-
dakle nema recepta, ne mogu ga pronaći u bespućima
ali postupak ide ovako:
cijele paradajze, ovisi koliko želiš tegla (ispod 3 kg osobno ne bih išla raditi) opereš
zatim ih na vrhu zasiječeš u križić - da se koža lakše skida
potom u veliki lonac staviš vode i zakuhaš te jedan po jedan paradajz spuštaš u tu vrelu vodu (kad je zaklljučala voda ugasila si struju/plin)
ostaviš 1-2- min. potopljeno a u drugom loncu pripremiš hladnu vodu i onda paradjze premjestiš nakonsšto su odstajali u vrućoj vodi, dallje u hladnu vodu
oguliš kožicu
isječeš na četvrtine i očistiš dio od peteljke
sve paradjze sad staviš u čisti lonac i dodaš sol i šećer prema svojoj želji, lagano ih rukama promiješaj da se sve sjedini
pustiti da odstoje sat vremena tako da puste sok
uzmeš sterilne staklneke i slažeš komdae u staklenke te ih na kraju lagano stiskaš prstima da budu što stješnjenije i da izađe višak zraka iz tegle
potom iz zaliješ sokom iz onog lonca u kojem su namakale sa šećerom i soli
potrebno je da svi budu pokriveni sokom
ponoviš postupak sa svim preostalim paradajzima i tegle staviš na pasterizaciju
netko to radi u suđerici, netko u rerni a ja po starinski u loncu s vodom
kad zakljjuča pustim još nekih 15 min., na smanjenoj vatri i nakon što ih maknem s vatre stoje u toj vodi dok se tegle ne ohlade
evo, ovo sam iz glave, mislim da sam sve dobro popamtila ali možeš još pokušati naći na netu video!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma