Kakva je? Zelena ili narančasta?
Kako god - obje vrste možeš smrznuti. Zelenu samo oguliš, očistiš od koštica i naribaš, pa zamrzneš u vrećicama od cca 0,5 kg (to je meni taman za varivo, a ako je veći broj ljudi ili ako pečem bučnicu, uzmem dvije porcije).
Narančastu hokkaido ili butternut tikvu nisam nikad zamrzavala sirovu, jer ona kad nije načeta dugo stoji u špajzi ili podrumu i ne podliježe kvarenju. Ali kad ispečem takvu tikvu, obično smrznem polovicu pirea, jer mi je pečenje u pećnici kompliciran i dugotrajan proces. Ista stvar - ispečem, očistim pečeno od zagorjelih dijelova i kože, a čisti pire frk u vrećice i u led.
Zelenu tikvu ponekad skuham kao boraniju (paradajz, paprika, luk, tikvica na kockice) i to konzerviram u staklenkama, čak bez pasterizacije (samo sol i malo šećera) ali staklenke moraju biti sterilizirane, napunjene vruće kao džem i moraju se hladiti polako da uvuku poklopac.
Još jedan način za zelene tikve, ali to je kratkotrajno (do 2 tjedna): ispečeš na grill tavi odreske od tikvica (i/ili) patlidžana, posoliš, dodaš drobljenog češnjaka i papra, pa zaliješ maslinovim uljem ili mješavinom 1:1 (maslinovo i sunckoretovo). To stoji u frižideru i samo vadiš po potrebi.