Pokazuje rezultate 1 do 50 od 771

Tema: Zimnica

Threaded View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Slucajno tu prvotno napisa Vidi poruku
    Pwturlin svaka cast. Kako pravis mjwsanu salatu

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Hvala! Ja uživam u tome...

Evo recepta za miješanu salatu (od muževe tete iz Maribora, u originalu je na slovenščini - morala bih je za Mojcu tako prepisati, ali ipak evo prijevoda):

MIJEŠANA SALATA

1 kg zelene paprike (babure)
    5-6 crvenih paprika (rog)
    1 kg zelenog paradajza (ove godine nisam imala - moram napraviti još jednu frakciju s tim)
    1/2 kg crvenog luka
    1-2 glavice kupusa

Kupus naribati i posoliti da pusti vodu.
    Paprike očistiti i narezati na rezance, pa posoliti u zasebnoj posudi.
    Luk narezati na rezance ili naribati, pa posoliti u zasebnoj posudi.
    Kad ispusti vodu (može se ostaviti i preko noći, ali ja obično ostavim 2 sata i dosta je), rukama ocijediti tekućinu, a povrće pomiješati sve skupa u velikoj zdjeli.
    Dodati začine po želji (kod mene je to prstohvat kima i papar, a u svaku staklenku stavim komadić lovorovog lista veličine nokta na malom prstu).

Ocat za zalijevanje (za svaki kilogram povrća ide toliko, a koristila sam 3 kilograma povrća otprilike, pa količinu zaljeva treba utrostručiti):
    2,5 dl octa
    7,5 dl vode (do maksimalno 1 l vode, za one koji ne vole kiselo jer omjer octa i vode mora biti između 1:4 i 1:5 - po ukusu)
    0,5 dl soli
    0,5 dl šećera
    Zamiješati na vatri da počnu ići mjehurići i da se sol i šećer otope. Ne mora zavrijeti. OBAVEZNO probati i korigirati kiselost, slanost itd.

Povrće uložiti u staklenke, naliti zaljevom i zatvoriti metalnim čepom. Pasterizirati cca 45 minuta na 85'90oC

Pasterizacija: stavim spužvastu krpu na dno velike posude, pa unutra staklenke, nalijem vode koliko visoko mogu i zagrijavam dok ne krenu mjehurići. Tada smanjim plin na minimum i ostavim da tak sasvim lagano kipi 45 minuta. Poslije izvadim posude, pokrijem stolnjakom da se polako hlade i to je to. Prilikom grijanja metalni poklopci se napuhnu, a kad se hlade polako, uvuku se i to je znak da su posude dobro zatvorene.

Ne stavljam konzervans, posude i poklopce perem u suđerici, ali ipak mi se zna dogoditi da ova zimnica "zakipi" tj. počne fermentirati. To mi se dogodilo recimo dvaput u 10 godina i bacila sam te staklenke bez grižnje savjesti.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.08.2014. at 18:25

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •