet i spremit u teglice. Jel ima netko recept za takvo što?

  20. #270
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Kosjenka
    Mislila sam napravit nešto kao umak od povrća, paradajz, paprike, možda patliđan i tikvice...sve to skuhat, možad samljet i spremit u teglice. Jel ima netko recept za takvo što?
    pa eto ti recept. začini po želji i kada stavljaš u tegle, na vrh svake stavi tanki sloj ulja.

    osim toga možeš napraviti sušene rajčice u ulju, pinđur, ljutac, kečap,ciganski grah... za sve to imaš recepte na ovoj temi.

  21. #271
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    E žene meni treba dobar recept za paprike, paradajzerice, kisele.
    U tome sam skroz počenik i nikada nisam ništa kiselila, a htjela bih da na ispadne oko 10 flašica onih od cca 1kg.
    Recepte molim i ima li još nešto aktualno sada, možda pečene rog paprike?!?

  22. #272
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    to su one jabučice? ja sam ih danas kupila, punit ću ih ribanim zeljem.
    a kiselit ih možeš ko obične paprike, ima recepata nekoliko u ranijim postovima, potraži.

    sad ima onih malih krastavaca, za kiseljenje, meni je za paprike peć prerano i prevruće.

  23. #273
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Molim pomoć!
    Kompot od šljiva planiram kuhati po ovom http://http://www.coolinarika.com/re...pot-od-sljiva/ receptu, a pelate po ovom http://www.blogoye.org/kuhinjica/685...ajz+pelat.html receptu. E sad, kako se meni čini, i jedno i drugo se zapravo dunsta, kuha u staklenki u vodi, no u receptu za kompot kaže da se u šerpu nalije vode do 3/4 staklenke, a u receptu za pelate voda mora prekriti staklenku za 3 cm. Sve to skupa ne bi bio problem da ja imam tako duboku šerpu ili lonac da mogu prekriti staklenke od litru jer malih, od pola litre nemam. Imam nekih manjih i vjerojatno ću stavljati u njih, ali me jednostavno zanima zašto se pelati ne mogu praviti isto kao kompot.

    Tnx

  24. #274
    SikaPika's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Osijek
    Posts
    2,554

    Default

    Nitko baš?

  25. #275
    ninik's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    986

    Default

    Quote Originally Posted by superx View Post
    E žene meni treba dobar recept za paprike, paradajzerice, kisele.
    U tome sam skroz počenik i nikada nisam ništa kiselila, a htjela bih da na ispadne oko 10 flašica onih od cca 1kg.
    Recepte molim i ima li još nešto aktualno sada, možda pečene rog paprike?!?
    ja sam kiselila te prošle godine...
    očistila ih i oprala, posložila u teglice i zalila sa mješavinom 8 dcl vode i 2 dcl octa, dve žličice šećera i dva žličice soli...to je omjer ali za tu količinu paprika trebalo mi je preko nekoliko litara tog naljeva...
    od 10 kg paprike ispalo mi je 19 teglica od kilu...
    kad sam napunila, začepila sam ih i stavila u lonac do 3/4 staklenke da bude u vodi, prokuhala par minuta i okrenula na poklopac i stavila pod deku dan, dva...
    i bile su fakat super...

  26. #276
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    javljam svekolikom zainteresiranom pučanstvu da sam jutros na dolcu vidjela rog papriku 3 kg za 10 kn na više mjesta. na jednom mjestu čak ima 2 kg za 5 kn. nisam kupovala jer sam išla na posao, tako da ne znam kakva je, ali u svakom slučaju, ima je.

  27. #277
    slavonka2's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sv. Nedelja
    Posts
    509

    Default

    Pitanje.... da li je netko bio skoro na dolcu ili trešnjevci i da li je još uvijek cijena roge ovako niska tj. može li se naći? Mi smo u potrazi i da sutra ne lutamo svaka pomoć bi nam dobro došla. U Samoboru na placu je roga 10 kn kila. Pobjegla nam akcija koju je javila babyboys jer nam je mali bio bolestan.

  28. #278
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ima još, može se naći na dolcu.

  29. #279
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp View Post
    Moja zimnica je za sada slatka - džemovi od višanja, šljiva, smokava i bundeve.
    Spremam se peći papriku, pa je onda zamrznuti, a dio bi ukiselila.
    Prošlu zimu smo otkrili pečenu kiselu papriku, pa sad kad je sezona budem malo eksperimentirala oko toga.
    Ali, ako je netko radio, možda ima kakvu uputu
    Iiii?! Ima tko recept za papriku?

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Probala ja prošle godine višak pečenih paprika konzervirati na uobičajen način (obično ih zamrzavam i to je ok).

    Daklem, pokus nije uspio.

    Ja sam pečene paprike ogulila i ubacila u sterilizirane staklenke (male), dodala češnjak i zalila rasolom kao za miješanu salatu (sol, šećer, ocat, voda).

    Nije valjalo. Zakipile su mi i iako su se kasnije izbistrile, bacili smo ih. Bilo je fuj prekiselo. Nešto sam zeznula... Vjerojatno je igra u tome da ih moraš guliti rukama pa uđu bakterije, to nikad nije kao kad iz pećnice ili lonca puniš staklenke.

    A ove godine smrznula sam ih ponovo. Smrznem pečene i nezačinjene. Ne čuvam dulje od Božića. Kad odmrznem, začinim (sol, kosani češnjak, papar, ulje i ocat, obično balsamico ali može i drugi). Odgovara i zeleni peršin, ali to su već detalji.
    I ja sam si zamislila kako cu pecene i zacinjene paprike mocu spremiti u teglice i u frizider,pa da izdrze neko vrijeme ( mjesec-dva). Ali sad citam malo po netu da to izgleda ne ide tako, da se kvare...
    Sta zbilja one nikako, nikako ne mogu stajati,a da nisu smrznute?

    I da li se mogu zacinjene ( ulje, ocat, sol) zamrznuti ili je bolje nezacinjene?

  30. #280
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ja ih zamrzavam nezačinjene, uvijek.

  31. #281
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default

    Quote Originally Posted by babyboys View Post
    ja ih zamrzavam nezačinjene, uvijek.
    zasto?
    Ima nesto zasto je bolje nezacinjene ili kako kome pase?
    Nisam ih nikada prije zamrzavala, pa ne bi htijela da ih upropastim...

  32. #282
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    ne znam zašto. tako me naučila mama. :dunno:
    nismo nikada ni razmišljala o tome

  33. #283
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by ani4 View Post
    zasto?
    Ima nesto zasto je bolje nezacinjene ili kako kome pase?
    Nisam ih nikada prije zamrzavala, pa ne bi htijela da ih upropastim...
    Može se zalediti i začinjeno, ali čemu? To radiš samo ako ti ostane nepotrošeno već začinjeno. Češnjak je bolji ako ga staviš svježeg. Inače zna poprimiti neku gadnu plavosivu boju (ali to ovisi i o posudi u kojoj je, ne znam toliko kemije, nešto oksidira i gotovo je. Ovak, zalediš nezačinjene (može i neoguljene, kaže moja kolegica s posla da se puno lakše gule kad su prethodno bile smrznute), staviš svježi češnjak i druge začine i udri! Uostalom, probaj na oba načina pa vidi što ti više odgovara.
    Last edited by Peterlin; 28.10.2011 at 09:10.

  34. #284
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    definitivno zalediti neoguljene paprike, sa smrznutih koža spada ko rukavica

  35. #285
    lidać2's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,714

    Default

    curke moje imam doma dud koji svake godine raste i buja sve vise i vise...nikada ga ne jedemo niti radimo ista od njega uvjek propada i bacamo ga u smece...

    no ove god isla malo istrazivati no nema bas nista "pametno" o njemu ...pa sta da radim s njime???...opet u kantu za smece...inace crni dud je...

    citala da se moze raditi dzem ...no to nitko nevoli ,eventualno pekmez ...jel se moze raditi uopce pekmez i kako ?...napominjem NIKADA nisam radila nista slicno...

  36. #286
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Daj mi napiši adresu - obožavam dud.

  37. #287

    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    3,186

    Default

    ajme, lidać, zašto ga ne klopate? obožavam dud...mi ga zovemo "murva", ali ga nisam nigdje vidjela godinama

  38. #288
    lidać2's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,714

    Default

    da i mi zovemo "murva" no danas surfajuci svugdje pise dud pa eto da budem "pismena"...heh...

    ma neznam nikome nije privlacna i nitko to nece da jede...vec smo ju i par puta rezali svebdo zemlje ,no raste li ga raste...ali ove godine je posebno ogromna,uzdize se preko telefonskih zica...

    pa eto odlucili probat mozda nekaj s njom napravit,no neznam kaj...

  39. #289
    suncokret's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    1,089

    Default

    možda sirup ili sok?

  40. #290

  41. #291
    gugolina's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    194

    Default

    Kuharice, gdje u Zagrebu kupiti gorušicu? Bila sam u Dioni i Konzumu, nemaju. Kod nas u ČK se to kupi u ljekarni, ali ovdje u ZG isto nemaju po ljekarnama. Htjela bih ukiseliti par teglica krastavaca i sutra bih to negdje trebala nabaviti. U bio&bio imaju samo crnu gorušicu, a to pak ne znam ni što je.

  42. #292
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    Quote Originally Posted by lidać2 View Post
    da i mi zovemo "murva" no danas surfajuci svugdje pise dud pa eto da budem "pismena"...heh...

    ma neznam nikome nije privlacna i nitko to nece da jede...vec smo ju i par puta rezali svebdo zemlje ,no raste li ga raste...ali ove godine je posebno ogromna,uzdize se preko telefonskih zica...

    pa eto odlucili probat mozda nekaj s njom napravit,no neznam kaj...
    sory kaj ovo nisam prije vidla, ja radim pekmez i sok, malo ostavila za murvino vino ( bumo vidli kj bu od toga), malo zaledila, dosta podjelila.
    nisam skužila zakaj ga ne jedete, moji klinci ga obožavaju.

  43. #293
    gugolina's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    194

    Default

    Našla sam u bio&bio ali među čajevima

  44. #294
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Podizem. Pocinje sezona...

  45. #295

    Default

    Kada kiselite krastavce

  46. #296
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    sad, berem i kiselim kako sazrijevaju

  47. #297
    bella77's Avatar
    Join Date
    Oct 2013
    Location
    tu i tamo
    Posts
    1,478

    Default

    Do sad sam spremila:
    pekmez od malina i sirup od malina + nešto malina u škrinji za kolače,
    pekmez od marelice
    pekmez od jagoda
    susjeda mi ukiselila krastavce (15 teglica) i ciklu (15 teglica)

    u planu je još ajvar, miješana marmelada, samo da mi dozriju jabuke, dunje i kruške i pekmez od grožđa - navodno je jako dobar. Na žalost sav paradajz mi je na vrtu propao, pa ove godine neću pripremati paradajz sos. prvi put nakon 5 godina moramo jesti kupovni...

    Nego, otovrila sam drugu temu da pitam kako se pripremaju prirodni sokovi (pasterizacija i to) ali mi nitko nije ništa odgovorio. Pa evo ovdje pitanje: kako spremiti prirodni sok (bez šećera, konzervansa) za zimnicu?

  48. #298
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    teško, osim ako imaš malo vška leda

  49. #299
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ok, a kako da ja maknem košticwe od kupina za džem - nemam nikakvu pasirku niti išta slično.

    blender pa koz sito? Ili?

  50. #300

    Default

    znam da nije odgovor, ali sto te smetaju kostice?
    da, mislim da je to rjesenje, blender ili štapni pa sito, ali po meni je to gubitak vremena i dragocjenih vitamina

Page 6 of 16 FirstFirst ... 45678 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •