Želim pomoći jednoj mami (a i sama da znam više kako da se postavim) iz parkića čiji je sin postao ono što se kaže nemoguć. Nije se to dogdilo preko noći, ali puštalo mu se i toleriralo ponašanje koje je sad takvo da smo u situaciji da kad ga vidimo u parku odlazimo negdje drugdje. Dok je bio manji, mamina metoda je bila da jako kontrolira ponašanje druge djece i reagirala bi kao lavica kad bi, npr. neko dijete njezinom malom skinulo kapu s glave, a na agresiju (tada još ne ovako jaku) svojega bi bilo: Nemoj sine. Žao mi je što joj tad nisam odlučnije ukazala na neke stvari, osobito na njezinu jednostranost, blago rečeno.
Sada stalno gura djecu iz čista mira (i starije, i mlađe, čak i bebe), udara rukom i nogom, baca igračke, kod kuće udara baku, čak i mamu po novom, razbija namještaj, nema čega nema... Ne pomaže ni lijepo ni ružno, ni razgovor, ni dreka, ni uskraćivanje crtića ili sličnog, ni njihov odlazak iz parka (sutradan bude opet ista priča). Čak ni na nas druge roditelje ne reagira. On više nema granica. Mama prizna da ga sada čak i udari (čega sam protivnik, a ona je potpuno izgubila živce). Općenito mi se čini da je problem što ona s jedne strane, a suprug (njegova jedina intervencija na ispade klinca je i dalje "Nemoj", i okrenuti glavu) i svekrva s druge, imaju potpuno različite pristupe odgoju, a posebno svekrva koja joj, izgleda, namjerno kontrira, pa čak i po cijenu da tolerira što ju klinac udara (žena sva plava po nogama). Za ne povjerovati.
Mali se vrlo često okomljava na mog klinca, jer je naša metoda odvraćati pažnju, ne uzvraćati na loše lošim i maknuti se, pa je on laka meta. Ali malo mi je puknuo film, zašto bih ja svoje dijete kažnjavala udaljavanjem iz parka u kojem se želi i lijepo se igra. Mislim, nije ni moj uvijek zlato, ali mi smo kod njega odreagirali odmah kad je trebalo odlučno reagirati. Danas su njegovi ispadi stvarno rijetki i neznatni, i zapravo tek rijetko trebam intervenirati.
Otvoreno priznam da me klinac stvarno iritira, a s druge strane mi je žao što je tako i stvarno bih željela dati ženi pokoji savjet kako da se postavi. Postale smo si dosta dobre u ovih par godina što se družimo u "parkiću".