Možeš spremiti džem od jagoda, mislim da je sad jedino njima sezona.

Možeš raditi sok od bazginog cvijeta (za to već postoji recepis, samo ukucaj u pretražnik).

Također će uskoro višnje i trešnje, njih samo dobro operi, očisti od koštica i u duboki za kolače, a od višanja može i sok.


Sok od višanja (recept za dummies)
3 kg višanja(zgnječenih) i 3 kg šećera ostaviti 24 sata da odstoji, miješati da se šećer otopi. Sok procijediti na sitno sito, ili čistu iskuhanu gazu u neki veći lonac.
Nakon 24 sata ocijeđeni sok prokuhati (ne kuhati do vrenja, nego dok sok ne počne šuštati - to se zove pasterizacija, zagrijavanje do cca 60-70°C, a možeš koristiti i kuhinjski toplomjer, ako ga nabaviš) ,obirati pjenu s vrha (ovo je jako bitno da se sok ne kvari)tako kuhati 10ak minuta pa još vruće uliti u čiste boce i dobro zatvoriti. Meni su najbolje staklene boce od voćko sirupa sa čepom kao na teglicama za zimnicu. (I fruktalovi sokovi imaju boce s takvim čepom).
Boce operem u perilici za suđe i ne brišem ih, nego pustim da se ocijede i osuše do kraja (isto i čepove).
Vrući sok se ulijeva po malo, kako boca ne bi pukla i tako vrelo se zašarafi. Boce tada okrenem naopačke u košaru, i pokrijem ih dekom, kako bi se temperatura što dulje održala.
Kad se pod dekom boce ohlade, onda ih treba spremiti na suho, tamno i hladno mjesto (smočnica).
Prilikom otvaranja čepa, mora se čuti puk, kao kad otvaraš teglice kiselih krastavaca npr. To je znak da je sok ispravan, ovakav sok može se čuvati godinama, ali nama ne potraje ni do jeseni.


Ostatak (kruti) od pravljenja soka se može koristiti za kolač, ukoliko su višnje prethodno očišćene od koštica.

Kao što vidiš, u ovom receptu nema ni limunske kiseline (višnje su kisele same po sebi) ni konzervansa .