Page 16 of 16 FirstFirst ... 6141516
Results 751 to 771 of 771

Thread: Zimnica

  1. #751
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Tines View Post
    Fala na iscrpnom receptu. Konzervans ili vinobran ne treba? U kom slučaju to ide?
    Kad ne pasteriziraš, može se staviti. Ja ga ne koristim, pa ne znam detalje, ali treba se pridržavati uputa na vrećici.

  2. #752
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Lola, hvala na idejama, al sam zaboravila reći da mrzim ribat jabuke a ujutro zobenu sa svim tim jedemo samo vikendom(samo nas dvoje od 4) jer jutrom jurimo svatko na svoju stranu.

    Ako je naribam naveče, osim što će potamnit, bit će ok za ujutro?

    Al fakat ne jedemo te zobene često :/

    Probam onu drugu ideju u palačinke i muffine. Hvalaa.

    Vagala sam ima ih 6kila, puno previše da bi to mi izjeli brzo. Da su breskve ili kruške otišlo bi brzo.

    A budem ih radila i s grizom.
    Last edited by Lili75; 18.09.2022 at 18:27.

  3. #753
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Lili, ja si spremam nadjev od jabuka da zimi imam manje posla s pripremom kolača. U ekspres lonac narežem oguljene jabuke na komade, napunim koliko ide do crte, u 5 litreni lonac dodam 1 dl bijelog vina i skuham 12 min. Pretvore se u pire. U to dodam šećera, rijetko više od 0.5 kg i prokuham. Može se dodati želin, ali nije nužno. Ja dodam cimet i karanfilić, sok od limuna može i odmah. Vrući pire punim u staklenke. Zimi to moji pojedu žlicom ili spečem pitu, kiflice i slično. Ponekad dodam par šljiva za boju, ovisno kakvo voće imam pri ruci. Ovo radim i od dunja i krušaka i u svim kombinacijama. Brzo je gotovo, ali ne ide bez ekspres lonca, jer se voće kuha praktično bez vode. Vino služi da dolje ne prigori.

  4. #754
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Eh, da, staklenke moraju biti sterilizirane u suderici ili pećnici. Kad napunim, zatvorim pune staklenke metalnim poklopcima odmah, na vruće i pokrijem debelim stolnjakom. Mora vakuumirati tj uvući poklopac prilikom hlađenja

  5. #755
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Joooj bravo, pa kako sam zaboravila, obožavamo pire od jabuka
    Nema druge nekako ulovit malo vremena idući vikend i primit se jabuka

  6. #756
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Hop!
    Radi li tko zimnicu ove sezone? Ja sam jučer ukiselila krastavce. Slabo ima voća na našem brdu, pa sam do sad samo skuhala malo džema od naših ribizla, malo marelica (kupila na Hreliću 2,5 kg) i malo kombiniranog od jabuka i borovnica, dobila voće od kolege s posla.

    Sva sreća da imamo još lanjskog džema od šljiva i miješane marmelade, pa se ne moram pretrgnuti oko slatke zimnice.

  7. #757
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja sam jučer naručila paradajz. Danas kupila patlidžane i tkvice, i mislim popodne raditi šalšu.

    Više ju ne zamrzavam, već stavljam u teglice.

    Od džemova sam do sada napravila od bijele murve, zatim šljive amule i divljih marelica.

  8. #758
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Sjajno! Ja imam crnu murvu i divlje šljive (amule) džem od lani. Ove godine nemamo ni jedne šljive na gruntu, ni jedne višnje ni trešnje nije bilo. Još ima nade za jabuke. Bilo je malina, kupina još uvijek ima ali nedovoljno za zimnicu. Neće biti ni vinogradarskih breskvi. Smrzlo je u vrijeme cvatnje. Eh, takva je godina.

    Bavim se idejom da na jesen opet posadim vrt, ne veliki, samo par gredica za dušu. Ne znam, to je veselje ali i drama ako ne uspije. Razmislit ću još...
    Last edited by Peterlin; 04.08.2023 at 12:26.

  9. #759
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,271

    Default

    Ja radila samo bazgin sok i pekmez od kupljenih domaćih marelica


    Što reć murva crnih bilo za dve šake, amula i kruška ništa , višnja tek koja, ribizli, maline,jagode,kaj bilo pojedeno


    Tak da ove godine čista misterija, ali pekmeza imam za jednu sezonu nadam se

  10. #760
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ma i ja imam džemova za još par godina. Al bilo mi je žao ovo voće propustit. Murve i divlje marelice sam nabrala na moru.

  11. #761
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Zaboravila sam prijaviti liker od zelenih oraha. Jos ga nisam procijedila, ali budem za moji dan.

    Umjesto višanja potopila sam ribizle u rakiju s malo crnog vina, ali samo jednu flašu. Bumo vidli kakvo to bude.

    Dobila sam danas krasnu domaću dinju, pa si mislim i nju frknuti u rakiju. U to ide i bijelo vino jer je inače tup okus, fali kiseline. Zadnji put sam morala naknadno dodavati još vina, ali nije se bacilo
    Last edited by Peterlin; 04.08.2023 at 15:41.

  12. #762
    Riri92's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Beograd
    Posts
    3,696

    Default

    Ja sam napravila kisele krastavce i papriku, ovčavinu, sok od bazge i višnje. Mama i svekrva rade neke džemove pa će udijelit nama gladnoj djeci.

  13. #763
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Ja sam i te divlje marelice stavila u rakiju. Nisam još procijedila.
    Nije zimnica, al napravila sam i macerat smilja. Njega koristim umjesto kreme za lice.

  14. #764
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ja sam i te divlje marelice stavila u rakiju. Nisam još procijedila.
    Nije zimnica, al napravila sam i macerat smilja. Njega koristim umjesto kreme za lice.
    Macerat smilja? U maslinovom ulju? Zvuči zanimljivo, ali ne znam ništa o tome. Malo ću to istražiti. Fala na ideji.

  15. #765
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Quote Originally Posted by Riri92 View Post
    Ja sam napravila kisele krastavce i papriku, ovčavinu, sok od bazge i višnje. Mama i svekrva rade neke džemove pa će udijelit nama gladnoj djeci.
    Riri svaka ti čast sa troje dječice i još trudna

  16. #766
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Macerat smilja? U maslinovom ulju? Zvuči zanimljivo, ali ne znam ništa o tome. Malo ću to istražiti. Fala na ideji.
    Ne u maslinovom. Tak sam počela, ali nije dobro. Nekako je teško na licu. Ne znam kako bi opisala taj osjećaj. Ne upija se.
    Pa radim u bademovom. I kad je gotovo, stavljam ga ujutro, obavezno na morko lice.

    Volim miris smilja, al znam da mnogi i ne.

  17. #767
    Riri92's Avatar
    Join Date
    Jan 2019
    Location
    Beograd
    Posts
    3,696

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Riri svaka ti čast sa troje dječice i još trudna
    Uposlila sam ja i njih da peru, odnosno da brljaju po vodi, ali bar sam mira imala

  18. #768
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    Pametno

  19. #769
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ne u maslinovom. Tak sam počela, ali nije dobro. Nekako je teško na licu. Ne znam kako bi opisala taj osjećaj. Ne upija se.
    Pa radim u bademovom. I kad je gotovo, stavljam ga ujutro, obavezno na morko lice.

    Volim miris smilja, al znam da mnogi i ne.
    Hvala, probat ću kad se dočepam mora i mediteranskog bilja.

  20. #770
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Za ovu godinu si vjerojatno zakasnila, iako se zna naći i kasnije.
    Svakako uzi teglicu odgovarajuće veličine za količinu smilja/ulja i nemojju baš drzati na direktnom suncu

  21. #771
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Ove godine slatko nisam ništa jer mi ostalo 4 vrste pekmeza 20tak teglica od prošle godine. Kiselila sam žute paprike 8kg i ljute iste 5kg, rasporedila u 2 dana. Djeca pomogla oprati i rezati.

    Zadne 2 godine sam radila miješanu kiselu salatu, mislim da ove godine neću ima još par teglica, vidjet ćemo još do kraja 9mj. Ajvar isto se dvoumim ima brdo posla s njim.

Page 16 of 16 FirstFirst ... 6141516

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •