Page 3 of 16 FirstFirst 1234513 ... LastLast
Results 101 to 150 of 771

Thread: Zimnica

  1. #101
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default Re: Pečene paprike

    Quote Originally Posted by Hermione
    Može li mi netko dati savjet u vezi pečenih paprika?

    Je li ih dovoljno samo zaliti uljem ili je potrebno dodavati još štogod kako se ne bi pokvarile. Mi ih doma svi obožavamo, ali ih još nikad nisam sama spremala. Isto vrijedi i za pečene patliđane.
    ja pečem paprike u pećnici - bez ulja. vrtim ih dok se dskroz ne speku. i onda ih zaledim. kad ih odledim, ogulim koru, i začinim s maslinovim uljem, češnjakom i vinskim octom.

    inače, moja "zimnica" je ograničena na zamrzivač. dakle, zaledim pečene paprike, fažol muljevac i šljive. i knedle sa šljivama napravim i zaledim. e, da - u proljeće zaledim divlje šparoge, a u jesen kuhane i mljevene kestene.
    sve po 2-3 paketića.
    i to je to. kad mi dođe gušt da pojedem nešto van sezonsko.

    a uglavnom sve te paketiće pojedemo u roku od 2-3 mjeseca.

    nisam se još okušala u kiseljenju i marmeladi. :/

  2. #102

    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    139

    Default

    Netko je na početku spomenuo zamrzavanje pomidora/rajčica?
    Ja samo zamrzavam "šalšu".
    Da li se može zamrznuti i samo propasiran pomidor i koristiti umjesto onog konzerviranog "pelati" za šug?

  3. #103

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    curke samo da vas podsjetima da je počela sezona rogatih paprika ( to su one crvene i one su (za razliku od velikih trg. centara-a gdje ih ima cijelu godinu) tek sada zapravo domaće i svježe...

  4. #104

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    eh da, rog paprike
    sutra i prekosutra - ajvar na programu

    nego imam pitanje, možda i ne spada u zimnicu

    u 6. mjesecu sam nabrala kamilicu i sušila se cijelo ljeto
    sad bi je trebalo usitniti za čaj
    skidaju li se samo cvjetovi ili mogu sve (i listiće i stapke) izmrviti?
    jel' bolje staviti u staklenku ili u papirnati škarnicl?

  5. #105
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    a i ja imam pitanje - dal netko zna kako se radi domaći sirup - sok za razrijediti?

  6. #106

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ja kamilicu ne sjeckam - čuvam je u staklenci iako moja baka drži u škartocu... iz škartoca mi uvik ono šta se oruni ispada pa me živcira...

    cvita - od čega sirup, kuhani ili nekuhani...

  7. #107

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73
    a i ja imam pitanje - dal netko zna kako se radi domaći sirup - sok za razrijediti?
    mislim da je stvar samo u većoj količini šećera i duljem kuhanju
    pogle: http://www.coolinarika.com/recept/do...rup-od-naranci

  8. #108

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by štrigica
    ja kamilicu ne sjeckam - čuvam je u staklenci iako moja baka drži u škartocu... iz škartoca mi uvik ono šta se oruni ispada pa me živcira...
    kako ne sjeckaš? sad imam grane kamilice valjda 20-30 cm
    bit će da sam krivo brala :/

  9. #109
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    a nemam pojma. onako - da dođe kao amarena

  10. #110

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    za to si zakasnila... vrati se malo nazad (na početak ljeta na ovom topicu) pa ćeš nać recepte za sok od višanja....

  11. #111

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    kako ne sjeckaš? sad imam grane kamilice valjda 20-30 cm
    bit će da sam krivo brala :/
    sorry... ja berem samo cvjetove i možda 0,5 centa ispod.... krivo sam te skužila....

  12. #112

    Default

    A kak se kiseli cikla? Ja bi to radila

  13. #113

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    ovo vam moram napisati jer je prefino
    inače radi moja teta

    CIGANSKI GRAH
    1 kg graha
    2 kg paradajza (izrezati na kockice)
    2 kg paprike (izrezati na kockice)
    2 dcl šećera
    2 dcl ulja
    2 dcl octa (alkoholni, bijeli)
    6 žličica soli
    4 žličice papra

    Grah skuhati 80%. Paradajz dinstati 10 minuta, dodati papriku i dinstati još 10 minuta. Na to dodati grah i ostale sastojke te kuhati još 30-45 minuta.
    Ulijevati u vruće flaše i odmah zatvarati.

    Izvrsno je kao salata ili prilog za ručak.
    Da se ne lažemo, ja to klopam samo, sa žlicom. I slistim cijelu staklenku.

  14. #114
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    ovo vam moram napisati jer je prefino
    inače radi moja teta

    CIGANSKI GRAH
    1 kg graha
    2 kg paradajza (izrezati na kockice)
    2 kg paprike (izrezati na kockice)
    2 dcl šećera
    2 dcl ulja
    2 dcl octa (alkoholni, bijeli)
    6 žličica soli
    4 žličice papra

    Grah skuhati 80%. Paradajz dinstati 10 minuta, dodati papriku i dinstati još 10 minuta. Na to dodati grah i ostale sastojke te kuhati još 30-45 minuta.
    Ulijevati u vruće flaše i odmah zatvarati.

    Izvrsno je kao salata ili prilog za ručak.
    Da se ne lažemo, ja to klopam samo, sa žlicom. I slistim cijelu staklenku.
    mmm, i zvuči fino. jedno pitanje - nije li malo previše šećera? jel' onda bude slatko? jer ne volim slatko-slane ukuse.

  15. #115

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    da, imaš pravo, malo vuče na slatko kiselo

    ali nisam imala osjećaj slatkoće kad sam jela :?
    mislim da ona 2 dcl octa skroz to ubiju, plus što se ionako paradajzu mora dodati šećer zbog njegove kiseline

  16. #116

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    To i mi radimo po istom receptu i fakat je prefino - da covjek prste polize!

  17. #117

    Join Date
    Jan 2008
    Location
    dovoljno blizu
    Posts
    162

    Default

    Kasnim, znam, ali možda se netko sjeti sljedeće godine...
    Imam, dakle, najjednostavniji (i meni najfiniji) recept za sok slaganac od višanja:
    višnje se iskoštiče i pomiješaju sa šećerom (omjer cca 1:1, ali može i manje šećera, ovisi o ukusu)
    ostave se 24 sata stajati u poklopljenom loncu
    (a može i duže, nije frka)
    procijede se kroz gazu - malo zgnječiti, da što više soka iziđe, al' to već znate
    sok se ulije u plastične flaše i stavi u zamrzivač
    vadi se flaša po flaša po potrebi, koristi kao slaganac i drži u frižideru dok se ne potroši

    Nama obično traje cijelu zimu,brijem da je više vitamina sačuvano nego u kuhanoj varijanti (mada možda i griješim :? )
    Preostale višnje (one iscijeđene) može se staviti u zamrzivač i koristiti za kolače.
    Ako vam se ne da, ne morate iskoštavati višnje, samo što ih onda morate baciti poslije...

  18. #118
    rebeca's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    993

    Default

    Ja sam radila prošle godine mješanu salatu ovako:
    -naribala kupus na mašinu za meso
    -narezala mrkvu na kolutiće
    Sve stavila i pomiješala u jednu veliku posudu, dobro posolila i ostavila preko noći. Ujutro malo ocijedila rukama i stavljala u tegle. Bez ičeka i ulja i konzervansa dodatni. Za 7-8 dana se već ukiselilo da se može jesti.
    Zna li netko može li se ovako dodati još i paprika, luk, karfiol...ili je to drugi neki recept. Ako ga netko zan neka napiše, dobro bi došao

  19. #119
    stella's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    953

    Default

    Joj,Imga,onaj ciganski grah je super,to i moja mama radi.

  20. #120

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    pričaj mi o tome, našeg više nema

  21. #121

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    pravila ciganski grah - iako nisam zadovoljna rezultatom (nije se skuhao grah kako treba usprkos namakanju i prethodnom prokuhavanju- neka žilava sorta) okus mi je

    kod mene starta sezona kiseljenja kupusa (ja to nemam živaca radit svakih 15 dana) ...

    nariba se kupus i dobro posoli (za omjer molim forumašice koje ga znaju da ga i napišu... ja jednostavno uzmem sol i bacam po kupusu - koliko? nemam pojma...) stavi se u prikladnu posudu i poklopi... kupus sam pusti svoj kiseliš i nakon ca 2 tjedna je gotov...

    da se ne pokvari lipo ga se smrzne u odgovarajućim porcijama... pri odmrzavanju oprati....

  22. #122
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Ciganski grah?
    :?

  23. #123

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    vrati se malo unatrag... recept je tu...

  24. #124
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    hvala ti!

  25. #125

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    štrigica, baš mi je žao što je grah ostao tvrd
    ali mi je drago da ti se sviđa
    ko da sam ga sama izmislila

    mi najčešće stavljamo mladi grah, pa je on dosta brzo gotov
    ima li ga još ili je sezona gotova?
    mislim si napraviti još jednu turu

  26. #126

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    pod stresom
    Posts
    1,827

    Default

    ja sam radila sa suhim grahom (smeđi)...
    pa ja imam zalihu (doduše neveliku) smeđeg graha...

    ovo mi je problem šta svi imamo različite nazive za namirnice ali snać ćemo se... valjda smo svi mislili na isto...

    nemam više pomidora.. a i paprike su mi ostale biće 3 u vrtu

    (ja sam još uz pomidore dinstala i kapulu - luk)

  27. #127

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    mislim da smo se dobro sporazumjele, grah = fažol
    samo najlakše je sa onim mladim tek oguljenim iz mahune, to sam htjela reć
    sa suhim znaju bit muke po kuhanju

    imaš ti pravo, pomidori su van sezone, paprike su isto na izmaku, grah je samo sušeni...
    morati ćemo se strpiti do slijedeće godine
    al si me zaintrigirala sad s kapulom u svemu tome, to mora bit

  28. #128

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Kako radite pekmez od šljiva?
    svrbi me kuhača , a šljive su još u sezoni pa sam mislila...

  29. #129

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    187

    Default

    marmelada od šljiva:
    očistila koštice, lagano oprala i gurnula u pečicu na 140-150 stupnjeva i to oko 3,4,5 sati( isparila sva tekućina ).
    stavila sam sve u sjekač, izmiksala( jer ne volim kožicu) i još malo prokuhala u loncu.
    bez dodatka šećera , a tako je sladak i gust, da se jedva razmazuje. i bez konzervansa, samo šljive...

  30. #130
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Aauuuuu, ovaj od sljiva dobro zvuci!

    Ja sam radila kuhajuci pekmez, isto je dobro ispao. Spremam se na jos jednu rundu sljiva, a moglo bi i ovako.

  31. #131
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    :D

    Napravila sam ga! Od pečenih šljiva! Odličan je!
    Dodala sam unutra samo ruma i cimeta. Čak bi ga i manje pekla/kuhala jer jer jaaaaaako čvrst.

  32. #132
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default



    Evo me opet. Nabavila sam još šljiva i sad samo kuham.

    Jučer sam napravila isto kao i dan ranije, osim što nisam miksala već sam samo dobro izmiješala šljive u loncu, pa koliko se raspalo - raspalo se. Jel to onda džem?
    Isto je bez šećera, ali sam ostavila onu tekućinu (gusti, ljepljivi sok) koja se nakupila u tepsiji. Jaaaaako fino.

  33. #133
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ne mogu nigdje naći recept za pekmez od naranči. Jel bi ga netko znao napamet ili barem na kojoj je stranici i u kojoj temi?

  34. #134
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    8)

    Evo mene opet.

    Možete zanemariti moje prethodno pitanje o pekmezu od naranči. Snašla sam se, sve je odavno pojedeno.

    Sad sam opet u maničnoj fazi - pekmezi i džemovi! :D

    Radila sam jednu rundu od jagoda, jednu od marelica i jednu od višanja.

    Morat ću opet od jagoda, već se dobro pojeo.

    Tko još kuha????

  35. #135

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    evo ja :D
    Napravila džem od jagoda (sa dodatkom malo višanja), radiću verovatno i od višanja, a za ostalo voće ću videti šta ću. Da li ću raditi džem, sok, slatko ili šta već.
    U svakom slučaju, španske višnje stavljam u zamrzivač.

  36. #136

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    anchi, može okvirno kako i što za marelice
    jesi možda u pekaču radila?

  37. #137
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Nisam u pekaču. Odustala sam od pekmeza u pekaču - malo mi se previše zamaže.

    Ne znam šta da ti kažem o tom pekmezu - očistiš, staviš kuhati, kuhaš dok se ne raspadne i onda još malo, dodaš šećera odokativno...

    Ja u biti sve radim isto, osim što nešto ispasiram a nešto ne (višnje i šljive ne), u nešto dodam šećer u nešto ne (u šljive ne), u nešto cimet u nešto ne ... prilično sam ležerno pristupila tom poslu... 8)

  38. #138

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Quote Originally Posted by anchi pp
    Nisam u pekaču. Odustala sam od pekmeza u pekaču - malo mi se previše zamaže.

    Ne znam šta da ti kažem o tom pekmezu - očistiš, staviš kuhati, kuhaš dok se ne raspadne i onda još malo, dodaš šećera odokativno...

    Ja u biti sve radim isto, osim što nešto ispasiram a nešto ne (višnje i šljive ne), u nešto dodam šećer u nešto ne (u šljive ne), u nešto cimet u nešto ne ... prilično sam ležerno pristupila tom poslu... 8)
    tako i treba, ležerno
    a ne štreberski kao neki

    zamaže ti se pekač? što prska to dok se "kuha" unutra?

  39. #139
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Pa solidno mi se zamaže i nekako mi se nešto iscijedi pa se nakupi u dnu pekača, pored onih ležajeva za propelere.
    A i program traje oko sat vremena, tako da nije baš bilo niti gotovo.

    Radila sam tako jednom (onaj od naranče), i mislim da neću više.

    Ti probaj, nemoj mi vjerovati na riječ.

  40. #140

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    jesam računala da će trebati barem dvaput odvrtiti program, ako ne i tri
    ali ne čisti mi se baš tamo oko grijača, zvuči kao puno posla :ljenguza:

    marelice nisi gulila niti pasirala, ili...?

  41. #141
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Marelice bez guljenja, ali na kraju sam pasirala.

    E da! Kad dođu smokve - obavezno napravite pekmez od smokava. Taj je prefenomenalan! S malo prošeka

  42. #142

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Napravila od jagoda sa dodatkom malo višanja. Ispao je presavršen (i ispalo ga premalo, pošto je takav fin)

  43. #143
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Za sada gotov džem od jagoda (nisam puno, od 2 kg voća), prošli vikend višnje (dvije vrste - jednu sam samljela štapnim mikserom da se lakše maže na kruh, u drugoj su ostavljene cijele - to je nadjev za dizana tijesta i slične ljepote).

    Bit će vinogradarskih bresaka, a šljive su nam ove godine nekako slabe i malo ih je :/

    Obično napravim i jednu narančastu turu od divljih šljiva (to u Primorju zovu cibori), ali i one su dosta jadne ove godine. Bilo je hladno u vrijeme cvatnje...

    Kiselu zimnicu ću ove godine preskočiti, osim možda zelenih paradajza. Nismo još umlatili prošlogodišnju, pa čemu da se patim?

  44. #144
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Evo i mene

    napravila sam oko 3 kg marmelade od jagoda, 2 kg od višanja i sirup od višanja (ispalo mi 3 litre pa se ponovno spremam u pohode)

  45. #145

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    Kad će sezona mladog graha, zna li netko?

    moram, moram ove godine napraviti onaj ciganski grah bliz:

  46. #146
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ja sam napravila dvije ture džema od jagoda, u pekaču. Program sam uključila dva puta.

    Jučer sam kupila jako fine marelice, ako ih danas nađem, probati ču napraviti i od njih

  47. #147
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Imga
    Kad će sezona mladog graha, zna li netko?

    moram, moram ove godine napraviti onaj ciganski grah bliz:
    Ovisno o sorti i lokaciji, najčešće sredina ljeta. Rano je još... Ovisi o tome kad je grah sijan, ali kod mojih susjeda na gruntu mislim da tek cvjeta. Sad je sezona graška.

  48. #148
    iridana2666's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    tamo gdje je srce
    Posts
    1,638

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by Imga
    Kad će sezona mladog graha, zna li netko?

    moram, moram ove godine napraviti onaj ciganski grah bliz:
    Ovisno o sorti i lokaciji, najčešće sredina ljeta. Rano je još... Ovisi o tome kad je grah sijan, ali kod mojih susjeda na gruntu mislim da tek cvjeta. Sad je sezona graška.
    Ja sam stavila 2 kg graška u friz

  49. #149

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    2,576

    Default

    i ja sam smrznula grašak
    to me je i podsjetilo na grah

  50. #150
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ispravak netočnog navoda:

    Jučer sam prvi put vidjela u lokalnoj voćarni mladi grah (iz Dalmacije). Za naš kraj je još rano, ali možda ima iz plastenika. Znači, treba gledati oko sebe...

Page 3 of 16 FirstFirst 1234513 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •