Od jabuka ne pravim rakiju ni ocat, nemamo toliko jabuka.
Sok pravim tako da ogulim jabuke, izribam, ocjedim. Jabuke spremim za štrudlu u zamrzivač a soku dodam na svaku litru 1 kg šećera, limunske po ukusu, mješam dok se ne otopi šećer, zagrijem do vrenja ( 70 stup. 15 min.) vrelo sipam u vruće boce i boce stavim u neku posudu, pokrijem dekom.
Pekmez od jabuka: Klasika - na 5 - 7 kg voća očišćenog 1 kg šećera, 1 limun, kuhanje dok ne bude gust da u komadima pada sa žlice.
Tko voli može se dodati cimeta ( opet po ukusu , nema omjera )
Jabuke se mogu mješati i sa ostalim voćem - marmalada. Princip rada isti.
Ako je čuvanje pekmeza na toplom mjestu, na 20 kg. voća dodam 1 želin. U pravilu sam protiv konzervansa.
Isti princip pravljenja soka i pekmeza je kod mene za sve voće.