Stranica 2 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 171

Tema: kada ste oprale kosu poslije poroda?

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj josie prvotno napisa
    Evo, lutonjica je lijepo objasnila porijeklo ove babske priče, koja je nekada, nećete vjerovati, ali doista spašavala živote.

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ma nisu razlozi nepoznati, nego u današnje vrijeme više nemaju smisla.

davno davno , dok nije bilo struje, ni fena, ni tople vode, ni grijanja, naravno da nije bilo preporučljivo prati duge kose ili se kupati u vrijeme veće osjetljivosti/ oslabljenog imuniteta ...

i tako od neke prapraprababe do današnjih baba ide priča
    eee. ovo ima smisla.

ali ja sad imam prijaTeljicu koja se boji POKISNUTI prvih par dana menstruacije, znači, ne smočiti glavu mlazom vode iz tuša,
    nego pokisnuti, na bilo koji način SMOČITI GLAVU.

ja sva u čudu, zašto pobogu? pusti ti to, mama mi je tako rekla,
    ne volim ja. i muk tišina prekid svake daljnje rasprave,
    tabu totalni. zato se i nastavljaju takve gluposti iz generacije u generaciju. to se tako mora i ne pitaš zašto je tako.

(da ne pričam onda priču svoje cimerice o curi koja je prala kosu
    dok je imala menstruaciju i cijelo joj se lice izobličilo u nekom grču,
    to im je svećenik na vjeronauku pričao )

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

cim sam dosla doma iz bolnice

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I prvi put (carski) i drugi ('normalan') - odmah drugi dan, dakle još u bolnici. Nakon carskog mi je čak sestra uvila kosu na četku jer 'moram biti lijepa za goste'

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i prvi i drugi put par sati nakon porođaja, na prvom tuširanju (duga kosa). drugi puta su sve svi zgražavali jer je bio prosinac, kao nema fena, razboljet ću se, to nitko ne radi, ...

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a mene su ucili da kad operes kosu nakon poroda poludis a kad imas menstruaciju da ti onda stane ili isto poludis ili dobijes mozdani udar i umres, ili ti otpadne kosa ... ocu jos nabrajat?

dok se nisan oslobodila tih gluposti nisam prala kosu za vrijeme menge i kad bi se odvazila em sta sam bila u strahu em bi mi se redovito produzila jos par dana a ionako je trajala 8-10 dana. a imala sam tada duuuuuugu bujnu kosu.

sad imam kratku kosu i perem je normalno.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ja sam čula za spike da se ne smiju močiti ruke. Ni prati suđe ni veš, mo'š mislit kako su se kupale

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

čula sam svakakvih babskih ali ovo za kosu nisam i totalno mi je :shock: .

Ja sam svoju oprala još u rodilištu. Ne želim si ni zamišljati što bi bilo da ne operem kosu mjesec dana ...

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja još nisam rodila, ali ću definitvno opreati kosu čim budem prvi put pod tušem
    Inače, za vrijeme menstruacije sam se oduvijek normalno tuširala, prala kosu, kupala se u moru (sa tamponom kojeg bih promijenila nakon izlaska iz mora), pokisnula, sušila kosu na zraku i nikad nisam imala nikakvih problema

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj zhabica prvotno napisa
    a mene su ucili da kad operes kosu nakon poroda poludis a kad imas menstruaciju da ti onda stane ili isto poludis ili dobijes mozdani udar i umres
    Joooj, ovo i moja baka priča

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Rhea prvotno napisa
    a mene su ucili da kad operes kosu nakon poroda poludis
    Joooj, ovo i moja baka priča
    ja san zakljucila da su to onda vjerovatno povezivali sa posporodjajnom depresijom ili psihozom koju bi neka zena dobila ili cak sa obicnim baby bluesom. :? ne znam kako bi to drugacije objasnila. pa onda vide jednu zenu i odma panika ne smi vis eniko tako pa se s kolina na kolino dovuce do 21 stoljeca.

a moran jos i ovo napisat, moja cimerica se cilu trudnocu bojala da ce rodit nenormalno dite jer su joj rekli da ako ostanes trudan za vrime menstruacije da rodis bolesno dite, ka njenoj susidi sta se dogodilo, i ona kad je ostala trudna bila cila u panici i nadala se da ce imat spontani samo da ne rodi bolesno dite a bidna zena, bas mi ju je bilo milo. i sva mi sritna prica kako je eto imala sricu da joj se to nije dogodilo. mislim da je i nakon mojih objasnjenja i dalje ostala u uvjerenju da je samo imala sricu. kako joj je samo trudnoca bila teska. i sva je u cudu gledala dite i nije mogla virovat da je sve u redu.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

a moran jos i ovo napisat, moja cimerica se cilu trudnocu bojala da ce rodit nenormalno dite jer su joj rekli da ako ostanes trudan za vrime menstruacije da rodis bolesno dite, ka njenoj susidi sta se dogodilo, i ona kad je ostala trudna bila cila u panici i nadala se da ce imat spontani samo da ne rodi bolesno dite a bidna zena, bas mi ju je bilo milo. i sva mi sritna prica kako je eto imala sricu da joj se to nije dogodilo. mislim da je i nakon mojih objasnjenja i dalje ostala u uvjerenju da je samo imala sricu. kako joj je samo trudnoca bila teska. i sva je u cudu gledala dite i nije mogla virovat da je sve u redu.
    ajme, koja priča
    ovu bapsku prvi put čujem :shock:

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

čim sam došla iz rodilišta dakle treći dan po porodu...
    inače zavrijeme menstruacije se normalno tuširam i perem kosu...i još sam normalna
    ako ne pitate mm

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Rhea prvotno napisa
    ajme, koja priča
    ovu bapsku prvi put čujem :shock:
    evo i najnovijeg bisera.

nije baš dobro ić na depilaciju za vrijeme menstruacije.
    zašto?
    pa tako kažu.
    pa tko kaže?
    pa ono..kažu.
    pa što će mi bit?
    pa ne znam, samo tako kažu, pa bolje ne.

al ja zbilja popi*dim na te pričeeeeee

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    mene moja kozmeticarka isto nekad pita kad dogovaramo termin ocu imat tada stvari. rekla je da kad se depiliras dok imas mengu da vise boli :? to mi je jos davno rekla. pa da izbjegavam barem prva dva-tri dana.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i nakon prvog i nakon drugog poroda kosu prala u bolnici. perem i kad imam mengu.
    kad sam rodila stariju sa mnom u sobi je bila žena koju su nakon poroda dovezli sa frizurom na glavi, stvarno je bilo smiješno gledat, ona sva iscrpljena a kosa natapirana, čudi me da je frizura uopće preživjela porod. uglavnom, pod trudovima je bila na šišanju i feniranju, jer za vrijeme babinja nije namjeravala prati kosu.

Citiraj niccoleta prvotno napisa
    jedino izbjegavam prati kosu prvi dan menge, ali da mjesec dana ne treba prati kosu
    niccoleta, a zašto izbjegavaš prati kosu prvi dan menge?
    pitanje nije provokacije, ozbiljno me zanima koji je razlog.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

meni je neka frendica (valjda jos u osnovnoj skoli) jednom rekla da ne valja prat kosu na prvi dan menstruacije jer onda naglo puuno iskrvaris... :s
    nakon nekog vremena sam skuzila da sam n puta oprala kosu na 1. dan i da nije nista bilo...
    recimo da sam joj donekle povjerovala jer joj je mama doktorica... iako mi to nije imalo smisla, i valjda sam se vodila logikom - pa valjda bi mi mama rekla

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj melange prvotno napisa
    mene moja kozmeticarka isto nekad pita kad dogovaramo termin ocu imat tada stvari. rekla je da kad se depiliras dok imas mengu da vise boli :? to mi je jos davno rekla. pa da izbjegavam barem prva dva-tri dana.
    To je istina. Više boli pred mengu i odmah na početku nego usred ciklusa. Ja se nekada znam zeznuti pa se naručim u nezgodne dane i bome prolijem more suza. U prvom trimestru trudnoće također stravično boli.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

[quote="Tashunica"]i nakon prvog i nakon drugog poroda kosu prala u bolnici. perem i kad imam mengu.

jesi nosila fen u bolnicu onda?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam fen posudila od jedne cure, a da ona nije imala MM bi mi ga donio. Ja imam problem s fenom što obožavam taj zvuk i volim se grijati njime (obožavam kada topli zrak piri po meni) pa da sam imala svoj možda se ne bih mogla obzdati Ovako mi je bilo neugodno pa sam gledala da što prije završim i vratim ga

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Re: kada ste oprale kosu poslije poroda?

Citiraj petara prvotno napisa
    jel istina da nije preporučljivo prvih mjesec dana prati kosu???!!!!
    babsko rekla-kazala...isto ko stos e ne smije farbat kosa dok si trudna

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja koristim fen u vrlo vrlo rijetkim situacijama (ono, operem kosu 10 minuta prije nego trebam izaći van na 0 stupnjeva)
    zapravo, kad razmislim, kod nas doma ga nitko ne koristi

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zeleno_sunce jesi ti neki stručnjak da tako sigurno i olako možeš davati takve izjave? Što ima biti bapsko u tome ako se zna da koža propušta nekakve supstance kojih u boji za kosu ima, a koje pak mogu preći placentu i doći do bebe??? Druga je sada stvar koliko to bebi šteti i koje su to tvari, u kojoj mjeri prelaze itd. O tome bi se dalo raspravljati.....

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

e, ovo stvarno nisam nikad čula.
    ja oduvijek normalno perem kosu za vrijeme menge, znam samo da depilacija više boli, i da se boja prilikom bojanja kose slabije primi ako se to radi za vrijeme menge.
    a nakon poroda oprala odmah drugi dan.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

[quote="petara"]
    Citiraj Tashunica prvotno napisa
    i nakon prvog i nakon drugog poroda kosu prala u bolnici. perem i kad imam mengu.

jesi nosila fen u bolnicu onda?
    da

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj llella prvotno napisa
    e, ovo stvarno nisam nikad čula.
    ja oduvijek normalno perem kosu za vrijeme menge, znam samo da depilacija više boli, i da se boja prilikom bojanja kose slabije primi ako se to radi za vrijeme menge.
    a nakon poroda oprala odmah drugi dan.
    potpisujem

inace, koliko se ja sjecam nekih rasprava sa frendicama na temu raznim predrasuda tradicija i sl vezano uz trudnocu, porod i dojenje, dosle smo do zakljucka da je jedino objasnjenje, koje nekako razumski mozemo progutati za ovo ne-pranje kose i ne-kupanje, vezano zapravo uz higijenske standarde nasih predaka:
    ako razmislite, rijec je o porodici u kojoj zive 3-4 generacije ljudi, imaju ev. jednu kadu koju svi koriste na nacin tako da se stavi skuhana voda pa se redom peru, nekak je logicno da se zenama za vrijeme menge i lohija nije bas dopustalo pranje - ako su prve - u takvu vodu vise nitko ne moze uci, a ako su zadnje mogu pokupiti razne bolestine...

tak da ja perem kosu stalno (s obzirom na danasnje standarde -kupaona i wc u svakoj stambenoj jedinici) - cim mi je prljava bez obzira na ciklus (i sa kosom do struka i sa sadasnjih 3cm kose), a na depilaciju ne idem tijekom cisto iz razloga sto curim opako, ne koristim tampone, a depiliram sve

znam isto da hormoni tijekom ciklusa utjecu naravno i na kosu pa se u ovulaciji i za vrijeme menge ne farbam (ako se vec odlucim za farbanje) jer nikad ne znam kak ce to ispasti

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    ja sam čula za spike da se ne smiju močiti ruke. Ni prati suđe ni veš, mo'š mislit kako su se kupale
    Ha, ha ovo sam i ja čula. TW izgleda da su to ove regionalne spike

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja sam čula za spike da se ne smiju močiti ruke. Ni prati suđe ni veš
    al moram priznat da je dobra fora za eskiviranje kućanskih poslova što to prije nisam znala

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    recimo da sam joj donekle povjerovala jer joj je mama doktorica... iako mi to nije imalo smisla, i valjda sam se vodila logikom - pa valjda bi mi mama rekla
    pa to je po meni i problem,
    što se takvi tabui prenose s koljena na koljeno,
    jer iz prve ruke znam da je meni moja baka par puta napominjala da ne perem kosu dok imam menstruaciju i da se baš ne perem ako ne moram ako ne moram
    dok je mama s druge strane (hvala bogu!) najnormalnije obavljala sve poslove vezane uz vodu (čak i pranje suđa, moram joj napomenuti da to više ne smije ) i samo odmahivala rukom na bakine priče.
    (baka je inače isto bila zdravstveni djelatnik, po meni to nije nikakvo mjerilo :/ )

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj llella prvotno napisa
    boja prilikom bojanja kose slabije primi ako se to radi za vrijeme menge
    Ovo i ja cuh, od dvije razlicite frizerke, kao i za trajnu (isto). Neke stvari ne bih olako odbacivala, jer ipak su tu u pitanju kemijske reakcije organizma... Vjerojatno se u cijelu pricu mora ubaciti i varijabla svake individualke Ne reagiramo sve isto. Mene isto depilacija vise boli u pms-u i prvih dana, neke moje poznanice ne.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ja sam se otuširala i oprala kosu odmah sljedeći dan (rodila sam nakon ponoći), jer nisam mogla izdržati ostati sva "zmazana". jako sam se napatila na porodu i nekako sam to htjela sprati sa sebe, ali moram priznati da me nakon pranja dosta pekao šav. da sam bila pametna, samo bih se isprala čistom vodom.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

sad sam shvatila kako je ispalo. pod pranjem sapunom sam mislila na tijelo u globalu ne na delikatne ranjene dijelove, zvane spolovilo.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja sam rodila na CR i prala sam kosu, čini mi se 3. ili 4. dan.
    I tuširala se- onako polovično

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Rodila u 2, u 4 me dopeljali u sobu, u 5 sam bila pod tušem, u pol 6 pila kavu s MD. U 7 bi otišla doma da su me pustili.

MarikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    glupost
    kosu sam prvi put oprala u rodilištu
    i ja
    Lako je vama kad imate kratke kose.....ja sam tako vapila za jednim kompletnim tretmanom odmah nakon porodjaja,ali posto ovim mojim "glistama" na glavi treba bar 7 sati da se osuse,morala sam da cekam povratak toplom domu.Kad se samo setim....smrde lohije,smrdi znoj,smrdi kosa......a moja malena veknica mirise

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Čula sam i ja za ne pranje kose 40 dana. Znam da ću oprati kosu čim budem mogla pogotovo zato što postoji velika vjerojatnost da će biti vruće za popi... kad budem rodila i jedva ću dočekati da mogu pod tuš. Ali za svaki slučaj imam sprej za suho pranje ako mi se zalomi carski da makar ne budem masna dok mi ne daju pod tuš.

A jeste čule za pravilo da se 40 dana ne smije izlaziti po noći iz kuće da ne bi dobili ' babinju groznicu' što kod to bilo?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja sam cula da, nema mrdanja 40 dana i to ne samo mama nego beba pogotovo!!Ma daj, koje gluparije..
    Cula sam i ja da se ne smiju ruke mocit dugo a kosa ni za zivu glavu i po mogucnosti 40 dana lezati..

Uzasne price i praznovjerje!! Da se najezis!!
    Kosu sam prala maltene kad bi se umila, jer sam centimetar kratko osisana a i da nisam opet bih..

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Joj, malo cu da prekopam po forumu da vidim ima li bas tema sa tim sjajnim babskim pricama od kojim se tako slatko nanerviram

40 dana po porodu ne smijes vani - to sam cula i otkacila totalno! Ja mog sina setam cim budem imalo snage imala. Ako je to na nejgov 10 dan - bice na 10. dan!!!

Ne smijes se u trudnoci sisati jer ce se bebi prerezati pupcana vrpca! Ne, idem ispucala, cupava, sa izrastkom do pola glave! Sve za volju mojih baba iz susjedstva!

Ali ovo da se ne smijes KUPATI!!! A mislila sam da sam sve cula. Mili Boze... Zamisli mi kosu nakon 10 dana nekupanja, a kamoli nakon mjesec ipol?!
    A bas sam zamisljala da se posel poroda istusiram i kad malo smognem snage - operem kosu. Posto mi nece donijeti bebu, a na kupatilo smo samo nas dvije ili jedna, mogu i da isfeniram kosu fino da budem lijepa - sebi i bebi, naravno

Leni avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kosu oprala istog sata kad sam došla iz bolnice..
    to mi je bio najveći gušt nakon 5 dana boravka u bolnici na + 40...

pa koji bi to smrad bio nakon 40 dana

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

kosu sam oprala kad mi je pukao vodenjak, znači neposredno prije dolaska u rodilišta i onda treći dan nakon poroda, čim sam došla doma
    tuširala sam se u bolnici par sati nakon poroda i još uvijek se smijem ženi do mene koja mi je govorila: samo ti kvasi te punte, neće ti nikad otpast

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Re: re

Citiraj panterica prvotno napisa
    kosu sam oprala kad mi je pukao vodenjak, znači neposredno prije dolaska u rodilišta i onda treći dan nakon poroda, čim sam došla doma
    tuširala sam se u bolnici par sati nakon poroda i još uvijek se smijem ženi do mene koja mi je govorila: samo ti kvasi te punte, neće ti nikad otpast
    Isto napravila i ja
    a ovo sa puntima stvarno nije vrijedno kometirati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Valjda misle da ce otpast kad se osuse

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A ja mislila kak živim u selendri. Ili, možda i živim kad nisam dobila takve savjete

Šišala sam se i farbala u trudnoći kad god su mi to stalne mučnine dozvoljavale, kosu prala odmah ujutro nakon poroda (ili ne???). Sjećam se da sam se i fenirala i istezala kosu na četku, ali ne baš koji dan. Sad kad imam kratku kosu perem ju nekad i dva puta na dan ČAK i kad imam mengu

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ovo sa suđem i vešom mi je super ,prihvaćam u cijelosti

ja sam oprala kosu kada sam došla kući iz bolnice

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    ovo sa suđem i vešom mi je super ,prihvaćam u cijelosti
    a može li to vrijediti do djetetove punoljetnosti? 8)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Bila sam jučer kod frizera, ipak nisam tri mj. bila pa da sredim pramenove prije poroda...ko zna kad ću stići poslije ( termin poslije Nove Godine )...i frizerka mi ( mlađa žena ) najozbiljnije veli : "Znate da ne smijete prati kosu mjesec dana poslije poroda ?"... Ja zazujala..."Pa ono, prvi put čujem..." :shock:

Ajme, ne pada mi na pamet

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: kada ste oprale kosu poslije poroda?

Citiraj petara prvotno napisa
    drage mame, pošto mi je ovo prva trudnoća, možete prretpostavit, neiskusna i neupućena, a sa strane sto baba i savjeta..
    jel istina da nije preporučljivo prvih mjesec dana prati kosu???!!!! meni je teremin sredinom lipnja, za vrijeme najvećih vrućina.... :? :? :?
    Da i kad imaš mengu 7 dana se ne smiješ tuširati.

Ma daj petara pa ne vjeruješ valjda babama. Ja sam je u rodilištu onako razvaljena od carskog nekako oprala, što iz iskustva ne preporučujem. Ali možeš odmah.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Petara pogledaj ovdje imaš ih još i ne daj se.

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...847285#1847285

Ovi su više za poslje poroda.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nenaa, petara je rodila jos prije pola godine

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a vjerojatno je i oprala kosu nakon

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Oprala je par sati nakon porodjaja, i prala je svaki dan u rodilistu - imam dugu kosu i mrzim kad nije savrseno cista,a i taj psiholoski moment nije zanemariv: da je nisam oprala, mislim da bih se u tom slucaju trenutacno izoblicila i umrla

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •