Citiraj stella prvotno napisa
Imga, a gdje vi to berete tolike ribizle?
Teta mi ima grunt tu u predgrađu Zgb i na njemu sve i svašta pa nas je pozvala da malo pomognemo, potrefilo joj se da ni NJM ni moje sestrične nisu u gradu.
Uglavnom, ja sam isto mislila da ima par grmeka, ne'š ti berbe, gotovi smo za pola sata. A kad tamo... :shock: cca 20 grmova puuunih i još 4-5 s žutim ribizlima. Kako su oni tek fini!

Ona radi Žele od ribiza:
Ribizi se očiste od peteljki, operu i dobro ocijede.
Stave se u lonac s 1 dl vode i kuhaju svega par minuta uz miješanje da popuca kožica.
Propasiraju se.
Izmjeri se koliko se dobilo kaše i na svaku litru ona stavlja 1 želin i 500 - 600 g šećera.
Kuha 10ak minuta (!) od kad zakipi i obire pjenu. Nakon 10 minuta stavlja u vruće staklenke, okreće naopačke i hladi.


E sad, mene muči taj želin. Ribizi su puni želina pa ne bi niti bio potreban. Ali ona kaže da znatno skraćuje kuhanje pa se puno manje gubi vitamina C kojeg je cca 50% u svježem ribizu. Nisam pametna.
Ima li u tom želinu ikakvih konzervansa i Eova, ili je stvarno to solo pektin?
Još sad čitam po netu i ljudi stavljaju cimeta i muškatnog oraščića u taj žele, mmmmm odma mi dođe da ga probam.

Već se vidim kako dugo u noć čistim peteljke s kila i kila ribizla.