Džem od višanja
ovo, za razliku od slatkog od višanja koje ide 1:1, ide u omjeru 2:1 u korist višanja (npr. 2 kg višanja na 1 kg šećera)
Višnje oprati, odkoštičiti, staviti u nemetalnu zdjelu i preliti šećerom.
zdjelu pokriti i ostaviti preko noći (u većini recepata višnje odležavaju noć)
Sutradan staviti da se kuha na srednju vatru. Kada masa postane gusta dosta kuhanja. test želiranja kao kod džema od jagoda ili bilo kojeg drugog.
još topao staviti u tople tegle i zatvoriti. zamotano se hladi preko noći.

pri kraju kuhanja umiješati cimeta po volji i na 1/2 kg višanja 1 vanilijin šećer

Pekmez
Ocijediti višnje, samliti i stavititi kuhati sa šećerom u omjeru 5:1 u korist višanja. Kada je dovoljno gusto (opet test želiranja) gotov je.

Višnje ušećerene
1 kg višanja : 1 kg šećera + malo limuntusa na redove slagati direktno u staklenke i staviti na sunce... kad se šećer otopi (x dana zavisi od topline) gotovo je...
meni su savršene u kombinaciji sa čokoladom
Griote su moj porok

Najbolje je kuhati u što široj posudi jer prije bude gotovo.
Pjena se (ako nastane) uvijek treba ukloniti
Kad god se kuhaju višnje dobro je uvaliti i par koštica grubo stučenih u kuhanje umotane u gazu...