Page 11 of 16 FirstFirst ... 910111213 ... LastLast
Results 501 to 550 of 771

Thread: Zimnica

  1. #501
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Vidiš a ja prvi put kupila šljive za pekmez, bum vidli dogodine možda budem bolje srece
    Mi smo ko djeca jeli samo pekmez od marelica, radili smo ga na tone, a i prodavali smo marelice, posle su stare osle, a i jedna mlada sorta očito nije pasala zemlji, probati ću cijepiti jednu bijelu šljivu u marelice, mada mi je i otac eksperimentirao i nije mu proslo
    Kupila sam i marelice kao za pekmez više puta, ali moji glađusi su ponašali dok ja bila na poslu

  2. #502
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Džem od murva, ajme što je to negdje dobro!

  3. #503
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Je za razliku od kupina ima mi topliji okus, bar meni tak zvuči ili je do tog da su kupine plantažne, uglavnom posto Ga je malo, dogovor je da će taj bit za klinca, a veliki mogu hasati onaj od kupina

  4. #504
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    E da kak mali ima svoj pekmez u vrtiću veli mi teta koja ih je čuvala, kak si je li znala žlicu posle nek mu je namazala kruh i da se vidi da je pekmez fini i bez dodatka

  5. #505
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Peterlin hvala no napravila sam po nekom sa coolinarike
    činio mi se ne odveć kompliciran, dobila sam 5 teglica pa ako i provrije nije mi toliki bed
    nemam ja mjesta za zamrzavanje, meso mi je prioritet u ledenici tako da mora ići ovako....

  6. #506
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Koji je recept za kiseljenje krastavca salatara

  7. #507
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    danas pravim caponatu za ručak, pa gledam i mislim si dali bi mogla staviti malo više paradajza pa probat u teglice spremiti.
    Šta mislite?
    recept http://www.coolinarika.com/recept/caponata/

  8. #508
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    danas pravim caponatu za ručak, pa gledam i mislim si dali bi mogla staviti malo više paradajza pa probat u teglice spremiti.
    Šta mislite?
    recept http://www.coolinarika.com/recept/caponata/
    Probaj, svakako.

    Zvuči odlično. Ali za staklenke - to bi trebalo biti dosta više paradajza, da bude onako kao ciganski grah, jer će ti inače ostati zraka. Možeš doskočiti i na drugi način - nadoliti maslinovim uljem.

    Dojavi kako je ispalo!

  9. #509
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Volim salatu od rog paprike - ispecem papriku, ogulim kozicu, prelijem cesnjakom, uljem, octom i posolim.

    Postoji neki nacin kako to sacuvati za zimu? Mogu ispec paprike, ogulit kozicu i zamrznut? Kakvog su okusa i teksture?

  10. #510

    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3,004

    Default

    Ok al meni ti to nije to... Navodno se mogu zagrijat u mikrovalnoj i tad su super al nisam probala.

  11. #511
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    Apsu naravno da možeš
    možeš ih ispeći I zamrznuti I bez skidanja kožice I čišćenja
    samo tad imaš vise posla nakon odmrzavanja
    okus je jednak, rekla bih
    ja obožavam te paprika kao prilog
    ne grijem ih niakda, samo na sobnoj temp. odmrznem

  12. #512
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Volim salatu od rog paprike - ispecem papriku, ogulim kozicu, prelijem cesnjakom, uljem, octom i posolim.

    Postoji neki nacin kako to sacuvati za zimu? Mogu ispec paprike, ogulit kozicu i zamrznut? Kakvog su okusa i teksture?
    Ja zamrznem oguljene, aliiii dobro ih zatvorim (tupperware posuda + vrećica) jer mi inače cijela ledenica smrdi po njima, što baš i nije zgodno. Paprike odmrznem kao flopica, začinim po želji i to je to. Gulim ih uvijek prije, jer sam lijena to raditi nakon odmrzavanja, a i lakše mi je još tople oderati.

  13. #513
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Ok, ima netko škrinju viška?

  14. #514

    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    3,004

    Default

    I vama je okus isti? Ili mi je skrinja losa il nepce...

  15. #515
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by casa View Post
    I vama je okus isti? Ili mi je skrinja losa il nepce...
    Ne smije biti u najlonu. To sam daaaavno skužila. MOra biti u posudi.

  16. #516
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ne smije biti u najlonu. To sam daaaavno skužila. MOra biti u posudi.
    Ja koristim posude od Quatro sladoleda, Tupperware mi žao.

  17. #517
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Ja koristim posude od Quatro sladoleda, Tupperware mi žao.
    Meni se najbolje za paprike pokazala Igloo serija (staklene posude sa plastičnim poklopcem) - ovako nešto http://grupinis.lt/store/thumb.cache....107.0.90.jpeg

    Moram si kupiti još koju jer imam jednu jedinu, ostale dvije sam razbila :trapava:

  18. #518
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Meni se najbolje za paprike pokazala Igloo serija (staklene posude sa plastičnim poklopcem) - ovako nešto http://grupinis.lt/store/thumb.cache....107.0.90.jpeg

    Moram si kupiti još koju jer imam jednu jedinu, ostale dvije sam razbila :trapava:
    Meni sve skupo žao za paradajz i paprike, jer navuče boju i miris.

  19. #519
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Cathy View Post
    Meni sve skupo žao za paradajz i paprike, jer navuče boju i miris.
    Ovi poklopci od Igloo serije su mi se pokazali najotpornijima na to. Ali i ova ideja s kutijama od sladoleda nije za odbaciti. A kad ih iskoristiš, frk u smeće.

  20. #520
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Peterlin koliko ti leđa imaš, ja imam 100litara i to mi je premalo

  21. #521
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Peterlin koliko ti leđa imaš, ja imam 100litara i to mi je premalo
    Isto i kod mene i slažem se da je to malo.

  22. #522
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Hop!

    Krenula je sezona. Nisam ove godine radila sok od bazge (cvijet) jer sam zakasnila, ali možda napravim koju bocu soka od bobica kad bude vrijeme.

    Ova godina je odlična za bobičasto voće i višnje, jer ima red kiše, red sunca. Napravila sam džem i sok od višanja, džem od ribizla (od vlastitog voća) i nešto malo džema od marelica s placa. Bile su jaaako vodene, tj.mislim da sam trebala još pričekati. Bumo vidli. Imat ću još svojih šljiva, divljakuša iliti cibora i kasnije bistrica, pa onda slijede kupine i to je to. Imali smo i dosta malina i šumskih jagoda, ali od toga ne radim zimnicu jer se pojede odmah, eventualno ispečem koji kolač s tim.

    Eh, da, nisam nabrojila alkohol: orehovec i višnjevac su u postupku, s tim da orehovec nisam radila ja nego mm i njegova mama. Od ostataka ribizla (sjemenje ostalo nakon pasiranja) isto je u postupku liker, ali sasvim mala količina. Nažalost, krepava mi crni ribizl, pa neću imati plodova za cassis (liker od toga, s rakijom i crnim vinom) ali možda napravim od dinje. Rekla mi je kolegica recept i za liker od kadulje, ali brate, tko će popiti sav taj alkohol??

    To je sve od slatkog. Uskoro će krastavci za kiseljenje, a paprike i paradajzi još nisu ni u planu.

    Ne znam da li je tome ovdje mjesto, ali sušim si timijan koji mi raste u cvjetnjaku ispod ruža. To volimo stavljati na piletinu.

  23. #523
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Da sve zasluge ne idu meni, moram spomenuti voljne pomagače: berače voća, izbijače koštica i nadglednike rajngle. Zimnica je obiteljski projekt.

  24. #524
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    2 runde sirupa od bazge ( cc 20 litara) , 1 runda sirupa od visanja ( cc 8 litara).
    nista od toga nece docekati zimu , ocekujem da se popije do kraja ljetnog godisnjeg.
    Last edited by sirius; 18.06.2017 at 10:07.

  25. #525
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ja radila pekmez od murvi 2ture,mozda će biti još koja, murva mi baš nije u snazi. Višnje sam spremili malo za zimu, možda napravim koju teglu pekmez ak ih još bude. Čekam i ja divlje šljive, za sad su pune, pa se nadam da se neće ponoviti prošlogodišnji scenarij.
    Radila sam nekih 3-4ture bazgi noge soka i malo od maticnjaka
    Last edited by jelena.O; 18.06.2017 at 10:06.

  26. #526

    Default

    ja imam za prijaviti samo to da nemam ništa za prijaviti
    bazgu smo propustili
    višnje ove godine nisam nabavila
    i to je to

    da napravila sam nekoliko teglica pekmeza od jagoda nije mi nešto
    jako su neslatke jagode
    stavila sam cukra kao inače i morala sam dodavat, jer mi je bilo totalno neslatko
    i uz taj dodani šećer nije baš nešto slatko

  27. #527
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Imas visanja na placu ( izvjestaj od prije 1 sat) po 10-12 kuna /kg . ( moze se naci i po 8 . Tresnjevka)
    Ako ih pozelis potopiti u rakiju.

  28. #528
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Marelice su ove godine jeftine.
    ima kod preprodavaca za 8 kg, najskuplje domace su 15 kn/kg.

  29. #529
    modesty71's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb, kvatrić
    Posts
    481

    Default

    I meni je bazga pobjegla pa čekam bobice za sok i za pekmez. Napravila sam 10-ak teglice pekmeza od jagoda i ove godine sam jako zadovoljna jer sam, za razliku od tebe aleksandra70vanja, imala sreću i kupila prefine slatke jagode.

    Obožavam trešnje. Do sad ih nisam nikad spremala za zimu, ali ove godine bih ih rado pa ak imate kakve zanimljive recepte, bit ću vam zahvalna .

  30. #530

    Default

    ja nikako naletjeti na slatke, ukusne jagode
    a trešnje isto obožavam, najdraže voće, ali mi nisu za zimnicu
    pekmez mi je prije od višanja nego trešnja, jači je okus
    ali mozda za probu jednu teglucu pekmeza od trešanja i napravim

  31. #531
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ja ne kupujem jagode za pekmez moji sve pojedu kolko se kupi a domaćeg sitnog ima malo. Maline isto za sad pojede ne kolko ih je bilo

  32. #532
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ja nikako naletjeti na slatke, ukusne jagode
    a trešnje isto obožavam, najdraže voće, ali mi nisu za zimnicu
    pekmez mi je prije od višanja nego trešnja, jači je okus
    ali mozda za probu jednu teglucu pekmeza od trešanja i napravim
    Moj L. najviše voli upravo džem od trešanja, ali ove godine sam imala obiteljskih obveza i k tome ukliješten živac u leđima, pa nisam išla kolegici na trešnju. Ono malo kaj je donijela pojeli smo u izvornom obliku.

  33. #533
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Zaboravih prijaviti džem od jagoda, ali malo sam ga napravila i samo zato jer smo mm i ja duplo kupili jagode, pa je ispao džem od viška. Vodene su i obično ocijedim sok, pa tek onda kuham džem, ali nisam to ove godine napravila, pa je ispao rijedak..odličan dressing za sladoled. Ali kod nas se sve to pojede, samo ili u kolačima... Ne radim velike količine, ali imam puno vrsta.

  34. #534
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Za sada napravila sok od bagrema, sok od bazge, i sok od višnje, 2 ture pekmeza od jagode, upravo se hladi 4 tura pekmeza od marelice (i bit ce ih jos, marelica rodila ko nikad a visoka je, sve što padne treba se brzo potrošiti a ne mogu pustit da propadne), na večer možda napravim kompot od marelica.
    Idući tjedan ću kompot od višanja napravit..

  35. #535
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Molim recept za sok od visnje. Imamo ih moreee za brati...bit ce i visnjevca. Bazga i kamilica pobrane i osusene za caj. Susim i bosiljak jako je lijepo prolistao. Uskoro ce cikla se zdebljati pa cu kiseliti mozda i 3 runde.

  36. #536
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Za sada napravila sok od bagrema, sok od bazge, i sok od višnje, 2 ture pekmeza od jagode, upravo se hladi 4 tura pekmeza od marelice (i bit ce ih jos, marelica rodila ko nikad a visoka je, sve što padne treba se brzo potrošiti a ne mogu pustit da propadne), na večer možda napravim kompot od marelica.
    Idući tjedan ću kompot od višanja napravit..
    Kaj ne vices

  37. #537
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Molim recept za sok od visnje. Imamo ih moreee za brati...bit ce i visnjevca. Bazga i kamilica pobrane i osusene za caj. Susim i bosiljak jako je lijepo prolistao. Uskoro ce cikla se zdebljati pa cu kiseliti mozda i 3 runde.
    https://www.coolinarika.com/recept/d...ok-od-visanja/ Ovo je ok recept, sve isto samo stavim duplo manje šećera.
    Moja baka je ove godine radila nekuhan, na vrhu ostavi pjenu, prekrije gazom pa čep i tako stoji preko pola godine, kad se otvori mora u frižider, kuhani ne mora.

    Molim recept za sirup od bazginih bobica a da ne ide konzervans. Prošle godine mi se sve pokvarilo, ne znam di sam fulala.

  38. #538
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    jel radiš kuhanu verziju bobičastog soka?

  39. #539
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    https://www.coolinarika.com/recept/d...ok-od-visanja/ Ovo je ok recept, sve isto samo stavim duplo manje šećera.
    Moja baka je ove godine radila nekuhan, na vrhu ostavi pjenu, prekrije gazom pa čep i tako stoji preko pola godine, kad se otvori mora u frižider, kuhani ne mora.

    Molim recept za sirup od bazginih bobica a da ne ide konzervans. Prošle godine mi se sve pokvarilo, ne znam di sam fulala.
    Sok od bazginih bobica mora se dobro prokuhati jer su one probqvljive tek nakon temeljite termičke obrade. Ide u to dosta šećera i limuntus. Potražit ću recept, ne znam napamet. I meni se jednom pokvarilo jer nisam sterilizirala boce kako treba. Litrene boce nisu mi stale ni u suđericu ni u mikrovalnu, ali ni danas ne znam je li problem bio u čepu ili boci koju je teško oprati. Sad rabim 0,7lboce širokog grla od pasirane rajčice ili aronije, te mi stanu u suđericu.

  40. #540
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    ja radim bez limuntusa samo malo šećera, stavljam u flaše od meda/pekmeza, ne marim na izgled

  41. #541
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ja radim bez limuntusa samo malo šećera, stavljam u flaše od meda/pekmeza, ne marim na izgled
    Izgled je nebitan. Bitno je da se boce mogu dobro sterilizirati. A usko grlo nije pogodno za u suđericu nego se mora prati na klasičan način, četkom pa pržiti u pećnici. Ne da se to meni. A boce širokog grla lijepo opere suđericajer voda može unutra.Osuši navisokoj temp pa ne moraš sterilizirati boce u pećnici.

  42. #542
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ja to radim u pećnici

  43. #543
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Napravila sam prefin džem od susjedinih marelica, pravih, finih, najboljih do sada!

    Planiram bobice bazge ove godine u džem i sok i alkohol, pa ako netko ima provjerene recepte mogao bi podijeliti , vidim da ima još zainteresiranih

  44. #544
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ništ se ne radi?

  45. #545
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Ukiselila sam tušt, napravila džem od bobica bazge i sirup od bobica bazge, zimnicu grah salatu dvije ture- jednu sa zelenom rajčicom a jednu sa crvenom, pekmez od aronije. I moram na plac vidjet dal ima jos malih krastavaca da ih ukiselim.

  46. #546
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Ja upravo susim paradajze u susari. I ceka me brdasce pwradajza za kuhat. I liker od borovnica sam napravila . Za dalje cemo vidjet.

  47. #547
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ništ se ne radi?
    Ništ! Trenutno samo skupljam i sušim lovor i ružmarin. Prošli tjedan sam napravila džem od šljiva divljakuša, 2.turu i džem od običnih šljiva bistrica. Ne znam jesam li prijavila sok od kupina, džem od kupina, liker od raznog bobičastog voća s grunta (kupine, crni i crveni ribizli i poneka malina). Napravila sam i probni sirup od divljih šljiva, samo jednu bocu 0,7l za probu, ali nismo ju još otvorili. I paprike sam ukuselila, filete, ali još kanim toga napraviti. I ajvar ako mi se bude dalo.

  48. #548
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ajde treba mi recept za neki liker, ak u to pašu kupine super

  49. #549
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Kaj ce ti recept za to? Stavis kupine, secera koliko bolis i zalijes lozom. Stavis i neki zacin ak volis. Ja u sve trpam limunovu koricu.
    Sk ti treba recept mozes kiristiti bilo koji za višnhevac na primjer

  50. #550
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ajde treba mi recept za neki liker, ak u to pašu kupine super
    Ja ne stavljam limun nego crno vino, kao u cassis.

    Dakle, otprilike koliko voća toliko šećera i toliko lozovače + crnog vina malo manje, otprilikr pola količine od rakije.

    Zdravoseljački: 250 g voća, 250 g šećera, 2,5 dl loze + 1,25 dl crnog vina.

Page 11 of 16 FirstFirst ... 910111213 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •