Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: darovanje automobila - sto sve trebam napraviti

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno darovanje automobila - sto sve trebam napraviti

sestra mi poklanja svoj automobil, kupila sam ugovor o darovanju kojeg cu odnijeti kod javnog biljeznika i tamo pise da se obavezujem platiti porez
    gdje, kako, jel mi netko to automatski salje ili trebam poci negdje da mi se to obracuna?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trebaš poći u PU nema automatike

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar tako blisko darovanje (sestra, otac, muž i sl.) nije oslobođeno poreza?
    Ja sam mm-u pokloniala auto (stari ) prije godinu i pol nisam ništa platila

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je oslobođeno samo po nekim "crtama" tipa roditelj/baba/deda - dijete i tak.
    Tak je bar bilo nekad davno za nekretnine

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zar tako blisko darovanje (sestra, otac, muž i sl.) nije oslobođeno poreza?
    Ja sam mm-u pokloniala auto (stari ) prije godinu i pol nisam ništa platila

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uglavnom rodbina po uspravnoj liniji je oslobođena (roditelji-djeca-unuci), ali ovisi o konkretnom slučaju do kojeg stupnja

rodbina po pobočnoj liniji nije oslobođena (braća i sestre, sestrične itd)..naravno, uvijek ima iznimki, ali ja ne znam konkretno ni za jednu

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nedavno sam mami poklonila auto. Ugovor o darivanju treba ovjeriti kod javnog bilježnika. Zatim se ide u poreznu upravu i tamo se procijeni vrijednost auta, a prema njihovim tablicama. Platile smo porez na procijenjeni iznos, ne zanima ih iznos naveden u ugovoru!!! Uplatnicu smo dobile u poreznoj. U policiju se ide sa ovjerenim ugovorom i tamo se dobije nova prometna. Mi smo u ugovoru navele da joj ostavljam i tablice, tako da nismo plaćale nove.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i mi smo bili iznenađeni malo čudnim zakonom. roditelj može djetetu pokloniti auto i na to se ne plaća porez.

ako dijete poklanja roditelju auto onda ste obavezni platiti porez.

kako je kad su sestre u pitanju ne znam.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Po okomitoj liniji se ne plaća porez. Po vodoravanoj da. Sestra je u ovoj vodoravnoj liniji.

Bez obzria da li podliježe plaćanju poreza, sa ovjerenim ugovorom od strane darovatelja kod javnog bilježnika, ide se u Poreznu upravu (ja znam za ovu u N. Zg, Av. Dubrovnik).
    REferent obračuna porez (po osnovici iz svojih tablica), izda uplatnicu, upalti se na poštanskom šalteru (ima tamo), sa uplatnicom se vrati kod njega, on klepi ZELENI štambilj (tražiti na sve primjerke ugovora).

Sa tim, knjižicom vozila i prometnom dozvolom, zelenom kartom i policom osiguranja otići u MUP u Heinzlovu na promjenu podataka na dokumentima.

To je sve. Dobro je samo to, što MUP radi do 19 sati.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj kajsa prvotno napisa
    i mi smo bili iznenađeni malo čudnim zakonom. roditelj može djetetu pokloniti auto i na to se ne plaća porez.

Kad dijete poklanja roditelju to se smatra luksuzom i onda se na to plaća porez.
    Kad sestra sestri poklanja pokretninu na to se ne plać porez, samo javnobilježnička taksa koja iznosi 46 kuna. Ovo što mamma san govori vrijedi za nekretnine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lucij@, hvala
    obavile smo jutros javnog biljeznika

sad u mup mijenjati prometnu? to trebam obaviti prije registracije (koja je za par dana)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa

Kad dijete poklanja roditelju to se smatra luksuzom i onda se na to plaća porez.
    Kad sestra sestri poklanja pokretninu na to se ne plać porez, samo javnobilježnička taksa koja iznosi 46 kuna. Ovo što mamma san govori vrijedi za nekretnine.
    Hvala na info.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    lucij@, hvala
    obavile smo jutros javnog biljeznika

sad u mup mijenjati prometnu? to trebam obaviti prije registracije (koja je za par dana)?
    Mislima da da. Nakon tehničkog moraš i osigurati auto. A polica će glasiti na novog vlasnika. Skup sa bonusom.
    U protivnom, ako bi išla registrirati auto sa starim dokumentima, bez ugovora, onda bi to trebala napraviti osoba koja je još uvijek upisana na dokumentima. I bonus na osiguranju je njen (ako ima dva auto ili želi kupiti novi, onda bi joj ovo mogao biti minus).

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

lucij@, znaš li možda plaća li se porez ako muž ženi daruje auto? (auto je kupljen prije braka, ako to nešto znači)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ivarice, kad budes isla na PU ponesi kopiju svoje i sestrine osobne (a možda ne bi bilo na odmet i neki izvod iz matične) i kopiju vjenčanog lista (ako imate različita prezimena), da dokazes da ste u srodstvu. ja sam se prije mjesec dana tri puta vraćala doma jer svaki put bi nešto nedostajalo. samo što nisam dobila mlade al sam opet sve uspjela obaviti u tom prijepodnevu (kod mene se radilo o nekretnini).

inače, info za one koji daruju nekretnine po vodoravnoj liniji. teta na šalteru radi do pola 2. ponesite sve moguće kopije darodavnog ugovora, pa će na sve staviti pečat da ste oslobođeni poreza (dođete sutradan po ugovore). i kao što rekoh, ponesite kopije osobnih, izvoda iz matičnog i vjenčanih. da dokažete srodstvo.

ne zanima ih iznos naveden u ugovoru!!!
    pa naravno, jer tamo možeš navest što hoćeš

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prebacujem ovaj topic na pdf pravo.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A moj brat je platio porez kad sam mu darovala auto :?
    Jel to nešto novo da se ne plaća za darovanja između braće?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moram se vratiti na ovaj topic, jer mi je slučajno došla u ruke ova Brošura o oporezivanju nasljedstva i darova, izdana od MUP-a 2007 g..

Darovanja / nasljedstva vozila, plovila i zrakoplova su obrađena na str. 9, točka 1.2. u okviru Posebnih poreza na promet upotrebljavanih os.aut., plovila i zrakoplova u dijelu "Jesu li propisana porezna oslobođenja" navedeni su daroprimatelji KOJI SU u odnosu prema darovatelju u PRVOM nasljednom redu (daropimateljeva djeca i bračni drug).

Ukratko ovo

............
    je ipak polovična informacija.

Naime, prema ovom svemu u pokretnine spadaju: novac, novčane tražbine, vrijednosnice, vozila, plovila, zrakoplovi itd.

Prema vrsti pokretnine dijele se i porezna oslobođenja. Tako da u ovom konkretnom ivaričinom upitu, odgovor glasi da sestra plaća porez s osnove darovanja.

Koliko će taj izdatak iznositi ovisi i o vrijednosti vozila, odnosno da li je iznad ili ispod 50.000 kuna.

Ako je ispod 50.000 kuna tada se obračunava SAMO poseban porez na promet upotrebaljavanih osobnih automobila, ostalih motornih vozila, plovila i zakoplova (5% na osnovicu), a ukoliko je vrijednost tog vozila iznad 50.000 kuna, tada će se uz ovaj porez platiti još i porez na nasljedstva i darove (5%) - znači 5% + 5%.

U ovom drugom slučaju kada je porezna osnovica iznad 50.000 kuna, sestra će biti oslobđena poreza na nasljedstva i darove SAMO ako je sa darovateljem u trenutku darovanja živjela u zajedničkom kućanstvu (po osnovi stjecanja prihoda).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma kakvih 50.000

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma kakvih 50.000

je, ali onda plaća samo onaj porez na vozila (5%), a zbog poke mizerije od vrijednosti ne i onaj porez na darove..

No, da li si prijavila ovaj ugovor na PU? Jer bez obzira na plaćanje / neplaćanje to moraš učiniti.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Foška prvotno napisa
    plaća li se porez ako muž ženi daruje auto? (auto je kupljen prije braka, ako to nešto znači)
    meni je muž darovao svoj motor i nismo plaćali porez.

dok su mi u jednoj drugoj situaciji kazali (kad sam roditelje svojevremeno preko sebe oslobodila plaćanja participacije u doktora) kad je u pitanju bio moj brat kazali: brat vam nije najbliži rod, pa to što tražite ne možete ostvarit za njega. :shock: brata mi očito donila roda.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojem roku moram prijaviti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u kojem roku moram prijaviti?
    U roku od 15 dana od dana stjecanja darovanog vozila. (gledaj datum na ugovoru).
    A prijavljuješ ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema tvojem boravištu.

I kad ti odrede porez, plaćaš ga u roku od 15 dana od dana STJECANJA vozila.

Ukoliko ne prijaviš poreznu obvez kazna je 500 kuna do 20% porezne osnovice.

A ako ne platiš posebni porez na promet kazna je još jednom tolika.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    ....
    dok su mi u jednoj drugoj situaciji kazali (kad sam roditelje svojevremeno preko sebe oslobodila plaćanja participacije u doktora) kad je u pitanju bio moj brat kazali: brat vam nije najbliži rod, pa to što tražite ne možete ostvarit za njega. :shock: brata mi očito donila roda.
    Sva ta prava određena su po linijama nasljeđivanja. S obzirom da braća i sestre spadaju u te vodoravne linije nasljeđivanja, ovakva prava (a i neka druga) na žalost se ne mogu ostvariti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •